ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Η Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (6-10/9/2017). Στα εγκαίνια θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Δευτέρα, 04 Σεπτέμβριος 2017 13:54

Η Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (6-10/9/2017).

Στα εγκαίνια θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

27-8-2017-difyllo p1

Με τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στο επίκεντρο η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος στην 30η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (6-10/9/2017) με το Ελληνικό Περίπτερο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων  που διοργανώνει το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η 30η διοργάνωση της ΔΕΒ Μόσχας πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH με τη συμμετοχή 35 ξένων χωρών και αφιέρωμα στη λογοτεχνία των Εθνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ αναμένεται οι επισκέπτες να ξεπεράσουν τις 100.000.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συνεχίζοντας τη δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των αφιερωματικών ετών της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία, το 2016, -χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα φιλοξενήθηκε στην έκθεση βιβλίου ως τιμώμενη χώρα-, στα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μόσχας και στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για το βιβλίο θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, προκειμένου να υπογράψει με τον Ρώσο ομόλογο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ, κ. Mikhail Seslavinskiy, Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της μετάφρασης, της λογοτεχνίας και της εκδοτικής παραγωγής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που έχει διάρκεια πέντε ετών, περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις γύρω από τη μετάφραση, την παραγωγή και τη διανομή του βιβλίου, όπως ενίσχυση της μετάφρασης και της έκδοσης των βιβλίων, επιμόρφωση των μεταφραστών, ανταλλαγή πληροφοριακών βάσεων δεδομένων, διοργάνωση μεταφραστικών συνεδρίων, καθιέρωση βραβείων αμφίδρομης λογοτεχνικής μετάφρασης, μετάκληση συγγραφέων, διοργάνωση λογοτεχνικών φεστιβάλ, κοινή συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ανταλλαγή περιπτέρων μεταξύ εκθέσεων βιβλίου Θεσσαλονίκης και Μόσχας και συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών.

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, το Ελληνικό Περίπτερο, 24τ.μ., (VDNH / ΚΤΗΡΙΟ 75 / ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Νο 34C) θα φιλοξενήσει περισσότερες από 150 νέες εκδόσεις σύγχρονης κυρίως πεζογραφίας και ποίησης, παιδική λογοτεχνία, ιστορικά δοκίμια, λευκώματα αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τέχνης, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, μεθόδους εκμάθησης ελληνικής γλώσσας καθώς και τη πρόσφατη έκδοση-λεύκωμα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού «Εικονογράφοι από την Ελλάδα» που περιλαμβάνει έργα 81 καλλιτεχνών.

Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ανθολογία: «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – για τη χαρά της ανάγνωσης», μια έκδοση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που φιλοδοξεί να συστήσει στο ρωσικό κοινό τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία.

Η ιδέα για την έκδοση αυτής της ανθολογίας προέκυψε το προηγούμενο καλοκαίρι κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης «Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας 2016», από την Μικέλα Χαρτουλάρη και τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, δύο έμπειρους και έγκριτους κριτικούς λογοτεχνίας, μέλη της αρμόδιας επιτροπής της διοργάνωσης, που σύστησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Επιλέχθηκαν δέκα διηγήματα ή αποσπάσματα σημαντικών συγγραφέων που μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις και το ύφος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δεκαετιών:  Μάρω Δούκα, Τόλης Καζαντζής, Θωμάς Κοροβίνης, Χρήστος Οικονόμου, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκου, Άγης Πετάλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Νίκος Χουλιαράς.

Φέτος προστέθηκε στην ανθολογία και η βραβευμένη με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, Κάλλια Παπαδάκη.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 7/9, ώρα: 18:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2017

ΚΑΛΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 

Λογοτεχνία και ταυτότητα: Ελλάδα - Ρωσία

Οι συγγραφείς Κάλλια Παπαδάκη από την Ελλάδα και η Αλίσα Γκανίεβα από τη Ρωσία συζητούν για τα σύνορα της γλώσσας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

 

Την Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέα που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Με αφορμή το βραβευμένο βιβλίο «Δενδρίτες», εκδόσεις ΠΟΛΙΣ 2015, η νεαρή λογοτέχνης θα συνομιλήσει με την ρωσίδα συγγραφέα Αλίσα Γκανίεβα μιλήσει για θέματα λογοτεχνίας και ταυτότητας, για το ζήτημα της γλώσσας  ως δομικό στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας, για τις επιρροές της εθνικής καταγωγής στο έργο του συγγραφέα και τις δυνατότητες διάχυσης στο παγκόσμιο κοινό. Συντονίζει η Olga Ro αρχισυντάκτρια του περιοδικού Book Industry Magazine (Книжная индустрия). [ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ]

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/9, ώρα: 18:00

ΔΙΑΛΕΞΗ

Η Ρωσία με τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη

(Στο πλαίσιο του Έτους Καζαντζάκη 2017)

 

Τη σχέση του Καζαντζάκη με τη Ρωσία θα διερευνήσει ο φιλόλογος Μαρούλης Διονύσιος (διδιάσκων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ και Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων)  παρουσιάζοντας πλούσιο αρχειακό υλικό, με στόχο να φωτίσει τις ιδιαίτερες πτυχές και να αποτυπώσει τη πρόσληψη του καζαντζακικού έργου στη σύγχρονη Ρωσία.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, κυρία Ελένη Βακάλη.

[ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ]

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9, ώρα 18:00

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ –ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 

Ανθολογία: «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – Για τη χαρά της ανάγνωσης»

Παρουσίαση και αναγνώσεις αποσπασμάτων από την ειδική έκδοση «10+1 σύγχρονοι έλληνες λογοτέχνες – για τη χαρά της ανάγνωσης», που προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό της Ρωσίας το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

 

Η ανθολογία περιλαμβάνει έργα των συγγραφέων: Κάλλια Παπαδάκη, Μάρω Δούκα, Τόλης Καζαντζής, Θωμάς Κοροβίνης, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Άγης Πετάλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Νίκος Χουλιάρας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις λογοτεχνικές ανταλλαγές των δύο χωρών, που φαίνεται να έχουν ατονήσει την τελευταία δεκαετία και για τις δυνατότητες ανανέωσης του ενδιαφέροντος των εκδοτών και του κοινού. Συμμετέχουν: Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας, Διονύσης Μαρούλης, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων – Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.  [ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ]

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10/9, ώρα 12:00

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Μόσχος και Αθηνά» - ένα παραμύθι μαγικής ξενάγησης στα μνημεία της Μόσχας και της Αθήνας

Μια διαδραστική εκδήλωση για της δίγλωσση έκδοση «Μόσχος και Αθηνά – Piaga Bovlu», που προέκυψε από τη συνεργασία των μαθητών του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας της Μόσχας και του Κέντρου Εκμάθησης Ρωσικής Γλώσσας του Δήμου Ασπρόπυργου.  Παρουσίαση, αναγνώσεις, προβολές από τους μαθητές που έγραψαν και εικονογράφησαν το βιβλίο, με τον συντονισμό της δασκάλας Γεωργίας Παπαδοπούλου.

[ΑΙΘΟΥΣΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ]

 

Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας

Εργαστήρια Ελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο Ελληνικό Περίπτερο από τους καθηγητές του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.  (Πέμπτη-Παρασκευή-Σαββάτο: 17:00-18:00, Κυριακή: 13:00-14:00)

[ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ / VDNH / ΚΤΗΡΙΟ 75 / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Νο 34C]

……………………………………………………………………………………………………………………………………

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ / ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΓΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ /  ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

 

 
ΑΠΘ - «ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 29 Αύγουστος 2017 14:20

«ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ»

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

 Imgm0542

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (ΙΝΣ) του ΑΠΘ παραδίδει στη δημοσιότητα τον «Ιστότοπο Εμμανουήλ Κριαρά» του Ινστιτούτου (http://ins-bibl.lit.auth.gr/kriaras/index.html), μία ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία αξιοποιεί τη δωρεά της Βιβλιοθήκης και σημαντικού τμήματος του Αρχείου που ο κορυφαίος Έλληνας φιλόλογος κληροδότησε στο Ινστιτούτο με τη διαθήκη του. Ο «Ιστότοπος Εμμανουήλ Κριαρά» του Ινστιτούτου υλοποιήθηκε χάρη σε πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που κάλυψε με δωρεά του εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για τη δημιουργία του. 

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιελάμβανε την κάλυψη του κόστους καταλογογράφησης των βιβλίων, σάρωσης του αρχείου και κατασκευής του ιστότοπου. Ο ιστότοπος, πέρα από τα πληροφοριακά στοιχεία που περιέχει για τον ίδιο τον Εμμανουήλ Κριαρά, τη σχέση του με το Ινστιτούτο, τη διαθήκη του κ.ά., αποτελείται από δύο επιμέρους εφαρμογές αναζήτησης, που αφορούν η μία τη Βιβλιοθήκη και η άλλη το Αρχείο του Εμμανουήλ Κριαρά.

Η Βιβλιοθήκη του Εμμανουήλ Κριαρά 

Η Βιβλιοθήκη του Εμμανουήλ Κριαρά αριθμεί 6.905 τίτλους και αποτελείται από 11.314 τόμους. Από αυτούς: (α) τα βιβλία φιλολογικού-γλωσσολογικού ενδιαφέροντος που δεν υπήρχαν στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, παρέμειναν σε αυτό, και στεγάζονται στα γραφεία του Ινστιτούτου στον 4ο όροφο του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (αίθουσα 418) του ΑΠΘ (1.390 τίτλοι, 1.577 τόμοι), (β) βιβλία ευρύτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος παραχωρήθηκαν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και ενσωματώθηκαν στη συλλογή της (4.579 τίτλοι, 7.806 τόμοι), (γ) βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος παραχωρήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και πρόκειται να εκτεθούν σε ειδικό τμήμα της, που θα ονομάζεται «Βιβλιοθήκη Εμμανουήλ Κριαρά» (936 τίτλοι, 1.931 τόμοι), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με τον τρόπο αυτό το Δ.Σ. του Ινστιτούτου θεώρησε ότι εκπληρώνεται όσο το δυνατόν καλύτερα η βούληση του Εμμανουήλ Κριαρά, ο οποίος επιθυμούσε τα βιβλία του να είναι προσβάσιμα σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. 

Μέσω του «Ιστότοπου Εμμανουήλ Κριαρά», ο χρήστης μπορεί να έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων που ο Εμμανουήλ Κριαράς είχε στη βιβλιοθήκη του, να κάνει σχετικές αναζητήσεις, να εντοπίσει το βιβλίο που τον ενδιαφέρει και το σημείο όπου αυτό βρίσκεται, καθώς και να βρει πληροφορίες γι' αυτό. 

Το Αρχείο του Εμμανουήλ Κριαρά 

Ο Εμμανουήλ Κριαράς κληροδότησε με τη διαθήκη του στο Ινστιτούτο «χειρόγραφα τελειωμένων και ατελείωτων μελετών του, κλασέρ με φωτοαντίγραφα μικρών μελετημάτων του και κλασέρ με φωτοαντίγραφα κρίσεων για το έργο του». 

