ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Ομιλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη σε εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία, με αφορμή το βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη, «Η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα», στο Ινστιτούτο Goethe Εκτύπωση
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 20:56

Ομιλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη σε εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία, με αφορμή το βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη, «Η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα», στο Ινστιτούτο Goethe

 resized IMG 0289

Με αφορμή το εξαίρετο βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη, θα αναρωτηθούμε σήμερα για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Προτού όμως μεταβούμε στο μέλλον, ας αναρωτηθούμε λιγάκι για το παρελθόν και το παρόν. Επιτρέψτε μου λοιπόν  να ξεκινήσω με μία διαπίστωση : Μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναπτύσσεται ένας σοβαρός διάλογος στη χώρα μας για τη σοσιαλδημοκρατία. Οι παλαιότεροι γνωρίζουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ο χαρακτηρισμός «σοσιαλδημοκράτης» θεωρήθηκε από το σύνολο σχεδόν των κατεστημένων δυνάμεων της Αριστεράς περίπου κάτι σαν βρισιά. Κατά την ίδια περίοδο δεν εμφανίζονται, παρά μόνον σποραδικά, κόμματα ή κινήσεις που αυτοχαρακτηρίζονται «σοσιαλδημοκρατικά», διαγράφουν μια σύντομη τροχιά στο πολιτικό στερέωμα κι εξαφανίζονται. Επιφανέστερο παράδειγμα το ΚΟΔΗΣΟ, το οποίο εμφανίστηκε το 1979, παρέμεινε ενεργό για περίπου μια δεκαετία, χωρίς ποτέ να καταφέρει να διεκδικήσει σοβαρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αλλά πηγαίνοντας πιο πίσω στο παρελθόν, πριν από την επταετή δικτατορία, ακόμη και πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ίδιο διαπιστώνουμε: Η σοσιαλδημοκρατία, παρόλο που πρωταγωνιστεί σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών ήδη από τον Μεσοπόλεμο, στη χώρα μας ουδέποτε κατάφερε να ριζώσει. Γιατί άραγε;

Νομίζω πως η απάντηση έχει δύο σκέλη. Το ένα πολιτικό, το άλλο κοινωνικοοικονομικό. Αρχίζω από το πρώτο : Η σοσιαλδημοκρατία στην υπόλοιπη Ευρώπη διαμορφώνει βαθμιαία τη φυσιογνωμία της μέσα από μια σταδιακή απαγκίστρωση από τον μαρξισμό, έως ότου, το 1959 στο συνέδριο του Bad Godesberg, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δυτικής Γερμανίας διαρρηγνύει ρητά τους δεσμούς του με τη μαρξιστική θεωρία. Αντίθετα, στη χώρα μας, αλλεπάλληλοι πολιτικοί διχασμοί, δικτατορίες και ένοπλες εμφύλιες συρράξεις, δεν επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένα γνήσιο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα, αφού ένα τέτοιο κίνημα, εξ ορισμού ρεφορμιστικό, προϋποθέτει συνθήκες σχετικής δημοκρατικής ομαλότητας. Στην Ελλάδα, το διχαστικό πολιτικό κλίμα ευνόησε τον αριστερό πολωτικό ριζοσπαστισμό, εξ ου και η σταθερή κυριαρχία του μαρξισμού στην Αριστερά. Στην μεταπολεμική Ελλάδα, η ηγεσία του ΚΚΕ ήλεγχε τις εξελίξεις στην Αριστερά ακόμη και μέσα από τις φυλακές και από την εξορία. Οι προσπάθειες των Αλ. Σβώλου και Κ. Καρτάλη να διαμορφώσουν μέσα στη δεκαετία του ‘50 έναν μετριοπαθή, με έντονα σοσιαλδημοκρατικά στοιχεία, πόλο στην Κεντροαριστερά απέτυχαν, λόγω και του πρόωρου θανάτου αμφοτέρων. 

resized IMG 0293

Για τους ίδιους κατά βάση λόγους ούτε οι κοινωνικές συνθήκες ήταν πρόσφορες για την άνθηση ενός γνήσιου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος. Γιατί, όπως είπαμε, το προνομιακό πεδίο της σοσιαλδημοκρατίας είναι ο ρεφορμισμός, υπό την έννοια ότι οι σοσιαλδημοκράτες αντιλαμβάνονται τον πολιτικό αγώνα ως ένα πεδίο, όπου μάχονται για να διεκδικήσουν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους διεξάγουν τον δικό τους αυτόνομο αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα τους, απέναντι στην εργοδοσία. Και στα δύο επίπεδα πάντως, πολιτικό και συνδικαλιστικό, κυριαρχεί ο ρεφορμισμός που εξ ορισμού προϋποθέτει μετριοπάθεια και συμβιβαστική διάθεση. Στην Ελλάδα όμως, όπως είπαμε, οι πολιτικές συνθήκες ευνοούσαν τον αριστερό και δεξιό πολωτικό ριζοσπαστισμό, ο οποίος ποδηγέτησε πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα. 

 

Γιατί όταν σε μια διαρκή πολιτική σύγκρουση, κυριαρχεί ο σκοπός της ολοκληρωτικής επικράτησης επί του αντιπάλου, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε αυτόνομη και μάλιστα ρεφορμιστικού χαρακτήρα, δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Όλα πλέον υπακούουν στον ύπατο σκοπό, που είναι ο αφανισμός του εχθρού, αφανισμός πολιτικός, ενίοτε και φυσικός. Ακόμη και σήμερα, μέσα από αυτήν την πολεμική παράδοση που έχει διαποτίσει την πολιτική ζωή της χώρας εξηγείται, εν μέρει τουλάχιστον, από τη μια πλευρά η επικράτηση της αριστερής βίας στα πανεπιστήμιά μας και στις γειτονιές της Αθήνας, καθώς και η καθυστερημένη και κολοβή καταδίκη της τρομοκρατίας από την Αριστερά, αλλά και από την άλλη πλευρά : η βιαιότητα και ο εκφασισμός της εγχώριας ακροδεξιάς, ιδίως στη χρυσαυγίτικη εκδοχή της.

Κάπως έτσι λοιπόν μπορούμε στις συνθήκες της Μεταπολίτευσης να ερμηνεύσουμε τον πολωτικό ριζοσπαστισμό του ΠΑΣΟΚ κατά τις δεκαετίες ’70 και ’80, και να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα αυτό καθυστέρησε να απαγκιστρωθεί ρητά από τον μαρξισμό. Αλλά και αντίστροφα :  Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε και την αποτυχία του ΚΚΕ (εσ.), το οποίο εγκλωβίστηκε σε μια άλυτη αντίφαση: από τη μία πλευρά να διεκδικεί επίμονα τα κομμουνιστικά σύμβολα και από την άλλη, ο προγραμματικός λόγος του και η πολιτική δράση του να προσιδιάζουν σε μια μετριοπαθή και συναινετική σοσιαλδημοκρατία. 

Σήμερα πια, οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι από μια σκοπιά πιο ευνοϊκές, από την άλλη όμως πιο δυσμενείς. Αρχίζω με την ευνοϊκή πλευρά, καθώς το πρόβλημα του ενδημικού πολωτικού ριζοσπαστισμού της Αριστεράς, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία μας φαίνεται να βαίνει προς τη λύση του, καθώς η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως απαξιώσει τον πολωτικό ριζοσπαστισμό, για λόγους που θεωρώ γνωστούς και ως εκ τούτου περιττό να αναφέρω. 

Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε, εμπράκτως πια, τη χρεωκοπία αυτής της Αριστεράς  στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει σήμερα μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία. Κατ’αρχάς, στο πεδίο των θεσμών, μέσα από την αταλάντευτη προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να το πούμε απερίφραστα :  είναι πολιτικά φιλελεύθερη, υπό την έννοια ότι μέσα από το βάθεμα των θεσμών αυτών προάγει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την αυτονομία του καθενός. Αλλά αυτή την ατομική αυτονομία, η σοσιαλδημοκρατία την εννοεί διαλεκτικά συνδεδεμένη με την προαγωγή της αυτονομίας του συνόλου, το οποίο σημαίνει δύο τινά.

resized IMG 0291

 Κατ’ αρχάς εξάλειψη των δημόσιων προνομίων. Κάστες και συντεχνίες στην πολιτική, τη διοίκηση και την κοινωνία ευνοήθηκαν μέσα από δίκτυα πατρωνείας και πελατειασμού. Αυτά τα δίκτυα δημιουργούν αποκλεισμούς, παγιώνοντας κλειστές κάστες προνομιούχων στην πολιτική ελίτ, στη δημόσια διοίκηση, στις παραγωγικές δυνάμεις, στα ελεύθερα επαγγέλματα, εν ολίγοις στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για κλειστά κυκλώματα που μόνο με ένα δραστικό άνοιγμα του πολιτικού συστήματος, είναι δυνατόν να διαρραγούν, μέσα από κάποια συγκεκριμένα μέτρα:  Π.χ. κατάτμηση των γιγάντιων εκλογικών περιφερειών, αξιολόγηση παντού στον δημόσιο τομέα, διοικητική αποκέντρωση και άλλα πολλά.

Μόνο με ένα δραστικό άνοιγμα του πολιτικού συστήματος, θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε γενικότερα τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Όπως ακριβώς στον 20ο αιώνα η σταδιακή διεύρυνση του δικαιώματος ψήφου, με την καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας, επέβαλε τελικά το κράτος πρόνοιας, έτσι και σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως, το άνοιγμα του πολιτικού συστήματος θα διασφαλίσει την  πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων εκείνων που στην πραγματικότητα στερούνται πολιτικής εκπροσώπησης, παρόλο που έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτοί είναι οι σημερινοί «μη προνομιούχοι». Οι «εκτός των τειχών», που τους βρίσκουμε κατεσπαρμένους στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, εν πολλοίς, πέρα από ταξικές διακρίσεις. Μόνο ένα ανοιχτό πολιτικό σύστημα θα μας οδηγήσει σε μια ανοιχτή κοινωνία. Το ζητούμενο εν  προκειμένω δεν είναι η κατοχύρωση μιας κοινωνίας πλήρους ισότητας, αλλά μιας κοινωνίας που θα πασχίζει διαρκώς να διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στον καθένα, προκειμένου να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του στον κοινωνικό στίβο. Εδώ χρειάζεται ένα κράτος που δεν θα είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό, πρόκειται περί ψευδούς διλήμματος, αλλά ένα κράτος αποτελεσματικό, με ισχυρές ρυθμιστικές αρμοδιότητες, προκειμένου να παρεμβαίνει στην αγορά, όχι για να την καταργήσει ή να την υποκαταστήσει, αλλά για να τη ρυθμίσει, προκειμένου να καταπολεμά τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Η πρόκληση της ανοιχτής κοινωνίας είναι ήδη παρούσα, με τη μορφή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η ραγδαία ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας, η εισβολή της σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής, οι ασύλληπτες μέχρι πρότινος πρόοδοι στα πεδία της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, αναδιατάσσουν τις παραγωγικές σχέσεις, μαζί με αυτές και τις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμη και τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Το ποιοί θα βγουν σε πλανητικό επίπεδο ωφελημένοι από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, είναι το μεγάλο ερώτημα. Το πρόβλημα πάντως για εμάς είναι ότι το χάσμα που μας χωρίζει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διαρκώς διευρύνεται. Μόνο μια ανοιχτή κοινωνία, που εγγυάται την ισότιμη πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά, ιδίως όμως στη γνώση και την πληροφορία, μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει την απόσταση. Και βεβαίως εννοώ μια Ελλάδα μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη, γιατί μόνον μια ισχυρή Ευρώπη θα κατορθώσει και αυτή με τη σειρά της να επιβιώσει μέσα στις νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. 

 
Σε 100 ημέρες από σήμερα η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Εκτύπωση
News - ΒΙΒΛΙΟ
Κυριακή, 14 Ιανουάριος 2018 15:34

Σε 100 ημέρες από σήμερα η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Img 0263

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Μόνο 100 ημέρες χωρίζουν σήμερα την Αθήνα, από τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση για το Βιβλίο και τον αστείρευτο κόσμο του. Από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο, η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018. Η ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού»!

«Όταν ο φάκελος διεκδίκησης που καταθέσαμε προς την UNESCO για την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 επικράτησε ως ο πληρέστερος και πιο ενδιαφέρων, δεν μπορούσαμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για την επιτυχία. Σήμερα δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανυπομονησία μας, ώστε να δει όλος ο κόσμος τις δυνατότητες των δημιουργικών δυνάμεων της Αθήνας» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.  

«Η Αθήνα έχει και φέτος την ευκαιρία να πιστοποιήσει ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς κουλτούρας, γνώσης και ιστορίας» σημειώνει ο κ. Καμίνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ευρωπαϊκή πρωτιά που κατέκτησε η ελληνική πρωτεύουσα ως αναδυόμενος πολιτιστικός προορισμός, καθώς και τους περισσότερους από 300.000 επισκέπτες που κατάφερε να προσελκύσει πέρυσι η Αθήνα για τη documenta14, την κορυφαία διεθνώς έκθεση σύγχρονης τέχνης. 

Αναγνώσεις σε απρόσμενες τοποθεσίες για τους περαστικούς αλλά και στρογγυλά τραπέζια με αγαπημένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, καθώς και αναλύσεις σε βάθος για τους βιβλιοφάγους, όλα βρίσκουν τον χώρο τους στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018». Για έναν ολόκληρο χρόνο, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η Αθήνα απευθύνει προσκλητήριο στους κατοίκους και στους επισκέπτες της, σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο, να απολαύσουν λογοτεχνικούς θησαυρούς, να αποκαλύψουν άγνωστες πολιτιστικές πτυχές της πόλης, σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού της Αθήνας, στα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, αλλά και στις μικρές υπαίθριες γωνιές της. Το βιβλίο πηγαίνει στις γειτονιές της πόλης και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συνδέεται με χαρά, απόλαυση και δημιουργία.

«Με πυξίδα την εξερεύνηση των πολιτισμών και την αναγνώριση των λαών, οι διαπολιτιστικές δράσεις της διοργάνωσης μας προσκαλούν σε ένα δημιουργικό ταξίδι παραστάσεων, σεμιναρίων, αφηγήσεων και συζητήσεων» δηλώνει ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, συντονιστής της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.  «Η «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε το βιβλίο, να το συστήσουμε σε όσους ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τη χαρά του διαβάσματος, να ανακαλύψουμε αναπάντεχες εμπειρίες ανάγνωσης» επισημαίνει ο κ. Τροχόπουλος.

Στόχος της τιμητικής αυτής διοργάνωσης, που διεκδίκησε και κέρδισε άξια η Αθήνα από την UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι να εμπνεύσει, να καλλιεργήσει την επιθυμία για τη γνώση και την απόλαυση της ανάγνωσης, να αφήσει το πολιτιστικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα.

Αφετηρία της παγκόσμιας διοργάνωσης αποτέλεσε η  Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων που καθιερώθηκε το 1996. Η επιτυχία της παρότρυνε την UNESCO να αναπτύξει ένα σχέδιο ανάδειξης της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, επιλέγοντας την Μαδρίτη σαν πρώτη πρωτεύουσα το 2001. 

 

 
Έλενα Η. Τασιοπούλου : "Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε σε αυτο...!!!" Παρουσίαση του βιβλίου "ΕΚΤΟΡΑΣ" της Έλενας Τασιοπουλου στο Π. Φάληρο. Εκτύπωση
News - ΒΙΒΛΙΟ
Κυριακή, 17 Δεκέμβριος 2017 14:34

Έλενα Η. Τασιοπούλου : "Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε σε αυτο...!!!"

Παρουσίαση του βιβλίου "ΕΚΤΟΡΑΣ" της Έλενας Τασιοπουλου στο Π. Φάληρο.

 resized 25466076 10212716565563784 1498905209 nresized 25463614 10212716564963769 31894337 n

resized 25466017 10212716565643786 955192544 n

resized 25519866 10212716565523783 664389764 n

Οι Εκδόσεις IASON BOOKS παρουσίασαν το βιβλίο της Έλενας Η. Τασιοπούλου ΕΚΤΟΡΑΣ
Για το βιβλίο μίλησαν:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ , Ιδρυτής και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΠΡΑΞΙΣ & ΠΡΑΞΕΙΣ
ΙΛΙΑ ΘΕΟΤΟΚΑ, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΠΑΤΑΤΖΗ, ψυχολόγος – παιχνιοθεραπεύτρια
ΡΕΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ, εικονογράφος
ΕΛΕΝΑ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, παιδαγωγός- συγγραφέας

Συντονισμός συζήτησης: ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΓΚΑ, δημοσιογράφος- συγγραφέας

Ο ηθοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΛΑΣ διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

«...Έκτορας με αργά βήματα πηγαίνει και κάθεται μόνος του στην άκρη της λιμνούλας και αρχίζει να κλαίει...πετάει μικρές πετρουλες μέσα στο νερό...βλέπει τον εαυτό του να καθρεφτίζεται σαν το πιο μικρό μυρμηγκακι του κόσμου..."Δεν αξίζω τίποτα, Δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά "...λέει δυνατά και θυμωμένα...χτυπώντας τις κεραίες του...» 
Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε σε αυτο...!!!!
Συγγραφέας: Έλενα Η. Τασιοπούλου 
Εικονογράφιση: Ρένια Μεταλληνού

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 12 μ.μ στον Πολύχωρο του Δημαρχείου Π. Φάληρου (Τερψιχόρης 51 &Αρτέμιδος). 

resized 25465609 10212716565723788 2034648944 n

resized 25497142 10212716565683787 1280722636 n

resized 25465864 10212716565603785 1375180762 n

 resized DK2 2805resized DK2 2818resized DK2 2823resized DK2 2824

resized DK2 2864

resized DK2 2872

resized DK2 2873

resized DK2 2877

resized DK2 2880

 

resized DK2 2885

resized DK2 2890

resized DK2 2894

resized DK2 2897

resized DK2 2904

resized DK2 2908

resized DK2 2913

resized DK2 2917

resized DK2 2921

resized DK2 2928

resized DK2 2941

resized DK2 2948

resized DK2 2956

resized DK2 2961

resized DK2 2964

resized DK2 2968

resized DK2 3017

resized DK2 3019

resized DK2 3030

resized DK2 3035

resized DK2 3036

resized DK2 3037

resized DK2 3041

resized DK2 3046

resized DK2 3050

resized DK2 3053

resized DK2 3056

resized DK2 3057

resized DK2 3062

resized DK2 3065

resized DK2 3069

resized DK2 3081

resized DK2 3085

resized DK2 3089

resized DK2 3092

resized DK2 3095

resized DK2 3100

 

resized DK2 2862

 

resized DK2 2859

 

resized DK2 2826

resized DK2 2827

resized DK2 2828

resized DK2 2844

 

resized 25465911 10212716565403780 1696628885 n

 

 resized 25465969 10212716565363779 657456414 n

 

resized 25488920 10212716565083772 299890650 n

 

resized 25488921 10212716565123773 1750815918 n

 

resized 25488986 10212716565763789 1314936242 n

 

resized 25497357 10212716565003770 1332234471 n

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 17 Δεκέμβριος 2017 21:00
 
«Χωρίς τη γνώση ολισθαίνουμε στην ανευθυνότητα – κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο στην κομβική περίοδο που βιώνουμε σήμερα στην ευρύτερη γειτονιά μας» - Ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γεωπολιτικής Ι. Μάζη Εκτύπωση
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2017 14:24

«Χωρίς τη γνώση ολισθαίνουμε στην ανευθυνότητα – κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο στην κομβική περίοδο που βιώνουμε σήμερα στην ευρύτερη γειτονιά μας»Ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γεωπολιτικής Ι. Μάζη

Παρουσίαση βιβλίου

«Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δεν χρειαζόμαστε ιδεοληψίες ούτε ημιμάθεια. Χρειαζόμαστε στέρεα γνώση και τεκμηριωμένες αναλύσεις – έστω και χωρίς πλήρη ταύτιση ή συναίνεση», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την παρουσίαση χθες, του νέου βιβλίου του καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μάζη με τίτλο «Γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρυτέρα Μέση Ανατολή και Μεσόγειο».

«Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ σήμερα όχι να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε αλλά πρωτίστως για να ακούσουμε, να στοχαστούμε για να κατανοήσουμε. Γιατί έχουμε μια κακή συνήθεια στη χώρα μας. Να λειτουργούμε εν θερμώ, με όρους ταύτισης ή απόρριψης μιας άποψης, στη βάση της δυνατότητας ταύτισης με τη μία ή την άλλη άποψη», παρατήρησε η Περιφερειάρχης η οποία συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Γιατί χωρίς τη γνώση ολισθαίνουμε στην ανευθυνότητα – κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο στην κομβική περίοδο που βιώνουμε σήμερα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μια περίοδο δομικών ανακατατάξεων στο γεωγραφικό σύμπλοκο της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

Σε μια «περίοδο που απαιτεί ευθύνη και σοβαρότητα» επιβάλλεται η αντιμετώπιση με δύο εργαλεία. «Πρώτον, γνώση, λόγω της πολυπλοκότητας και της συνθετότητας των σε εξέλιξη φαινομένων. Και δεύτερον, μέθοδο. Έναν αυστηρό δηλαδή τρόπο προσέγγισης στη βάση των 4 πυλώνων της γεωπολιτικής ανάλυσης – άμυνας / ασφάλειας, οικονομικό, πολιτικό, πολιτισμικό –, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τα νέα δεδομένα που θέτουν νέοι παράγοντες όπως π.χ. αυτός της ενέργειας, της τεχνολογίας, της δημογραφίας, της κλιματικής αλλαγής ή του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου».

Η ίδια εξήγησε ότι σήμερα οι Περιφέρειες της Ευρώπης παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο, αναδεικνυόμενες σε «σημαντικούς παράγοντες άσκησης πολιτικής». «Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές είναι πλέον εκείνες που καλούνται ολοένα και συχνότερα να ανταποκριθούν σε φαινόμενα που σχετίζονται με τη διαχείριση / αντιμετώπιση σύνθετων φαινομένων όπως είναι το μεταναστευτικό / προσφυγικό, τα οποία με τη σειρά τους άπτονται εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είτε πρόκειται για τον εμφύλιο της Συρίας είτε για εκείνον της Υεμένης ή το Παλαιστινιακό» παρατήρησε η Περιφερειάρχης.

Η Περιφερειάρχης αναφερόμενη στην Περιφέρεια Αττικής τόνισε ότι πρόκειται για «μια Μεσογειακή, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, σε μια κρίσιμη γεωστρατηγική θέση – μια πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά». «Και η διατήρηση αυτής της θέσης αλλά και η αντιμετώπιση φαινομένων όπως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, επιβάλλουν τόσο την ολιστική γνώση του σε εξέλιξη γίγνεσθαι στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή όσο και τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης αυτής της γνώσης, με στόχο την εκπόνηση κατάλληλων πολιτικών. Πολιτικών που μπορούν να συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Περιφέρειας αλλά και της Πατρίδας».

Η ίδια αναφέρθηκε και στη συγκυρία παρουσίασης του βιβλίου, «μια συγκυρία εκρηκτική που σημαδεύεται από τον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας και από την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ – μια απόφαση με μεγάλη βαρύτητα που μπορεί να συμβάλλει σε σειρά αλυσιδωτών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή».

 
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ –ΧΟΡΤΙΑΤΗ Εγκαινιάστηκε στο Ασβεστοχώρι η νέα Βιβλιοθήκη και Σκηνή Θεάτρου. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Κυψέλη Πολιτισμού το ιστορικό Ασβεστοχώρι». Εκτύπωση
News - ΒΙΒΛΙΟ
Τρίτη, 05 Δεκέμβριος 2017 10:26

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ –ΧΟΡΤΙΑΤΗ Εγκαινιάστηκε στο Ασβεστοχώρι η νέα Βιβλιοθήκη και Σκηνή Θεάτρου.

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Κυψέλη Πολιτισμού το ιστορικό Ασβεστοχώρι».

resized  MG 8719

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό οι μαθητές, η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, οι βιβλιόφιλοι και οι κάτοικοι του ιστορικού Ασβεστοχωρίου, υποδέχθηκαν την παράδοση του νέου κτιρίου που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και την Σκηνή Θεάτρου των δημοτικών σχολείων Ασβεστοχωρίου (επί των οδών Καποδιστρίου και Πεσόντων Ηρώων) που εγκαινιάστηκε χθες και αλλάζει τα δεδομένα στην καθημερινότητα και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς στην περιοχή.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης παραδίδοντας και επισήμως το έργο στους δημότες, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Καϊτεζίδης, το έργο -συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατομμυρίων ευρώ- αποτελούσε όραμα της δημοτικής αρχής από το 2005 όταν ο πρώην δήμος Χορτιάτη και ο τότε δήμαρχος Μιχάλης Γεράνης είχαν ξεκινήσει τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών, αλλά η κατασκευή του χρειάστηκε να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας.

resized  MG 8699 copy

«Είναι μία νίκη της τοπικής κοινωνίας που ικανοποιεί ένα πνευματικό αίτημα των συνδημοτών μας, κατοίκων του ιστορικού αυτού τόπου. Είναι ένας ακόμη υπερσύγχρονος χώρος Πολιτισμού και Παιδείας που προστίθεται στην υπάρχουσα υποδομή του δήμου μας. Με το έργο αυτό το ιστορικό Ασβεστοχώρι μας, αλλάζει σελίδα στην καθημερινότητα και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς. Γιατί ο νέος χώρος πολιτισμού μαζί με την Κοινοτική Αίθουσα Πολιτισμού και το νέο μας Γυμνάσιο-Λύκειο στα Μπουλοβάνια, προωθούν νέους, σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας συνολικά τις υποδομές στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης. Επιπλέον ευχαρίστησε τα στελέχη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας - Χορτιάτη, πρώην δήμαρχο Χορτιάτη, Μιχάλη Γεράνη, τον ιστορικό πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Γιάννη Γαρυφάλλου, όλους τους γονείς και τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου και παρέστησαν στην τελετή των εγκαινίων και κατέληξε: «Με πολύ δουλειά, ενότητα και επιμονή τα πάντα είναι δυνατά. Όλοι συνεργάζονται ανιδιοτελώς για το καλό του τόπου. Έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση. Με τη συνεργασία κάναμε το ιστορικό Ασβεστοχώρι μας κυψέλη Πολιτισμού και εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες».

Το νέο κτίριο που ανήκει στο υπάρχον σχολικό συγκρότημα διαθέτει συνολικές επιφάνειες περίπου 1.000 τ.μ., με 320 τ.μ. για χώρους βιβλιοθήκης, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, καμαρίνια και σκηνή, με 190 τ.μ. για βοηθητικούς χώρους υποδοχής και με 120 τ.μ. για χώρους υπογείων αποθηκών και λεβητοστασίου. Πρόκειται για μια κατασκευή που ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις, με ηλιακούς συλλέκτες για ζεστό νερό και εξοικονόμηση ενέργειας, με θερμοπροσόψεις και αντλίες θερμότητας και με ένα κτίριο σχεδιασμένο με όλες τις τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. 

 


Σελίδα 3 από 160

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

"Με αγάπη, Λίζα", Σε δημοπρασία το θρυλικό καπέλο, το γιλέκο και οι μπότες της Λάϊζα Μινέλι από το ''Καμπαρέ''.
"Με αγάπη, Λίζα", Σε δημοπρασία το θρυλικό καπέλο, το γιλέκο και οι μπότες της Λάϊζα Μινέλι από το ''Καμπαρέ''. H θρυλική ταινία ...

Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζευγάρια της showbiz μιας και η σχέση τους θυμίζει ...