ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ «ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΤΡΕΛΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 01 Ιούνιος 2017 16:59

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ

«ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΤΡΕΛΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

 resized IMG 3836

Παρουσιάστηκε  χθες το βιβλίο του Κώστα Κρεμμύδα με τίτλο: «Ερυθρόλευκη τρέλα», στη Δημοτική Πινακοθήκη, που οργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και οι εκδόσεις Μανδραγόρας. Για το βιβλίο και για τον συγγραφέα μίλησαν: Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Λίτσα Μπαφούνη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Καρδάσης και ο συγγραφέας, Σχολικός Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αντώνης Μαστραπάς. Επίσης μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κώστας Κρεμμύδας. Τον ιστορικό ύμνο του Ολυμπιακού, που συνέθεσε το 1931, ο Γιάγκος Λαουτάρης έπαιξε στο πιάνο ο γιος του Δημήτρης Λαουτάρης καθώς και άλλες συνθέσεις.

 resized IMG 3875

 

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στην ομιλία του, ανέφερε:

 

 «Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια σπάνια μου ζητάει κάποιος να μιλήσω για θέματα που έχουν σχέση με τον Ολυμπιακό, αν και παλιότερα το έκανα πολύ συχνά. Παίρνοντας λοιπόν το βιβλίο του Κώστα Κρεμμύδα «Ερυθρόλευκη τρέλα» στα χέρια μου, ομολογώ ότι απορροφήθηκα. Και απορροφήθηκα διότι πάντα με γοήτευε ιδιαίτερα αυτός ο ιδιόμορφος τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός και το ποδόσφαιρο έχει έναν τρόπο να νοηματοδοτεί βαθειά προσωπικές μυθολογίες. Έχει κάτι το οποίο είναι τόσο δημόσιο και τόσο κοινό, που γίνεται βαθειά προσωπικό. Έχει έναν τρόπο με τον οποίο όλο αυτό το κοινό αφήγημα γίνεται εντελώς προσωπικό και σηματοδοτεί τη ζωή μας και πολλών από εμάς όταν ήμασταν πιο μικροί και μένει μαζί μας για πάντα.

 

Νομίζω ότι όλοι μας θυμόμαστε καλύτερα από κάθε άλλον παίκτη, τους παίκτες που μεσουρανούσαν, όταν είμαστε στην ηλικία 8-18 χρονών. Έχει λοιπόν το ποδόσφαιρο παγκόσμια έναν ιδιόμορφο τρόπο να «φυτρώνει» μέσα στις πιο βαθιές πτυχές της προσωπικότητας των νέων και με αυτόν τον τρόπο να επιτελεί το βαθειά εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί τα τελευταία 100 χρόνια – στον Ολυμπιακό τα τελευταία 92 χρόνια και στο Δυτικό κόσμο 100-150 χρόνια,  ίσως στην Αγγλία. Κι αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε και πως αυτό το πράγμα θα συνεχίσει και πως πάνω σε αυτή τη διαδικασία μπορούμε να επέμβουμε, ούτως ώστε να της προσδώσουμε τέτοια στοιχεία που να το κάνουν ακόμα πιο χρήσιμο πολιτιστικά  και μηχανισμό συνοχής της κοινωνίας μας.

 

Σήμερα πια το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό. Έχει αλλάξει ο τρόπος του παιχνιδιού, έχει αλλάξει η σχέση των ποδοσφαιριστών με την ομάδα. Έχει όμως αλλάξει η σχέση φιλάθλων με την ομάδα; Κι αν αλλάζει, πως αλλάζει;. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια και στο μέλλον - και φαίνεται από το βιβλίο – ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος και το είδος με τον οποίο τα τεκταινόμενα στο γήπεδο μεταφέρονται στο κοινό και στους φιλάθλους. Και μιλάω για την εξέλιξη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Το ποδόσφαιρο θα ήταν αδιανόητο σ’ έναν κόσμο χωρίς μάζες. Θα ήταν επίσης αδιανόητο σ’ έναν κόσμο χωρίς Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

 

Είναι φανερό και από το βιβλίο που περιγράφει μια συγκεκριμένη εποχή, στην οποία ο συγγραφέας ήταν στην ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία, όπου λείπει η υπερέκθεση στην εικόνα. Σπάνια πάει κανείς στο γήπεδο. Οι εικόνες είναι συχνά μαυρόασπρες και η προσλαμβάνουσα είναι μια φωνή από ένα «κουτί» σ’ ένα συγκεκριμένο τακτικό χρόνο, όπως η εκκλησία ή τέτοιου είδους δραστηριότητες – δεν είναι και πολλές δηλαδή  μπάλα κι εκκλησία είναι  κάθε Κυριακή. Χωρίς εικόνα λοιπόν μέσα από ένα αφήγημα, μια ιστορία επαναλαμβανόμενη. Δεν αλλάζει κάτι. Κάθε Κυριακή 90 λεπτά.  Αλλάζουν κάποιες λεπτομέρειες, αλλά στην  ουσία είναι το ίδιο πράγμα. Κι αυτό αφήνει τη φαντασία του ακροατή και του φιλάθλου να πλάσει τους παίκτες πιο μεγάλους, γίγαντες κ.λ.π.

 

Σήμερα δεν υπάρχει πτυχή του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι η οποία να μην είναι ορατή. Υπάρχουν ελάχιστες στα αποδυτήρια, αλλά ακόμα κι αυτό παύει να είναι άβατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα νέα παιδιά έχουν έναν τόνο μικρότερης ταύτισης – αν μπορεί να το πει κανείς έτσι – με τους ήρωες τους του ποδοσφαίρου, απ’ ό, τι είχαν παλιότερα. Κι ακόμη περισσότερο πιο σημαντικό για τη δική μας περίπτωση του Ολυμπιακού, έχουν πρόσβαση σε εικόνες, από πολύ πιο σπουδαία, καλύτερα, ανταγωνιστικά και συναρπαστικά πρωταθλήματα. Υπάρχουν σήμερα πολλά παιδιά στην ηλικία του γιου μου, που είναι 18 ετών, που δεν είναι ελληνική ομάδα. Ο ένας είναι  Μάντσεστερ, ο άλλος είναι Λίβερπουλ, ο άλλος είναι  Ρεάλ.  Ο γιος μου ευτυχώς είναι Ολυμπιακός, αλλά έχει συμμαθητές που δεν είναι ελληνική ομάδα.

 

Επομένως τίθεται πλέον κρίσιμα και άμεσα το ζήτημα, ότι πως μπορεί η ομάδα να διατηρήσει και να συντηρήσει την ταύτιση που δημιουργεί στο κοινό της. Διότι στην τελική ανάλυση σήμερα το ποδόσφαιρο είναι μέρος της βιομηχανίας του θεάματος, του showbusiness. Και πραγματικά πιστεύω ότι αν  το ποδόσφαιρο δεν έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ψυχικής ταύτισης του φιλάθλου με την ομάδα, όπως αυτής που βλέπουμε στις σελίδες του βιβλίου, τότε πραγματικά θα χάσει τον ανταγωνισμό από το Χόλυγουντ, που ξέρει πολύ καλύτερα να λέει ιστορίες. Είναι λοιπόν κρίσιμο οι ομάδες να βρουν τον τρόπο να συντηρήσουν και να επανιδρύσουν – θα έλεγα- τις σχέσεις ταύτισης με το κοινό.

 

Πιστεύω λοιπόν ότι για τον Ολυμπιακό σήμερα είναι μονόδρομος η ενίσχυση της παρουσίας των νέων παιδιών, των γηγενών παιδιών, των παιδιών που έχουν βγει από την Ακαδημία του Ολυμπιακού, τόσο για λόγους ταύτισης, διότι πήραν με πόνο τον τελευταίο χρόνο ποδοσφαιριστές που δεν γνωρίζαμε ποιοι είναι μέσα στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι παλιά το ποδόσφαιρο που δεν είχε αλλαγές, ήταν 11 παίκτες. Ήξερες δηλαδή ποιοι είναι από την «κοψιά» τους. Δεν υπήρχε περίπτωση να μπερδέψεις τον Καραταϊδη με κάποιον άλλο. Άρα είναι κρίσιμο το στοιχείο της συνέχειας και είναι κρίσιμο το στοιχείο κάποιου είδους ταύτισης.

 

Ο Ολυμπιακός λοιπόν τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει κάνει μια πολύ σπουδαία δουλειά καλλιεργώντας τις Σχολές ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα. Έχει νομίζω σήμερα γύρω στις 40 Σχολές. Αυτό   σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός έχει αναλάβει την ευθύνη  εκπαίδευσης και φίλαθλου πνεύματος σε 200 παιδιά σε κάθε Ακαδημία, δηλαδή συνολικά σε όλες τις Ακαδημίες 8.000 παιδιά ή 16. 000 γονείς, που σημαίνει ότι υπάρχει άμεση πρόσβαση τουλάχιστον σε 50.000 ανθρώπους. Σίγουρα δεν θα γίνουν όλοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά μαθαίνουν τα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπιακού, το ευ αγωνίζεσθαι,  το πώς θα συνεργάζονται, το πώς θα είναι καλοί φίλαθλοι, το να καταλαβαίνουν τα προβλήματα που έχει ένας άνθρωπος που καλείται να διαιτητεύσει.

 

Όλα αυτά τα πράγματα λοιπόν, όσο συνεχίζει ο Ολυμπιακός να τα κάνει και να τα κάνει σωστά. Αν για παράδειγμα στην Ακαδημία της Χίου έχει 200 παιδιά, τα οποία 1 ή 2 αν θα παίξουν στον Ολυμπιακό, τα υπόλοιπα θα παίξουν σε ομάδες της Χίου  και θα βελτιώνουν το ποδοσφαιρικό επίπεδο της Χίου. Θα προσφέρει λοιπόν στις τοπικές κοινωνίες.  Κι αν αυτά τα παιδιά σιγά - σιγά αρχίζουν και είτε εκ του καταστατικού είτε εκ σταθερής αποφάσεως αποτελούν ένα συγκεκριμένο πυρήνα της ομάδας - δεν λέω να έχει μια ομάδα με 40 παιδιά από την Ακαδημία, αλλά λέω να έχουμε μια ομάδα με 10 παιδιά από την Ακαδημία, το οποίο να είναι αδιαπραγμάτευτο. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συντηρηθεί κι ένας χαρακτηριστικός τρόπος παιχνιδιού που θα εκφράζει τον Ολυμπιακό και αυτή η ταύτιση που πραγματευόμαστε στο βιβλίο. Πολλές φορές λένε ότι  «ναι, αλλά ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν το θέλει αυτό, θέλει να παίρνει το πρωτάθλημα κ.λ.π.»  Το τι θέλει ο κόσμος είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει. Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει είναι η θέση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του Ολυμπιακού στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

 

 Δεν μπορεί πλέον ο Ολυμπιακός με την ελληνική αγορά να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αγορά. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.   Αυτό που μπορεί να αλλάξει όμως είναι η κοινή γνώμη του Ολυμπιακού και κάθε ομάδας, εάν αυτό γίνει με μια σταθερή συζήτηση, να βρεθούν οι τρόποι επικοινωνίας με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ευτυχώς ο Ολυμπιακός έχει φροντίσει κι έχει αυτό το δίαυλο επικοινωνίας μέσα από τον θεσμό των μελών με μακρά συζήτηση, όπου να καταλήξουμε τι Ολυμπιακό θέλουμε και τι Ολυμπιακό θα στηρίζουμε. Υπάρχουν ομάδες που το αποφασίζουν και το κάνουν όπως η Αθλέτικο Μπιλμπάο, όπως η Μπαρτσελόνα, ομάδες από τις οποίες γεννήθηκε, ανδρώθηκε και τώρα μεγαλουργεί ο αγαπημένος μας φίλος Ερνέστο Βαλβέρδε, που τόσο θαυμάζουμε. Αν λέγαμε στον Βαλβέρδε ότι κάτι που στην παρούσα συζήτηση όλοι θα έλεγαν ναι ότι «έλα εδώ Βαλβέρδε και μείνε για πάντα στον Ολυμπιακό», ο Βαλβέρδε αυτό θα μας έλεγε. Αυτά λοιπόν για το βιβλίο και για τον Ολυμπιακό Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου, από τον Δήμο Πειραιά, παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Κυριάκος Σιγαλάκος και Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Στέλιος Μπρατσόλης.

 
Η ιστορία πίσω από το Χειρόγραφο του Βόϊνιτς είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική. Αυτό είναι το πιο μυστηριώδες βιβλίο στον κόσμο!
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 30 Μάιος 2017 09:26

Η ιστορία πίσω από το Χειρόγραφο του Βόϊνιτς είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική.

Αυτό είναι το πιο μυστηριώδες βιβλίο στον κόσμο!
253aa- voynich manuscript

Αν ποτέ επισκεφτείς το πανεπιστήμιο του Yale, προσπάθησε να πας να ρίξεις μια ματιά στην βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία της.

Εκεί μέσα βρίσκεται ένας τόμος 240 σελίδων, ο οποίος είναι γνωστός και ως το πιο μυστηριώδες βιβλίο στον κόσμο.

Το Χειρόγραφο του Βόϊνιτς χρονολογείται κάπου το 1420 και περιλαμβάνει χειροποίητη εικονογράφηση.

Το καλλιγραφικό του κείμενο, όμως, παραμένει αμετάφραστο μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκρυπτογράφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη.

Αυτές οι επανειλημμένες αποτυχίες έχουν κάνει το χειρόγραφο Βόινιτς ξακουστό στην ιστορία της κρυπτογραφίας, έδωσαν όμως βάση και στην άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων.

Το μυστήριο του νοήματος και της προέλευσης του χειρογράφου κέντρισε τη λαϊκή φαντασία, κάνοντας το χειρόγραφο θέμα μυθιστορημάτων και εικασιών. Καμία από τις υποθέσεις των τελευταίων εκατό ετών δεν επαληθεύτηκε.

Το βιβλίο είναι γνωστό με το όνομα του Πολωνοαμερικανού παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Voynich), ο οποίος το αγόρασε το 1912. Η πρώτη αναπαραγωγή του κυκλοφόρησε το 2005.

Το χειρόγραφο δώρισε ο Χανς Π.Κράους στη βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και χειρογράφων Μπέινεκε του πανεπιστημίου του Γέιλ το 1969, όπου καταλογογραφήθηκε ως MS 408.

Ψηφιοποιημένο αντίγραφο υψηλής ανάλυσης είναι ελεύθερα διαθέσιμο στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και ιστοσελίδα με γενικές πληροφορίες για το χειρόγραφο.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/28042

 
Συγκίνηση, χαρά και χοροί στο Μοχό Ηρακλείου για τον Ιωακείμ Πάλμε Πλήθος κόσμου - φορείς στην εκδήλωση "τιμής και μνήμης" στον φιλέλληνα Σουηδό ηγέτη που είχε αγαπήσει την Κρήτη και είχε βοηθήσει την Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς
News - ΒΙΒΛΙΟ
Κυριακή, 28 Μάιος 2017 10:15

Συγκίνηση, χαρά και χοροί στο Μοχό Ηρακλείου για τον Ιωακείμ Πάλμε

Πλήθος κόσμου - φορείς στην εκδήλωση "τιμής και μνήμης" στον φιλέλληνα Σουηδό ηγέτη που είχε αγαπήσει την Κρήτη και είχε βοηθήσει την Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς

resized 4

 

 

Οι κάτοικοι του Μοχού αγκάλιασαν, φιλοξένησαν και χόρεψαν Κρητικούς χορούς με τον Ιωακείμ Πάλμε γιο του Ούλοφ Πάλμε και μαζί τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης ,ο Μανόλης Ζερβάκης πρόεδρος του συλλόγου φίλων Ούλοφ Πάλμε που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση - αφιέρωμα στον φιλέλληνα δολοφονηθέντα Ιστορικό ηγέτη της Σουηδία που αγάπησε την Κρήτη, έγινε επίτιμος δημότης Μοιχού ενώ είχε βοηθήσει την Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς.

Οι μνήμες και τα συναισθήματα πλημμύρισαν στην ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία του Μοχού από τον καθηγητή Πανεπιστημίου γιο του Πάλμε ,τους ομιλητές και τους εκατοντάδες παραβρισκόμενους – βουλευτές, εκπροσώπους αρχών, φορέων και πολίτες- όπου παράλληλα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Έλληνα συγγραφέα -δημοσιογράφου στην Σουηδική τηλεόραση Γιώργου Λογοθέτη με θέμα "Ούλοφ Πάλμε, η πολιτική είναι θέμα αρχών"

resized 2

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της εκδήλωσης- αφιερώματος καλωσορίζοντας όλους ενώ απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον Ιωακείμ Πάλμε τον γιο του Ούλοφ Πάλμε είπε:

«Η Κρήτη ολόκληρη τιμά τη μνήμη του πατέρα σας που αγάπησε πολύ το νησί μας και που εκείνος αγαπήθηκε και έγινε επίτιμος δημότης του Μοχού. Παράλληλα ήταν ο άνθρωπος και ο πολιτικός που βοήθησε την Ελλάδα μας σε δύσκολους καιρούς. Είναι χαρά μας που είστε μαζί μας και είναι επίσης αυτονόητο πως οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνιστούν τιμή, όχι μόνο για τους τιμώμενους, αλλά και για εμάς που συμμετέχουμε.»

resized 3

Καλωσόρισμα στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, ο Πρόεδρος του συλλόγου φίλων Ούλοφ Πάλμε Μανόλης Ζερβάκης, ενώ για την ζωή και το πολυεπίπεδο έργο του Ούλοφ Πάλμε μίλησαν ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο βουλευτής ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Λογοθέτης , η δε κα. Χαραλαμπίδου-Λογοθέτη διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. Επίσης στην εκδήλωσή αναφέρθηκε σε μνήμες που είχε η κα. Μεταξά από τις συναντήσεις της οικογένειας της με την οικογένεια Πάλμε σε περιοχή προς Οροπέδιο Λασιθίου. Από την πλευρά του ο Ιωακείμ Πάλμε μίλησε συγκινημένος για τον πατέρα του, δηλώνοντας υπερήφανος ενώ εξέφρασε την χαρά αλλά και την συγκίνηση του που βρίσκεται στην Κρήτη, στο Μοιχό ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπήσει και είχαν κλάψει για τον πατέρα του. Ευχαρίστησε επίσης για την υποδοχή, φιλοξενία και οργάνωση της εκδήλωσης τους συνδιοργανωτές και όλους τους παραβρισκόμενους.

resized 5

Στην εκδήλωση στο Μοχό συμμετείχαν επίσης η χορωδία Μαλίων, η Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Μοχού ενώ έγινε προβολή για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός σπάνιου βίντεο-ντοκουμέντο από τις επισκέψεις του Πάλμε στην Κρήτη και τον τρόπο που οι κάτοικοι του Μοχού θρήνησαν τον δικό τους Ούλοφ Πάλμε ως επίτιμο δημότη του χωριού. Στην συνέχεια ακολούθησε Κρητική μουσική, μαντινάδες από το συγκρότημα του Στέφανου Μεσσαριτάκη όπως και παραδοσιακοί χοροί όπου συμμετείχε χορεύοντας ο Ιωακείμ Πάλμε μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, και κατοίκους του Μοχού.

resized 6

Σε δηλώσεις τους αναφερόμενοι στην εκδήλωση οι κ.κ. Ζερβάκης και Λογοθέτης επεσήμαναν την μεγάλη πολιτική προσωπικότητα του Πάλμε, την αγάπη που έτρεφε για την Ελλάδα και την Κρήτη, τους πολιτικούς, φιλικούς δεσμούς που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ευχαρίστησαν την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Γιάννη Μαστοράκη για την στήριξη της εκδήλωσης.

resized 7

Συγκριμένα ο κ. Λογοθέτης σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Ο Πάλμε με την αγάπη που έτρεφε για την χώρα μας, για την Κρήτη, την εξαιρετική σχέση που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κατάφερε να αναδείξει την Ελλάδα σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες. Εδώ στην Κρήτη συνέβη κάτι μοναδικό, μερικές ημέρες μετά την δολοφονία του έφθασε στη Στοκχόλμη στη Σουηδική τηλεόραση όπου δούλευα, ένα πακέτο με ένα φιλμ. Είχε τις γυναίκες του χωριού στο Μοχό να κλαίνε για τον Πάλμε. Αυτό το φιλμάκι το προβάλαμε για πρώτη φορά εδώ στην εκδήλωση .Όλα αυτά με οδήγησαν να γράψω την βιογραφία του στα Ελληνικά, και στην εκδήλωση παρουσιάσαμε τη ζωή και το έργο του Ούλοφ Πάλμε και το κάναμε αυτό στο Μοχό γιατί όπως είναι γνωστό ήταν επίτιμος δημότης. Με την ευκαιρία αυτή να δώσω τα συγχαρητήρια μου στη Περιφέρεια Κρήτης, στο Δήμο Χερσονήσου και στο Σύλλογο Φίλων Ούλοφ Πάλμε για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Αξίζει για το νησί, αναδεικνύεται η Κρήτη και στο “πρόσωπο της” τιμάται ολόκληρη η Ελλάδα. Όταν μάθανε στη Σουηδία για την εκδήλωση έμειναν κατάπληκτοι, ότι στη Κρήτη σε ένα χωριό, προετοιμάζεται ένας χώρος που θα είναι αφιερωμένος στον αλησμόνητο Σουηδό ηγέτη. Είμαστε όλοι συγκινημένοι για την αγάπη και αναγνώριση των αρχών και του κόσμου και ιδιαίτερα ο γιος του Πάλμε καθώς όλη η οικογένεια πριν το μοιραίο θεωρούσε την Κρήτη σαν το δεύτερο σπίτι τους».

resized 8

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωσή, ειπε συγκεκριμένα:

«Όταν το πολιτικό σου αποτύπωμα στιγματίζει την πολιτική ιστορία της χώρας σου, της Ευρώπης και του σύγχρονου κόσμου, όταν πλατείες, λεωφόροι, οδοί και πάρκα, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, φέρουν το όνομα του Ούλοφ Πάλμε, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να τονίσουμε ο τιμώμενος δολοφονημένος Πρωθυπουργός της Σουηδίας, άξια συγκαταλέγεται στον κατάλογο του Θουκυδίδη σύμφωνα με τον οποίο «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».

resized 9

Με αυτή τη σκέψη, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, καλωσορίζουμε στην Κρήτη, στο χωριό που αγάπησε και αγαπήθηκε ο μεγάλος Ευρωπαίος και οραματιστής πολιτικός, τον καθηγητή Πάλμε, τον πρωτότοκο γιο του Σουηδού Πρωθυπουργού. Ως Περιφέρεια Κρήτης καλωσορίζουμε επίσης θερμά και τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου, με τη βεβαιότητα ότι οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις του μεγάλου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου με το Σουηδό πολιτικό, θα μεταφερθούν στην αποψινή εκδήλωση της παρουσίασης ενός αξιόλογου βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη, ενός ανθρώπου που έζησε από κοντά την εποχή Πάλμε, σε εποχές δύσκολες, ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία η Σουηδία του Πάλμε είχε μετατραπεί σε πολιτικό καταφύγιο για τους Έλληνες που αντιστάθηκαν στην χούντα. Το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη που απόψε παρουσιάζεται στο Μοχό, μαζί με ένα βίντεο ντοκουμέντο για τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού κατά τη δολοφονία του Πάλμε, αποδεικνύει ότι ο Πάλμε έσπασε το φράγμα των συνόρων της Σουηδίας.

resized 10

Αγαπητέ κ. Πάλμε, η Κρήτη ολόκληρη τιμά τη μνήμη του πατέρα σας, γιατί είναι αυτονόητο άλλωστε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνιστούν τιμή, όχι μόνο για τους τιμώμενους, αλλά και για εμάς που συμμετέχουμε. Σήμερα, 31 χρόνια μετά την δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε που συγκλόνισε τον κόσμο με βεβαιότητα μπορούμε να δανειστούμε και να αφιερώσουμε στον μεγάλο σοσιαλδημοκράτη ηγέτη ένα απόσπασμα από την ομιλία ενός άλλου μεγάλου Κρητικού πολιτικού του Ελευθερίου Βενιζέλου, ότι «Ο προκείμενος νεκρός, αγαπητοί φίλοι, ήτο ένας αληθινός άνδρας, με μεγάλο θάρρος, με αυτοπεποίθησιν και δι' εαυτόν και διά τον λαόν, τον οποίον εκλήθη να κυβερνήσει. Έθεσε εις την υπηρεσίαν της πατρίδος του όλον το πυρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν», αυτός ήταν ο Ούλοφ Πάλμε.»

