ATTICANEWS.GR

Member Area
ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017 07:28

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

resized 1

 

Παγκόσμια Διάκριση στον Διαγωνισμό «WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY AWARDS» απέσπασαν οι φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αλίκη Βαϊνά και Ειριάννα Βαϊνα για τη διπλωματική τους εργασία, με τίτλο «MATERIA REDIVIVA: ύλη εκτεινόμενη στον χρόνο». Η εργασία βραβεύτηκε στην κατηγορία «Student category» μεταξύ 112 συνολικών υποψηφιοτήτων.

 resized 2

Η Διπλωματική Εργασία των φοιτητριών εκπονήθηκε, το 2016, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Μαρίας Βογιατζάκη.

 resized 3

Τo «WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY» είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα για αρχιτέκτονες, φοιτητές αρχιτεκτονικής και ακαδημαϊκούς που προωθεί την ανταλλαγή ιδεών. Από το 2006 έχει διοργανώσει και συμπληρώσει 24 διαγωνιστικούς κύκλους για την ανάδειξη των καλύτερων αρχιτεκτονικών πρότζεκτ. Ο οργανισμός «WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY» έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

 resized 4

Στον Διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις 13/2/2017 συμμετείχαν 17 χώρες από όλον τον κόσμο, όπως Λιθουανία, Ινδία, Βραζιλία, Ομάν, Ιράν, ΗΠΑ κ.α.

 resized 5

ΠερίληψηΕργασίας

 

Παρελθόν, παρόν και μέλλον δεν αντιμετωπίζονται σαν ανεξάρτητες σφαίρες αλλά συγχρονικά, επιχειρώντας μία πειραματική επανάχρηση. Έχουμε συχνά την εντύπωση πως το παρελθόν δεν μπορεί να επιβιώσει στο παρόν, παρά μόνο ως επιλεγμένο συμβολικό δείγμα μιας άλλης εποχής, επιφέροντας έτσι και την ισοπέδωση του παλίμψηστου της αρχιτεκτονικής. Επιλέγουμε να απαγκιστρωθούμε από τις δυαδικές σχέσεις διαχείρισης του παρελθόντος. Το κτίριο παύει να είναι προϊόν μίας μόνο εποχής και ενός μόνο Δημιουργού, αλλά γίνεται αντιληπτό ως ένα ατελείωτο έργο, υπό επεξεργασία, από πολλούς δημιουργικούς παράγοντες. Αυτή η συμβίωση γίνεται σχεδιαστική πράξη στο παλιό συγκρότημα παραγωγής αρσενικού του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Οι αρχαίοι άφησαν κληροδότημα στο έδαφος μεταλλουργικά κατάλοιπα, γνωστά και ως σκωριές με βαρέα μέταλλα υψηλής επικινδυνότητας. Αυτό αποτέλεσε ένα σχετικά έτοιμο επεξεργασμένο απόθεμα για περαιτέρω αξιοποίηση σε ύστερους χρόνους, όταν αποκτήθηκε η κατάλληλη τεχνογνωσία. Το συγκρότημα, στο σενάριο αυτής της διπλωματικής, όπως συνηθίζει ανά τους αιώνες, αναγεννάται χάρη στις δυνατότητες της ίδιας του της ύλης. Συγκεκριμένα, προτείνεται το μεταλλευτικό απόθεμα να αδρανοποιηθεί με χημικές διαδικασίες της Στερεοποίησης-Υαλοποίησης, με αποτέλεσμα την απορρύπανση της περιοχής και ένα νέο κύκλο ζωής του υλικού, το οποίο δομεί εκ νέου την ιστορία του και να συμπληρώνει τους ερειπωμένους τοίχους. Η προτεινόμενη χρήση είναι Κέντρο Υλικών, με ερευνητική δραστηριότητα, βιομηχανική παραγωγή πιλοτικής κλίμακας, υλικοθήκη και εκθεσιακό χώρο με υποστηρικτικές χρήσεις. Χρησιμοποιήθηκε το ψηφιακό εργαλείο της προσομοίωσης ρευστού για να επιτευχθεί η ροϊκή μορφή που συνομιλεί με το ανάγλυφο και τα υπάρχοντα κτίρια.

 resized 6

Η Αλίκη Βαϊνά αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ τον Απρίλιο του 2016 και τώρα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. HΕιριάννα Βαϊνα αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ το 2016 και τώρα εργάζεται για πρακτική άσκηση στο Παρίσι.

resized 7

 
"Φωτο-Τεχνήματα 2017", (27/3-1/4/2017, Athens Heart Mall). Έκθεση φωτογραφίας του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος. Εγκαίνια:Δευτέρα 27/3/2017 στις 7 μ.μ.
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 14:24
Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ομίλου
σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας

τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας

   «ΦΩΤΟ – ΤΕΧΝΗΜΑΤΑ 2017»

      που θα πραγματοποιηθούν

      τη Δευτέρα  27  Μαρτίου 2017 και ώρα 7 μ.μ.

    στο επίπεδο 2 του Athens Heart Mall

           Πειραιώς 180, Τ.Κ. 177 78, Αθήνα (κόμβος Χαμοστέρνας).

afisa

Συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι καλλιτέχνες:


Ø  ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ  ΜΑΡΙΑ

Ø  ΜΟΥΔΕΛΗ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ø  ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ø  ΣΠΕΤΣΙΕΡΗΣ  ΤΑΣΟΣ

Ø  ΣΟΦΙΑΝΟΣ  ΣΠΥΡΟΣ

Ø  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΣΟΦΙΑ

 

Η παρουσία σας θα είναι χαρά και τιμή μας!

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Έκθεση φωτογραφίας «ΦΩΤΟ - Τεχνήματα 2017»

του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος

27 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2017, Athens Heart Mall

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στα πλαίσια των εικαστικών του δράσεων, διοργανώνει την 1ηομαδική έκθεση φωτογραφίας «ΦΩΤΟ - Τεχνήματα 2017», από 27 Μαρτίου ως 1 Απριλίου 2017, στο επίπεδο 2 του AthensHeart Mall, Πειραιώς 180, Αθήνα (κόμβος  Χαμοστέρνας). 

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ.

Έξι νέοι φωτογράφοι ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους «ανησυχίες», σε μια συναρπαστική διαδρομή τέχνης και πολιτισμού και μας καλούν να ανακαλύψουμε μέσα από τα έργα τους τη «μαγική αποτύπωση της στιγμής», την τέχνη της φωτογραφίας.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι:

 

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ  ΜΑΡΙΑ

ΜΟΥΔΕΛΗ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΣΠΕΤΣΙΕΡΗΣ  ΤΑΣΟΣ

ΣΟΦΙΑΝΟΣ  ΣΠΥΡΟΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΣΟΦΙΑ

Facebook-event:https://www.facebook.com/events/1699034476779207/?active_tab=discussion

 

Χορηγοί επικοινωνίας: AtticaNews.gr, Afieromata.gr, CityInews, Mcnews.gr, Nea-avlaia.gr, Ωδή στην τέχνη. 

 

INFO:

Διάρκεια έκθεσης:  27/3 – 1/4/2017

Ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00  και 18:00-21:00 καθημερινά

                           Σάββατο: 11:00-18:00

Χώρος: Επίπεδο 2, Athens Heart Mall

Διεύθυνση: Πειραιώς 180, Τ.Κ 177 78, Αθήνα (κόμβος  Χαμοστέρνας). 

 


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 
Η Περιφερειάρχης Αττικής στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia (FFMG) «Η φιλοσοφία ως αντίδοτο στη βαρβαρότητα»
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 17:04

Η Περιφερειάρχης Αττικής στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia (FFMG)

«Η φιλοσοφία ως αντίδοτο στη βαρβαρότητα»

resized Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 1

 

Χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα (Festival della Filosofia in Magna Grecia), στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Είναι η τρίτη χρονιά που διεξάγεται στη χώρα μας το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας (20 - 26 Μαρτίου), με τη συμμετοχή 700 Ιταλών μαθητών και των καθηγητών τους. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η μύηση των εφήβων στη φιλοσοφία μέσα από βιωματικές δράσεις. «Η φιλοσοφία, οι αξίες του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη δεν είναι ‘περιττή πολυτέλεια’. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης Δημοκρατίας, της κρίσης Ηθικής, που βιώνουμε σήμερα. Είναι τα συστατικά στοιχεία για κοινωνίες πολιτών και όχι απλά καταναλωτών. Είναι η σανίδα σωτηρίας για το σήμερα και το αύριο. Είναι το χρέος μας απέναντι κυρίως στους νέους ανθρώπους», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης.

resized Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:

  • Αν δεν υπήρχε το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia, θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Και μάλιστα επειγόντως, ειδικά σήμερα που βάλλονται οι αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Ανοχής, είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο είτε για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

  • Γιατί επείγει σήμερα να υψώσουμε τα τείχη της Φιλοσοφίας και της Γνώσης απέναντι στα τείχη της άγνοιας, της αδιαλλαξίας και των κάθε είδους φονταμενταλισμών. Φονταμενταλισμών που απεχθάνονται τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας. Του αντίδοτου στη βαρβαρότητα. Της έκφρασης του ανθρωπισμού.

  • Και είναι πολύ επίκαιρη η απάντηση του Αριστοτέλη, όπως τη μετέφερε στην ομιλία του, εδώ στην Αθήνα, πριν από δύο χρόνια ο καθηγητής, Nuccio Ordine, στην ερώτηση ‘σε τι χρησιμεύει η φιλοσοφία;’. Έλεγε λοιπόν ο Αριστοτέλης στο έργο του «Μετά τα φυσικά» και μας θύμισε πρόσφατα ο Ordine, ότι η φιλοσοφία ‘δεν χρησιμεύει’ διότι δεν ‘κάνει εκδούλευση’, διότι δεν είναι στην υπηρεσία κανενός, διότι είναι μια επιστήμη αυθύπαρκτη που διδάσκει το δρόμο προς την ελευθερία: ακριβώς όπως ένας ελεύθερος άνθρωπος ‘υπάρχει για τον εαυτό του και όχι για κάποιον άλλον’.

  • Αυτόν ακριβώς το δρόμο της ελευθερίας, το δρόμο των ελεύθερων ανθρώπων, το δρόμο της γνώσης αλλά και της αυτογνωσίας, θα περπατήσουν και φέτος οι Ιταλοί μαθητές, στην Αττική, στην Επίδαυρο, στους Δελφούς.

  • Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την προσπάθεια αυτή, όπως στηρίζει κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον Πολιτισμό, τη Γνώση ως συστατικά στοιχεία μιας συλλογικής πρότασης για το κοινό μας αύριο.

 
Η Kάθριν Ε. Φλέμινγκ αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
News - ΛΟΓΟΣ-ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κυριακή, 19 Μάρτιος 2017 08:49

Η Kάθριν Ε. Φλέμινγκ αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

resized Φ3

Πολλαπλά μηνύματα εξέπεμψε με την ομιλία της η καθηγήτρια Κάθριν Ε. Φλέμινγκ (Katherine E. Fleming), κατά την τελετή αναγόρευσής της ως επιτίμου διδάκτορος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το πλούσιο βιογραφικό της τιμώμενης παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης και οΠρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Η καθηγήτρια Κάθριν Ε. Φλέμινγκ είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ιστορικός στο Τμήμα Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου κατέχει και την Έδρα Ελληνικού Πολιτισμού Αλέξανδρος Ωνάσης. Είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Remarque, ενώ είναι και μέλος του Τμήματος Ιστορίας του École Normale Supérieure στο Παρίσι.

Η τελετή αναγόρευσης της Αμερικανίδας ιστορικού,που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος.

 resized Φ5
Στην τελετή αναγόρευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των προξενικών και στρατιωτικών αρχών, μεγάλος αριθμός επισήμων, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, το μέλος του Ιδρύματος Λάτση, Μαριάννα Λάτση, ο πρόεδρος του ομίλου DEMCO, Δημήτρης Κοντομηνάς, πολλά μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, προσκεκλημένοι και φοιτητές του Ιδρύματος.
resized Φ6
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με την Αγγελική Καθαρίου, από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ενώ στη συνέχεια ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, επέδωσαν στην κ. Φλέμινγκ τιμητική πλακέτα με τον τίτλο «World Ambassador of Marathon», για τη μέχρι σήμερα συνεισφορά της στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 19 Μάρτιος 2017 08:53
 


Σελίδα 1 από 591
"Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!
  "Όλα για Σένα" | Νέο single και video clip από τους ΜΟΡΤΕΣ!!    Παντρεύοντας την ...

Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston;
Ξανά μαζί Brad Pitt και η Jennifer Aniston; Το 2005, ο Brad Pitt και η Jennifer Aniston αποφάσισαν να χωρίσουν, έπειτα από πέντε χρόνια έγγαμου βίου.  ...

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση