ATTICANEWS.GR

Member Area
ΥΓΕΙΑ


Τι είναι η ιλαρά; Ποια τα συμπτώματα, ποιοι θεωρούνται ασφαλείς και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν; ...του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D.
News - ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 10:26

Τι είναι η ιλαρά; Ποια τα συμπτώματα, ποιοι θεωρούνται ασφαλείς και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;
...του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr

measles patient


Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Από εκεί μεταφέρεται στο αίμα και σε άλλα όργανα. 

Διακρίνεται σε 3 στάδια της νόσου: 
1. το πρόδρομο (καταρροϊκό), με διάρκεια 2-4 ημέρες, και συμπτώματα πυρετού έντονης καταρροής, βήχα, επιπεφυκίτιδας και φωτοφοβίας 
2. το εξανθηματικό με διάρκεια 5-6 ημέρες, το οποίο χαρακτηρίζεται από ερυθρό εξάνθημα που γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα και 
3. το στάδιο της αποδρομής όπου ο πυρετός σταδιακά υποχωρεί μαζί με το εξάνθημα.


Οι πιθανές επιπλοκές συνήθως αφορούν το πεπτικό, αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα και περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως διάρροια, πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα, και οξεία εγκεφαλίτιδα. Οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά αλλά πιο σοβαρά από τα παιδιά. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη, η οποία σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, και χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.
Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών: οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, πυρετικοί σπασμοί, εγκεφαλίτιδα και σπανιότερα διάρροια, μυοκαρδίτιδα και ηπατίτιδα.

Στις αναπτυγμένες χώρες μόνο το 1-2% των κρουσμάτων καταλήγει σε θάνατο, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η θνητότητα αγγίζει το 25%.

Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανιότερα, μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (σε σταγονίδια) >2ωρο μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων (π.χ. ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί). Η μετάδοση γίνεται 4 μέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 μέρες μετά.Πρόσφατα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-17 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη της Ευρώπη και 41 θάνατοι. Μέχρι 17-9-2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 160 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμοί), αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. 

Στις ανεπτυγμένες χώρες, πριν την καθιέρωση του εμβολιασμού, νοσούσε περίπου το 90% του πληθυσμού ως την ηλικία των 15 ετών. Μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού, σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, μειώθηκε η επίπτωση της νόσου έως 98%. Κατά τη διάρκεια των ετών 2000-2013, ο εμβολιασμός έναντι της ιλαράς είχε ως αποτέλεσμα την πρόληψη 15.6 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως.

Παρά την εφαρμογή εμβολιασμού έναντι της ιλαράς σε πολλές χώρες του κόσμου, ο στόχος του ΠΟΥ για εξάλειψη της ιλαράς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Μετά την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, η νόσος αυτή αποτελεί τον επόμενο στόχο. 

Ασφαλείς από την ιλαρά θεωρούνται όσοι ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της ιλαράς και είναι:
- Παιδιά σχολικής ηλικίας
- Ενήλικες που βρίσκονται σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι φοιτητές ή αυτοί που ταξιδεύουν συχνά.
2. Άτομα που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου της ιλαράς και είναι:
- Παιδιά προσχολικής ηλικίας
- Ενήλικες που δεν θα βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της ιλαράς
- Άτομα με εργαστηριακές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν ότι έχουν νοσήσει από ιλαρά κάποια στιγμή στη ζωή τους
- Άτομα με επιβεβαιωμένη ανοσία στην ιλαρά
- Άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1957


Σήμερα, τα έκτακτα μέτρα που συστήνονται είναι:

α) Άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) όλων των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων, που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με την μορφή μονοδύναμου ή μικτού εμβολίου MMR).

β) Έκτακτα, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνεται η διενέργεια της 1ης δόσης, του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και η διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή σε περίπτωση υψηλού κινδύνου μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η δόση.

Το εμβόλιο MMR είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκόσμια. Εφιστούμε την προσοχή στους γονείς ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό των παιδιών τους και ότι θα πρέπει να έχουν κλειστά τα αυτιά τους στις «σειρήνες» του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Όλοι οι γονείς, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μεγαλύτερα παιδιά να ελέγξουν τις αμέσως επόμενες μέρες τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους στον παιδίατρό τους.

Το εμβόλιο MMR χορηγείται δωρεάν και συνταγογραφείται για τους μεν ασφαλισμένους από όλους τους γιατρούς, για δε τους ανασφάλιστους από τους γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας.

Πηγες ΙΣΛ, ΚΕΕΛΠΝΟ

http://medlabgr.blogspot.com/2017/09/Measles.html

 
ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ «Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο ιός της ιλαράς στη χώρα μας»
News - ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2017 13:33

ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ «Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο ιός της ιλαράς στη χώρα μας»

ANNAKARAMANLI

Το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της ιλαράς στη χώρα μας έφερε στη Βουλή, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, η Βουλευτής Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Άννα Καραμανλή.

Η Βουλευτής Β΄Αθηνών στην ερώτησή της αναφέρεται την επιδημιακή έξαρση της ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επισημαίνει ότι τα καταγεγραμμένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικά στη χώρα μας για την περίοδο 2016-2017 ανέρχονται στα 150, εκ των οποίων τα 50 τις τελευταίες 15 ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίοδο 2014 – 2016 τα κρούσματα ήταν μόλις 2.

Όπως τονίζει η κ. Καραμανλή, τόσο οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας όσο και διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί έχουν σημειώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχουν ζητήσει την κινητοποίηση της Πολιτείας. Η εξάπλωση του ιού αποδίδεται σε ομάδες πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστες, καθώς και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύσσεται στη χώρα μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Βουλευτής Β΄Αθηνών, αφού υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και την έντονη ανησυχία των πολιτών ρωτά τον Υπουργό Υγείας αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες:

 • για τον εμβολιασμό πληθυσμιακών ομάδων με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

 • για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη τήρηση του εθνικού προγράμματος υποχρεωτικού εμβολιασμού.

 
Επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου - Δηλώσεις
News - ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2017 08:19

 

Επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου - Δηλώσεις

resized DIM3367

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται από Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης Δ.Ε.Θ. επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είχε συνάντηση με τον ιδρυτή του κ. Νίκο Παπαγεωργίου και το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς και επισκέφθηκε το τμήμα πυρηνικής ιατρικής. Κατά την επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:
 resized DIM3360
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στο πρόσωπο του κ. Παπαγεωργίου να αναγνωρίσω έναν μεγάλο εθνικό ευεργέτη. Θέλω να πω πόσο σημαντικό το έργο το οποίο έχει αφήσει. Και πόσο σημαντικό είναι σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να αντιλαμβάνονται ότι έχουν μια ευρύτερη υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η οποία δεν εξαντλείται απλά στην άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Αισθάνονται την βαθιά ανάγκη, ανταποκρινόμενοι στην μεγάλη παράδοση των Ελλήνων, να επιστρέψουν κάτι πίσω στην ελληνική κοινωνία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το οποίο έχετε κάνει, πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη. Έχετε δημιουργήσει ένα Νοσοκομείο σημαντικό για την Βόρεια Ελλάδα. Ένα Νοσοκομείο κόσμημα. Και θέλω, για άλλη μια φορά, να σας ευχαριστήσω για όλα όσα έχετε κάνει για την πόλη αλλά και εσείς ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα».

resized DIM3305


 resized DIM3173
Από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε:
 
«Και εγώ θέλω να ευχαριστήσω εσάς  για την επίσκεψη αυτή, για την τιμή που μας κάνατε να μας επισκεφτείτε. Και οπωσδήποτε θέλω να πω δύο λόγια, γιατί με την οικογένεια Μητσοτάκη, η οικογένεια Παπαγεωργίου συνδέεται απόλυτα. Ήταν δημιουργός η οικογένεια, αλλά με πλάτες του Κώστα Μητσοτάκη. Θυμάμαι το εξής χαρακτηριστικό: Είχα πάει και τον είχα δει. Του είπα την πρόθεση που είχαμε για το νοσοκομείο και μου λέει "Κύριε Παπαγεωργίου, αν θέλετε το νοσοκομείο να τελειώνει και να το χαρείτε, κτίστε το μόνοι σας". Αυτό εισακούστηκε. Και σήμερα ό,τι γίνεται οφείλεται στην βοήθεια της τότε Πολιτείας και οπωσδήποτε του πατέρα σας. 
 resized DIM3420
Ανταπαντώντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: 
 
«Είδα και την πλακέτα απέξω. Λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τα τελευταία πράγματα τα οποία έκανε είναι να θεμελιώσει το Νοσοκομείο. Θέλω, όμως, να πω μια κουβέντα ακόμα: Δικό μας χρέος είναι, όχι μόνο να προβάλλουμε τέτοιου είδους ενέργειες, αλλά και  να ενθαρρύνουμε μια νέα γενιά μεγάλων δωρητών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την χώρα σε αυτή την πολύ δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται. Το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" κάνει μία εξαιρετική δουλειά, πάρα μεγάλου βεληνεκούς. Και, επίσης, πάρα πολλοί άλλοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται, άλλοι με μεγαλύτερη προβολή, άλλοι πιο σεμνά. Χρειαζόμαστε, όμως, και εμείς να φτιάξουμε το νομικό πλαίσιο εκείνο το οποίο θα ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα, έτσι ώστε να έχουμε κι άλλα έργα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία θα βελτιώσουν τις υποδομές μιας τραυματισμένης χώρας. Οπότε, και πάλι κ. Παπαγεωργίου, στο πρόσωπό σας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για την πόλη και για την Βόρεια Ελλάδα».  

resized DIM3320

 

resized DIM3247

resized DIM3264

resized DIM3280

resized DIM3294

resized DIM3327

resized DIM3343

resized DIM3376

resized DIM3409

 

 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση
News - ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 15 Σεπτέμβριος 2017 15:45

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

& ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 

ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ypygeiaslogo670

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της υπ. αριθμ Γ1δ/Γ.Π. οικ. 53794/ 12-7-2017 «Τμήματα ακτών

της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση»

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

α. Τα υπ. αριθ. οικ.4618/13-9-2017 & 4623/14-9-2017 έγγραφα της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περ/κής Υγιεινής Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθήνας

β. Τα υπ αριθμ. οικ.3768/13-9-2017 & οικ.3791/14-9-2017 έγγραφα της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περ/κής Υγιεινής Π.Ε. Πειραιά & Νήσων

γ. Το υπ. αριθμ οικ. 186458/399/15-9-2017 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής

δ. Το υπ. αριθμ οικ. 2875/15-9-2017 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περ/κής Υγιεινής Π.Ε. Δυτικής Αττικής

ε. Τη θαλάσσια ρύπανση στη ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού, που προκλήθηκε από το ναυάγιο δεξαμενόπλοιου

στ. Την Γ1δ/Γ.Π. οικ. 53794/ 12-7-2017 Υπουργική Απόφαση «Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση»

ζ. Την με αρ. Η.Π. 8600/416/Ε103/2009 ΚΥΑ ΄΄ Περί ποιότητας και μέτρων διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ΄΄σχετικά με την διαχείριση της ποιότητας των υδάτων Κολύμβησης και την κατάργηση της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ΄΄ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2006

η. Την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

Τροποποιούμε την (στ) σχετική Υπουργική Απόφαση του έτους 2017 ως εξής:

 

Α. Πέραν των αναφερομένων στην (στ) σχετική Υπουργική Απόφαση απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης1, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

 

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου

 

 

Β. Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μη καταστρέφονται.

1 Η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς. Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

1 Η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες µε γοργούς ρυθµούς. Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 15 Σεπτέμβριος 2017 15:55
 
Διπλή διάκριση για τον Ε.Ε.Σ. στα φετινά βραβεία Healthcare Business Awards 2017
News - ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 14 Σεπτέμβριος 2017 15:50

Διπλή διάκριση για τον Ε.Ε.Σ. στα φετινά βραβεία Healthcare Business Awards 2017

resized Healthcare Business Awards 2

Στη λαμπρή τελετή απονομής των βραβείων Healthcare Business Awards 2017, για την ανάδειξη των βέλτιστων και καινοτόμων πρωτοβουλιών στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον της Υγείας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απέσπασε δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις, οι οποίες αποτελούν το επιστέγασμα μίας μακράς και κοπιώδους προσπάθειας στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, αλλά και μία ηθική δικαίωση για τη συμβολή του στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, από τις οποίες κατά κύριο λόγο πλήττονται οι πλέον ευάλωτες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.

Το βράδυ της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso,  κατά τη διάρκεια της εορταστικής τελετής που διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το Health Daily και η Boussias Communications, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, αλλά και με εμφανή τη συγκίνηση για το μέγιστο επίτευγμα του Ε.Ε.Σ., ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει ένα πολύ ξεχωριστό βραβείο (Silver Award) στην κατηγορία «Εθνική/Περιφερειακή Πρωτοβουλία για την Υγεία». Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. ευχαρίστησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια το μόνιμο προσωπικό και τους χιλιάδες των εθελοντών του Οργανισμού για την αποφασιστική συμβολή τους στο μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό έργο.

Το Ασημένιο Βραβείο απονεμήθηκε στον Ε.Ε.Σ. έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων από τα διακεκριμένα μέλη της κριτικής επιτροπής, για το πολυσχιδές πρόγραμμα υπηρεσιών και δράσεων υγείας που παρείχε και εξακολουθεί να παρέχει σε πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε συγκεκριμένα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ηπειρωτική Ελλάδα (Σκαραμαγκά, Ριτσώνα, Νέα Καβάλα, Κορδελιό). Στα προαναφερθέντα Κέντρα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, αλλά και τους Ερυθρούς Σταυρούς της Ισπανίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, έχει καθημερινή παρουσία και δράση, μέσα από ένα πολυσύνθετο πλέγμα υπηρεσιών υγείας. Στόχος είναι αφενός μεν να βελτιωθεί η πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας, αφετέρου δε να ενδυναμωθούν οι ίδιοι οι πληθυσμοί ώστε να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην προάσπιση της υγείας τους στις κοινότητες όπου ζουν και αναπτύσσονται. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα, περιλαμβάνοντας Βασικές Υπηρεσίες Υγείας, Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη, Προαγωγή της Υγείας και της Υγιεινής, Εκπαίδευση Προσφύγων και Μεταναστών στις Πρώτες Βοήθειες.

resized Healthcare Business Awards 1

Η παραπάνω αναγνώριση δεν ήταν ωστόσο η μοναδική. Ο Ε.Ε.Σ. κατάφερε να εξασφαλίσει και μια δεύτερη, υψηλότερη διάκριση, στην ίδια κατηγορία, χάρη στο Πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς «προΣfΕΕρουμε», του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο κέρδισε το Χρυσό Βραβείο, αποσπώντας τις ενθουσιώδεις επιδοκιμασίες των παρευρισκομένων.

Το οδοιπορικό του «προΣfΕΕρουμε» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 από το νησί της Ρόδου, συνεχίστηκε στη Φλώρινα (Νοέμβριος 2016), τα Ιωάννινα (Μάρτιος 2017), την Αλεξανδρούπολη και τη Ξάνθη (Μάιος 2017). Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στις Δομές και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των περιοχών αυτών, χορηγήθηκαν πάνω από 55.000 συσκευασίες φαρμακευτικού υλικού, αναλώσιμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αγοράστηκαν φαρμακεία Πρώτων Βοηθειών, καλύφθηκαν ανάγκες των παιδιών σε σχολικά είδη και σε υλικά χειροτεχνίας, δωρίστηκαν παιχνίδια στις δομές, ενώ υλοποιήθηκαν 30 εκπαιδευτικές ώρες σεμιναρίων στις Πρώτες Βοήθειες.

resized Healthcare Business Awards 3

Η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην άκρως επιτυχημένη διοργάνωση και υλοποίηση της πρωτοβουλίας του «προΣfΕΕρουμε» ήταν αναμφίβολα καθοριστικής σημασίας. Σε όλες τις παραπάνω πόλεις-σταθμούς του προγράμματος, ο Ε.Ε.Σ. αναλάμβανε να κινητοποιήσει το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό του (είτε αυτό αφορούσε επαγγελματικά στελέχη είτε τους πολυάριθμους εκπαιδευμένους εθελοντές του), αλλά και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις υφιστάμενες υποδομές του, προσφέροντας ανακούφιση και ουσιώδη βοήθεια σε όσους το είχαν ανάγκη. Το δύσκολο αυτό έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και το επόμενο διάστημα, καθώς οι ανάγκες παραμένουν υψηλές, απαιτώντας τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 14 Σεπτέμβριος 2017 15:53
 


Σελίδα 1 από 72

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ EMOJI Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Αθήναιον, ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...