 
Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας κέρδισε το βραβείο Ήρωας/ Ηρωίδα – Έμπνευση με το βιβλίο του «Ουρανόεσσα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 17:34

Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας κέρδισε το βραβείο Ήρωας/ Ηρωίδα – Έμπνευση με το βιβλίο του «Ουρανόεσσα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Σε μία λαμπερή γιορτή που αποτέλεσε σημείο συνάντησης για συγγραφείς, εκπροσώπους του εκδοτικού κλάδου, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και αναγνώστες, τα βιβλιοπωλεία Public απένειμαν χθες το βράδυ για 4η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Βιβλίου, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Θέατρο Παλλάς. Η Τελετή Απονομής είχε τη μορφή παράστασης, μας ταξίδεψε στο χώρο και το χρόνο του βιβλίου. Σε ρόλο παρουσιαστή και αφηγητή, ο πολυτάλαντος Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος συντόνισε την υπέροχη αυτή βραδιά, ενώ η μαγευτική Μαρίζα Ρίζου συνεπήρε τους παρευρισκομενους με τις μουσικές επιλογές της. Το θέαμα συμπλήρωσε το Λύκειο Ελληνίδων με μία μοναδική χορευτική παράσταση.

Ο γνωστός συγγραφέας και ηθοποιός βρέθηκε μαζί με την σύζυγό του και συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη και την κόρη τους, στην 4η χρονιά απονομής των βραβείων βιβλίου που διοργάνωσαν τα Public και ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς... κατακτώντας ένα από τα μεγάλα βραβεία. Το βραβείο απένειμε η ηθοποιός Ευγενία Δημητροπούλου. Ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Κώστας Κρομμύδας είναι ένας άνθρωπος που συνέχεια βελτιώνεται και θα συνεχίσει να ανεβαίνει ψηλά.

Πρόκειται για το βραβείο στην κατηγορία “Ηρωίδα – Έμπνευση” που κατέκτησε η Ουρανόεσσα. Συγκινημένος ο συγγραφέας αφιέρωσε το βραβείο στις 2 γυναίκες της ζωής του, στους αναγνώστες και σε όλη την ομάδα των εκδόσεων Διόπτρα.

 
«Ο δικός μου ο μπαμπάς»: το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα από τις εκδόσεις Πατάκη
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 23 Μάιος 2017 09:57

ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ

Ο δικός μου ο μπαμπάς

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

Εκδόσεις Πατάκη

exofyllo-mpampas

«Όλοι οι μπαμπάδες είναι καλοί. Αν ρωτήσετε τα παιδιά τους, θα σας το πουν. Όμως ο δικός μου ο μπαμπάς είναι ο καλύτερος! Και αυτό που λέω είναι πέρα για πέρα αλήθεια».

Έτσι ξεκινάει την αφήγησή της η μικρή ηρωίδα αυτής της τρυφερής ιστορίας. Μιλάει για τον μπαμπά της που είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος αλλά στα δικά της μάτια

φαντάζει δυνατός, ατρόμητος, επιδέξιος, πολυτάλαντος, όμορφος, ευφυής.

Το βιβλίο διακρίνεται και για την πρωτοτυπία του: το χιούμορ, που υπάρχει σε μεγάλη δόση, προκύπτει από την υπονόμευση (ή αντίθεση;) του κειμένου απ' την εικονογράφηση.

Έτσι, στα περισσότερα σημεία άλλο διαβάζουμε και άλλο βλέπουμε.

Το βιβλίο Ο δικός μου ο μπαμπάς φανερώνει τη δημιουργική συνεργασία του συγγραφέα με την εικονογράφο και την παιχνιδιάρικη διάθεσή τους.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα αγαπήσουν κόρες, γιοι και μπαμπάδες.

Βιογραφικό:

Ο Μάκης Τσίτας είναι συγγραφέας και διευθυντής του ενημερωτικού site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.

Γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα

και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011).

Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά,

τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά και τα ιταλικά. Έργα του παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών»,

σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και στο «Vault», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

Στίχους του μελοποίησαν ο Τάκης Σούκας, ο Γιώργος Σταυριανός και η Τατιάνα Ζωγράφου.

Έχει εκδώσει δεκαεφτά βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες.

Το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature)

και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες.

 


Σελίδα 8 από 156

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο τρέιλερ για το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη Το «1968», η καινούρια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, έχει ολοκληρώσει πλέον ...

Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν ...