ATTICANEWS.GR

Member Area
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ


Μαίρη Ντέρος: Η Σαμιώτισσα Αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ που κρατά τον Ελληνισμό ψηλά
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σάββατο, 04 Νοέμβριος 2017 14:37

Μαίρη Ντέρος: Η Σαμιώτισσα Αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ που κρατά τον Ελληνισμό ψηλά

Omogenia antidimarxow-Montreal Mairi Nteros

Του Ζώη Μαρίνου*

Στα τέλη του περασμένου Ιούνη, στο πάρκο Χάουαρντ, στην περιοχή του Παρκ Εξτένσιον στο Μόντρεαλ, φιλοξενείται μια από τις ανοικτές εκδηλώσεις του 10ο Παμποντιακού Φεστιβάλ Νεολαίας βορείου Αμερικής.

Κάτω από τον κυριακάτικο μουντό ουρανό, που ωστόσο ομορφαίνει από τις παραδοσιακές ποντιακές στολές και τους ήχους της λύρας, ο τότε πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά Κώστας Τσιλφίδης και ο Λευτέρης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων του Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος», καλωσορίζουν τις αποστολές που έχουν έρθει από διάφορα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Απ’ το μικρόφωνο ακούγονται ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Πρώτο στη σειρά το όνομα της κ. Μαίρης Ντέρος. Κάποιοι εκ των συμμετεχόντων – όσοι έχουν έρθει από άλλες περιοχές- προφανώς δεν την γνωρίζουν. Όμως, το ζεστό, παρατεταμένο χειροκρότημα δείχνει ότι η ευγενική κυρία, με τα κοντά μαλλιά και τον διακριτικό σκελετό γυαλιών, είναι ένα σημαίνων πρόσωπο, με δεσπόζουσα θέση στον Ελληνισμό του Μόντρεαλ και αναγνωρισμένη προσφορά.

Και ένα πρόσωπο πάντα παρών κάθε φορά που κάποια ελληνική οργάνωση, κάποιος σύλλογος ή κάποιος μεμονωμένος συμπάροικος χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη.

Το χειροκρότημα ζωηρεύει όταν η κ. Ντέρος ζητά απ’ την ποντιακή κοινότητα να μείνει πάντα δραστήρια και, προ παντός, ενωμένη στους κόλπους του Ελληνισμού της διασποράς.

Αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία της. Ενότητα, αλληλεγγύη, συντεταγμένη και αδιαπραγμάτευτη προώθηση των αιτημάτων της παροικίας, μονοιασμένος Ελληνισμός. Μακριά από πρόσωπα, αντιλήψεις, ιδέες, προκαταλήψεις, πολιτικές περιχαρακώσεις, πικρόχολες προσεγγίσεις και τακτικισμούς.

http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi-768x576.jpg 768w, http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi-560x420.jpg 560w, http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi-80x60.jpg 80w, http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi-100x75.jpg 100w, http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi-180x135.jpg 180w, http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi-238x178.jpg 238w, http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi-640x480.jpg 640w, http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi-681x511.jpg 681w, http://chiosnews.com/wp-content/uploads/Montreal_Nteros_apo_Marino_Zwi.jpg 880w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" style="box-sizing: border-box; border-width: 0px; border-style: initial; display: inline-block; max-width: 100%; height: auto; transition: opacity 0.3s cubic-bezier(0.39, 0.76, 0.51, 0.56); opacity: 0;">
Αυτή είναι η Ελληνίδα αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ και δημοτική σύμβουλος του Παρκ Εξτένσιον. Μια εκ των στενότερων συνεργατών του δημάρχου της πόλης Ντενί Κοντέρ. Που κουβαλά μια βαριά προσωπική ιστορία, συνδεδεμένη με την Αρμενική γενοκτονία και τον ξεριζωμό των πληθυσμών.

Η Μαίρη Ντέρος, κόρη του Σέρκου Τσαουσιάν και της Ειρήνης Σπανού, που γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στην Σάμο δηλώνει ως ιδιαίτερη πατρίδα της στην Ελλάδα το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τον τόπο που δέχθηκε φιλόξενα τον πατέρα της. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα, λίγους μόνο μήνες αφ’ ότου οι γονείς της είχαν αφήσει το νησί αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Η μητέρα της Ειρήνη, το γένος Σπανού, η γιαγιά της, το γένος Σκοπελίτη, προέρχονται από γνωστές οικογένειες της Σάμου. Η ίδια μας μιλάει για το Βαθύ και τις Μανωλάτες και τα μάτια της λάμπουν. Σαν να ταξιδεύουν στο γαλάζιο του Αιγαίου, στα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα στενοσόκακα. «Σαμιώτισσα…». Ένας τίτλος τιμής για την Μαίρη Ντέρος και σύνδεση με την πατρογονική εστία.

Tο 1958, η οικογένεια της μετανάστευσε στο Μόντρεαλ. Η Μαίρη Ντέρος ήταν τότε επτά ετών. Δύσκολα τα πρώτα χρόνια, συνδεδεμένα με λογιών λογιών αντιξοότητες. Οι γονείς της δούλευαν ολημερίς. Ελληνικά στο σχολείο δεν έμαθε. Όμως, όπως συνηθίζει η ίδια να λέει, «έμαθα να διαβάζω ελληνικά μελετώντας μαζί τα παιδιά μου που πήγαιναν στο ελληνικό σχολείο». Την Σύλβια, τον Κωνσταντίνο και την Ειρήνη.  

Εξ ου και η μεγάλη της ευαισθησία για το σχολείο «Σωκράτης- Δημοσθένης» στο οποίο είναι πάντα παρούσα σε κάθε εκδήλωση οικονομικής ή άλλη στήριξης. Εύλογη και η ευαισθησία της στους μετανάστες, όχι μόνο στους Έλληνες ή στους Αρμένιους, αλλά σ’ όλα τα μέλη των εθνικών κοινοτήτων της πόλης, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας.

Αν μιλάει ελληνικά το οφείλει στους γονείς της. Αν μιλάει καλά ελληνικά το οφείλει, εν πολλοίς, στις προσευχές που της μάθαινε η μητέρα της. Αν διαβάζει ελληνικά το οφείλει στα παιδιά της και αν χορεύει ελληνικούς χορούς το οφείλει στον αγαπημένο της σύζυγο Πίτερ Ντέρος (με καταγωγή από το Γεωργίτσι Λακωνίας) με τον οποίο γνωρίστηκαν όταν ήταν ακόμη έφηβοι!

Η Μαίρη Ντέρος εξελέγη για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος της περιοχής του Παρκ Εξτένσιον το 1998. Και έκτοτε βαθμιαία αναρριχήθηκε στην τοπική πολιτική σκήνη.

Στις 5 Νοεμβρίου διεκδικεί την επανεκλογή της, κάτι που θεωρείται εν πολλοίς προεξοφλημένο εξαιτίας της πολύχρονης, επιτυχημένης παρουσίας και προσφοράς της στα κοινά αυτής της ελληνοκρατούμενης περιοχής.

Το πρωί της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου περάσαμε μαζί μιάμιση ώρα. Το «καλημέρα Μαρία» ήταν αυτό που συχνά διέκοπτε την συζήτηση μας. Δείγμα της αγάπης των Ελλήνων προς το πρόσωπο της. Στο καφέ δίπλα απ’ το εκλογικό γραφείο της (στην οδό 696 Σαιν Ροκ) δεν υπήρξε πελάτης που να μπει και να μην την χαιρετίσει. Όχι με το ύφος της τυπικής υποχρέωσης αλλά με την εγκαρδιότητα που εκδηλώνει κανείς όταν συναντά έναν δικό του άνθρωπο.

Η Μαίρη Ντέρος είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος πίσω από όλα τα έργα στο Παρκ Εξ. Απ’ την ανάπλαση του πάρκου Χάουαρντ ως την αναμόρφωση της οδού Ούτρεμοντ (με περισσότερο πράσινο στα πεζοδρόμια), κάθε παρέμβαση έχει την υπογραφή της. Και ας μην το «φωνάζει». Άλλωστε, είναι από τους ανθρώπους που θεωρεί ότι η πολιτική είναι χρέος, ευθύνη και προσφορά και όχι επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες.

«Η Μαίρη, η Μαρία μας, είναι η αντιδήμαρχος των Ελλήνων αλλά και όλων των ξένων…», μας λέει μια παρέα Μεσσήνιων συμπατριωτών στο πάρκο μπροστά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Μόντρεαλ. Απέναντι ακριβώς δεσπόζει το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη. Σύμβολο του Ελληνισμού, πλέον, για όλη την επαρχία του Κεμπέκ. Που δεν θα είχε υλοποιηθεί αν δεν αναλάμβανε πρωτοβουλία το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων, στην προεδρία του οποίου βρίσκεται η κ. Ντέρος.

«Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι κοινοτυπία, είναι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή…», έχει πει η κ. Ντέρος. Και δίνει πρώτη το παράδειγμα. Πρόσφατα, στα μέσα Μαΐου συνέδεσε το όνομα της και με την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον δήμο του Μόντρεαλ.

Χαμηλών τόνων, σεμνή, με προμετωπίδα της πολιτικής και κοινωνικής της δράσης τις λέξεις «σύνθεση», «συνεννόηση» και «αλληλεγγύη». Και είναι από τις πολιτικούς που δεν κυνηγούν την δημοσιότητα. Αλλά την ενεργοποιούν με έργα.

*Μια μικρή παραλλαγή αυτού του άρθρου δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της μεγαλύτερης ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης».  

http://chiosnews.com/h_ellinida_antidimarxos_tou_montreal/

 
AHEPA Chapter Athens HJ1 Επιτροπή Πρότυπης Ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης AHEPA
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κυριακή, 29 Οκτώβριος 2017 20:56

AHEPA Chapter Athens HJ1 Επιτροπή Πρότυπης Ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης AHEPA

  

Έναρξη εράνου για τη δημιουργία της Πρότυπης Ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης AHEPA στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».

 

Το Τμήμα Αθηνών HJ1 της AHEPA πραγματοποίησε δημόσια εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, στα πλαίσια της έναρξης του εράνου και της ενημέρωσης για τη δημιουργία της Πρότυπης Ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης AHEPA στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».

 

Στη δεξίωση προσήλθαν σημαίνοντα πρόσωπα της Ελληνο-Αμερικανικής κοινωνίας, φίλοι της AHEPA, εκπρόσωποι του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», μέλη της ιατρικής κοινότητας, εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων, καθηγητές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

 

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Δρ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος του Δήμου Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.. Έπαινοι επιδόθηκαν σε πρόσωπα που έχουν στηρίξει το έργο της δημιουργίας της βιβλιοθήκης. 

 

Σκοποί της AHEPA είναι η προώθηση του Ελληνισμού, της Παιδείας, της Φιλανθρωπίας, της Κοινωνικής Ευθύνης και της Οικογενειακής και Ατομικής Αριστείας. 

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή δωρεά τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να επικοινωνούν με τον Γραμματέα της Επιτροπής, Δρα Αθανάσιο Σαραντόπουλο, στον αρ. τηλ. 6983 510 414.

  
 
 
 
Ο Πρόεδρος του Τμήματος AHEPA Αθηνών HJ1 Δρ. Δημήτρης Χονδρός
 
 
Ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ στο Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός" κ. Ξενοφών Σκουφάρας
 
 
 
Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον Δρα. Γεώργιο Πατούλη, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχο του Δήμου Αμαρουσίου και Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε.
 
 
Τιμητικός έπαινος στο Γενικό Διευθυντή της Chorus Call Hellas κ. Θεμιστοκλή Καρδαμπίκη
 
 
Η Επιτροπή Ψηφιακής Ιατρικής Βιβλιοθήκης AHEPA στο Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός"
 
Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, μετά το πέρας της εορταστικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2017 12:15

Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη,  μετά το πέρας της εορταστικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

 AMANATIDIS

«Μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη σήμερα, απελευθέρωση της πόλης, αλλά γιορτάζει και ο Πολιούχος και προστάτης της.

Θα ήθελα να μεταβιβάσω σε όλους τους Θεσσαλονικείς, ότι εργαζόμαστε χωρίς εφησυχασμούς για τη δημιουργία της νέας Ελλάδας, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, υπερασπιζόμενοι την κοινωνία και τους πολλούς.

Η Θεσσαλονίκη αποκτά τον καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Χρόνια πολλά σε όλους και επιτρέψτε μου να πω, ότι η Ορθοδοξία ανήκει σε όλους».

 
Κυριάκος Μητσοτάκης:«Καλώ τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό»
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Δευτέρα, 23 Οκτώβριος 2017 11:58

Κυριάκος Μητσοτάκης:«Καλώ τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για τη δυνατότητα ψήφου 
στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό»
Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη για το δικαίωμα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2017

   DIM9744
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Πριν από λίγο επανακατέθεσα στον Πρόεδρο της Βουλής την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας με την οποία - επιτέλους - δίνουμε το δικαίωμα σε όσους Έλληνες κατοικούν εκτός Ελλάδος, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. 
 
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και 18 μήνες και για λόγους άγνωστους δεν έχει συζητηθεί ακόμα. 
 
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επιβάλλεται να δώσουμε αυτό το δικαίωμα, όχι μόνο στους ομογενείς, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες, έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης. 
 
Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα πρέπει, επιτέλους, να κατοχυρωθεί νομοθετικά. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί η πρόταση νόμου δεν έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή. Και ελπίζω ότι, μετά το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει και ο ίδιος πια αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να χορηγήσουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».     

 

 
Αμανατίδης: « Πολλαπλά οφέλη από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική» - Η Ελλάδα καταλύτης διαλόγου με την 2η Διάσκεψη των Αθηνών
News - ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Παρασκευή, 13 Οκτώβριος 2017 14:41

Αμανατίδης: « Πολλαπλά οφέλη από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική» - Η Ελλάδα καταλύτης διαλόγου με την 2η Διάσκεψη των Αθηνών

aman1

 

Για πολλαπλά αποτελέσματα στις επενδύσεις, τις διμερείς σχέσεις και στην περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έκανε λόγο ο Υφυπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις ΗΠΑ. 

 

«Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί στην κυβέρνηση ότι δεν θέλει τις επενδύσεις» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, τουναντίον  υπενθύμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη κυβερνητική ομάδα προώθησης των επενδύσεων, ενώ "ξεκλειδώνουν" επενδύσεις που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ, ο κ.Αμανατίδης παρέπεμψε στην πρωινή του ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται θέμα λήψης νέων μέτρων.

Στον αντίποδα, «το πρόγραμμα το 2018 τελειώνει. Θα πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα, να συνδράμουν οι κοινωνικές και  πολιτικές δυνάμεις στο σχεδιασμό της» σχολίασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τη διεξαγωγή των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, παρουσία και του Πρωθυπουργού.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ ο κ. Αμανατίδης εξήγησε πως «η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια λύση και θα έχει επιτέλους η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ένο μέσο ποιοτικό, που θα εξυπηρετεί συνολικά και με κοινωνική διάσταση τους πολίτες. Υπάρχει, πλέον, ένας συνολικός σχεδιασμός και με τη λειτουργία και του μετρό» η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα αξιόπιστο συγκοινωνιακό δίκτυο.

 Ενόψει της διοργάνωσης της 2ης Διάσκεψης για το Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό στις 29- 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα, μια πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ κ.Ν. Κοτζιά,  «η Ελλάδα αναδεικνύεται σε καταλύτη διαλόγου» τόνισε ο υφυπουργός , καθώς «είναι πολύ σημαντικό να επικρατήσει ο διάλογος και μια θετική ατζέντα στις περιοχές της Μέσης Ανατολής» λόγω της παρουσίας πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών στη χώρα μας.

Δείτε τα βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=ZTZ2p70lpO4

https://www.youtube.com/watch?v=uVdIYuo7Ql0

 

 


Σελίδα 1 από 34

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο τρέιλερ για το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη Το «1968», η καινούρια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, έχει ολοκληρώσει πλέον ...

Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν ...