ATTICANEWS.GR

Member Area
News
Θεσσαλονίκη: Απόκριες 2017.
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2017 09:41

Θεσσαλονίκη: Απόκριες 2017.

resized b885d14ac51fa3e8ffea9c5deebd042f

Πολλές  ήταν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις για το 2017 που έγιναν με επιτυχία  στη Θεσσαλονίκη.

resized podilatiko

Από αυτές που ξεχώρισαν ήταν το Ποδηλατικό Καρναβάλι που διοργανώθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά  στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος,το 4ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας και η αποκριάτικη συναυλία της Κ.Ο.Θ.

resized magemeno tsirko

Επίσης το θέατρο Αυλαία  παρουσίασε τη νέα του παιδική θεατρική παραγωγή για την περίοδο των αποκριών <Το Μαγεμένο Τσίρκο>  με ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, ηθοποιούς, εμψυχωτές και χορευτές σε ένα μοναδικό υπερθέαμα. 

resized 12141560 10153673092278351 7052715304447666090 n

 

resized 16508220 10212203999439322 491361048736857843 n

Καρναβάλι 2017 και στο Mediterranean Cosmos με μία ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση, το “STARS - The Show”, με πρωταγωνιστές που υποδύονται τη Janis Joplin, την Aretha Franklin, τον Elvis Presley και τον Michael Jackson με σκοπό  να μας απογειώσουν σε ένα ξέφρενο ρυθμό από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες όλων των εποχών.

resized 16266222 10211740223124349 2817152505832508129 n

Επίσης ξεχώρισε <Το πρώτο μας πάρτυ>,ένα μουσικό ταξίδι με άρωμα 60s και χρώμα αποκριάς  στο Θέατρο Βεργίνα,όπου οι Δάκης,Μπέσσυ Αργυράκη,Ρόμπερτ Ουίλιαμς,Γιώργος Πολυχρονιάδης και Λάκης Τζορντανέλι με παρουσιαστή τον Μάκη Δελαπόρτα και τη συμμετοχή των Δημήτρη Κοργιαλά και Εβελίνας Νικόλιζα μας ταξίδέψαν στα παλιά και στα ωραία με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τις εποχής, που πάντα θα ξεσηκώνουν.    

  


 
2017 Έτος φιλίας Ελλάδας-Κίνας -Η διασύνδεση της Αρχαίας με τη σύγχρονη Ελλάδα.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 19:31

2017 Έτος φιλίας Ελλάδας-Κίνας -Η διασύνδεση της Αρχαίας με τη σύγχρονη Ελλάδα.

resized omilia heraklidon

Συμφωνία για την ανταλλαγή εκθεμάτων αρχαίας τεχνολογίας υπογράφηκε μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που έχουν σχεδιασθεί μεταξύ των δύο χωρών, για το Έτος Φιλίας Ελλάδας – Κίνας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ανακοίνωση της συμφωνίας στο Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης δήλωσε:

«Είναι χαρά και τιμή για εμένα να παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση που σηματοδοτεί

την έναρξη του έτους Ελλάδας –Κίνας.

resized EKTHEMA HERAKLIDON

Οι χώρες μας, παρά τη μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει, στις παράλληλες ιστορικές τους διαδρομές, είχαν ένα κοινό και ιδιαίτερο στοιχείο: Κατάφεραν να έχουν μεγάλη και σημαντική επίδραση και επιρροή στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή τους έχοντας ως αιχμή τον Πολιτισμό. Ο ελληνικός πολιτισμός στην Δύση και ο κινεζικός στην Ανατολή. Αναπόφευκτα το στοιχείο αυτό αποτελεί συνεκτικό κρίκο και σήμερα. Οι δύο φίλες χώρες προσπαθούν να συμπορευτούν αναπτύσσοντας στρατηγικές συμμαχίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα και αίσθημα ανασφάλειας.

 

Για τη χώρα μας η κοινή αυτή πορεία δημιουργεί σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στις συνθήκες της κρίσης που βιώνει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κι από κοντά την μεγάλη τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτύχει και να υπογράψουμε Σύμφωνο Συνεργασίας σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Το Σύμφωνο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ερευνητική και τεχνολογική συνεργασία σε θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό και συγκεκριμένα τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Και αυτό έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται με το κοινό εργαστήριο που αναπτύσσεται στο Πεκίνο, μεταξύ του Μουσείου του Παλατιού στην Απαγορευμένη πόλη και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. Στο εργαστήριο αυτό εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνολογίες λέιζερ, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο ΙΤΕ, με σκοπό τη συντήρηση αντικειμένων του Μουσείου. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σαφές δείγμα της πρόθεσης των δύο πλευρών: η Τεχνολογία και ο Πολιτισμός να αποτελέσουν ουσιαστικό συνδετικό κρίκο μεταξύ τους.

resized heraklidon

Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και η επικείμενη προκήρυξη από το Υπουργείο μας, μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας με τίτλο: «Πολιτισμός, Πολιτισμική κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία», η οποία σηματοδοτεί τη μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση σε τέτοιες δράσεις.

 

Η ανταλλαγή εκθέσεων αρχαίας τεχνολογίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας εμπεριέχει ιδιαίτερους συμβολισμούς με διεθνή εμβέλεια. Η έκθεση EYΡΗΚΑ της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα, με τα εξαιρετικά εκθέματα που έχει επιμεληθεί ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Της προσπάθειας για να εξασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε το μέλλον του παρελθόντος μας. Και επιπλέον να αναδείξουμε στον λαό της μεγάλης και φίλης χώρας τη διασύνδεση της Αρχαίας με τη Σύγχρονη Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού».

 
7o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - Η ανθρωπιστική φιλοσοφία του Επίκουρου ως κυβερνήτης του βίου.
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 18:56

7o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - Η ανθρωπιστική φιλοσοφία του Επίκουρου ως κυβερνήτης του βίου.

resized DKF 7114

 

Σε καιρούς κατά τους οποίους η χώρα μας δοκιμάζεται από συνεχιζόμενη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, κάποιοι Έλληνες έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν έναν δυναμικό πολιτιστικό θεσμό, στηριζόμενοι στην παγκόσμιας εμβέλειας μορφή του φιλόσοφου Επίκουρου, το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

resized DKF 7233

Το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου 2017, το Συμπόσιο διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης για έβδομη συνεχή χρονιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στην περιοχή καταγωγής του φιλοσόφου, τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, τον σημερινό Γέρακα.

resized DKF 7234

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φιλίας και πνευματικής απόλαυσης, που βίωσαν πάνω από τετρακόσιοι σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνέχιση της σημαντικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών για την κατοχύρωση του Δικαιώματος της Ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (www.eudaimonia.eu) μια πρόταση που έγινε σε προηγούμενο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

resized DKF 7332

Το φετινό Συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στο μεγαλειώδες φιλοσοφικό ποίημα των 7.415 στίχων του επικούρειου Ρωμαίου ποιητή Λουκρήτιου, “Περί της φύσεως των πραγμάτων”, χειρόγραφο του οποίου ανακαλύφθηκε σε ένα γερμανικό μοναστήρι ακριβώς πριν 600 χρόνια, το 1417.

Όπως αναδείχθηκε στο Συμπόσιο, η επικούρεια φιλοσοφία επηρέασε μέσω του ποιήματος αυτού σημαντικούς επιστήμονες της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού όπως ο Γαλιλαίος, ο Νεύτων, ο Λαβουαζιέ και ο Δαρβίνος και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Τόμας Τζέφφερσον, οι Γάλλοι εγκυκλοπαιδιστές, οι Άγγλοι Ωφελιμιστές κ.α.

resized DKF 7358

Επιπλέον στο Συμπόσιο υπήρξε έντονη αναφορά στην κοινωνική διάσταση της Επικούρειας φιλοσοφίας. Ανάμεσα στις εξαιρετικές ομιλίες από μέλη των Κήπων και προσκεκλημένων πανεπιστημιακών και επιστημόνων, ξεχώρισαν οι προτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας για την παιδεία και την ευζωία, που προκαλείται από νοοτροπία και πράξη που στοχεύουν στην απόλαυση της ζωής, στην κοινή ωφέλεια, στην συμφωνημένη δικαιοσύνη και στην φιλία και εν τέλει στην ευδαιμονία.

resized DKF 7464

Αξιοσημείωτες ήταν επίσης οι ομιλίες που ανέδειξαν αφενός την αγχοθεραπευτική δράση της Επικούρειας φιλοσοφίας και αφετέρου την προστασία που παρέχει απέναντι σε ψυχοπαθολογικές και εγκληματικές ενέργειες.

 

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και δίνουμε ραντεβού σε ένα χρόνο, στο 8ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας. Περισσότερες πληροφορίες στο: www. epicuros.gr.

 
Όλγα Κεφαλογιάννη: "Η αδυναμία του ΥΠΠΟΑ να προστατεύσει τα μνημεία. Κανένας έλεγχος στη χρήση των αρχαιολογικών χώρων." Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αδυναμία του Υπ.Πολιτισμού να προστατεύσει τα μνημεία
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 18:51

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Η αδυναμία του ΥΠΠΟΑ να προστατεύσει τα μνημεία.

Κανένας έλεγχος στη χρήση των αρχαιολογικών χώρων."

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αδυναμία του Υπ.Πολιτισμού να προστατεύσει τα μνημεία

OLGAKEFALOGIANNI

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συγκέντρωση της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις», κάτω από την Ακρόπολη στον προαύλιο χώρο του Ηρωδείου.

Για το θέμα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό και ανησυχητικό το γεγονός ότι η οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις» πραγματοποίησε πρόσφατα συγκέντρωση στην καρδιά του αρχαιολογικού τριγώνου της Αθήνας, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς.

Οι οπαδοί της οργάνωσης έδρασαν ανενόχλητοι στον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς τον έλεγχο της συντεταγμένης πολιτείας.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν άμεσες απαντήσεις.

Είχε λάβει άδεια η συγκεκριμένη οργάνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού;

Αν ναι, πώς αξιολογήθηκε το αίτημα αυτό από τις υπηρεσίες του Υπουργείου;

Ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη συγκέντρωση αυτή;

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι ένα.

Για μία ακόμη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού λειτουργεί ανεύθυνα και χωρίς αντανακλαστικά».

 

 


Σελίδα 1 από 754
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα
Πολιτιστικός θεσμός το Φεστιβάλ Χορωδιών που έγινε στο Πανόραμα. Σε σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση