ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. ΔΗΛΩΣΕΙΣ KAI ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ»
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 16:41

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ KAI ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» 

 

Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, Κτίριο Μ2

Παρασκευή 31 Μαρτίου έως Κυριακή 2 Απριλίου 2017, στις 21.00

resized PHOTO SYN TYPOY1

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Λέοντα Α. Ναρ

«Δε σε ξέχασα ποτέ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. Μια μουσικοθεατρική παράσταση για έναν έρωτα που, μετά από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση. Μια παραγωγή του ΚΘΒΕ που θα παρουσιαστεί, σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ, για 3 παραστάσεις (από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017) στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, Κτίριο Μ2, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά».

 

Στη συνέχεια, το «Δε σε ξέχασα ποτέ» σχεδιάζεται να παρουσιαστεί σε επιλεγμένους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE1

Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.). Ένα έργο, που θυμίζοντας πως οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE2

Σημείωμα Συγγραφέα

Η Ζάνα, ο Γκάμπι, ο Ιντό, η Γράσια, αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του έργου (γιατί για μένα όλοι οι αφηγητές της ιστορίας πρωταγωνιστούν) επαναφέρουν την ιστορική μνήμη ενός κόσμου που εξοντώθηκε βίαια και λησμονήθηκε άδικα. Θέτουν διάφορα ζητήματα: Την αδιαφορία που επέδειξαν πολλοί συμπολίτες για την τύχη των γειτόνων τους, αλλά και την έμπρακτη στήριξη που επέδειξαν άλλοι την ίδια χρονική στιγμή. Τον έρωτα, τον έρωτα που υπάρχει, είναι κυρίαρχος, ακόμη και σε συνθήκες υπέρτατης εξαθλίωσης, την ώρα που οι περισσότεροι διαρκώς καταδιώκονται, τη στιγμή που σχεδόν όλοι μάχονται, όταν η πλειονότητα εξοντώνεται, αλλά κυρίως όταν η μειονότητα επιβιώνει. Τη μετανάστευση, εξακολουθητική συνθήκη ζωής για τον εβραϊκό, αλλά και για πολλούς άλλους λαούς που δοκιμάζονται.

Όλα αυτά συνθέτουν και τη δική μου κληρονομιά. Με τα σεφαραδίτικα, που άκουγα να μιλούν στο σπίτι παππούδες, γιαγιάδες και γονείς. Με το παράπονο, βέβαια, γιατί η δική μου γενιά καταλαβαίνει πλέον λίγες μονάχα ισπανοεβραϊκές λέξεις. Με την ανησυχία της συναισθηματικής αποστασιοποίησης που ίσως στιγματίσει τις επόμενες γενιές. Αλλά και με την υπέρτατη ανάγκη διαχείρισης της μνήμης των πολλών «απόντων». Και, κυρίως, με την άνιση συχνά μάχη απέναντι σε όσους αμφισβητούν τα αναμφισβήτητα.

Η φίλη Αθηνά Βοσινάκη ήταν εκείνη που πρώτη με παρακίνησε να γράψω το έργο και την ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό. Είπα, λοιπόν, να το δοκιμάσω: να συνδυάσω τις εικόνες, οι οποίες αφηγούνται από μόνες τους ξεχωριστά την ιστορία, τους ήχους, που αποτυπώνουν ποικίλες όψεις τους σεφαραδίτικου πολιτισμού, αλλά και την πρόζα, στην οποία «βουτώ» για πρώτη φορά.

Οφείλω θερμές ευχαριστίες στο ΚΘΒΕ για τη μέγιστη τιμή που μου επιφύλαξε, στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για τη διαρκή ενθάρρυνση και στην οικογένειά μου που με στηρίζει εξακολουθητικά.

Λέων Α. Ναρ

Σημείωμα Σκηνοθέτη

 Ο εγγονός. Η γιαγιά. Και οι δύο. Ανακαλούν εικόνες και εμπειρίες.
Ο ένας για να ορίσει ίσως τη σχέση του σεφαραδίτικου πολιτισμού με την ενεστώσα ζωή του, η άλλη γιατί από μικρή πάντα τραγουδούσε, πάντα αφηγούνταν.

Μια ιστορία όπου το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν∙ ένα ταξίδι με όχημα την –όχι και τόσο πρόθυμη πολλές φορές– μνήμη. Στην περίπτωση της Ζάνα, μέσα από αναμνήσεις, στην περίπτωση του Ιντό, μέσα από λέξεις και εικόνες. Ούτως ή άλλως, ό,τι κάνουμε και λέμε στο παρόν, εξαρτάται από το πώς έχουμε αντιληφθεί το παρελθόν. 

Μιχάλης Σιώνας

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE3

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας

Φωτισμοί- Διδασκαλία κάμερας: Χάρης Πάλλας

Video mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Βλαχοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE4

Διανομή: Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Χαρίσης

 

Μουσικοί επί σκηνής: Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Γιώργος Μιναχείλης (κανονάκι), Ηλίας Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο).

 

Ημέρες παραστάσεων:

Παρασκευή 31/3/ 17, Σάββατο 1/4/ 17, & Κυριακή 2/4/17, στις 21.00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αιμίλιος Ριάδης, Κτίριο Μ2

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE5

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
15€, 12€, 10€ (μαθητικό - φοιτητικό - κάρτα ανεργίας – άνω των 65), 7€ (ομαδικό)
Για Ομαδικές Κρατήσεις: 2310-895.882, κα Ανατολή Κοκκινίδου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» KAI ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

resized PHOTO SYN TYPOY2

Tη Δευτέρα 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντα Α.Ναρ, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Σιώνα, μία παραγωγή του ΚΘΒΕ που θα παρουσιαστεί, σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ, για 3 παραστάσεις (από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017) στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, Κτίριο Μ2, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τη Συνέντευξη Τύπου, η οποία έλαβε χώρα στο Φουαγιέ του Κτιρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, άνοιξε ο Νικήτας Μυλόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΜΜΘ, οποίος δήλωσε: «Είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει τις σκηνές του στο μεγάλο θέατρο της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας. Μετά την πρόσφατη επιστροφή της ΚΟΘ, τις συμπράξεις με το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τον Δήμο, το Πανεπιστήμιο και τόσους άλλους φορείς και οργανισμούς, το Μέγαρο επισφραγίζει τώρα με το ΚΘΒΕ την πολιτική των συνεργειών, συνδιαμορφώνοντας έτσι ένα υποδειγματικό πρότυπο στη διαχείριση του δημόσιου πολιτισμού».

 

 

Ο ίδιος ανέφερε ότι «στη Θεσσαλονίκη αυτήν την περίοδο λαμβάνει χώρα επιθετική πολιτική συμπράξεων πολιτιστικών οργανισμών με προφανή πλεονεκτήματα», όπως η επίτευξη οικονομικών κλίμακας και η ολιστική προσέγγιση διαφόρων μορφών της τέχνης.

Ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε επίσης ότι ο διάλογος που έχει εγκαινιάσει ο ΟΜΜΘ με τη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί παρά να συμπεριλάβει το μεγαλύτερο τραύμα της πόλης, που είναι η εξόντωση των Εβραίων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επανερχόμαστε στο τραύμα αυτό ως φορείς του πολιτισμού. Κι αυτό, επειδή η τέχνη είναι ένας τρόπος να αναγνώσουμε καλύτερα το μυστικό που οδηγεί στη διαλεκτική μετάβαση του μοντερνισμού σε βαρβαρότητα. Με όχημα την τέχνη πρέπει να υψώσουμε ανάστημα σ΄ αυτήν την εποχή της βαρβαρότητας», κατέληξε.

resized PHOTO SYN TYPOY3

 Στη συνέχεια, ο Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΘΒΕ, αφού ευχαρίστησε το Μέγαρο Μουσικής για την υποδοχή και τη φιλοξενία, υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικές οι συνέργειες που γίνονται στην πόλη από πολιτιστικούς φορείς όπως το ΚΘΒΕ και ο ΟΜΜΘ. Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις συνεργασίες μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα πράγματα, να ωφεληθεί το κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας και οι συμπολίτες μας να συμμετάσχουν περισσότερο στο “πολιτισμικό γίγνεσθαι”. Είμαστε πολύ περήφανοι που παρουσιάζουμε τη συγκεκριμένη συνεργασία, καθώς πρόκειται για ένα θεατρικό έργο του Λέοντα Α. Ναρ, ενός σημαντικού διανοούμενου της πόλης, ο οποίος εκπροσωπεί κατά κάποιο τρόπο μια ολόκληρη μερίδα συμπολιτών μας, που είναι οι σεφαραδίτες Έλληνες, θεσσαλονικιοί, εβραίοι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αφανίστηκαν από το ναζισμό».

Ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, δήλωσε χαρούμενος για τη συνέχεια της συνεργασίας με τον ΟΜΜΘ, η οποία επισφραγίζεται με μια πρεμιέρα παραγωγής του ΚΘΒΕ στο Μέγαρο Μουσικής, αναφέροντας: «Υπάρχουν πληγές σε αυτή την πόλη που πρέπει να τις “ξύσουμε” για να τις επουλώσουμε μετά, να θυμίσουμε και να θυμηθούμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που αγαπούσαν, τραγουδούσαν, ερωτεύονταν. Αυτή είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που θα ανασύρει μνήμες αλλά και θα διασκεδάσει τον κόσμο. Στόχος μας είναι να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η συνεργασία μας με τον ΟΜΜΘ αλλά και με όλους τους άλλους φορείς της πόλης, καθώς θέλουμε να πηγαίνουμε παντού, να φτάσει ο πολιτισμός σε κάθε γειτονιά».

resized PHOTO SYN TYPOY4

Ο συγγραφέας του έργου, Λέων Α. Ναρ, τόνισε: «Νιώθω πραγματικά ευλογημένος που το ΚΘΒΕ ανέλαβε να ανεβάσει αυτή την παραγωγή. Για μένα είναι κάτι καινούριο, δεν έχω ξαναγράψει θεατρικό έργο. Υπάρχει βέβαια μια κληρονομιά συγκεκριμένη, οπότε υπέρτατη ανάγκη υπήρξε η διαχείριση της μνήμης των πολλών απόντων και συχνά αυτή η άνιση μάχη που γίνεται σ’ αυτούς που “αμφισβητούν τα αναμφισβήτητα”. Στο έργο, λοιπόν, τίθενται διάφορα ζητήματα: η αδιαφορία που έδειξαν πολλοί συμπολίτες για την τύχη των γειτόνων τους, απ’ την άλλη η έμπρακτη στήριξη που απέδειξαν την ίδια στιγμή άλλοι και βέβαια ο έρωτας και η μετανάστευση».

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE6

Ο Μιχάλης Σιώνας, σκηνοθέτης της παράστασης δήλωσε: «Είναι ένα έργο στο οποίο μπλέκονται η μυθοπλασία με το ντοκουμέντο. Όταν κλήθηκα να το σκηνοθετήσω, βασικό μου μέλημα ήταν κυρίως να πάρει ο θεατής όλες τις πληροφορίες της ιστορίας κι όχι τόσο να υπερισχύσει η προσωπική ματιά του σκηνοθέτη». Ενώ μιλώντας για τη συνεργασία των δύο πολιτιστικών φορέων και για τη θεματική ενότητα «Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζεται η παράσταση, τόνισε τη διπλή χαρά του να βλέπει κανείς το καλλιτεχνικό έργο να γίνεται κοινωνικό.

Ο Γιάννης Κατρανίτσας, που υπογράφει τα σκηνικά & κοστούμια της παράστασης, συμπλήρωσε: «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το θεατρικό κείμενο του Λέοντα Α. Ναρ και νομίζω ότι κάναμε το σωστό. Είναι ένα έργο που αφορά ένα πραγματικό – παρόντα χρόνο, έτσι αντιμετωπίστηκε και από τον σκηνοθέτη και από μένα και από όλους τους συντελεστές χωρίς ρετρό διάθεση. Μια ιστορία που μας γυρίζει σε όλα αυτά που έχουμε αφουγκραστεί, που έχουμε ακουμπήσει με κάποιο τρόπο όλοι μας, που ανασύρει εικόνες και παιδικές μνήμες».

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE7

Τέλος, ο ηθοποιός Γιάννης Χαρίσης, που υποδύεται το ρόλο του εγγονού, ανέσυρε προσωπικές μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, ενώ η ηθοποιός Σοφία Καλεμκερίδου, που ερμηνεύει το ρόλο της τραγουδίστριας, συναισθηματικά φορτισμένη για τη θεματική και τη συμμετοχή της στην παράσταση, αναφέρθηκε σε μια χαρακτηριστική φράση του έργου: «Στην ξενιτιά δεν έχει σπίτι. Πάντα φιλοξενούμενος είσαι».

resized PHOTO DE SE KSEXASA POTE8

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 16:55
 
Γιώργος Αρβανιτίδης: Πόσες ταχύτητες αλληλεγγύης χωρούν στην Ευρώπη που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 18 Μάρτιος 2017 18:15

Γιώργος Αρβανιτίδης: Πόσες ταχύτητες αλληλεγγύης
χωρούν στην Ευρώπη που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ;


Ο Γιώργος Αρβανιτίδης παραχώρησε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά (Κανάλι 1, 90.4) και την εκπομπή "Δύο Ρεπόρτερ" για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την αξιολόγηση και την συζήτηση που έχει ανοίξει για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Συνέντευξη στο Κανάλι 1, 90.4 (14.03.2017)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 
T: 210 364 6051 | 2310 570 582
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  |  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.arvanitidis.eu
 
You can update your preferences or unsubscribe from this list


Δημιουργία και αποστολή newsletter:BigDrop.gr

 

 

 
Για τον αθλητικό πολιτισμό που θα δείξουν οι φίλαθλοι στους αγώνες της Ελλάδας με Τουρκία και Νορβηγία μίλησαν οι διοργανωτές των προκριματικών του EURO Νεανίδων Κ19
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2017 17:43

Για τον αθλητικό πολιτισμό που θα δείξουν οι φίλαθλοι στους αγώνες της Ελλάδας με Τουρκία και Νορβηγία μίλησαν οι διοργανωτές των προκριματικών του EURO Νεανίδων Κ19

resized limnos 1

Πραγματοποιήθηκε στην Μύρινα της Λήμνου η επίσημη συνέντευξη Τύπου για την διοργάνωση του 7ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπολ Νεανίδων Κ19.
Παρευρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης, ο αρχηγός αποστολής της Εθνικής ομάδας, Δημήτρης Σταυρακάκης, οι Ομοσπονδιακοί τεχνικοί Αλέξανδρος Ταρινίδης, Μενέλαος Δανήλος, αθλήτριες της Εθνικής και η έφορος χάντμπολ της ΑΕ Λήμνου Κατερίνα Πετρίδου.

 resized limnos 2

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν: 

Χριστιάνα Καλογήρου (Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου): «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για δεύτερη φορά φιλοξενούμε στη Λήμνο τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων Κ19. Σαν Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στόχος μας είναι η Λήμνος να αποτελέσει έναν αθλητικό προορισμό και να μπει μέσα στον αθλητικό χάρτη. Θα ήθελα να καλέσω όλους τους κατοίκους της Λήμνου στο γήπεδο. Να ζήσουν την χαρά του αθλητισμού και την διοργάνωση που έχει την τιμή το νησί μας να φιλοξενεί. Θέλουμε με το χαμόγελό μας και το χειροκρότημά μας να εμψυχώσουμε τα νεαρά κορίτσια και να τα βοηθήσουμε να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

resized limnos 3

Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτές οι διοργανώσεις έχουν μεγάλο όφελος στο νησί και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Ομοσπονδία. Οι αγώνες αυτοί αποτελούν ένα έναυσμα για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν γενικά με τον αθλητισμό και ειδικά με το χάντμπολ.

Εύχομαι για άλλη μια φορά η Λήμνος να τα καταφέρει. Εμείς είμαστε εδώ και μακάρι αυτές οι διοργανώσεις να γίνουν θεσμός στην περιοχή μας».

 

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2017 19:55

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

resized prss cnfrnc  intracat cntrlld parking 1 of 7

Η εφαρμογή και λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η υλοποίηση του νέου συστήματος θα ξεκινήσει άμεσα καθώς ήδη υπογράφηκε σχετική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Εταιρειών INTRAΚATINTRASOFT INTERNATIONAL S.A. σε συνεργασία με την Εταιρία Park Pal.

Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης προβλέπει τη δημιουργία 1.987 βραχυχρόνιων θέσεων επισκεπτών και 6.054 αποκλειστικών θέσεων κατοίκων.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως ανέφερε, «λύθηκαν διάφορα διαδικαστικά προβλήματα, κυρίως η αρχική πρόβλεψη ότι η Δημοτική Αστυνομία και μόνον είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Πλέον, η Υπηρεσία θα συνεπικουρείται και από διοικητικό προσωπικό, το Σώμα Ελεγκτών και Επιδοτών. Επομένως η ορθή λειτουργία του συστήματος διασφαλίζεται. Το νέο σύστημα είναι τεχνολογικά υπερσύγχρονο, κι αυτό σημαίνει ότι διευκολύνει τους πολίτες στη στάθμευση – που πάντα είναι μια δύσκολη υπόθεση στις μεγαλουπόλεις – γιατί προσφέρει δυνατότητες μέσω έξυπνων κινητών, διαδικτύου, χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής και χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για την αγορά χρόνου στάθμευσης».

resized prss cnfrnc  intracat cntrlld parking 2 of 7

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το νέο σύστημα δικαιότερο σε σύγκριση με ό,τι ισχύει ως τώρα, καθώς η χρέωση γίνεται με το λεπτό και όχι με την ώρα και πρόσθεσε: «Για εμάς ήταν προτεραιότητα, και, μετά από πολλά προβλήματα που προέκυψαν και τα οποία καταφέραμε να λύσουμε, επιτέλους μπαίνει σε εφαρμογή. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τις συνθήκες στάθμευσης και την κατάσταση της κυκλοφορίας στην πόλη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι θα διευκολυνθούν στην αναζήτηση θέσης για το όχημά τους την ίδια στιγμή που η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως ‘’μόνιμου κατοίκου’’ βελτιώνεται και διευκολύνεται πάρα πολύ. Το νέο σύστημα ουσιαστικά φέρνει την αλλαγή νοοτροπίας στη στάθμευση και άρα στη χρήση του ΙΧ μας. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο και δεν λύνεται με τη δημιουργία, όπως μας λένε συχνά, και άλλων χώρων στάθμευσης. Το πρόβλημα λύνεται με το να εγκαταλείψουμε το αυτοκίνητο». Ο Γιάννης Μπουτάρης κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος θα κινηθεί στην κατεύθυνση χαρακτηρισμού των εσόδων του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης ως ανταποδοτικών, που θα διοχετεύονται μόνο για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, από την πλευρά της εκτίμησε ότι πέρα από την τάξη που θα επιφέρει το νέο σύστημα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, θα προκύψει σημαντικό όφελος στα έσοδα του Δήμου από την εφαρμογή. «Οι περίπου 7.000 θέσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα είναι ουσιαστικά μικτές, αφορούν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους μόνιμους κατοίκους, και τελικά δεν εξυπηρετούν ούτε τη μία ούτε την άλλη κατηγορία. Από αυτές τις θέσεις ο Δήμος μέχρι τώρα είχε ετήσια έσοδα περί τις 200.000€. Με το νέο σύστημα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο από τις περίπου 2.000 θέσεις για τους επισκέπτες αναμένεται να εισπράττουμε το δεκαπλάσιο ποσό, δηλαδή περίπου 2 εκ.€. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για μια φοροεισπρακτική πολιτική του Δήμου, καθώς η χρέωση για μια ώρα στάθμευσης ανέρχεται σε 1,70€, αλλά για την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής».

resized prss cnfrnc  intracat cntrlld parking 5 of 7

Όπως τόνισε η ίδια, το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης αποτελεί τμήμα ενός πλέγματος μέτρων και δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη, όπως είναι ο Κανονισμός Λειτουργίας Πεζοδρόμων και η αλλαγή του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης. Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών επισήμανε ότι το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι εκσυγχρονισμένο, λύνοντας διάφορα προβλήματα του παλιού, όπως η δυσκολία εύρεσης καρτών, καθώς πλέον οι χρήστες θα μπορούν να προ-αγοράζουν χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων ή και διαδικτύου. Επιπλέον, τόνισε ότι το νέο σύστημα βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη, ενώ αποθαρρύνει τη μακροχρόνια στάθμευση και ενθαρρύνει την επισκεψιμότητα στο κέντρο της πόλης και άρα λειτουργεί αναπτυξιακά, την ίδια στιγμή που βελτιώνει τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλος, που ασχολήθηκε με τη σύμβαση του έργου με την πρότερη ιδιότητά του ως εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για δράσεις κυκλοφορίας, διευκρίνισε ότι «ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα για την Δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι η αποτύπωση της εικόνας όσον αφορά τις ανάγκες στάθμευσης, ανά περιοχή, που θα δώσει τη δυνατότητα στον Δήμο να επανακαθορίσει τις πολιτικές που ασκεί και εφαρμόζει για το ζήτημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, χωρίς να είναι αναγκαίες έρευνες ή σχετικές μελέτες».

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας INTRAKAT, Χαράλαμπος Καλλής, προχώρησε στην παρουσίαση της εφαρμογής του συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε απλοποιημένο και αποδοτικό. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μέσω της εφαρμογής βελτιώνεται η καθημερινότητα στην πόλη. Είμαστε σίγουροι ότι οι δημότες και οι επισκέπτες θα αγκαλιάσουν τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες των περιοχών εφαρμογής. Είναι ένα έργο που θα συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφορίας, στην αποσυμφόρηση της καρδιάς της πόλης και θα καταστήσει πιο εύκολη και λειτουργική τη στάθμευση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου».

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και δημόσιας τάξης, Λευτέρης Κιοσέογλου, που εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των Δημοτικών Αστυνομικών και των Ελεγκτών θα επιταχύνουν τη διαδικασία ελέγχου μέσω του νέου συστήματος.

Το έργο με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών για την Εφαρμογή και Λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης σε Δημοτικές Κοινότητες (Α΄, Γ΄ και Ε΄) του Δήμου Θεσσαλονίκης» προβλέπεται από τη σύμβαση να έχει διάρκεια 5 χρόνια, και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει σε 5 μήνες.

Η συνεργασία στοχεύει στην εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης με την χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με κοινό παρονομαστή την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες και τους κατοίκους των περιοχών εφαρμογής του έργου, την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών στάθμευσης αλλά και την εξασφάλιση των δημοτικών προσόδων που προκύπτουν από την εγκατάσταση του νέου συστήματος, προς όφελος των δημοτών. 

 
Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017 19:56

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Περιμένουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να έρθει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και να μας παρουσιάσει επιτέλους τις θέσεις του για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Στην Τρίπολη, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για την αλλαγή του Καλλικράτη

resized FOTO TRIPOLI OK 2

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη προκειμένου να αποδεχθεί το αίτημα της ΚΕΔΕ να παραβρεθεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με στόχο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από την Τρίπολη, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης «η ΚΕΔΕ έχει καλέσει εδώ και καιρό τον Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να παραβρεθεί στο Δ.Σ. της και να ενημερώσει τον Πρώτο Βαθμό, πέρα από την απλή αναλογική, ποιες είναι οι θέσεις του ίδιου και της κυβέρνησης σχετικά με τη Μεταρρύθμιση. Η ΚΕΔΕ με συγκεκριμένες αποφάσεις που έλαβε στα συνέδριά της στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, έχει καταθέσει τις θέσεις της για τη Μεταρρύθμιση, ωστόσο διάλογος δεν μπορεί να γίνει αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε καταθέσει».

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε στη συνέχεια, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εγρήγορση και ενωμένη, χωρίς κομματικές ταυτότητες λειτουργεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

resized FOTO TRIPOLI 1

Στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου θα προσδιοριστούν οι τρόποι και οι μορφές των αντιδράσεων της Αυτοδιοίκησης.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «στόχος μας είναι να μπορέσουμε στην Ελλάδα της κρίσης να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της τοπικής ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της επιστροφής των 500 χιλιάδων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Δεν μπορεί η χώρα μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη λόγω της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας να ασκήσει τα καθήκοντά της».

Ο Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση, λόγω των τεράστιων περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της από την Κυβέρνηση.

«Ζούμε μια απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε: «οι μόνοι που αύξησαν τους μισθούς τους είναι οι βουλευτές και οι Γενικοί Γραμματείς. Γιατί ο ειδικός συνεργάτης του Γ.Γ. και των Υπουργών παίρνει 1850 και ο δήμαρχος 1100; Καλούμε τους βουλευτές να αποδεχθούν τη πρότασή μας να πάρουν τον ίδιο μισθό με εκείνο που παίρνει ο δήμαρχος της Πρωτεύουσας της Ελλάδος».

resized FOTO TRIPOLI OK

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να ενημερώσει την Αυτοδιοίκηση σχετικά με το κόστος της μεταρρύθμισης κι από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί, καθώς ο πρώην υπουργός Ν. Βούτσης είχε αναφέρει η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3, 5 δις. ευρώ.

Σχετικά με την ύφεση επισήμανε ότι για αυτή δε φταίει το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση το οποίο έχει γίνει για την Κυβέρνηση «σημαία» της μεταρρύθμισης, αλλά το γεγονός ότι «αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς».

Ο Γ. Πατούλης έθεσε και άλλα ζητήματα όπως το θέμα των συμβασιούχων, οι δασικοί χάρτες και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δ. Καμπόσος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του υπογράμμισε ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής είναι εκ του πονηρού και στόχο τους έχουν να αποδυναμώσουν το Πρώτο Βαθμό.

resized FOTO TRIPOLI 5

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Διοίκηση έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την Αυτοδιοίκηση. Ως παράδειγμα ανέφερε τις χρηματοδοτήσεις στο δήμο του όπου η μείωση των ΚΑΠ σε σχέση με τη περίοδο πριν από το 2010 έχει εκτιναχθεί στο 92%.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετέχουν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο Γ. Τσιάμης μέλος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και ο Ν. Σακούτης, εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας παράταξης Συντονισμός Αιρετών. 

 


Σελίδα 1 από 125
"Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!
  "Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!    Παντρεύοντας την ...

Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston; Το 2005, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston αποφάσισαν να χωρίσουν, έπειτα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου.  ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση