ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Παρουσίαση του βιβλίου ‘’Οδοστρωτήρας’’ του Βαγγέλη Παπαδόπουλου στο Μέγαρο ‘’Σουλιμιώτη’’ στην Αγ.Βαρβάρα Αττικής.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 18 Απρίλιος 2017 12:33

Παρουσίαση του βιβλίου ‘’Οδοστρωτήρας’’ του Βαγγέλη Παπαδόπουλου στο Μέγαρο ‘’Σουλιμιώτη’’ στην Αγ.Βαρβάρα Αττικής.

resized BIBΛΙΟ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ

Παρουσίαση του βιβλίου ‘’Οδοστρωτήρας’’ του συγγραφέα και δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου των εκδόσεων Μ PRESS θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου ’’ Μήτρου Σουλιμιώτη’’ που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Γεωργίου &Σίφνου στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας στις 24 Απριλίου 2017 στις 7μμ.

 

Το βιβλίο θα προλογίσει και θα παρουσιάσει ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.

resized ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

Ο «Οδοστρωτήρας» είναι το τρίτο βιβλίο της μυθιστορηματικής τριλογίας «Πορεία» του βετεράνου δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου που άρχισε με το πρώτο βιβλίο «Αίμα ,Σπέρμα, Ψέμα», και συνεχίστηκε με το δεύτερο «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης».

Το βιβλίο παρουσιάζει την Ελλάδα και την πρόσφατη πολιτική της ιστορία από το 1922 ως σήμερα που σχεδόν κλείνει ένας αιώνας . Μέσα στις σελίδες του ζωντανεύουν τα ιστορικά. πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και δημιούργησαν το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκαν και έδρασαν οι ήρωες του μυθιστορήματος .Με παρασκήνια, κρίσεις και αναφορές ,υλικό δεμένο αριστοτεχνικά στη μυθοπλασία.

Έρωτας, πάθη, περιπέτειες, ανταγωνισμοί, δολοπλοκίες, αγώνες, όνειρα και οράματα, ταλαιπωρίες και βάσανα είναι τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν τις ζωές και την πορεία των ανθρώπων.
Η ιστορία που διηγείται ο συγγραφέας είναι ένα μεγάλο παραμύθι, ένα ατελείωτο τραγούδι ζωής, που στις σελίδες του, ο καθένας θα βρει τον εαυτό του ή την ίδια του τη ζωή. Ίσως να είναι και όλα όσα πέρασαν ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι από τότε που άνοιξαν τα μάτια τους στον κόσμο.
Αναρωτιέται συχνά ο συγγραφέας αν το βιβλίο αυτό είναι ο καθρέφτης μας. Εφόσον λοιπόν οι άνθρωποι πορεύονται πάνω στη γη και διαγράφουν μια πορεία, το βιβλίο αυτό, θα μένει παντοτινά σύντροφός τους, γιατί περιγράφει αυτή ακριβώς την πορεία των ανθρώπων.
Αν στο πρώτο βιβλίο παρουσιάζεται η παιδική ηλικία των ηρώων και οι μικροί έρωτες στις μικρές πολιτείες, στο δεύτερο περιγράφεται η ζωή τους στην ενηλικίωση και στη δράση τους, τώρα στο τρίτο κυριαρχεί ο έρωτας ενός 70χρονου με μια πανέμορφη γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια. Το φινάλε της ζωής και της πορείας του συμπίπτει και με τον έναν αιώνα ιστορίας. Τι σημαίνει το κλείσιμο του κύκλου της ζωής και του πεπρωμένου;

Τι κέρδισε ο άνθρωπος από την παρουσία του στον κόσμο. Τι σημαίνει ζωή και τι θάνατος; Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα; Ποιός τελικά είναι ο σκοπός του ανθρώπου; Τι είναι ο έρωτας και ποια δύναμη κρύβει ώστε να κινεί τα ακίνητα; Τι πετύχαμε σαν κοινωνία; Τι αφήνουμε στα παιδιά μας; Ποιός υπηρετεί την πατρίδα και πως; Πως χρεοκόπησε η χώρα και έχασε την εθνική της κυριαρχία; Ποιός ευθύνεται για την εξαθλίωση του λαού και την υποθήκευση του εθνικού πλούτου;

Ποιες είναι οι ευθύνες των πολιτών και ποιες των ηγετών του που κυβέρνησαν; Μήπως φταίνε οι ξένοι;.
Τι είναι λοιπόν ο Οδοστρωτήρας; Είναι οτιδήποτε προσβάλλει και εξαφανίζει την προσωπικότητα ,την ιδιοπροσωπία και την ελευθερία του ανθρώπου. Είναι το μπούλιγκ που επιβάλλουν : η θρησκεία, τα κόμματα, οι ιδεολογίες, τα καθεστώτα, ο ολοκληρωτισμός, ο πόλεμος, τα οικονομικά συμφέροντα, η παγκοσμιοποίηση, η μόδα, οι ουσίες, ο έρωτας…….

resized BAΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΟ συγγραφέας Βαγγέλης Παπαδόπουλος παράλληλα με τη σημαντική, πολύχρονη δημοσιογραφική πορεία του εμφανίστηκε στα γράμματα το Ι968 με το διήγημα ‘’Μη φοβάσαι κουτέ τόλμησε’’. Το διήγημα κρίθηκε άσεμνο και βρέθηκε κατηγορούμενος για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Και παρόλο που αθωώθηκε πρωτόδικα ο εισαγγελέας της έδρας εφεσίβαλε την υπόθεση στο Εφετείο αλλά και εκεί ο συγγραφέας αθωώθηκε. Έγραψε πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα που δημοσιεύτηκαν. Το θρησκευτικό του δράμα ‘’Λυδία’’ ανέβηκε σε αρχαία και υπαίθρια θέατρα της χώρας.

 
Βρετανία, Οι επιστήμονες θέλουν να διαφυλάξουν τις μυρωδιές των παλαιών βιβλίων ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 09:27

Βρετανία,

Οι επιστήμονες θέλουν να διαφυλάξουν τις μυρωδιές των παλαιών βιβλίων ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
7f5d4- 32

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνική που καταγράφει και αρχειοθετεί τις μυρωδιές που αναδίδουν τα πολυκαιρισμένα βιβλία, θεωρώντας ότι και αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο λεγόμενος «Τροχός Οσμών Ιστορικών Βιβλίων», που δημιούργησαν ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), συνδυάζει δύο στοιχεία για κάθε παλαιό βιβλίο: μια χημική ανάλυση των οργανικών πτητικών ουσιών που προσδίδουν στο βιβλίο τη χαρακτηριστική οσμή του, καθώς και μια περιγραφή της μυρωδιάς που κάνουν οι επισκέπτες όταν το μυρίζουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σεσίλια Μπέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Heritage Science", δήλωσαν ότι «από κοινού επιστήμονες και ιστορικοί πρέπει να αρχίσουν να ταυτοποιούν, να αναλύουν και να αρχειοθετούν τις μυρωδιές που έχουν πολιτιστική σημασία, όπως το άρωμα των παλαιών βιβλίων στις ιστορικές βιβλιοθήκες. Ο ρόλος των οσμών στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά, δεν έχει συστηματικά εξερευνηθεί μέχρι σήμερα».

Όπως έδειξαν τα πειράματα, οι επισκέπτες συνήθως περιγράφουν τις οσμές της βιλιοθήκης ως «ξύλινες» (100% των επισκεπτών), «καπνιστές» (86%) και «γήινες» (71%). 'Αλλοι χαρακτηρισμοί της οσμής είναι ότι θυμίζει σοκολάτα, καφέ ή βανίλια, ενώ σε μερικούς θυμίζει ψάρια, ξύδι ή βρωμερές κάλτσες.

Η ένταση των οσμών συνήθως θεωρείται «έντονη» ή «πολύ έντονη». Πάνω από το 70% θεωρούν τις οσμές ευχάριστες, το 14% ελαφρώς ευχάριστες και το 14% ουδέτερες.

Σύμφωνα με τη Μπέμπριτζ, η νέα μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο από τους συντηρητές, δίνοντάς τους χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση ενός βιβλίου ή άλλου παλαιού αντικειμένου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ορισμένες τουλάχιστον μυρωδιές πρέπει να προστατευθούν και να διατηρηθούν.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/27180

 
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ - Βράβευση των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2017 16:58

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ - Βράβευση των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας

resized DIAGONISMOS4

Με την υπόσχεση η εκδήλωση να εξελιχθεί σε σταθερό πολιτιστικό θεσμό στον οποίο θα συμμετέχουν κάθε χρόνο μαθητές του δήμου, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε η τελετή της απονομής βραβείων του 1ου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος.

Στο κατάμεστο από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής» πραγματοποιήθηκε μία όμορφη τελετή στο πλαίσιο του διαγωνισμού λογοτεχνίας που κατά γενική ομολογία ξεπέρασε από την εκκίνησή του, κάθε προσδοκία. Θερμά συγχαρητήρια στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων αλλά και των γυμνασίων που συμμετείχαν ευχήθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας, Σωκράτης Δωρής.

Από τη μεριά της η δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τη δημοτική βιβλιοθήκη Σοφία Σαουρίδου ανέφερε ότι συμμετείχαν συνολικά περίπου 110 παιδιά του δημοτικού και περίπου 40 του γυμνασίου. Επιπλέον τόνισε ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη «στην αείμνηστη Πανοραμίτισσα συγγραφέα Έφη Νούσκα που με τον αδόκητο θάνατο της έφυγε πρόωρα από τη ζωή, άφησε όμως το πνευματικό της στίγμα στα λογοτεχνικά της έργα και στα βιβλία της, τα οποία εξακολουθούν να διαβάζονται και να γοητεύουν τους αναγνώστες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

resized DIAGONISMOS5

Σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού στην ηλικιακή ομάδα της Ε’ και Στ’ δημοτικού τις πέντε πρώτες διακρίσεις κέρδισαν:

  • 1o βραβείο η Ευγενία Ορφανίδου (1ο δημοτικό Φιλύρου) για το διήγημα «Γιατί υπάρχουν και τέτοιοι φίλοι».

  • 2o βραβείο ο Ζήνων Ψιλοβίκος (4ο δημοτικό Πυλαίας) για το διήγημα «Οι 415 λέξεις».

  • 3o βραβείο η Μελίνα Ιωσηφέλη (2ο δημοτικό Πανοράματος) για το διήγημα «3 φορές μαύρο».

  • Τιμητική διάκριση η Ειρήνη Μπαϊράμη (1ο δημοτικό Φιλύρου) για το διήγημα «Μιαουροχώρα».

  • Τιμητική διάκριση η Ελισάβετ Χανού (2ο δημοτικό Πυλαίας) για το διήγημα «Η Ελπίδα και το απέραντο ταξίδι της».

Επαίνους για τη συμμετοχή τους κέρδισαν επίσης κατά σειρά οι μαθητές και μαθήτριες: Αριάδνη Χανού, Μαρία Νταλή, Κωνσταντίνος Καπράγκος, Αγγελική Αβραμίδου, Παναγιώτης Πετρίδης, Ναταλία Θεμελή, Χρυσάνθη Αντωνιάδου, Βασιλική Χριστοφιλοπούλου, Χρυσάνθη Γαβριηλίδου, Μαρία Βεντούρη, Αριάδνη Κουλούσιου, Βαϊα Χλεπατά, Σοφία Γαβριηλίδου, Γεωργία Παπαδοπούλου, Δημήτρης Μηττάκος, Ευαγγελία Φλωροκάπη και Δέσποινα Καρυπίδου.

Αντίστοιχα στην ηλικιακή ομάδα της Β’ και Γ’ Γυμνασίου τις πέντε πρώτες διακρίσεις κέρδισαν:

  • 1o βραβείο η Αντωνία Πατσιοδήμου (3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη) για το διήγημα «Αιγαίο Πέλαγος».

  • 2o βραβείο η Γεωργία Παπουλίδου (1ο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου) για το διήγημα «Όλα όσα έχω».

  • 3o βραβείο η Στέλλα Κωφού (1ο Γυμνάσιο Πυλαίας) για το διήγημα «Μεταθανάτια Ζωή».

  • Τιμητική διάκριση η Κάτια Γιουβαντσιούδη (1ο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου) για το διήγημα «Δύο Κόσμοι».

  • Τιμητική διάκριση η Αλεξάνδρα Τσακίρογλου (1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη) για το διήγημα «Δολοφονία Αδελφών».

Επαίνους για τη συμμετοχή τους κέρδισαν επίσης κατά σειρά οι μαθητές και μαθήτριες: Γιώργος Βέτσικας, Ειρήνη Κορωναίου, Αναστασία Στρατόν, Κυριακή Στεφάνου, Χρυσάνθη Δαμιανού-Καμανίκα, Θεοπούλα-Παυλίνα Τσαντεκίδου, Αγγελική Πασχαλούδη, Αναστασία Μποζινούδη και Ελένη Σάκκα.

 
Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση Απρίλιος 2017
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 16:42

resized c42deca6-e458-47d6-9132-b56f5c993f91

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση 
Απρίλιος 2017 

 

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ | ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ενήλικες-Παιδιά-Οικογένειες-Ερευνητές
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

 

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

resized 8e0c19dc-b036-4be9-aeb8-700b6c75c91c

Εκπαιδευτικός περίπατος στην Αθήνα του 18ου αιώνα με αφετηρία την Περιηγητική Συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης 

 

 

Σάββατα 22 & 29 Απριλίου 2017 
11:00-13:30  
ΑΦΕΤΗΡΙΑ: ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ) 
ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ελάτε να γνωρίσουμε την Περιηγητική Συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να περπατήσουμε μαζί τους δρόμους της Αθήνας, ακολουθώντας τα βήματα Ευρωπαίων ταξιδιωτών του 18ου αιώνα.

Με έμπνευση το υλικό σπάνιων βιβλίων, θα μάθουμε πού φυτεύτηκαν για πρώτη φορά ντομάτες στην Αθήνα, πού βρίσκεται το πιο παλιό σπίτι της πόλης, θα επισκεφτούμε ένα λουτρό «γεμάτο φαντάσματα» αλλά κι ένα μυστηριώδη μαρμάρινο πύργο γεμάτο... μουσική!

 
Συντελεστής:
Νικόλας Νικολαΐδης 
Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ομαδικών ξεναγήσεων εταιρείας
BIG OLIVE
 
*Οι εκπαιδευτικοί περίπατοι με αφετηρία την Περιηγητική Συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης θα συνεχιστούν και τον Μάιο και τον Ιούνιο 2017. Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.
 

 

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ

 

resized 4c8952a9-52fe-4d26-9e7c-a104abf3d7da

Ο Καβάφης πάει σχολείο

 

 

Ένα σχολικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή
από το Αρχείο Καβάφη που ταξιδεύει στην Ελλάδα
ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
 
Για τρίτη χρονιά, το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο»ταξιδεύει στην περιφέρεια και καταλήγει στην Καστοριά από 1 έως 7 Απριλίου 2017, φέρνοντας μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.
Συντελεστές:
Θωμάς Τσαλαπάτης, ποιητής
Χρήστος Χρυσόπουλος, λογοτέχνης
Τόμεκ Γιοβάνης, εικονογράφος, δημιουργός κόμικς
Πάκυ Βλασσοπούλου, εικαστικός 
Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτρια
Δημήτρης Πατσαρός, μουσικός παραγωγός και sound designer
Μαρία Τοπάλη, ποιήτρια
Μαριλένα Σταφυλίδου, φωτογράφος 
Παναγιώτης Ιωαννίδης, ποιητής
Μαίρη Ζυγούρη, εικαστικός
Χρήστος Χρυσόπουλος, λογοτέχνης
 

 

resized a867a050-50cb-4a92-93f4-78553c3152e5

Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα
Ο τρίτος κύκλος δημοφιλών διαλέξεων «Κ.Π. Καβάφης»

 

 

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)  
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 
Οι δημοφιλείς διαλέξεις «Κ.Π. Καβάφης» του Αρχείου Καβάφη επιστρέφουν με έναν καινούργιο κύκλο συναντήσεων. Κάθε μάθημα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος θα ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Κ.Π. Καβάφη. 

Στόχος των μαθημάτων είναι να φωτίσουν το λογοτεχνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα, ώστε κάθε ποίημα να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα, τόσο του Αλεξανδρινού ποιητή όσο και άλλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών/δημιουργών. 

Σάββατο 1 Απριλίου 2017 | 13.00 - 15.00
«Επάνοδος από την Ελλάδα» 

Συντελεστής: Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, 
Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σάββατο 8 Απριλίου 2017 | 13.00 - 15.00
«Ο Δημάρατος» 

Συντελεστής: Γιάννης Παπαθεοδώρου, 
Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σάββατο 22 Απριλίου 2017 | 13.00 - 15.00
«Απολείπειν ο θεός Αντώνιον»  

Συντελεστής: Χριστίνα Ντουνιά, 
Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σάββατο 29 Απριλίου 2017 | 13.00 - 15.00
«Η Πόλις» 

Συντελεστής: Βασίλης Κολώνας, 
Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, τμήμα  Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

 
resized 03341271-4d9a-41fd-b8ce-c4f2ab701735  

 

Παραστασιακές διαλέξεις 
Μια σειρά performance lectures με αφορμή καβαφικά ποιήματα

 

ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
(Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)  
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Σε σύνδεση με την ενότητα του εκπαιδευτικού κύκλου Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα, το Αρχείο Καβάφη εγκαινιάζει μια σειρά από εντυπωσιακές "performance lectures". Οι «Παραστασιακές Διαλέξεις» θα εξετάσουν σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στο καβαφικό έργο, την έρευνα γύρω από αυτό, αλλά και την ατομική εμπειρία της ανάγνωσης, μέσα από μια πρωτοποριακή συνύπαρξη ποίησης και παράστασης. Κάθε διάλεξη θα έχει ως αφετηρία της ένα συγκεκριμένο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη, όμως θα συνεχίζει τη «διαδρομή» της πλέκοντας την έρευνα με το επιχείρημα, τη συγκίνηση, τη συμμετοχή και την παράσταση.
Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 | 19.30 - 21.30 
«Μύρης: Μια παραστασιακή διάλεξη για το θρήνο και τη φιλία» Παρουσίαση: Μάριος Χατζηπροκοπίου, 
Υποψήφιος Διδάκτορας Σπουδών Επιτέλεσης, Πανεπιστήμιο του Aberystwyth 
Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 | 19.30 - 21.30 
«Μέρες: Μια παραστασιακή διάλεξη για την αυτοβιογραφία και το ημερολόγιο». 
Παρουσίαση: Θοδωρής Χιώτης, 
Φιλόλογος, Project Manager Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση

 

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

resized d1642111-ded3-4c82-83dc-d68eeb26ed8b

Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό 

 

 

Άργος | 7, 8 & 9 Απριλίου 2017
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
Το Ίδρυμα Ωνάση δίνει την ευκαιρία σε παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και στους γονείς τους, να συμμετέχουν στο εργαστήρι «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό». Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που για 3η συνεχή χρονιά ταξιδεύει σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, θα έχει επόμενο σταθμό του το Άργος. Το εργαστήρι διοργανώνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου «ΟΔΥΣΣΕΙΑ», Σύλλογος ατόμων με ειδικές ανάγκες γονέων - κηδεμόνων - φίλων Νομού Αργολίδας όπου και θα φιλοξενηθεί. 

Σχεδιασμός Δράσεων: 
Χριστίνα Παναγιωτάκου, Μουσικολόγος-Μουσικοθεραπεύτρια

 


ΕΙΣΟΔΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι με
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  ή στο 
210 37 13 000 (Δευτέρα - Παρασκευή 9:00-17:00). 
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 16:53
 
«ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ», Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 και ώρα 4.30μμ στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για να τιμηθούν οι επέτειοι αναβίωσης των οικουμενικών και διαχρον
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 09:25

«ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ», Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 και ώρα 4.30μμ στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για να τιμηθούν οι επέτειοι αναβίωσης των οικουμενικών και διαχρονικών συμβόλων του Ολυμπισμού και η ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού Ύμνου του Κωστή Παλαμά, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

resized PROSKLISI ACROPOLIS-1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2017 και ώρα 4.30μμ

 

 

ΝΑ ΤΙΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ

120 χρόνια Ολυμπιακός Ύμνος (1896–2016)

80 χρόνια Λαμπαδηδρομία (1936–2016)

 

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΩΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

 

Με την παρουσίαση του βασικού κριτηρίου στήριξης, του Βιβλίου–Λευκώματος

του Καθηγητή Θεόδωρου Μαλλιά:

«ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

 

 

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς»,

Ο Πολιτιστικός Φορέας «Πολιτεχνόπολη Μαρσύας»,

Η Πανελλήνια ΈνωσηΣυμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες,

Η Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου,

Η Ομοσπονδία Πάλης,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου,

H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος,

Η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»,

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος,

Ο Σύλλογος Πατρέων Πρωτευούσης,

H Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος

 

Έχουν την ιδιαίτερη τιμή να σας προσκαλέσουν στο Αμφιθέατρο του

ΜουσεIου Ακρόπολης

την Τετάρτη 5η Απριλίου και ώρα 4.30μμ

 

Προκειμένου να τιμηθούν

Οι Επέτειοι Αναβίωσης των Οικουμενικών και Διαχρονικών Συμβόλων του Ολυμπισμού:

120 χρόνια ΟλυμπιακόςΎμνος (1896–2016)

80 χρόνια Λαμπαδηδρομία (1936–2016)

Η ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού Ύμνου τουΚωστή Παλαμά,

ως Παγκόσμια ΠολιτιστικήΚληρονομιά

 

Με την παρουσίαση δίγλωσσου βιβλίου–λευκώματος του Συγγραφέα,

Προέδρου τουΣυλλόγου «Κωστής Παλαμάς», Θεόδωρου Μαλλιά

«Ολυμπισμός –Ολυμπιακός Ύμνος– Κωστής Παλαμάς»

resized PROSKLISI ACROPOLIS-2

 

 

 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η Σ

 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει:

η Ηθοποιός, Kάτια Νικολαΐδου

ο Συγγραφέας–Δημοσιογράφος Αχιλλέας Παπαδιονυσίου

 

Υποδοχή και αναφώνηση προσκεκλημένων.

• Video: Μικρό Οδοιπορικό στη Διαμόρφωση του Ολυμπιακού Ύμνου.

Κείμενα: Θεόδωρου Μαλλιά.

Αφηγητές: Όλγα Παππά & Κώστας Γιαλένης. Μουσική: Αλέξανδρου Χάχαλη.

Επιλογή Μουσειακών Εκθεμάτων: Σοφία Μαλλιά.

 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:

•O Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κος Θανάσης Βαλτινός.

Εκπρόσωπος του Διεθνή Αερολιμένα Αθήνας.

Εκπρόσωπος τουΣυλλόγου «Κωστής Παλαμάς» και «Πολιτεχνόπολη Μαρσύας», κα Γεωργία Γιάχου.

Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Συμμετασχόντων σε ΟλυμπιακούςΑγώνες.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου, κος Γιώργος Μαρσέλλος.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, κος Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης, κος Δημήτρης Τραμπάκουλας.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κος Γεώργιος Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»,

Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης.

Η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, κα Νίνα Διακοβασίλη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πατρέων Πρωτευούσης, κος Θεοδόσης Γεωργίου.

Η Πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, κα Αμαλία Βαρότση–Ραγκούση.

resized PROSKLISI ACROPOLIS-3

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Ολυμπισμός –Ολυμπιακός ‘Υμνος– Κωστής Παλαμάς»

Φώτης Δημητρόπουλος, Φιλόλογος–Συγγραφέας

Βασίλης Κλεισούρας, Συγγραφέας–Ομότιμος Καθηγητής & Ιδρυτικός Πρόεδρος της

Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μικρό Βιογραφικό Video για τον Δάσκαλο–Αθλητή–Συγγραφέα, Θεόδωρο Μαλλιά

Αφιέρωμα από τον Σύλλογο Βετεράνων Αθλητών Στίβου

Χαιρετισμός–Οπτικοακουστική Ομιλία τουΣυγγραφέα–Καθηγητή, Θεόδωρου Μαλλιά

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ»

resized PROSKLISI ACROPOLIS-4

 

ΦΩΤΑΞΙΕΣ «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ»

 

ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ Α΄ Μέρος:

Ο Ηθοποιός–Σκηνοθέτης και Καθηγητής Δραματικής Τέχνης Πάρις Κατσίβελος ερμηνεύει, σκηνοθετεί, επιμελείται και παρουσιάζει τις φωταξίες<<Ολυμπισμός και ΦΩΣ>>.

Τον συνοδεύει με Αρχαία Ελληνική Λύρα, Δίαυλο & Σύριγγα του Πανός ο ΤάκηςΤσατσούλας.

Συμμετέχει η διεθνούς φήμης Μέτζο Σοπράνο, Σόνια Μιλένκοβιτς.

Την συνοδεύει στο πιάνο ο Αλέξανδρος Φαρής.

 

Είσοδος:

Σχολιασμός: Πάρις Κατσίβελος.

Επίκληση στον Απόλλωνα / Αναπέμπει ο Πάρις Κατσίβελος.

Άρια της Ολυμπιάδας από την Όπερα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Ιωσήφ Μπενάκη

Τραγουδά η Σόνια Μιλένκοβιτς.

Μικρό video: Κωστής Παλαμάς: «Ο Άνθρωπος ο Ποιητής»

Το ποιητικό του έργο με εικαστικές δημιουργίες, καλλιτεχνών–μελών τουΣυλλόγου.

 

ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ Β΄ Μέρος:

Επεισόδιο:

Άρια της Πηνελόπης από την Όπερα Επιστροφή του Οδυσσέα του Ιωσήφ Μπενάκη

Τραγουδά η Σόνια Μιλένκοβιτς.

Ολυμπιακός Ύμνος τουΚωστή Παλαμά / Αναπέμπει ο Πάρις Κατσίβελος.

Έξοδος:

Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού: Ερμηνεύει ο Πάρις Κατσίβελος.

Εθνικός Ύμνος: με τη συμμετοχή όλων.

Απονομή τιμητικών ενθυμημάτων στους συνδιοργανωτές

 

 

 

*• Υπογράψτε στο ιστορικό ενθύμημα–βιβλίο διακήρυξης για τη στήριξη ανάδειξης από την UNESCO του Ολυμπιακού Ύμνου σε Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

*• Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από την προμήθεια του Βιβλίου–Λευκώματος που θα διατίθεται σε συμβολική τιμή 80 ευρώ, θα προσφερθεί: α. Στον Σύλλογο Παιδιών με Νεοπλαστική Ασθένεια «Φλόγα», β. Στο σωματείο Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης του Παιδιού και Εφήβου με Αυτισμό. 

 


Σελίδα 8 από 153

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ EMOJI Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Αθήναιον, ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...