Το μέρος του Αρχείου Εμμανουήλ Κριαρά που παραδίδεται στη δημοσιότητα περιέχει κείμενα των τελευταίων δύο κατηγοριών. Αποτελείται από εννέα ντοσιέ και δύο βιβλία (τα οποία περιέχουν κρίσεις για το Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας), τα οποία ψηφιοποιήθηκαν και περιέχουν: (α) δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα πνευματικών ανθρώπων που έγραψαν ή μίλησαν για τον Εμμανουήλ Κριαρά ή για συγκεκριμένα έργα του, (β) δημοσιεύματα στα οποία γίνεται απλή αναφορά στον Εμμανουήλ Κριαρά, σε κάποιο έργο του, στην εκπαιδευτική και πολιτική δράση του, σε τιμητικές εκδηλώσεις ή διακρίσεις που έλαβε, (γ) άρθρα, εισηγήσεις, χαιρετισμούς, ομιλίες, ανοιχτές επιστολές και συνεντεύξεις του ιδίου του Εμμανουήλ Κριαρά, (δ) ανακοινώσεις, άρθρα, ομιλίες, κείμενα ραδιοφωνικών εκπομπών που αφορούν τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εμμανουήλ Κριαρά. Ο αριθμός των πρωτότυπων τεκμηρίων – ψηφιακών εγγραφών ανέρχεται σε 687, που αντιστοιχούν σε 3.511 ψηφιοποιημένες σελίδες. 

Η απόφαση να δοθεί στη δημοσιότητα ηλεκτρονικά το συγκεκριμένο τμήμα του αρχείου συνδέεται με το γεγονός ότι σε αυτό αποτυπώνεται η συμβολή του Εμμανουήλ Κριαρά στην επιστήμη γενικότερα, όπως αυτή αναγνωρίστηκε από εκατοντάδες ανθρώπους που μελέτησαν και έκριναν το έργο του. 

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου: «Η σχέση του Εμμανουήλ Κριαρά με το Ινστιτούτο, η οποία ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής του, Μανόλης Τριανταφυλλίδης, τον επέλεξε ως μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, δεν σταμάτησε με την παραίτηση του Εμμανουήλ Κριαρά από τη θέση αυτή το 1968, όταν η χούντα τον απέλυσε από το Πανεπιστήμιο. Συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια ως μια σχέση βαθιάς εκτίμησης και αγάπης, που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως: με την οικονομική στήριξη που το Ινστιτούτο παρείχε κατά καιρούς στον Εμμανουήλ Κριαρά για τη σύνταξη του Λεξικού του, με την έκδοση από το Ίδρυμα τεσσάρων βιβλίων του Εμμανουήλ Κριαρά, με τη δωρεά χρηματικού ποσού από τον Εμμανουήλ Κριαρά στη μνήμη της συζύγου του. Η εκτίμηση αυτή και η αγάπη βρήκαν την πιο ολοκληρωμένη έκφρασή τους όταν ο μεγάλος δάσκαλος κληροδότησε στο Ινστιτούτο τη Βιβλιοθήκη του και μεγάλο τμήμα του αρχείου του. Για μας η αξιοποίηση και η ανάδειξη της δωρεάς με τον προσφορότερο τρόπο ήταν αυτονόητη υποχρέωση. Για την καλύτερη αξιοποίηση επιλέχθηκε η Βιβλιοθήκη να διασπαστεί σε τρία τμήματα, ένα που έμεινε στο Ινστιτούτο, ένα που δόθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και ένα που προσφέρθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Από την άλλη, η ανάδειξη, μέσω του διαδικτύου, της βιβλιοθήκης και του τμήματος του αρχείου που κρίθηκε δημοσιεύσιμο κατέστη δυνατή χάρη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη. Η απολύτως ελεύθερη πρόσβαση των πληροφοριών και των τεκμηρίων κρίθηκε ότι ταιριάζει στην ευρύτητα πνεύματος και στη δημοκρατικότητα που διέκριναν τον σπουδαίο Έλληνα φιλόλογο». 

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε σχετικά με τη δωρεά του ΙΣΝ προς το Ινστιτούτο: «Παρότι κανένα έργο δεν μπορεί να περικλείσει το εύρος της γνώσης και της προσφοράς του Εμμανουήλ Κριαρά, πιστεύουμε πως η ηλεκτρονική αποτύπωση μέρους του έργου και του αρχείου του είναι μια πολύ καλή παρακαταθήκη για τις νέες γενιές μελετητών. Αυτή ήταν και η κινητήρια δύναμη πίσω από την απόφαση του Ιδρύματός μας να προσεγγίσουμε, το φθινόπωρο του 2014, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, με σκοπό να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά την αξιοποίηση του κληροδοτήματος του αείμνηστου καθηγητή. Το έργο αυτό υλοποιήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και παρά τις αντιξοότητες, διότι προήλθε από... έρωτα. Τον έρωτα στον οποίο τόσο συχνά αναφερόταν ο Κριαράς. Έρωτα για την ιδέα, το καινούριο, την πρόκληση, τον στόχο, το ιδανικό, την ίδια την Ελλάδα. Αυτή πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη για όλους μας, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους. Να ερωτευτούμε την ελπίδα, το καλύτερο, την επιδίωξη του ιδανικού σε κάθε έκφανση της ζωής μας και να δουλέψουμε προς αυτό. Μόνον έτσι, εντέλει, θα μπορέσουμε να ζήσουμε πραγματικά και να δημιουργήσουμε, όπως έκανε και ο αείμνηστος Εμμανουήλ Κριαράς».

 

 
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ με τίτλο : " ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ"
News - ΒΙΒΛΙΟ
Σάββατο, 26 Αύγουστος 2017 17:42

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου η γκαλερί «7», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» παρουσιάζουν την έκθεση εικονογράφησης της ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΧΑ«Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι» με τα έργα τα οποία περιλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο της Χριστίνας Φραγκεσκάκη (2016).

Invitation Baha Maria FINAL
Στη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν τόσο τα έργα που χρησιμοποιήθηκαν στο βιβλίο (ακρυλικά σε χαρτί), όσο και τα προσχέδιά τους, καθώς και ζωγραφιές που συμπληρώνουν το κυρίως σώμα της εικονογράφησης. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύεται ο εικαστικός πλούτος ενός εικονογραφημένου βιβλίου - μια συμπληρωματική όσο και αυτόνομη δημιουργική διαδικασία, η οποία, ενώ φωτίζει και επενδύει την ιστορία που ξετυλίγει η γραφή, ταυτόχρονα αφηγείται με άλλα μέσα και μια δική της. 

Το «Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι» είναι, με τα λόγια της συγγραφέως Χ. Φραγκεσκάκη, «μια ιστορία για την παιδική ηλικία, αυτόν τον προνομιακό χωροχρόνο θέασης της ζωής. Τον τόπο που όλοι κουβαλούμε κι όλοι σ´ αυτόν ανατρέχουμε για να επινοήσουμε τον κόσμο ξανά. Κι αν δεν μπορείς να ζωγραφίσεις ένα σπίτι, δεν πειράζει. Ξέρεις να ζωγραφίσεις ένα δέντρο, ένα δάσος, ένα τραπέζι. Κι αν έρθει η καταιγίδα και το γκρεμίσει, δεν πειράζει. Όλα είναι μέσα σου και και τα φυλάς καλά. Κάτι μικρό πάρε, κάτι ανεπαίσθητο απ´ αυτά. Μαζί του μπορείς να παίξεις, να ξανατραγουδήσεις να ξαναταξιδέψεις. Όλα να τα χαλάσεις και να τα ξαναφτιάξεις. Κι απ´ την αρχή να ξεκινήσεις».

H ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΧΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και θεατρικό κοστούμι στο Edinburgh College of Art,Εδιμβούργο,Σκωτία.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία για παιδιά και εφήβους.

Έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ.
Έχει βραβευτεί για τη ζωγραφική και την εικονογραφική δουλειά της με το TigerCreate Adventure Book Competition Award 2015/2016, το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2008 και το Βραβείο Εικονογράφησης Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2008. Έχει επίσης αποσπάσει τον Έπαινο Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2008 και τον Έπαινο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2004.

Με το Καλειδοσκόπιο έχει συνεργαστεί για την εικονογράφηση του βιβλίου Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 12 έως 23.09.2017

ΩΡΕΣ: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 11-2 μ.μ. & 6-9 μ.μ.

Τετάρτη, Σάββατο : 11-2 μ.μ.

 
Ένα μυθιστόρημα αγάπης και αναζήτησης στη Νάξο, Μεταξύ του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και του σήμερα
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 02 Αύγουστος 2017 17:39

Ένα μυθιστόρημα αγάπης και αναζήτησης στη Νάξο, Μεταξύ του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και του σήμερα

Un romanzo d'amore e ricerca a Naxos, tra la seconda guerra mondiale e oggi

 

A love and search novel in Naxos, between WW2 and today

naxos

 

 Το μυθιστόρημα είναι διαθέσιμο στα ιταλικά, ελληνικά, αγγλικά.

Il romanzo è disponibile in italiano, greco, inglese.

 The novel is available in Italian, Greek, and English.

 

 Πέμπτη, 3/8, στις 21:15, στο Μουσείο Καμπανέλλη, στη Χώρα, με την παρουσία του συγγραφέα

Giovedì 3/8, alle ore 21,15, presso il Kambanellis Museum, Chora.

Sarà presente l'autore.

 

Thursday, August 3, 2017 at 9:15 pm, at the Kambanellis Museum, Chora.

The author will be present.

 
What Happened, Η Κλίντον υπόσχεται να πει 'τί συνέβη', στο νέο της βιβλίο για τις προεδρικές του 2016.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2017 12:42

What Happened,

Η Κλίντον υπόσχεται να πει 'τί συνέβη', στο νέο της βιβλίο για τις προεδρικές του 2016.
rs 1024x1024-161009184918-1024.Donald-Trump-Hillary-Clinton.kg .100916

Η πρώην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον, υποσχέθηκε να εξηγήσει "τί συνέβη" κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, στο τελευταίο της βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την 12η Σεπτεμβρίου και το οποίο παρουσιάζει ως το πιο προσωπικό της έργο.

Με τίτλο "What Happened" ("Τί συνέβη") το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει όλα όσα η πρώην υπουργός "σκεπτόταν κι αισθανόταν κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο από τις πλέον αμφιλεγόμενες και απρόβλεπτες στην ιστορία", επισήμανε σήμερα ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster σε ένα δελτίο τύπου. Μετά την εκλογική της ήττα από το Ντόναλντ Τραμπ, την 8η Νοεμβρίου του 2016, η Χίλαρι Κλίντον μίλησε δημοσίως αρκετές φορές.

Παραδέχτηκε ότι διέπραξε σφάλματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της, όμως δεν αναφέρθηκε σε αυτά με λεπτομέρειες, μεταφέροντας τις όποιες εξηγήσεις στην έκδοση του βιβλίου της.

"Στο παρελθόν, για λόγους που προσπαθώ να εξηγήσω (στο βιβλίο), ένιωθα συχνά ότι έπρεπε να είμαι προσεκτική στις δημόσιες εμφανίσεις μου, σα να περπατούσα σε ένα σκοινί, χωρίς δίχτυ προστασίας" αφηγείται η πολιτικός στην εισαγωγή του "What Happened".

"Σήμερα, έχω σταματήσει να προσέχω τόσο" συμπληρώνει. Η Χίλαρι Κλίντον υπόσχεται να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό "την έντονη προσωπική εμπειρία που βίωσε και συνίσταται στο να αναδειχθεί στην πρώτη γυναίκα που έλαβε το χρίσμα από ένα μεγάλο κόμμα, σε μια εκλογική αναμέτρηση που σηματοδοτήθηκε από την οργή, τον σεξισμό... τις πλέον απίθανες ανατροπές (που συναντά κανείς) μόνο σε μυθιστόρημα".

Μια εκστρατεία που αφήνει πίσω της την ανάμνηση της "ρωσικής ανάμειξης", "μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης κατά της Δημοκρατίας μας από έναν ξένο αντίπαλο" και "ενός αντιπάλου που καταπάτησε όλους τους κανόνες" επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/28997

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2017 12:44
 


Σελίδα 2 από 153

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ EMOJI Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Αθήναιον, ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...