ATTICANEWS.GR

Member Area
Ευρώπη, Συστάσεις Μοσκοβισί στον επόμενο Πρόεδρο του Eurogroup, μιλώντας για το μέλλον της ΟΝΕ. PDF Εκτύπωση E-mail
Κόσμος
Αναρτήθηκε απο τον/την INTERNET NEWS   
Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2017 10:14

Ευρώπη,

Συστάσεις Μοσκοβισί στον επόμενο Πρόεδρο του Eurogroup, μιλώντας για το μέλλον της ΟΝΕ.
52127-eurogroup

H Eυρωομάδα χρειάζεται ένα Πρόεδρο που να μπορεί "να οδηγήσει με επιτυχία το κύριο φόρουμ χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, κάτι που συνέβαινε μέχρι στιγμής, τόσο με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και με τον Γερούν Ντάισελμπλπουμ, με διαφορετικές προσωπικότητες και στυλ, αλλά και με πολύ ισχυρή ηγετική θέση", σημείωσε χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Πιερ Μοσκοβισί σε ενημέρωση προς του οικονομικούς συντάκτες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
 
O Επίτροπος σημείωσε ότι "αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα" και έθεσε τρεις προτεραιότητες για όσους κερδίσουν τη σημερινή εκλογή:
 

  • καταρχάς, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της ισχυρής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ για να εμβαθύνουν την Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση, "αυτό είναι προφανώς ένα από τα καθήκοντα της Ευρωομάδας".
  • δεύτερον, "για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι, πρέπει πραγματικά να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα εγκαίρως".
  •  και τέλος, "το άτομο αυτό πρέπει να βελτιώσει τη δημοκρατική λογοδοσία της Ευρωομάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

 
"Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για μένα", είπε ο Μοσκοβισί. "Η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ ξεκινά με περισσότερη δημοκρατία. Μεγαλύτερη δημοκρατία σημαίνει περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, χρειαζόμαστε απολύτως αυτό για την Ευρωομάδα. Είναι καιρός να εισέλθουμε σε μια περίοδο ωριμότητας και ανοίγματος. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν ισχυρή ηγεσία", σημείωσε.
 
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι "για να είναι ένας αποτελεσματικός Πρόεδρος της Ευρωομάδας, απαιτείται διατήρηση καλών σχέσεων εργασίας με την Κομισιόν". "Οποιοσδήποτε από τους τέσσερεις υποψηφίους - τους γνωρίζω όλους, θα έλεγα, όπως και ο Γερούν, τους αγαπώ όλους - κερδίσει τις εκλογές σήμερα, θα μπορεί να βασίζεται στην ισχυρή υποστήριξή μου τους σημαντικούς μήνες που βρίσκονται μπροστά στη ζώνη του ευρώ. Και θα ενεργήσουμε ως ομάδα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις επόμενες συζητήσεις", τόνισε ο Μοσκοβισί.
 
Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο δύο εβδομάδων για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η Ευρωομάδα θα συναντηθεί και πάλι σε μια διευρυμένη σύνθεση για να παρέχει καθοδήγηση για τη διάσκεψη κορυφής του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα συζητήσει το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν σχετικά με την ΟΝΕ και την Τραπεζική Ένωση.
 
"Ειλικρινά, δεν αναμένω κανένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός από το Eurogroup απόψε, διότι, όπως γνωρίζετε, τα κράτη μέλη δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα. Και επίσης υπάρχει η ιδιαίτερη κατάσταση στη Γερμανία, οπότε δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις αυτή τη στιγμή και όλοι το γνωρίζουμε αυτό", αποκάλυψε ο Επίτροπος.
 
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δέσμη μέτρων που πρόκειται να εγκριθεί από την Κομισιόν την Τετάρτη είναι ζωτικής σημασίας για να συμπεριληφθεί στη συζήτηση πριν από τη σύνοδο κορυφής. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της Κομισιόν: όταν τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν με διακυβερνητικό τρόπο, εξακολουθούμε να αντιπροσωπεύουμε το γενικό συμφέρον, να υποβάλλουμε προτάσεις και να ανοίγουμε το δρόμο", διευκρίνισε.
 
Σε ό,τι αφορά το πακέτο μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη που θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν την Τετάρτη, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρώτον πρέπει να προωθήσει την ενότητα της Ευρώπης μέσω μεγαλύτερης σύγκλισης εντός της ζώνης του ευρώ και της ευρύτερης Ένωσης και δεύτερον, ότι πρέπει να καταστήσει τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ πιο δημοκρατική και αποτελεσματική την ίδια στιγμή.
 
Πρώτη κατευθυντήρια αρχή είναι η ενότητα, είπε ο Επίτροπος. Η δέσμη αυτή πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της ζώνης του ευρώ και των χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο της ΟΝΕ. "Επειδή το μέλλον του ευρώ είναι η Ευρώπη στο σύνολό της. Είμαστε σαφώς υπέρ μιας προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε όλοι αλληλένδετοι. Η σύγκλιση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους", εξήγησε αναλυτικά.
 
"Γιατί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι το ευρώ υπονομεύει παρά να προωθεί την ευημερία του ή ότι ορισμένα κράτη μέλη επωφελούνται από αυτό σε βάρος άλλων, αυτό είναι ένα όπλο για την εκμετάλλευση των λαϊκιστών", επεσήμανε.
 
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατευθυντήρια αρχή, τη διακυβέρνηση, τόνισε την ανάγκη να καταστεί η λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ πιο αποτελεσματική και δημοκρατική. Και μέρος "της αντίδρασης σε αυτή την πρόκληση συνίσταται στην απομάκρυνση από τις διακυβερνητικές δομές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης - σκεφτείτε το δημοσιονομικό σύμφωνο ή τον ΕΜΣ. Ή μάλλον να σκεφτείτε την ίδια την Ευρωομάδα", είπε ο Μοσκοβισί.
 
"Στο πλαίσιο των καθαρά διακυβερνητικών δομών, ο δημοκρατικός έλεγχος είναι αδύναμος επειδή είναι κατακερματισμένος", εξήγησε.
 
"Κάθε υπουργός είναι σαφώς υπεύθυνος ατομικά στο εθνικό του κοινοβούλιο, όπου το επίπεδο ελέγχου που αντιμετωπίζουν ποικίλλει ανάλογα με τις ειδικές εθνικές ρυθμίσεις. Ορισμένα κοινοβούλια έχουν πολύ ισχυρό έλεγχο, όπως συμβαίνει στην Ομοσπονδιακή Βουλή (της Γερμανίας), άλλοι έχουν μάλλον αδύναμο έλεγχο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, προφανώς", ανέφερε επί παραδείγματι.
 
"Αλλά η συλλογική υπευθυνότητα είναι ασθενής και αυτό δεν είναι αποδεκτό όταν λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την ευημερία εκατομμυρίων Ευρωπαίων και ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την ευημερία άλλης χώρας από εκείνη στην οποία υπόκειται ο υπουργός", εξήγησε. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να μεταφέρουμε αυτές τις δομές στο δίκαιο της ΕΕ. Δεν πρόκειται για μια αρπαγή εξουσίας της Κομισιόν. Πρόκειται για μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ορθή δημοκρατική, διαφανή και υπεύθυνη λήψη αποφάσεων", κατέληξε.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/31346

 

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Powered by Jasper Roberts - Blog
Διαφήμιση
Διαφήμιση

11 ταινίες διανομής Feelgood υποψήφιες για 28 βραβεία Oscar®
11 ταινίες διανομής Feelgood υποψήφιες για 28 βραβεία Oscar®
11 ταινίες διανομής Feelgood υποψήφιες για 28 βραβεία Oscar® Ανακοινώθηκαν σήμερα οι υποψηφιότητες για την επετειακή 90η απονομή ...

TAKIM - KAΦΕ ΑΜΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑ Γιατί γλυκό μου sweetheart? Τζαζ και… χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – 5 Φεβρουαρίου 2018
TAKIM - KAΦΕ ΑΜΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑ Γιατί γλυκό μου sweetheart?  Τζαζ και… χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – 5 Φεβρουαρίου 2018
TAKIM - KAΦΕ ΑΜΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑ Γιατί γλυκό μου sweetheart? Τζαζ και… χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ...