ATTICANEWS.GR

Member Area
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2017 18:06

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 

 resized IMG 8231

Η  «ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία» ήταν το θέμα ημερίδας που οργάνωσε σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο,  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου), η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση  χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα για την ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Η ανταπόκρισή σας είναι πάρα πολύ μεγάλη και σας ευχαριστώ. Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγνώμη για την απουσία του Δημάρχου, υπάρχει μια συνάντηση στην Περιφέρεια. Να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Βουλευτή τον Δημήτρη Καρύδη που πράγματι είναι φίλος μου και πάντα παρευρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις των Κέντρων Αγάπης. Να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους  σημαντικών  φορέων της πόλης μας.

Η σημερινή δράση είναι η συνέχεια πολλών δράσεων που έχει αναλάβει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, παρευρίσκεται εδώ και ο Πρόεδρος του κ. Νίκος Πλατανησιώτης που είναι και Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Τον ευχαριστώ  κι αυτόν πάρα πολύ γιατί βοηθά τουλάχιστον στο κομμάτι που εγώ εποπτεύω πολιτικά και βοηθάει πάρα πολύ. Αυτά όλα, αποδεικνύουν  στην πράξη το έντονο ενδιαφέρον  όλων μας για τα θέματα της τρίτης ηλικίας αλλά και την άριστη συνεργασία που έχουμε.

resized IMG 8235

Αγαπητοί φίλοι,

πολύ φοβάμαι ότι έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα στην πατρίδα μας και άκουσα αυτά που είπε ο Πρόεδρος και τα στοιχεία που έδωσε, δεν έχουμε πλέον  πολλά περιθώρια για να μην θέσουμε την τρίτη ηλικία ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα.

Διάβασα πρόσφατα μία σημαντική ανακοίνωση της Γηριατρικής Εταιρείας με συμπεράσματα και στοιχεία για τον πληθυσμό στην Ελλάδα,  την υπογεννητικότητα,  τη γήρανση αλλά και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, που πιστεύω όπως και σε εμένα έτσι και σε εσάς προκαλούν  προβληματισμό δεν θα ήθελα να πω σοκ. Άκουσα από το 2011 και πέρα οι θάνατοι, μαζί με τις μεταναστεύσεις  στο εξωτερικό ξεπερνούν τις γεννήσεις στη χώρα μας. Η Ελλάδα όχι μόνο γερνάει, αλλά δυστυχώς μειώνει τον πληθυσμό της. Υπάρχουν προβλέψεις ότι πιθανά ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει πέσει  από τα 11 εκατομμύρια που ήταν το 2013, στα 8,5 εκατομμύρια το 2050.

Το δε ποσοστό των ηλικιωμένων φυσικά θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο οδηγώντας σε έξαρση  ή μεγάλη αύξηση για μία σειρά από νοσήματα όπως  είναι τα καρδιαγγειακά, οι  νεοπλασίες, ο καρκίνος  δηλαδή, η οστεοπόρωση, αλλά και  πολλά άλλα. Είναι προετοιμασμένη η ελληνική Πολιτεία για αυτό;

Πολύ φοβάμαι πως όχι. Μάλιστα  εδώ, να βάλω μια άνω τελεία,  Διεθνής Οργάνωση σε έκθεσή της το 2015, σχετικά με την ποιότητα ζωής  των ηλικιωμένων  χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις χειρότερες χώρες, για να ζουν άτομα άνω των 60 ετών και μας κατατάσσει στην 76η θέση μεταξύ 96 χωρών, κάτω και από την Βενεζουέλα. Φυσικά υπάρχουν και παρήγορες, ευχάριστες φωνές. Ακούσαμε από τον Πρόεδρο ότι θα φιλοξενηθεί  το 2020 στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο της Γεροντολογικής Εταιρείας. Στη χώρα -όπως ακούσατε των γερόντων -δεν έχουμε καν ειδικότητα στα πανεπιστήμιά μας γεροντολόγου, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει,  πολλώ δε μάλλον, δεν έχουμε μία οργανωμένη πολιτική απέναντι στην τρίτη ηλικία.

Το κενό αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε όσο μπορούμε με τη δουλειά που κάνουμε στους δήμους,  σε συνεργασία με τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, τους ενεργούς πολίτες. Και  μιλώντας για το δήμο μας είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι για εμάς η τρίτη ηλικία ήταν προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Γνωρίζετε όλοι τη δουλειά που κάνουμε στα Κέντρα Αγάπης,  με δράσεις σε πολλά επίπεδα. Όμως για εμάς είναι σαφές ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η πρόληψη και η ενημέρωση.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να προλάβουμε εάν είμαστε σωστά ενημερωμένοι  και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε,  για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας χωρίς να χρειάζονται κάποια έξτρα έξοδα.  Η γνώση είναι δύναμη και για τη σωστή γνώση πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε στους ειδικούς και στην επιστημονική κοινότητα. Είμαι και εγώ ως γιατρός, μέλος της επιστημονικής κοινότητας και αναγνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο, στις κατά ειδικότητα ιατρικές κοινότητες, να αναπτύξουν δράσεις για τη διάδοση της γνώσης στους πολίτες. Μπορούν και πρέπει να παραδειγματιστούν από την εξαιρετική δουλειά που κάνει  η Γεροντολογική  Εταιρεία και προσωπικά ο Καθηγητής  της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Ογκολογικής  Χειρουργικής κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου  «Άγιος Σάββας»  και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρική Εταιρείας.

Η σημερινή εκδήλωση  είναι μία απόδειξη αυτής της δουλειάς αφού πρόκειται για μία ημερίδα που περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από υψηλού επιπέδου επιστήμονες τους οποίους  καλωσορίζω και  για άλλη μία φορά ευχαριστώ θερμά. Είναι προφανές  ότι πρόκειται για μία πλήρη ενημερωτική ημερίδα που θα ωφελήσει πολλαπλά τους συμμετέχοντες.

Θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου με τη δέσμευση της δημοτικής αρχής της πόλης μας  και ιδιαίτερα του δημάρχου μας κυρίου Γιάννη Μώραλη,  ότι θα συνεχίζουμε στο πρόγραμμα της  φροντίδας  για τη  τρίτη ηλικία και στη συνεχή υλοποίηση  δράσεων και ενημέρωσης για θέματα υγείας και πρόληψης   και προαγωγής της ποιότητας ζωής. Είναι ένα χρέος μας απέναντι στην κοινωνία του Πειραιά, ένα χρέος μας, εάν θέλετε, ακόμη και στην πατρίδα μας που  σήμερα δοκιμάζεται. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στον Πρόεδρο και στα στελέχη της Γεροντολογικής   Εταιρείας, στους εισηγητές μας,  στις υπεύθυνες  μας στα Κέντρα Αγάπης όπως είναι η Προϊσταμένη των 11 Κέντρων Αγάπης η κυρία Πετράκου και οι υπεύθυνες κυρίες : Μελιανού, Χατζηνικολάου, Παπαδήμα Ρίμπα, Θειακούλη, και Αλεβιτσοβίτου. Και κατεβαίνω από το βήμα με την ευχή για όλους τους ηλικιωμένους : Χρόνια πολλά μα πάνω από όλα χρόνια καλά!. Σας ευχαριστώ».

resized IMG 8244

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας,  καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»  κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, δήλωσε: 

«Θέλω να  σας ευχαριστήσω  όλους θερμά για την παρουσία σας  στις εκδηλώσεις αυτές, τις ημερίδες που κάνει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας  των Ηλικιωμένων, που είναι  η 1η  Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Πειραιά και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη για την παραχώρηση της αίθουσας. Ιδιαίτερες  ευχαριστίες  θέλω να απονείμω στον  αδελφικό μου φίλο και συνάδελφο και επί σειρά ετών Δήμαρχο και νυν Αντιδήμαρχο τον Χρήστο Αγραπίδη, ο οποίος είναι μια σταθερή δύναμη στον Πειραιά και νομίζω ότι όλοι εσείς, ειδικά που είστε  σε επαφή με δομές πρόνοιας  του δήμου γνωρίζετε πολύ καλά το πολυσχιδές έργο του στη φροντίδα, στη διαχείριση της υγείας και στη πρόληψη, αλλά  και για την καλή ποιότητα ζωής. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκο Πλατανησιώτη γιατί η εκδήλωση αυτή πάντα γίνεται με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.  Ο Νίκος Πλατανησιώτης είναι επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά  και έχει αναβαθμίσει τον σύλλογο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον δήμο του Πειραιά και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά,  για την ευκαιρία που μας έδωσαν να διοργανώσουμε και φέτος σε αυτή την ετήσια ημερίδα με θέμα την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας  των ηλικιωμένων, που είναι η 1η  Οκτωβρίου κάθε χρόνο.  

Στην  ημερίδα αυτή είχαμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε και να πραγματευτούμε διεξοδικά τα κυριότερα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων, όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υπέρταση, η αιμορραγία του πεπτικού  και κυρίως ο καρκίνος του εντέρου, που είναι μία νόσος της τρίτης ηλικίας και πρώτη αιτία θανάτου για  τα άτομα ηλικίας από 65 μέχρι 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου από τα 75 χρόνια και πάνω. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα όπως είναι η άνοια, που πλήττει 150.000 μέχρι 200.000 άτομα στην Ελλάδα και με συνοδά προβλήματα για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους και επίσης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την οστεοπόρωση, που είναι μία μεγάλη πληγή για τα άτομα, όχι μόνο  τα ηλικιωμένα, αλλά τα άτομα άνω των 50 και 60 ετών με μία επίπτωση στη χώρα μας που φτάνει το 70%  στις προχωρημένες ηλικίες. Εδώ τα κατάγματα από άτομα με οστεοπόρωση είναι πολλές φορές θανατηφόρα με 50% θνητότητα για τους άντρες στο πρώτο έτος, μετά από ένα κάταγμα του ισχίου.

Θέλω να  τονίσουμε ιδιαιτέρως ότι συζητήσαμε  επί τη ευκαιρία  αυτή και όλους τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης παθήσεων, αλλά κυρίως,  τονίστηκε η ανάγκη υιοθέτησης, ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες άνω των 65 ετών, ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, της ήπιας  σωματικής άσκησης και των δραστηριοτήτων και του ενδιαφέροντος των ατόμων να έχουν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες και εξωστρέφεια.  Είναι πάρα πολύ σημαντικά όλα αυτά για τη διατήρηση της σωματικής,  πνευματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Διευθυντής της Δημόσιας Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, ανέφερε:

«Να σας καλημερίσω κι εγώ με τη σειρά μου. Να δώσω συγχαρητήρια στην Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και στον Πρόεδρό της για την ημερίδα. Το θέμα της ημερίδας  σήμερα είναι η «Ποιότητα Ζωής στην τρίτη ηλικία» και αυτό το σκοπό έχει αυτή η ημερίδα, να μας ενημερώσει για ορισμένα προβλήματα υγείας. Βέβαια, η ποιότητα ζωής τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς,  δεν είναι η καλύτερη, ιδιαίτερα μετά την κρίση. Εδώ είναι η μεγάλη προσπάθεια και το μεγάλο στοίχημα τόσο της Εταιρείας, όσο και του δήμου, όσο και δικό μου πως θα  μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.

Στη χώρα μας, δυστυχώς δεν είχε  φροντίσει ποτέ  κανείς να έχει προετοιμαστεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει  τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας και τα βλέπουμε καθημερινά. Δυστυχώς, είμαστε ένας  λαός που  μας αρέσει να  κάνουμε τα πάντα και  δεν φροντίζουμε το μέλλον μας. Ίσως λοιπόν  η Ημερίδα η σημερινή  είναι μια ευκαιρία   να δούμε τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα και εγώ προσωπικά και ο κ. Αγραπίδης και θα ήθελα να πω ότι χωρίς τον κ. Αγραπίδη πολλά πράγματα όπως γνωρίζετε δεν θα είχαν γίνει καν και νομίζω ότι γίνονται πολλά περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον δήμο.

Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά  από δράσεις  γιατί δεν είναι μόνο οι εκδρομές,  είναι η επιμόρφωση, είναι η μόρφωση, είναι ο πολιτισμός,   είναι η διασκέδαση είναι πολλά πράγματα ακόμη και ο τρόπος σκέψης και πιστεύω θα τα καταφέρουμε.  Καλή σας ημέρα και καλή συνέχεια. Σας ευχαριστώ».  

Στην Ημερίδα ομιλητές ήταν :

Αλέξανδρος Καμαράτος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν. Τζάνειο Πειραιά:

«Ο  Σακχαρώδης Διαβήτης στους ηλικιωμένους»  

Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» :

«Η κοινωνική διάσταση της οστεοπόρωσης  στην Ελλάδα»

Αλεξάνδρα Κουτσοβασίλη, Νεφρολόγος, Διευθύντρια Νεφρολογικού Τμήματος και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γενικής  Κλινικής Πειραιώς «Ιπποκράτης» :

«Ο γηράσκων νεφρός»  

Κωνσταντίνος Βογιατζίδης, Διδάκτωρ Καρδιολόγος, Επιμελητής Γενικής Κλινικής «Ιπποκράτης»:

«Η υπέρταση στους ηλικιωμένους»

Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, Αμ. Επικ.  Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» :

«Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου  αφορά και στους ηλικιωμένους»

Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Υπουργείο Υγείας:

«Εθνικό   Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων- ΗΠΙΟΝΗ, 3ο έτος: Η πρόληψη της άνοιας και η αντιμετώπιση των συνεπειών της»

Κωστής Προύσκας, PhD, Ψυχολόγος – Δρ. Γεροντολογίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Άκτιος Α.Ε., Ειδικός Γραμματέας Ε.Γ.Γ.Ε.:

«Μακροχρόνια Φροντίδα Ηλικιωμένων με Άνοια : Το δίλημμα Μονάδα ή Σπίτι»

Νικόλαος Αθανασόπουλος, Γαστρεντερολόγος, Επιμελητής Γενικής Κλινικής «Ιπποκράτης»:

«Δυσκοιλιότητα και αιμορραγία παχέος εντέρου των ηλικιωμένων. Η αξία του προληπτικού ελέγχου»

Βέρα Δογιάμη, Παθολόγος – Γηρίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας:

«Διατροφή και άσκηση στην τρίτη ηλικία»

Βενετία – Σοφία Βελονάκη, Διδάκτωρ, Νοσηλεύτρια, Νομικός: 

«Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη «gerolib» για θέματα Γεροντολογίας – Γηριατρικής»

 
3 βραβεία στα φετεινά Best City Awards. Πολυβραβευμένος δήμος και στη σύγχρονη τεχνολογία!
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2017 13:46

3 βραβεία στα φετεινά Best City Awards.

Πολυβραβευμένος δήμος και στη σύγχρονη τεχνολογία!

Dsc 1065

Με 3 βραβεία τιμήθηκε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη στη φετινή τελετή απονομής των Best City Awards, επιβεβαιώνοντας ότι πρωταγωνιστεί σε θέματα τεχνολογίας και εξυπηρέτησης των δημοτών του. Ο θεσμός καταγράφει και επιβραβεύει εξαιρετικές πρακτικές ανάμεσα σε όλους τους δήμους αλλά και τις περιφέρειες της χώρας μας πολλές από τις οποίες είναι πρωτοπόρες και για τα ευρωπαϊκά ακόμη δεδομένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμος είναι ο μοναδικός πανελλαδικά που βραβεύτηκε όχι σε μία αλλά σε τρείς συνολικά εφαρμογές του και μάλιστα όλες στην ψηφιακή τεχνολογία!

Οι βραβεύσεις έγιναν στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και αφορούσαν τρεις ρηξικέλευθες και καινοτόμες πρωτοβουλίες του δήμου, α) για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας εγγράφων στις δημοτικές υπηρεσίες και τη μείωση της γραφειοκρατίας, β) την υλοποίηση συστήματος τηλεπαρακολούθησης για υποστήριξη μοναχικών ηλικιωμένων δημοτών και γ) την υλοποίηση συστήματος τηλεϊατρικής για ιατρικές εξετάσεις(π.χ. πίεση, σάκχαρο κλπ)δίχως μετακίνηση του εξεταζόμενου.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού με πρόεδρο τον Γιώργο Πατούλη, πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου, τίμησε τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη για την Καινοτομία και την Ποιότητα ζωής που προσφέρει στους δημότες του στον Πυλώνα Liveable City - Κατηγορία Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Διακυβέρνηση για την πρωτοβουλία «e-services» που αποτελεί ένα πρωτοποριακό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των υπηρεσιακών αιτήσεων του πολίτη προς τον δήμο, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον αιτούμενο πολίτη να παρακολουθεί και να ενημερώνεται με αυτοματοποιημένο και online τρόπο για την εξέλιξη της αίτησής του. Με το βραβείο επίσης στην κατηγορία υγεία τιμήθηκε ο δήμος για το «e-βοήθεια στο σπίτι», ένα ηλεκτρονικό σύστημα τηλεπρόνοιας και τηλεπαρακολούθησης για την υποστήριξη ηλικιωμένων μοναχικών πολιτών. Επίσης τιμήθηκε ο δήμος για το ολοκληρωμένο σύστημα τηλεϊατρικής, με το οποίο μετρούνται βασικοί ιατρικοί δείκτες και δημιουργείται ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος για τον δημότη.

Τη βαθιά του ικανοποίηση για τις τρεις τιμητικές διακρίσεις εξέφρασε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος και παρέλαβε τα βραβεία. «Ευχαριστούμε τους διοργανωτές, τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη και τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Best City Awards για τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν με αυτές τις διακρίσεις. Τα τρία βραβεία αποτελούν τις καλύτερες αποδείξεις ότι ο δήμος ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για άμεση, σύγχρονη και ποιοτική επικοινωνία και ταχύτητα στην διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών και για μεγαλύτερη επαφή των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Ο δήμος μας είναι πρωταγωνιστής πανελλαδικά στις ψηφιακές υπηρεσίες και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών προς όφελος των δημοτών. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου στο δήμο για την πολύ σημαντική δουλειά που αναγνωρίστηκε πανελλήνια με τις σημερινές βραβεύσεις», σημείωσε μετά τις βραβεύσεις ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και βραβεύθηκαν εταιρείες, φορείς και Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι τα βραβεία τελούν υπό την Τιμητική Υποστήριξη του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, του Ελληνικού Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, του Ελληνικού Υδατικού Συνδέσμου και της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Στην αντίστοιχη περυσινή εκδήλωση ο δήμος είχε και πάλι αποσπάσει την προσοχή για τη βράβευσή του με την πρωτοποριακή πρωτοβουλία του για τις πρώτες στάσεις-βιβλιοθήκες στο Φίλυρο που άνοιξαν τον δρόμο και βρήκαν μιμητές και σε άλλους δήμους της χώρας.

 
Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με διπλό βραβείο ανάμεσα στις καινοτόμες και αειφόρες πόλεις
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Σάββατο, 07 Οκτώβριος 2017 09:05

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με διπλό βραβείο ανάμεσα στις καινοτόμες και αειφόρες πόλεις

best-city-awards

Δύο βραβεία, ένα χρυσό και ένα χάλκινο απέσπασε ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου στα Best City Awards 2017 τα οποία για 2η χρονιά  αναδεικνύουν και να επιβραβεύουν καινοτόμα έργα που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου οι πόλεις να είναι ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες. 

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου βραβεύθηκε με χρυσό βραβείο για την συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Flire». Πρόκειται για ένα σύστημα υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) για την συνδυασμένη Εκτίμηση και Διαχείριση Πλημμυρών και Πυρκαγιών. Το σύστημα υποστήριξης αποφάσεων σχεδιάζεται με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, τεχνολογίας και μοντελοποίησης με κύριο άξονα την πρόληψη, την προσαρμογή και τη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης πολλών διαφορετικών παραγόντων.

Παράλληλα, ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου απέσπασε το χάλκινο βραβείο, για την υλοποίηση ασύρματου δικτύου ελεύθερης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο σε κοινόχρηστους χώρους

Τα δύο αυτά βραβεία έρχονται ως συνέχεια της βράβευσής μας το 2016 για την υλοποίηση της πολιτικής των ανοικτών δεδομένων και τη διάθεσή τους στους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται και επιβραβεύεται -όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς- η προσήλωσή μας στο όραμα για ένα ψηφιακό Δήμο. 

 
Χρυσό Βραβείο Δήμου Ιλίου στα Best City Awards 2017
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Παρασκευή, 06 Οκτώβριος 2017 17:54

Χρυσό Βραβείο Δήμου Ιλίου στα Best City Awards 2017

resized Photo 1

Το Χρυσό (Gold) Βραβείο Βιώσιμης Πόλης (Liveable City) στον Τομέα της Υγείας απέσπασε ο Δήμος Ιλίου στον διαγωνισμό Best City Awards 2017, για την πρωτοπόρα διαδικτυακή εφαρμογή «Νοιάζομαι» (http://www.ilionsocial.gr/), που δημιούργησε με στόχο την εύκολη πρόσβαση και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων.

resized Photo 2

Η εφαρμογή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Κοινωνικής Υπηρεσίας, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Ιλίου και ακολουθεί όλους τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, για το λόγο αυτό είναι ασφαλής και φιλική προς τον χρήστη, ο οποίος μπορεί με ταχύτητα:

  • Να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

  • Να μπορεί να υποβάλλει online την αίτησή του, να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για την πορεία της.

Οι απονομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ειδικής τελετής στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος και η τέως Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδριάνα Αλεβίζου.

resized Photo 3

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, φανερά ικανοποιημένος μετά την τελετή, δήλωσε:

«Η διάκριση αυτή, επιβραβεύει τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουμε, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια δημιουργική και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες. Νοιαζόμαστε για αυτούς και θέλουμε να είμαστε δίπλα τους ουσιαστικοί συμπαραστάτες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το πρόγραμμα «Νοιάζομαι» αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο μηχανοργάνωσης της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας, μέσω του οποίου καταφέρνουμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι, εκμηδενίζοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσφέροντας ακόμα πιο ποιοτικές υπηρεσίες.»

resized Photo 4

Στην ειδική τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κουκουβίνος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Αναστασία Παπάζογλου και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ιλίου.

 
Τρία χρυσά βραβεία, ένα αργυρό και μια τιμητική διάκριση κέρδισε ο Δήμος Κηφισιάς στο πλαίσιο των βραβείων Best City Awards
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Παρασκευή, 06 Οκτώβριος 2017 17:43

Πολυβραβευμένος για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Κηφισιάς

resized IMG 5297

Τρία χρυσά βραβεία, ένα αργυρό και μια τιμητική διάκριση κέρδισε ο Δήμος Κηφισιάς  στο πλαίσιο των βραβείων Best City Awards 2017,  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2016 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

resized DSC 0864

Στην μεγάλη γιορτή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με βραβεύσεις δράσεων και πρακτικών που οδηγούν σε ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις, ο Δήμος Κηφισιάς σάρωσε τα βραβεία σε έργα και δράσεις.

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη Περιφερειών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Κηφισιάς κέρδισε τα παρακάτω βραβεία- διακρίσεις:

resized DSC 0917

GOLD βραβείο για την Παιδική Χαρά ΑμεΑ

Ο Δήμος Κηφισιάς βραβεύθηκε με Gold βραβείο στην κατηγορία «Έργα χώρων αναψυχής» για την Παιδική Χαρά ΑμεΑ. Στο καταπράσινο περιβάλλον της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, οι μικροί μας φίλοι με αναπηρίες μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για αλληλεπίδραση και παιχνίδι. Ο χώρος περιλαμβάνει ειδικά πολυόργανα που προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά με αναπηρίες να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά. Σημαντική ήταν η συμβολή Ροταριανών Ομίλων, φορέων, εταιριών αλλά και της Τεχνικής Υπηρεσίας για την αποπεράτωση του έργου. Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε:«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση είμαστε εδώ για δεύτερη χρονιά και η χαρά αυξάνεται καθώς είμαστε ανάμεσα σε άξιους συναδέρφους από όλη την Ελλάδα Η πρότυπη παιδική χαρά ΑμεΑ είναι η 2η ίσως η 3η στην Αττική. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς που είναι μια ομάδα Ροταριανών ομίλων με συντονιστή όμιλο τον "Ρ.Ο.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ" Με την ευκαιρία να πω ότι είναι μαρτύριο γραφειοκρατίας η πιστοποίηση των παιδικών χαρών».

resized DSC 1312

GOLD Βραβείο για το νέο Παιδικό Σταθμό στη Βίλλα Μιχλ

Στην κατηγορία, «Έργα ανάπλασης», κέρδισε χρυσό βραβείο, το έργο επισκευής και συντήρησης της πανέμορφης Βίλλας. Η «Βίλα Μιχλ» έχει περιέλθει στον Δήμο Κηφισιάς από κληροδότημα της Πατρούλας Καμπάνη- Μιχλ και διαθέτει εκτός από το κτίσμα και κήπο περίπου 3,5 στρεμμάτων. Μια πανέμορφη Βίλλα εξαιρετικού κάλλους, πέτρινη με αντιπροσωπευτικά στοιχεία των κατοικιών της παλιάς Κηφισιάς. Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα για να φιλοξενήσει τον 12ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, με μεγάλες σύγχρονες αίθουσες και εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές για παροχή προσχολικής αγωγής . Το βραβείο παρέλαβε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παιδικών Σταθμών Γιάννης Παντελεάκης. Μεταξύ άλλων ο κύριος Παντελεάκης είπε κατά την παραλαβή του βραβείου:«Στον Δήμο Κηφισιάς δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προσχολική αγωγή Τα παιδιά είναι το μέλλον αυτής της χώρας προσπαθούμε να τους δώσουμε όσο περισσότερα εφόδια μπορούμε. Το κληροδότημα για την Βίλλα Μιχλ έθετε χρονικά περιθώρια για την εκτέλεση του έργου. Θλίβομαι όταν κτίρια που προέρχονται από κληροδοτήματα παραμένουν αναξιοποίητα, εμείς τα καταφέραμε».

resized DSC 0920

GOLD Βραβείο για την υλοποίηση του Προγράμματος για την υποστήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες έχει λάβει ο Δήμος Κηφισιάς για την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η υλοποίηση του Προγράμματος για την υποστήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο υποστήριξε, φιλοξένησε στις δομές του και βράβευσε τις τρεις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τον Ιούλιο του 2016 και ολοκληρώθηκε το 2017, με πόρους του Δήμου Κηφισιάς και με την συνεργασία του ΕΒΕΑ και της συμβουλευτικής εταιρείας PRISMA CONSULTING. Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, κάνοντας σημαντικές επισημάνσεις κατά την παραλαβή του βραβείου:«Συμφωνούμε όλοι ότι σύγχρονη ανάπτυξη χωρίς τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να υπάρξει. Οι Δήμοι μπορούν να μπολιάσουν το κλίμα με καινοτομία και αισιοδοξία. Μπορούν να παρακινήσουν τις νέες και τους νέους να δοκιμάσουν την καινοτόμο ιδέα του. Αυτό κάναμε και στον Δήμο Κηφισιάς με πολύτιμη βοήθεια από τις υπηρεσίες μας, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Αυλήτη, την συμβουλευτική εταιρεία PRISMA CONSULTING καθώς και το ΕΒΕΑ. Η βοήθεια δεν θα έρθει ουρανοκατέβατη, πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Στο Δήμο μας στο «Πρόγραμμα για την Υποστήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας» πριν από ένα χρόνο λάβαμε 24 προτάσεις από επιχειρηματικά σχήματα και μέσα από εργαστήρια επιχειρηματικότητας και σεμινάρια φτάσαμε στην βράβευση των τριών καλύτερων ιδεών. Τους μάθαμε πώς να στήνουν την ιδέα τους και πώς να την προβάλλουν. Οι δράσεις στον τομέα της επιχειρηματικότητας συνεχίζονται. Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και θα ενισχυθεί με νέες δράσεις όπως τα open coffee, το θερινό σχολείο επαγγελματικού προσανατολισμού και ελπίζουμε το καλοκαίρι του 2018 να έχουμε και ένα δεκαήμερο φεστιβάλ επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Με χαρά βλέπουμε και άλλους δήμους να ακολουθούν αυτό το δρόμο».

resized DSC 0968

SILVER Βραβείο στην κατηγορία «Ηλεκτρονική παρακολούθηση πορείας εγγράφων στις υπηρεσίες του Δήμου»

Ο Δήμος Κηφισιάς εξελίσσεται σε έναν Ψηφιακό Δήμο. Δημιούργησε ένα σύγχρονο portal, το www.kifissia.gr με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το Δήμο μας. Βήμα εκσυγχρονισμού και προσέγγισης της νέας γενιάς αποτελεί η λειτουργία της διαχείρισης αιτημάτων καθημερινότητας των πολιτών στο portal. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδικτυακής εφαρμογής, μέσω της οποίας καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών και στην συνέχεια γίνεται διαχείρισή τους με απλό τρόπο από το προσωπικό του Δήμου. Καθημερινά λαμβάνονται, καταγράφονται και διεκπεραιώνονται αιτήματα πολιτών και από τις τρεις δημοτικές ενότητες Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη. Το βραβείο παρέλαβε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων -Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Εθελοντισμού Ζέτη Κασιμάτη.

resized DSC 1078

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για τον «Περίπατο Μνήμης της Μικρασιατικής Ερυθραίας»

Μέσα στον κήπο της Βίλλας Κώστα έχει απλωθεί ένα μονοπάτι αλησμόνητων πατρίδων, από τη Σμύρνη ως τον Τσεσμέ, από το Λυθρί ως το Σεβντίκιοϊ, από τα Βουρλά ως τον Μπουτζά και από το Σιβρισάρι ως τα Αλάτσατα, ένας νοσταλγικός περίπατος γνώσης και ιστορίας. Πρόκειται για το καινοτόμο έργο πολιτισμού «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ» που στόχο έχει να παρουσιάσει στις νέες γενιές τους τόπους, όπου έζησαν και μεγαλούργησαν οι Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το βραβείο παρέλαβε η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση. Η κυρία Κούτση τόνισε στην σύντομη ομιλία της:

«Ο "Περίπατος Μνήμης της Μικρασιατικής Ερυθραίας" ήταν μια ιδέα του Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου,. Η οικογένεια του ΚΕΜΜΕ κατάφερε να το υλοποιήσει.Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει πάντα να γνωρίζουμε καλά αυτό που αφήσαμε πίσω μας».

 

resized Οι νικητές

 


Σελίδα 5 από 290

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο τρέιλερ για το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη Το «1968», η καινούρια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, έχει ολοκληρώσει πλέον ...

Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν ...