ATTICANEWS.GR

Member Area
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ


Ενίσχυση της προστασίας των παιδιών στα διεθνή διαζύγια Εκτύπωση
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Πέμπτη, 18 Ιανουάριος 2018 14:35

Ενίσχυση της προστασίας των παιδιών στα διεθνή διαζύγια

 28301

 

 

 

 

 • Βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθότι αυξάνονται τα ποσοστά των διεθνών διαζυγίων και των διασυνοριακών απαγωγών παιδιών στην ΕΕ
 • Οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών
 • Οι αποφάσεις για θέματα δικαιοδοσίας που έχουν διασυνοριακή διάσταση θα πρέπει να λαμβάνονται από δικαστές που επιλαμβάνονται θεμάτων οικογενειακού δικαίου και έχουν εμπειρία στα θέματα αυτά

 

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν τις προτάσεις τους επί του κανονισμού για την επίλυση διαφορών σε διεθνή διαζύγια, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της προστασίας των παιδιών.

Αναγνωρίζοντας την ποιότητα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του ισχύοντος κανονισμού, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να ενισχυθούν τα δικαιώματα των παιδιών καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επίλυσης διαφορών μεταξύ του διαζευγμένου ζευγαριού. Ζητούν να έχει το παιδί το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του, μέσω μίας σαφούς διαδικασίας ακρόασης, η οποία θα διενεργείται από δικαστή ή ειδικά εκπαιδευμένο εμπειρογνώμονα, χωρίς την άσκηση πίεσης στο παιδί. 

Στις περιπτώσεις όπου ένα παιδί έχει απαχθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ από έναν από τους γονείς του, οι ευρωβουλευτές προτείνουν το θέμα να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους και έμπειρους οικογενειακούς δικαστές, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων του παιδιού. 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης της βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών μελών. 

Το ΕΚ ενέκρινε τη γνωμοδότησή του με 562 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 43 αποχές. Η γνωμοδότηση θα διαβιβαστεί τώρα στο Συμβούλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λήψη της τελικής απόφασης. 

Στατιστικά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο αριθμός των διεθνών διαζυγίων στην ΕΕ είναι περίπου 140.000 ετησίως, ενώ υπάρχουν περίπου 1.800 περιπτώσεις απαγωγών παιδιών από τους γονείς τους στην ΕΕ κάθε χρόνο. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει Διαμεσολαβητής για τις υποθέσεις διεθνούς απαγωγής παιδιών από γονείς. Τη θέση αυτή κατέχει η Elisabeth Morin-Chartier.

 

 
Σε δημοπράτηση έργα 832.000 ευρώ για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου Αχαρνών Εκτύπωση
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Πέμπτη, 18 Ιανουάριος 2018 10:39

Σε δημοπράτηση έργα 832.000 ευρώ για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου Αχαρνών

dimopratisi.paidikes.xares

Σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκονται 2 έργα για την κατασκευή πιστοποιημένων Παιδικών Χαρών του Δήμου Αχαρνών συνολικού προϋπολογισμού 832.000 ευρώ.

 

Πιο συγκεκριμένα τα δυο έργα που δημοπρατεί ο Δήμος Αχαρνών είναι:

 

1. "Έργα αναβάθμισης Παιδικών Χαρών Δήμου Αχαρνών" προϋπολογισμού 632.000 ευρώ, που αφορά την κατασκευή 7 σύγχρονων και πιστοποιημένων Παιδικών Χαρών στον Δήμο Αχαρνών.

Πρόκειται για έργο που θα υλοποιείται βάσει Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Αχαρνών με την Περιφέρεια Αττικής. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής, βάσει της σχετικής Μελέτης που έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αχαρνών, η οποία έχει αναλάβει τη δημοπράτηση και την επίβλεψη του έργου. (η Περίληψη και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αχαρνών)

 

2. "Συντήρηση, ανακατασκευή και Πιστοποίηση Παιδικών Χαρών στον Δήμο Αχαρνών" προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, που αφορά την κατασκευή 3 σύγχρονων και πιστοποιημένων Παιδικών Χαρών στον Δήμο Αχαρνών.

Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το Προϋπολογισμό του Δήμου Αχαρνών και στο οποίο η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αχαρνών, έχει εκπονήσει τη Μελέτη και αναλαμβάνει τη δημοπράτηση και επίβλεψή του. (η Περίληψη και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αχαρνών)

 

Με αφορμή τη δημοπράτηση των έργων για τις Παιδικές Χαρές του Δήμου Αχαρνών, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός δήλωσε:

"Τον Σεπτέμβριο του 2014 που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, το θέμα των Παιδικών Χαρών του Δήμου Αχαρνών βρισκόταν στο σημείο ΜΗΔΕΝ, αφού στον Δήμο Αχαρνών δεν υπήρχε ΚΑΜΙΑ πιστοποιημένη Παιδική Χαρά, ενώ ΔΕΝ υπήρχε και καμία σχετική Μελέτη.

Για να φτάσουμε στο σημείο να δημοπρατούμε την κατασκευή νέων σύγχρονων και πιστοποιημένων Παιδικών Χαρών, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αχαρνών κατέβαλαν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, αφού εκπόνησαν τις σχετικές Μελέτες, ολοκλήρωσαν τις δημοπρατήσεις και πρόκειται να επιβλέψουν τα έργα.

Οι συμπολίτες μας έχουν κάθε λόγο να δυσανασχετούν καθώς αναρωτώνται: που πήγε αυτός πακτωλός των δανεικών χρημάτων τα προηγούμενα έτη.

Αυτό που αποδεικνύεται με τις δημοπρατήσεις των έργων είναι ότι, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με χαρακτηριστικά, νοικοκυρέματος, προσηλωμένης εργασίας και προγραμματισμού μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.

Η δημοτική αρχή και κυρίως οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αχαρνών "έβαλαν πλάτη" και ολοκλήρωσαν μια σπουδαία και χρονοβόρα διαδικασία.

Λογοδοτούμε μόνο στους κατοίκους του Δήμου Αχαρνών, γιατί αυτών τα παιδιά στερούνται μια σύγχρονή και ασφαλή Παιδική Χαρά όλα αυτά τα χρόνια και αγνοούμε τον λαϊκισμό, τη στείρα αντιπαράθεση και τις "κορώνες" στα κοινωνικά δίκτυα, αυτών που έμειναν αδρανείς και άπραγοι επί σειρά ετών".

 

 

Παρόλο που το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την κατασκευή και λειτουργία των Παιδικών Χαρών είναι σε ισχύ από το 2009, μέχρι το 2014 ο Δήμος Αχαρνών δεν διέθετε ΚΑΜΙΑ πιστοποιημένη Παιδική Χαρά, ενώ δεν υπήρχε και ΚΑΜΙΑ σχετική Μελέτη.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2014 που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε 53 χώρους "χαρακτηρισμένους παιδικές χαρές" από τους οποίους ΚΑΝΕΝΑΣ δεν λειτουργούσε σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν από το 2009

Από αυτούς τους 53 χώρους, ΜΟΝΟ οι 18 είναι σε ακίνητα (οικόπεδα) που έχουν χαρακτηρισθεί ως Παιδική Χαρά στο Ρυμοτομικό Σχέδιο του Δήμου Αχαρνών και βάσει των δυο Δημοπρατήσεων που είναι σε εξέλιξη θα κατασκευαστούν 10 νέες, σύγχρονες και πιστοποιημένες Παιδικές Χαρές.

 

Όσων αφορά στο κόστος κατασκευής των Παιδικών Χαρών, διευκρινίζεται ότι για τα δυο έργα, ο Προϋπολογισμός των 832.000 ευρώ είναι το "άνω όριο" εκτέλεσης τους έργου, όπως ορίζεται βάσει του νομοθετικού πλαισίου να οριστεί.

 

Το τελικό ποσό κόστους του έργου (και όχι ο προϋπολογισμός) αναμένεται να διαμορφωθεί μειωμένο έως 50% (ή και χαμηλότερο) βάσει των εκπτώσεων που θα προσφέρουν οι συμμετέχοντες στις δημοπρατήσεις.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 18 Ιανουάριος 2018 10:53
 
Εργασίες «Antigraffiti» στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά Εκτύπωση
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 14:15

Εργασίες «Antigraffiti» στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά

resized Antigraffiti Pavlos Melas Collage12

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες «Antigraffiti» στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με την εταιρεία Graffiti Stop “Solutions Simple and Easy”. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν στον καθαρισμό τοίχων και επιφανειών από οπαδικά και υβριστικά συνθήματα πολλών ετών και πραγματοποιούνται σε σημαντικά σημεία της Σταυρούπολης, στο Πάρκο Εδέσσης της Τερψιθέας, στο Βοτανικό Κήπο της Άνω Ηλιούπολης, στην υπόγεια διάβαση της οδού Λαγκαδά (Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου) και στο Πάρκο Χρυσοστόμου Σμύρνης στην περιοχή της Πρόνοιας.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Ιωσήφ (Άκη) Αράπογλου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των επεμβάσεων, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Στόχος είναι μέσω επεμβάσεων τοπικής κλίμακας σε συγκεκριμένα τοπόσημα του Δήμου, να αναμορφωθεί ο δημόσιος χώρος και να παραδοθεί στους πολίτες στην αρχική του μορφή, δηλαδή καθαρός και αξιοπρεπής. Τα υβριστικά συνθήματα και οι κάθε λογής μουτζούρες συνιστούν οπτική και πραγματική ρύπανση, ενώ δείχνουν ασέβεια στην περιουσία των δημοτών, καθώς απέχουν πολύ από την έννοια του graffiti που συνιστά μια μορφή τέχνης του δρόμου. Καλούμε όλους όσοι προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες να εκφραστούν και να αφήσουν τη σφραγίδα τους στο Δήμο με άλλο τρόπο, καθώς ο δημόσιος χώρος είναι τόπος έκφρασης, δράσης αλλά και συνύπαρξης και σεβασμού του κοινωνικού συνόλου».

resized PAVLOS MELAS ANTIGRAFFITI 27

Σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας ακολουθήθηκε μια ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων βανδαλισμού: πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες χρήσεις καθαρισμού επιτοίχιων επιφανειών, διακοσμητικών τούβλων αρχιτεκτονικής και μαρμάρων που ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένα από spray και μπογιές. Επιπλέον, οι επιφάνειες περάστηκαν με προστατευτικό υγρό που τις προστατεύει από μελλοντικές απόπειρες graffiti για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες φορές καθαρίστηκαν σκαλοπάτια σε σχολεία, περάστηκαν με ειδικό αντιολισθητικό υγρό, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα από ενδεχόμενες πτώσεις και γλιστρήματα. Τέλος, οι εργασίες συνεχίζονται σε όλα τα κομμάτια του αστικού πλέγματος που έχουν «βανδαλιστεί» και επεκτείνονται και στις επόμενες δημοτικές ενότητες του Δήμου Παύλου Μελά, αρχής γενομένης με την περιοχή της Ευκαρπίας, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις στην Πολίχνη.

 
Διατροφή, Υδατάνθρακες: αλήθειες και μύθοι. Εκτύπωση
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Δευτέρα, 15 Ιανουάριος 2018 11:07

Διατροφή,

Υδατάνθρακες: αλήθειες και μύθοι.
0da4f- carbs

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θρεπτικά συστατικά, καθώς για πολλούς αποτελούν εχθρό στην προσπάθεια τους για απώλεια βάρους. Γνωρίζουμε, όμως, ποιοι πραγματικά είναι οι υδατάνθρακες και τι μας προσφέρουν;

Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά. Πιο συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες είναι ενώσεις οι οποίες προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Ο οργανισμός μας αφομοιώνει τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα τρόφιμα διασπώντας τους σε απλά σάκχαρα, τα οποία στην συνέχεια δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μας με την μορφή της γλυκόζης, που είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας.

Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι υδατανθράκων: οι σύνθετοι και οι απλοί. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που είναι λιγότερο επεξεργασμένοι, πέπτονται πιο αργά και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ οι απλοί υδατάνθρακες είναι αυτοί που πέπτονται πιο γρήγορα και συχνά προστίθενται σε επεξεργασμένα και προπαρασκευασμένα τρόφιμα με τη μορφή επεξεργασμένων γλυκαντικών και ραφιναρισμένων σακχάρων.

Όπως σε κάθε τρόφιμο, έτσι και στους υδατάνθρακες υπάρχουν ορισμένες επιλογές οι οποίες είναι πιο υγιεινές από άλλες. Για αυτό λοιπόν παρακάτω θα δούμε σε τι ποσότητα θα πρέπει να καταναλώνονται οι υδατάνθρακες καθημερινά, αλλά και ποιες είναι οι υγιεινές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Σε τι ποσότητα πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες ημερησίως;
Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε υδατάνθρακες ποικίλλουν και αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, αλλά και την υγεία του καθενός.

Σύμφωνα με διεθνείς οδηγίες το 45%-65% των ημερήσιων ενεργειακών μας αναγκών θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες. Για ένα άτομο λοιπόν που καταναλώνει 2000 θερμίδες ημερησίως, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 225-335 γραμμάρια υδατανθράκων.

Καλό είναι να ξέρουμε ότι 1g υδατάνθρακα αποδίδει 4 kcal.

Αναλυτικότερα, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

8 μερίδες αμυλούχων. 1 μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 κράκερ = 1/2 κουλούρι Θεσ/νίκης = 1 μπάρα δημητριακών = 1/2 φλ. ρύζι ή μακαρόνια. (1 μερίδα έχει περίπου 80kcal)

3-4 μερίδες λαχανικών. 1 μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 φλιτζάνι ώμου λαχανικού ή ½ φλ. βραστού λαχανικού (1 μερίδα έχει περίπου 50-60kcal αν αναφερόμαστε σε αμυλούχα λαχανικά, ενώ τα μη αμυλούχα λαχανικά δεν ξεπερνούν τις 10-20kcal)

3-4 μερίδες φρούτων. 1 μερίδα είναι: 1 φλιτζάνι φρούτου ή ½ φλ. χυμό (1 μερίδα έχει περίπου 60kcal)

Επειδή όμως δεν είναι πάντα εύκολο να υπολογίζουμε πόσους υδατάνθρακες καταναλώνουμε, η American Diabetes Association μας προσφέρει μια απλή στρατηγική για το πώς θα πρέπει να δομούμε το πιάτο μας έτσι ώστε να καταναλώνουμε σωστή ποσότητα υδατάνθρακα, αλλά και να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή:

Αρχικά σχεδιάστε μια νοητή κάθετη γραμμή, η οποία θα χωρίζει το πιάτο σας στην μέση και στη συνέχεια σχεδιάστε μια ακόμα νοητή οριζόντια γραμμή η οποία θα χωρίζει στην μέση ένα από τα δύο κομμάτια που σχεδιάσαμε πριν έτσι ώστε το πιάτο σας να χωρίζεται σε τρία τμήματα.

Στο μεγάλο κομμάτι αντιστοιχούν τα μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το σπανάκι, το αγγούρι, τα καρότα, και το μπρόκολο.

Σε ένα από τα μικρά τμήματα αντιστοιχούν τα αμυλώδη λαχανικά όπως η πατάτα, το καλαμπόκι, τα φασόλια και ο αρακάς. Επιπρόσθετα σε αυτό το τμήμα του πιάτου αντιστοιχούν και τα αμυλούχα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι αλλά και τα όσπρια.

Στο τρίτο τμήμα του πιάτου το οποίο είναι και αυτό μικρό αντιστοιχεί η πρωτεΐνη. Για αυτό το τμήμα είναι προτιμότερο να επιλέξετε επιλογές πρωτεΐνης οι οποίες είναι χαμηλές σε λιπαρά όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας αλλά και το ψάρι.

Προσθέστε στο πλάι του πιάτου σας μια μερίδα φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.

Όσον αφορά τα λιπαρά είναι προτιμότερο να επιλέξετε τρόφιμα τα οποία περιέχουν υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

Τέλος όσον αφορά τα ποτά που καταναλώνεται είναι προτιμότερο να επιλέγετε ποτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες όπως το νερό, το τσάι ή ο καφές.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, οι οποίες είναι το άμυλο, οι φυτικές ίνες και τα σάκχαρα και παρακάτω μπορείτε να δείτε σε ποια τρόφιμα μπορείτε να βρείτε καθένα από αυτά.

Το άμυλο μπορεί να βρεθεί σε αμυλούχα λαχανικά και προϊόντα σιτηρών, όπως το καλαμπόκι, οι πατάτες, η κίτρινη κολοκύθα, ο αρακάς, τα φασόλια, το ψωμί και τα προϊόντα αυτού, τα σιτηρά και οι σπόροι. Όταν τοποθετείτε σε ένα κομμάτι του πιάτο του σας αμυλούχα λαχανικά ή σιτηρά είναι προτιμότερο να επιλέγετε αυτά τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα προϊόντα που είναι μη επεξεργασμένα με λίγη ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης και λίπους.

Τα αμυλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και ζωής.

Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με την Mayo Clinic μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στην μείωση της χοληστερόλης, στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος αλλά και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόληψη εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο. Πιο συγκεκριμένα, εάν είστε 50 ετών ή νεότερος θα πρέπει να καταναλώνετε 38 γραμμάρια φυτικών ινών εάν είστε άντρας και 25 γραμμάρια εάν είστε γυναίκα. Από την άλλη εάν είστε 50 ετών ή μεγαλύτερος θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 30 γραμμάρια εάν είστε άντρας και 21 γραμμάρια εάν είστε γυναίκα.

Τρόφιμα τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Για να εξασφαλίσετε την κατανάλωση φυτικών ινών είναι προτιμότερο να καταναλώνετε προϊόντα όπως ψωμί, κράκερ, ζυμαρικά και ρύζι, τα οποία είναι ολικής άλεσης. Για να είστε σίγουροι πως το τρόφιμο που θα καταναλώσετε περιέχει επαρκή ποσότητα φυτικών ινών θα πρέπει να διαβάσετε την ετικέτα τροφίμων του προϊόντος. Εάν αναγράφεται πως έχει περιεκτικότητα 3-5 γραμμάρια φυτικών ινών ή και περισσότερο τότε το τρόφιμο αυτό αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών.

Τέλος, είναι προτιμότερο να προσλαμβάνετε υδατάνθρακες από σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο και οι φυτικές ίνες, καθώς και από φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, παρά από απλούς υδατάνθρακες.

Πιο συγκεκριμένα, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα και προστιθέμενα σάκχαρα, καθώς αυτά τα τρόφιμα περιέχουν κενές θερμίδες κάτι που σημαίνει πως το προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα τείνουν να έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με τα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα.

Διαβάζοντας και πάλι τις ετικέτες τροφίμων θα να αποφεύγετε και να περιορίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν τα παρακάτω: καστανή ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη, συμπυκνωμένο χυμό φρούτων, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μαλτόζη, σιρόπι βύνης, μελάσα, ακατέργαστη ζάχαρη, ζάχαρη, σακχαρόζη και σιρόπι.

Το να καταναλώνετε τους σωστούς υδατάνθρακες και στην σωστή ποσότητα μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, όμως οι παρακάτω απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν, έτσι ώστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στις υγιεινές επιλογές των υδατανθράκων:

Αποφύγετε τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων
Προτιμήστε να καταναλώνετε ολόκληρα φρούτα ή φυσικούς χυμούς φρούτων
Προτιμήστε να καταναλώνετε τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, καστανό ρύζι και βρώμη, αντί για προϊόντα που προέρχονται από λευκό αλεύρι

Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι του να μην καταναλώνετε υδατάνθρακες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι υδατάνθρακες όπως είπαμε είναι πολύ σημαντικοί καθώς το σώμα μας χρειάζεται κάποιους από αυτούς έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Έτσι, εάν περιορίστε ξαφνικά την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνετε είναι πιθανό να εμφανίσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ζάλη
 • Έντονη κούραση
 • Αδυναμία
 • Πονοκεφάλους
 • Δυσκοιλιότητα


Είναι προτιμότερο λοιπόν να ακολουθείτε μια διατροφή η οποία είναι βασισμένη σε υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές παρά να περιορίζετε τους υδατάνθρακες. Οι δίαιτες οι οποίες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να σας υπόσχονται εύκολη απώλεια βάρους, όμως πολλές από αυτές μπορούν να σας δημιουργήσουν ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά. Για αυτό λοιπόν είναι προτιμότερο να συμβουλεύεστε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, προκειμένου να σας σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής βάσει των αναγκών και των διατροφικών σας προτιμήσεων καθώς και να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

http://www.typos.com.cy/cat/9/article/32045

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Ιανουάριος 2018 13:17
 
ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ «Άνοιξε τις πόρτες» το αναμορφωμένο πάρκο της πλατείας Χαρίτων Εκτύπωση
News - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Παρασκευή, 12 Ιανουάριος 2018 17:07

ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ «Άνοιξε τις πόρτες» το αναμορφωμένο πάρκο της πλατείας Χαρίτων

 resized AR06600

                                                                                                        

Στη διάθεση του κοινού βρίσκεται από σήμερα το αναμορφωμένο πάρκο της πλατείας Χαρίτων, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης του παιδότοπου, με χρηματοδότηση και επίβλεψη του έργου από την Περιφέρεια Αττικής. Η πλατεία Χαρίτων, με έκταση περίπου 5,5 στρεμμάτων, ευρισκόμενη κοντά στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας, επί της οδού Λαμπράκη, αποτελεί από σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους χώρους ψυχαγωγίας για όλη την Αττική.

 resized AR06555

Το φάσμα των εργασιών που πραγματοποιήθηκε, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επαναδιαμόρφωση των ελεύθερων χώρων με την τοποθέτηση νέων καθιστικών, νέες φυτεύσεις και παρτέρια, την προσθήκη σύγχρονων παιχνιδιών με σχεδιασμό που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του πάρκου -και  με ειδική πρόβλεψη για παιδιά ΑμΕΑ- την τοποθέτηση οργάνων για αθλοπαιδιές, την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού της πλατείας και τη συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης.

 resized AR06480

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Γλυφάδας έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε σύντομα, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, να λειτουργήσει και χώρος εστίασης για τους γονείς, αλλά και τα παιδιά, εντός της πλατείας. Παράλληλα, η δημοτική αρχή Γλυφάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της στον συγκεκριμένο παιδότοπο για την αναβάθμιση συγκεκριμένων σημείων.

 resized AR06605

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Γλυφάδα μας δικαιώνει για μία ακόμη φορά την κρίση ότι αποτελεί πλέον έναν εκ των κορυφαίων προορισμών για τα παιδιά μας. Με συνεχώς νέες υποδομές για κάθε απαίτηση, με αγάπη και μεράκι , με απόλυτη προσήλωση στις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, με την ειλικρινή αγωνία μας να ικανοποιήσουμε κάθε παιδικό παραμύθι.

resized AR06614

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Αττικής που ανέλαβε την χρηματοδότηση και την εκτέλεση του έργου, την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάταη, καθώς και εκείνους που ξεκίνησαν την μελέτη και την προσπάθεια, δηλαδή τον πρώην Δήμαρχο Κώστα Κόκκορη και τη δημοτική του ομάδα, τον Γλυφαδιώτη πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και τον επίσης Γλυφαδιώτη πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Σπονδυλίδη. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ για μία ακόμη φορά στην δημοτική μας ομάδα και σε όσους εργάστηκαν και σε αυτό το έργο».

resized AR06684

 


Σελίδα 4 από 298

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

"Με αγάπη, Λίζα", Σε δημοπρασία το θρυλικό καπέλο, το γιλέκο και οι μπότες της Λάϊζα Μινέλι από το ''Καμπαρέ''.
"Με αγάπη, Λίζα", Σε δημοπρασία το θρυλικό καπέλο, το γιλέκο και οι μπότες της Λάϊζα Μινέλι από το ''Καμπαρέ''. H θρυλική ταινία ...

Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζευγάρια της showbiz μιας και η σχέση τους θυμίζει ...