ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Επαναπατρισμός θραύσματος λίθινου αγωγού από την Αρχαία Ολυμπία
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 23 Αύγουστος 2017 17:55

Επαναπατρισμός θραύσματος λίθινου αγωγού από την Αρχαία Ολυμπία

 Λ 2147-αόψη ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝ

Επαναπατρίστηκε  από τη Γερμανία ένα θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, που είχε αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα. Το αρχαίοαντικείμενο παραδόθηκε από Γερμανό πολίτη στα γραφεία της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανού που το παρέδωσε, το θραύσμα προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, πιθανόν από το Στάδιο, βρισκόταν δε παρανόμως στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1930. Από μια πρώτη εξέταση του αντικειμένου, για το οποίο ενημερώθηκε και ο Δ/ντήςτων ανασκαφών Ολυμπίας κ. R. Senff, πρόκειται πιθανόν για θραύσμα μαρμάρινου αγωγού νερού, διαστάσεων 0,32Χ0,18Χ0,075 μ. Η άνω επιφάνειά του είναι επεξεργασμένη και στο μέσον της σχηματίζεται αβαθής αύλακα, πλάτους 0,057 μ., για τη ροή του νερού. Η διαμόρφωση κυκλοτερών βαθύνσεων στα δύο του άκρα, πιθανόν για την τοποθέτηση συνδέσμων, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το θραύσμα αυτό είχε επαναχρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν. 

Κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το θραύσμα μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Βερολίνο στην Αθήνα, στις 10 Αυγούστου 2017, συνοδεία υπαλλήλου της Πρεσβείας, και από εκεί, αυθημερόν, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου φυλάσσεται.

Επισημαίνεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σώζεται τμηματικά ακόμη και σήμερα ένα εξελιγμένο δίκτυο αγωγών, συνήθως από κογχυλιάτη πωρόλιθο, για την ύδρευση και την απορροή των ομβρίων υδάτων.

 
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 22 Αύγουστος 2017 16:00

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων

«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»

resized ΕΙΚΟΝΑ 2

Εικ. 2.Μαρμάρινο άγαλμα του Οδυσσέα, περιοδική έκθεση «Οδύσσειες».

Από το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Α΄ μισό 1ου αι. π.Χ. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)(φωτογράφος Ελ. Α. Γαλανόπουλος)

Κυριακή 27 Αυγούστου: Ραψωδίες ο και π Αίθουσα 27

 

Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με συνοδεία αρχαίας λύρας και τη δυνατότητα να γίνετε για λίγο ραψωδός!

Δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου και ώρα 11 π. μ. θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες ο και π. Η θεά Αθηνά μεταβαίνει στη Σπάρτη για να ειδοποιήσει τον Τηλέμαχο να επιστρέψει, συμβουλεύοντας τον πώς να αποφύγει την ενέδρα των μνηστήρων. Το βράδυ πριν την πολυπόθητη συνάντηση πατέρα-γιου, ο Οδυσσέας στην καλύβα του Εύμαιου εκμαιεύει πληροφορίες για τους γονείς του. Το πρωί καταφθάνει ο Τηλέμαχος, όπως τον καθοδήγησε η Αθηνά. Ο Εύμαιος τον υποδέχεται πατρικά, ενώ ο αληθινός πατέρας, βαθιά συγκινημένος, περιμένει υπομονετικά τη στιγμή που θα αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Μετά την αποχώρηση του Εύμαιου για το παλάτι, ο Οδυσσέας παίρνει την κανονική του μορφή και το σχέδιο της μνηστηροφονίας αρχίζει να καταστρώνεται.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4817, 213214 4856/-4858/-4866/-4893

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

Email: eam@culture.gr

www.namuseum.gr

resized ΕΙΚΟΝΑ 1

Εικ. 1. Ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Ξανθούλης με τη λύρα του μπροστά στο ανάγλυφο του Οδυσσέα και της Ευρύκλειας (4ος αι. π.Χ.). (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)(φωτογράφος Ελ. Α. Γαλανόπουλος)

 

 
Χαρτογραφώντας τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μέσα και έξω από το ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 21 Αύγουστος 2017 08:45

Χαρτογραφώντας τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μέσα και έξω από το ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

resized ΑΦΙΣΑ ΣΤΡ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ3 low

Λίγο πριν την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σας προσκαλεί στην Εκδήλωση - Παρουσίαση του άυλου και υλικού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής με τίτλο

Χαρτογραφώντας τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

μέσα και έξω από το ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

και ώρα 20.30 στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Δημαρχείου Παύλου Μελά, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, έχει προσκληθεί το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, κέντρο ιστορικής μνήμης, πυλώνας πολιτισμού…

Διασυνδέει την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πυρήνες της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τις ζωντανές τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις και τους υπερτοπικούς πολιτιστικούς φορείς, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Γεννά τεράστιες δυνατότητες για ευρύτερη ΑΝΑΠΛΑΣΗ της πόλης.

resized CV3A9246

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Καλωσορίζει

•Δημήτρης Δεμουρτζίδης , Δήμαρχος Παύλου Μελά

 

Εισαγωγή στην Ιστορία

•Σπύρος Λαζαρίδης, Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός

΄΄Το ιστορικό απόθεμα του στρατοπέδου Παύλου Μελά, σήμερα΄΄

resized DJI 0009

Λέξεις – Εικόνες

•Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αρχιτέκτονας, Επιστημονικός Συνεργάτης Δήμου Παύλου Μελά

•Ιωσήφ Αράπογλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά

•Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

•Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

•Λάζαρος Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

•Διονύσιος Κεχαγιάς, Ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης

•Παντελής Αδαμούδης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ

•Σαράντης Καρβουνίδης, Επικεφαλής της ομάδας έργου για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

resized IMG 1816

 

Μουσικά σχήματα: Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ του Δήμου Παύλου Μελά

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Εκδήλωσης: Φώτης Τερζής

Υποστήριξη: ΧARTΟΓΡΑΦΙΑ – ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

 

Φωτογραφικό υλικό αφίσας: Γιώργος Ηλιόπουλος (Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Παύλου Μελά)

Δημιουργικό αφίσας: Γιώργος Ηλιάδης

 

Συντονίζουν

Χρύσα Ζαρκαλή, Μουσειολόγος, Επικοινωνία - Δημόσιες Σχέσεις του ΚΜΣΤ

Τάσος Ρέτζιος, Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γραφείο Τύπου του ΦΜΛ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, Γραφείο Δημάρχου2313302825

 
Γιορτή της Παναγίας στη Φολέγανδρο (φωτογραφίες)
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 18 Αύγουστος 2017 19:28

Γιορτή της Παναγίας στη Φολέγανδρο (φωτογραφίες)

resized 15 AUGUST 1

Η Γιορτή της Παναγίας στην πιο φημισμένη εκκλησία της Φολεγάνδρου η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κτισμένη σε ένα βράχο πάνω από την Χώρα, δεσπόζει επιβλητική με το κατάλευκο χρώμα της στη θέση κάποιου αρχαίου ναού, του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί οικοδομικό υλικό.

Στον αυλόγυρο του ναού, όπως και στο εσωτερικό του ο επισκέπτης διακρίνει εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και πολλές βάσεις από αγάλματα. Παλαιότερα ήταν καθολικό γυναικείας Μονής.

resized 15 AUGUST 2

Το σχήμα της είναι ορθογώνιο και ο τύπος της είναι μονόκλιτη βασιλική με πολλούς τρούλους. Διαθέτει επίσης και ψηλό κατάλευκο καμπαναριό. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετά το πέρας της τελετής στήθηκε μεγάλο γλέντι στην Πούντα με τοπικούς μουσικούς.

resized 15 AUGUST 3

resized 15 AUGUST 4resized 15 AUGUST 5resized 15 AUGUST 6resized 15 AUGUST 7resized 15 AUGUST 8resized 15 AUGUST 9resized 15 AUGUST 10resized 15 AUGUST 11resized 15 AUGUST 12resized 15 AUGUST 13resized 15 AUGUST 14resized 15 AUGUST 15resized 15 AUGUST 16resized 15 AUGUST 17resized 15 AUGUST 18

 


Σελίδα 1 από 693

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ,  Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017.
Χόλιγουντ, Μαρκ Γουόλμπεργκ, ο ηθοποιός με τις υψηλότερες απολαβές στον κόσμο το 2017. Ο Μαρκ Γουόλμπεργκ κατέκτησε την κορυφή ...

Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η Όπερα Κουν της Σαγκάης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 23 Αυγούστου 2017 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ...