ATTICANEWS.GR

Member Area
Δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου και του Προέδρου της Γεωργίας κ.Giorgi Margvelashvili κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο PDF Εκτύπωση E-mail
Επικαιρότητα
Αναρτήθηκε απο τον/την ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ   
Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2018 12:53

Δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου και του Προέδρου της Γεωργίας κ.Giorgi Margvelashvili κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο

resized DK1 6735aaaaaa

Κύριε Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα, και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας, επέκεινα δε στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο Λαών μας.  Ήδη οι συχνές επαφές μεταξύ των Χωρών μας, ιδίως αφότου έχουμε συνάψει διπλωματικές σχέσεις,  έχουν δημιουργήσει ένα άριστο κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση.

  1. Θέλω, εκ προοιμίου, να εξάρω την διαχρονική προσωπική σας συμβολή στην δημιουργία στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα της θητείας σας ως Υπουργού Παιδείας της Γεωργίας, όταν ενισχύσατε ουσιωδώς το έργο του Ινστιτούτου Κλασικών, Βυζαντινών Σπουδών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τυφλίδας.
  2. Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών μας σχέσεων ευνοεί την ανάπτυξη και της διμερούς οικονομικής μας συνεργασίας. Όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα θ’ αποτελέσουν αντικείμενο των επαφών σας με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.
  • Η Ελλάδα, υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων της Γεωργίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επίσης, η Ελλάδα, σεβόμενη τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.  Και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής  επίλυσης των ζητημάτων της Αμπχαζίας και Νότιας Οσσετίας, εντός του πλαισίου των συνομιλιών της Γενεύης.
  1. Υπ’ αυτό το πνεύμα η Ελλάδα υπερασπίζεται τα Εθνικά της Θέματα, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα, οι θέσεις της Ελλάδας επί των Εθνικών της Θεμάτων έχουν ως εξής:

Α. Το Κυπριακό -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.  Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.

Β. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.  Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και, άρα, δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το statusquo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της και ιδίως στο Σύνταγμά της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. Στηρίζουμε, τέλος, την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας.  Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε από τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία.  Τέλος, οι θέσεις της Αλβανικής ηγεσίας που εγείρουν παντελώς ανυπόστατες απαιτήσεις παλαιών συνεργατών των ναζί, δεν ευνοούν την μεταξύ μας φιλία καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος Χώρας.

resized DK1 6596aaaaaa

Κύριε Πρόεδρε,

Αν έκανα κ. Πρόεδρε αυτή την εκτενή ανάλυση των θέσεών μας, είναι για να σας δείξω ότι για μας τους Έλληνες ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και σε αυτό το πλαίσιο θα είμαστε δίπλα σας για τα ζητήματα που αφορούν την δική σας χώρα.Η Ελλάδα είναι έτοιμη, το είπα και από την αρχή, κλείνω με αυτό, είναι έτοιμη να στηρίξει, γιατί γνωρίζουμε ποια προβλήματα έχετε. Κάθε φορά που έχετε δίκιο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κάθε φορά που πρέπει και για την χώρα σας να εφαρμοσθεί στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, θα είμαστε δίπλα σας. Και επαναλαμβάνω. Στηρίζουμε την σύσφιξη των σχέσεών σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας σας, σαν έναν βασικό προσανατολισμό, και θεωρούμε επίσης ότι αυτό έχει σημασία και για την γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα θα είναι σύμμαχός σας.

Σας καλωσορίζω εκ νέου και εύχομαι κάθε επιτυχία στην επίσκεψή σας.  Εύχομαι επίσης να απολαύσετε όλες τις πλευρές της παραδοσιακής Ελληνικής φιλοξενίας.

resized DK1 6591aaaaaa

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (από ανεπίσημη μετάφραση):

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πρέπει να σας ομολογήσω ότι για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψή μου αυτή στην Ελλάδα.  Πρώτα απ’όλα μου δίδεται έτσι η δυνατότητα να σας πω προσωπικά ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ για εκείνη την συμπαράσταση που κατά την διάρκεια των χρόνων δεχόμαστε από την Ελλάδα.  Εσείς μας δώσατε σαφέστατη συμπαράσταση στα θέματα της εδαφικής ακεραιότητας, στα θέματα που αφορούν τα κατεχόμενα και τα προβλήματα που έχουμε σχετικά με αυτά.

Η συμπαράστασή σας για την σύσφιγξη των σχέσεων της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας.  Σε διεθνή ζητήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την χώρα μας πάντα η Ελλάδα μας συμπαραστέκεται, είναι στο πλευρό μας.  Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για την τεράστια συμπαράσταση.

Είδαμε έμπρακτη την συμπαράσταση της Ελλάδας όταν η οικονομική κρίση στην Γεωργία ανάγκασε χιλιάδες Γεωργιανούς να φύγουν από την χώρα τους.  Και τότε η Ελλάδα τους υποδέχθηκε.  Γι’αυτό σας ευχαριστώ.

Από τα θέματα που αναφέρατε είναι σαφέστατη η στάση σας όσον αφορά την τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Και αυτό, σας βεβαιώνω, είναι επίσης πολύ σημαντικό για μας.

resized DK1 6627aaaaaa

Κύριε Πρόεδρε, εμείς οι Γεωργιανοί, σαφέστατα βλέπουμε το μέλλον μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.  Είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε σήμερα στην Αθήνα για να σας διαβεβαιώσουμε για το ευρωπαϊκό μας μέλλον.  Διότι πριν από 15 αιώνες η  χώρα μας έκανε αυτή την ευρωπαϊκή επιλογή και η χώρα σας ήταν τότε εκείνο το σημείο προς το οποίο προσανατολιζόταν από τότε.  Δεν ήταν μόνο θρησκευτικός ο προσανατολισμός, αλλά ήταν η γεωστρατηγική συμμαχία και έτσι βλέπαμε το μέλλον μας από τότε.  Η Γεωργία και σήμερα παίζει αυτό τον σημαντικό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο, διότι και σήμερα η Γεωργία βρίσκεται στη μέση της Ευρώπης και της Ασίας και είναι σαν γέφυρα που συνδέει. Από τον επόμενο χρόνο ήδη θα είναι πραγματικότητα ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα συνδέει την Ασία με τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα προγράμματα που συνδέουν την Κασπία Θάλασσα, την Μαύρη Θάλασσα με την ευρύτερη Ευρώπη όλα διασχίζουν και έρχονται τροφοδοτώντας και περνώντας από την Γεωργία. Γι΄αυτό πολύ σημαντική είναι για εμάς η συμπαράστασή σας όταν υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και να έχουμε την συμπαράστασή σας για την ασφάλεια στην περιοχή μας.

resized DK1 6652aaaaaa

Κύριε Πρόεδρε, οι δύο Λαοί μας έχουν χιλιετίες σχέσεων και οι σχέσεις αυτές ξεκινώντας από τις πνευματικές σχέσεις πέρασαν και στις πολιτικές. Γι’ αυτό έχουμε αυτή την μεγάλη εμπειρία και είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς η Ελλάδα να είναι χώρα εταίρος σε όλα αυτά τα προγράμματα, αυτά που βλέπουμε στο μέλλον της χώρας μας.  Βλέπω την δυναμική για το μέλλον των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας και γι’αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω εγκάρδια.

resized DK1 6692aaaaaa

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης Δημοκρατίας της Γεωργίας, πριν από έναν αιώνα.  Για μένα προσωπικά και για τον Γεωργιανό Λαό θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό αν θα μπορούσατε στις 26 Μαΐου, στην εθνική γιορτή μας, να παρευρίσκεσθε μαζί μας και έτσι να δηλώσετε ακόμη μια φορά την συμπαράστασή σας.

resized DK1 6875aaaaaa

resized DK2 2229aaaaaa

resized DK2 2245aaaaaa

resized DK2 2273aaaaaa

resized DK2 2315aaaaaa

resized DK2 2336aaaaaa

resized DK1 6781aaaaaa

 

 

resized DK1 6827aaaaaa

resized DK1 6850aaaaaa

 

resized DK1 6886aaaaaa

resized DK2 2198aaaaaa

resized DK2 2200aaaaaa

resized DK2 2204aaaaaa

resized DK2 2209aaaaaa

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2018 13:13
 

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

MUDBOUND: ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΟΝ ΜΙΣΙΣΙΠΗ - 22 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους
MUDBOUND: ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΟΝ ΜΙΣΙΣΙΠΗ - 22 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους
Υποψήφιο για Όσκαρ:   Β’ Γυναικείου Ρόλου Διασκευασμένου Σεναρίου Διεύθυνσης Φωτογραφίας Τραγουδιού Mudbound: Δάκρυα ...

ΠΑΝΟΣ Κιάμος - ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ // Δείτε το VIDEO CLIP με πρωταγωνιστή έναν Ιρακινό πρόσφυγα
ΠΑΝΟΣ Κιάμος - ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ // Δείτε το VIDEO CLIP με πρωταγωνιστή έναν Ιρακινό πρόσφυγα
ΠΑΝΟΣ Κιάμος «Χαρταετός» Δείτε το νέο video clip του ΠΑΝΟΥ Κιάμου με πρωταγωνιστή ένα νεαρό Ιρακινό πρόσφυγα     Μετά ...