ATTICANEWS.GR

Member Area
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ Εκτύπωση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 12:56

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

resized Φωτογραφία 1

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Χίου, με αντικείμενο τον απολογισμό δράσης για το έτος 2017 και τον προγραμματισμό έργου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έτος 2018 στη Χίο.

resized Φωτογραφία 2

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση της κας Καλογήρου:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στη Χίο και έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη Χίο.

Καθώς βρισκόμαστε στις αρχές του 2018, έχει αξία να δούμε πως προχωράμε, πως προχωράμε ως Περιφέρεια στη Χίο και τι σχεδιάζουμε να κάνουμε μέσα στο έτος που έχει ξεκινήσει, το 2018 στη Χίο.

Γνωρίζεται τη συνολική μας αντίληψη της ισορροπημένης ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των διαθέσιμων πόρων. Αυτός είναι και ο οδηγός μας.

Με αυτόν πορευτήκαμε και με αυτόν πορευόμαστε.

Στη Χίο υλοποιούνται και παραγραμματίζονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. € από τα 159,4 εκ. € των συνολικών πόρων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ως Περιφέρεια αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος.

resized Φωτογραφία 3

Η Περιφέρειά μας γεωγραφικά είναι μια δύσκολη Περιφέρεια με την έννοια των προβλημάτων που προσθέτει η απόσταση.

Σε μια εποχή κρίσης οι πόροι είναι πάντα περιορισμένοι.

Οι ανάγκες είναι κατά κανόνα μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που διαθέτει μια Περιφέρεια, μια οργανωμένη κοινωνική δομή σε μια δεδομένη στιγμή.

Όλη αυτή την περίοδο ακούραστα πασχίσαμε και πασχίζουμε για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου ευρώ.

Στον δρόμο αυτό συνεχίζουμε, έχοντας στο νου μας την ενότητα της Περιφέρειας, στις ανάγκες της οποίας με κάθε τρόπο επιχειρούμε να ανταποκριθούμε.

Πάντα μένουν και άλλα και πολλά να γίνουν. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να γίνεται κάθε φορά το καλύτερο μέσα στις δυνατότητες του παρόντος.

Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

 
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής. «Εδώ και τρία χρόνια αλλάζουμε συστηματικά το πρόσωπο της Αττικής». Εκτύπωση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 08:37

 Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής.

«Εδώ και τρία χρόνια αλλάζουμε συστηματικά το πρόσωπο της Αττικής».

DOUROURENA

«Εδώ και τρία χρόνια αλλάζουμε συστηματικά το πρόσωπο της Αττικής, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Χωνί» και στην δημοσιογράφο Βάσω Ασμανίδου. Στη συνέντευξή της η Περιφερειάρχης καταγράφει τα έργα υποδομής και τις κοινωνικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, τονίζοντας ότι παράλληλα επιχειρείται και η αλλαγή του υποδείγματος άσκησης διοίκησης.

Η ίδια, με αφορμή τη Μάνδρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για «ωρολογιακές βόμβες», μιλώντας για υπαρκτές προϋποθέσεις «νέων τραγωδιών», αναφερόμενη «σε συγκεκριμένα μπαζωμένα ρέματα και σε αυθαίρετες πολυκατοικίες, εργοστάσια, που ουδείς αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να κατεδαφίσει» και τονίζοντας ότι πρόκειται για «φαινόμενα είτε νόμιμης είτε παράνομης αυθαίρετης δόμησης ή μπαζώματος ρεμάτων, ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να ενεργοποιηθούν από μια ισχυρή βροχόπτωση…».

Η Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι: «Η ευθύνη για τη διευθέτηση και την οριοθέτηση των ρεμάτων, όπως και οι ευθύνες για την ύπαρξη αυθαιρέτων κτισμάτων, δεν είναι της Περιφέρειας, αλλά των υπηρεσιών Πολεοδομίας των Δήμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου, της εκτελεστικής εξουσίας, που έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να σπάσει ένας φαύλος κύκλος λαϊκισμού δεκαετιών. Αν δεν σπάσει αυτή η αλυσίδα ανευθυνο-υπεύθυνων, τότε είναι βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε και άλλες Μάνδρες».

Αναφερόμενη στην τραγωδία της Μάνδρας, η Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε δύο γεγονότα». «Αφενός την απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με fake news. Και αφετέρου την προσωπική μου στοχοποίηση. Οι απαντήσεις προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα. Όπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο Πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Θα διαβάσατε ίσως ότι σύμφωνα με αυτοψία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τα αποδυτήρια και το αντλιοστάσιο του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου της Μάνδρας, ήσαν κτισμένα σε μπαζωμένο ρέμα με αποτέλεσμα να κριθούν, μετά την καταστροφή, κατεδαφιστέα! Και αυτή δεν είναι μια κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες. Ήδη το 2003 είχε υπογραφεί από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με τη σύμφωνη γνώμη Δήμου και τότε Νομαρχίας, η επέκταση του κέντρου της πόλης… πάνω στο ρέμα. Νόμιμα».

«Αυτό το σύστημα που παράγει νόμιμες αυθαιρεσίες και αυθαίρετες νομιμοποιήσεις επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε. Να θυμίσω τέλος, ότι ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία αιρετός, χωρίς τη βολική ασυλία του υπουργού ή του βουλευτή, ζήτησε, όπως έπραξα, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας» συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «στην υπόθεση της Μάνδρας, επιχειρήθηκε η στοχοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είχε να κάνει με τη λειτουργία και τις καθυστερήσεις φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που δεν ιεράρχησε, ως όφειλε, ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των συμπολιτών μας».

Η ίδια τέλος τονίζει ότι «το βασικό είναι το 2019 να έχουν οι πολίτες της Αττικής μια Περιφέρεια που να υπηρετεί τις ανάγκες τους. Μια αποτελεσματική δηλαδή Περιφέρεια που λύνει προβλήματα χωρίς να είναι η ίδια πρόβλημα. Γιατί την πολιτική την καταλαβαίνω ως εμπλοκή στα κοινά και όχι ως πλάνο καριέρας ή διεκδίκηση καρέκλας. Αυτά δεν με ενδιέφεραν ποτέ, ούτε βέβαια τώρα. Το απέδειξα άλλωστε και την άνοιξη του 2014 όταν παραιτήθηκα από τη βουλευτική έδρα για να δώσω τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Περιφερειάρχη:

 • «Έχει ξεκινήσει και προχωράει η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, ένα εμβληματικό έργο που θωρακίζει αντιπλημμυρικά την περιοχή και ταυτόχρονα επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών προς την παραλία. Παράλληλα προχωρούν με σχέδιο πάνω από 150 αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Περιφέρεια», τονίζει χαρακτηριστικά.

 • «Η Αττική όμως αλλάζει και από έργα, που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη, όπως: ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας, ο δρόμος Δρυόπης-Γαλατά, στην περιοχή της Τροιζηνίας, το ιστορικό κτήριο του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου Θηλέων στον Πειραιά, το Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο Δομών Κοινωνικής Φροντίδας στο δήμο Ιλίου, η αποκατάσταση των Παραπηγμάτων του 401 πρώην Στρατιωτικού νοσοκομείου στο κέντρο της Αθήνας, το νέο κτίριο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη, κ.α.».

 • «Την ίδια στιγμή, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλη η Αττική είναι ένα εργοτάξιο, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά μεσαία και μικρά έργα σε πολλές γειτονιές δήμων».

 • «Όλα αυτά υλοποιούνται όχι εύκολα, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι πολλά και περίπλοκα. Αναλαμβάνουμε όμως πρωτοβουλίες ακόμη και χωρίς σαφείς αρμοδιότητες, όπως η οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες / μετανάστες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, εγκαθιδρύοντας το Κέντρο Ειδών Πρώτης Ανάγκης, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκή ‘καλή πρακτική’ που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης».

 • «Εμείς τη Δυτική Αττική δεν την ανακαλύψαμε με τις πλημμύρες της Μάνδρας. Επιχειρούμε εδώ και τρία χρόνια, σε αυτή την επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένη περιοχή, να αλλάξουμε τα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι ταξικές, σε βάρος της περιοχής, πολιτικές. Κάναμε για παράδειγμα πράξη ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας: την απομάκρυνση των εκκαμινευμάτων. Και συνεχίζουμε με σοβαρά έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην περιοχή».

 • Σχετικά με μπαζωμένα ρέματα και αυθαίρετα: Τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, τα ρέματα δεν μπαζώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Είναι τα αποτελέσματα της στρεβλής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών στον τόπο μας. Δεύτερον, στην Περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο μήνα που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης, δώσαμε βάρος στα αντιπλημμυρικά, σε έργα υποδομής και φυσικά στον καθαρισμό των ρεμάτων, που είναι και η αρμοδιότητά μας.

 • Για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής: (…) Προσπαθούμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας. Αρκετές φορές μάλιστα λειτουργώντας είτε στα όρια είτε υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές μας. Στηρίζουμε έτσι και τα 31 νοσοκομεία της Αττικής, με αγορά υλικοτεχνικής υποδομής, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Στηρίζουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με 30 εκατομμύρια για την αγορά 92 «πράσινων» λεωφορείων. Στηρίζουμε τους κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με το πρόγραμμα «Ρεύμα για Όλους», με το πρόγραμμα κουπονιών ειδών Λαϊκών Αγορών. Αυξήσαμε κατά 30% την επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων. Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία με την εγκατάσταση sea track, με τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Αναπηρίας, με την πρωτοβουλία «Σινεμά για όλες και όλους» σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία…

 • Για τη διαχείριση των απορριμμάτων: Είμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη φάση. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, για μια διαφορετική, πραγματικά αποκεντρωμένη πολιτική διαχείρισης, όπου ο κάθε δήμος θα έχει την ευθύνη των απορριμμάτων του. Πλέον το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσουμε μικρές «Φυλές» σε όλη την Αττική. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) είναι μια καλή ευκαιρία για τη σύσταση ως και τριών ΦοΣΔΑ από τους Δήμους στην Αττική, στη βάση συγκεκριμένων, χωροταξικών, πληθυσμιακών, προϋποθέσεων, που θα διαχειρίζονται τα αστικά στερεά απορρίμματά τους. Μπορούν έτσι να υλοποιηθούν οι στόχοι του ΠΕΣΔΑ - στόχοι δίκαιης και βιώσιμης, οικονομικά και οικολογικά, διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. (...) Το θέμα είναι ότι ένα κόσμημα της πατρίδας μας, όπως είναι Κέρκυρα, οδηγείται σε αδιέξοδο με ανυπολόγιστο κόστος, το οποίο δεν ήταν προδιαγεγραμμένο από μια τοπική αρχή που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της.

 • Για την έξοδο από τα μνημόνια: Η πατρίδα μας θα απαλλαγεί πραγματικά από την επιτροπεία και θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία όταν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση χρέους και τα μνημόνια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την όγδοη χρεοκοπία.

 • Στόχος μας έτσι πρέπει να είναι ένα νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση στη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτή ακριβώς η ανάπτυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά με το παρελθόν. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία στον περιφερειακό χαρακτήρα της ανάπτυξης – ενδεικτικές είναι άλλωστε η συνάντηση που είχε με όλους τους περιφερειάρχες και η διεξαγωγή Περιφερειακών Συνεδρίων σε όλη τη χώρα.

 • Για το σκάνδαλο Novartis: Το στοίχημα είναι να γίνει το σκάνδαλο Novartis, ένα σκάνδαλο που χρέωσε το Δημόσιο με 25 δισ., την ώρα που κόβονταν μισθοί και συντάξεις, το εφαλτήριο για απαντήσεις στα «πως», τα «γιατί» και φυσικά στα «ποιοι». Χωρίς κραυγές περί «κουκουλοφόρων» μαρτύρων και χωρίς υπεκφυγές. Το σκάνδαλο αυτό μπορεί έτσι να αποδειχθεί χρήσιμο για την αποκατάσταση των αντιπροσωπευτικών θεσμών και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτούς. Για τη Δημοκρατία που δοκιμάζεται σκληρά στην κοιτίδα της.

 
ΑΠΘ - 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας Εκτύπωση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σάββατο, 10 Φεβρουάριος 2018 13:43

ΑΠΘ - 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

ΑΠΘ1

(φωτογραφία από τη σημερινή συνέντευξη τύπου (από αριστερά προς δεξιά): O Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ (Σ.Ν.Ε.Γ.), Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Γεώργιος Βλάχος, η Εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» Ντιάνα Ζουρελίδου)

                                                                                                Θεσσαλονίκη, 9/2/2018

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου), πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, Συνέντευξη Τύπου, με θέμα τη «2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας».

Μετά την επιτυχή διεξαγωγή της πρώτης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας το 2016, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνουν τη 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, δήλωσε «Είμαστε περήφανοι που, ύστερα από την επιτυχημένη διεξαγωγή της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, το ΑΠΘ διοργανώνει τη 2η Ολυμπιάδα, καθιερώνοντάς την πλέον ως θεσμό. Το ΑΠΘ για άλλη μια φορά κατάφερε να αποτελέσει φορέα μετάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού». Η κυρία Στογιαννίδου αναφέρθηκε, επίσης, στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, φοιτητές από την Κίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις πολύ καλές ακαδημαϊκές σχέσεις που έχει αναπτύξει το ΑΠΘ με Πανεπιστήμια της Κίνας.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ (Σ.Ν.Ε.Γ.), Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, δήλωσε: «Η συνεργασία του Σ.Ν.Ε.Γ. με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) ιστορικά υπήρξε πολύπλευρη και αμοιβαία επωφελής, με μεγάλους κερδισμένους την ανάπτυξη, την τυποποίηση και την προώθηση της ελληνομάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η φετινή διοργάνωση, που οφείλει πολλά στη στήριξη της Πρυτανείας του ΑΠΘ, του ΥΠΠΕΘ, της Διοίκησης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης"».

Ο κ. Γεώργιος Βλάχος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητή Ιωάννη Ν. Καζάζη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Με στόχο την ισχυροποίηση του θεσμού της Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, με μεγάλη ευχαρίστηση, ανέλαβε την ευθύνη πραγματοποίησης των γλωσσικών εξεταστικών δοκιμασιών στα δύο στάδια της Ολυμπιάδας. Αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία του στη διοργάνωση των Εξετάσεων Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, καθώς και το οργανωμένο δίκτυο πιστοποιημένων εξεταστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, το ΚΕΓ προσπάθησε να προβάλει τον Διαγωνισμό στο εξωτερικό και να δώσει τη δυνατότητα στους ελληνομαθείς ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σ' αυτόν».

Η Ντιάνα Ζουρελίδου, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», μετέφερε τον χαιρετισμό του κ. Σαββίδη, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι: «Η διάδοση της νεοελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο θεωρείται μία από τις κύριες αποστολές μας και μας ευχαριστεί το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του ΑΠΘ για τη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον της νεολαίας από διάφορες χώρες του κόσμου». Πρόσθεσε δε ότι: «Η ενσωμάτωση στο παγκόσμιο ελληνικό κίνημα σήμερα δεν είναι δυνατή δίχως τη γνώση της μητρικής γλώσσας, του πολιτισμού, των παραδόσεων, της ιστορίας του λαού. Είναι αξιόλογο, επίσης, το γεγονός ότι το παρόν πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ελληνικής εκπαίδευσης, η έναρξη του οποίου έγινε πριν από δύο χρόνια, συνεχίστηκε με την περαιτέρω υποστήριξή του από την πλευρά του Ελληνικού Κράτους».

Στην Ολυμπιάδα συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18 - 25 ετών γεννημένα εκτός Ελλάδας και Κύπρου, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Εξαιρούνται νέοι και νέες που έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ή την Κύπρο για περισσότερο από ένα έτος και όσοι/ες συμμετείχαν στην 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας του 2016.

 Το πρώτο στάδιο της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018, σε 12 εξεταστικά κέντρα, πιστοποιημένα από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στις εξής χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Η.Π.Α., Κίνα, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 42 άτομα από 12 χώρες, τα οποία εξετάστηκαν σε θέματα ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου.

Αναδείχτηκαν οι ακόλουθοι 10 επιτυχόντες: Christos Nikas (ΗΠΑ), Yasmin Abdou (Αίγυπτος), Eleni Papapano (Αλβανία), Silvia Zheleva (Βουλγαρία), Zhenya Poghosyan (Αρμενία), Valeriia Zubochek (Ουκρανία), Laura Ioana Tirnovanu (Ρουμανία), Maryna Herhel (Πολωνία), Lidia Lesnykh (Ρωσία) και Yuxin Feng (Κίνα).

Το δεύτερο στάδιο θα διεξαχθεί στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας του ΑΠΘ, στη Χαλκιδική, όπου οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου, με τη φροντίδα του ΑΠΘ, θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσουν μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στις 28 Ιουνίου 2018, στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθούν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας εξετάσεις ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου για την ανάδειξη τριών νικητών/τριών.

Στις 29 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης στην οποία θα ανακοινωθούν οι νικητές/κήτριες του διαγωνισμού. Το έπαθλο για τον νικητή/κήτρια του τελικού σταδίου του διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη, θα είναι η απαλλαγή διδάκτρων για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών (Master) στο ΑΠΘ.

 

 
Σ. Τ. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ " JESUS CHRIST SUPERSTAR " - ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ Εκτύπωση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 06 Φεβρουάριος 2018 19:09

Σ. Τ. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ " JESUS CHRIST SUPERSTAR " - ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ 

ΑΚΡΟΠΟΛ στις 9 Φεβρουαρίου του 2018!

resized 528897

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, σε σκηνοθεσία και απόδοση στα ελληνικά από τη Θέμιδα Μαρσέλλου, με 30 ηθοποιούς, τραγουδιστές - χορευτές επί σκηνής και 10μελή ζωντανή ορχήστρα, θα ταξιδέψει και θα συγκινήσει κάθε θεατή, με τα υπέροχα τραγούδια του Andrew Lloyd Webber και το πάντα επίκαιρο κείμενο του Tim Rice!

Το ‘’Jesus Christ Superstar’’ είναι η πρώτη ροκ όπερα που ανέβηκε στον κόσμο, πρώτα στο Μπρόντγουαιη και μετά στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου με τεράστια επιτυχία.

Με τη σύγχρονη γλώσσα του και την πολυβραβευμένη μουσική του, έχει παιχτεί σε 42 χώρες και έχει μεταφραστεί σε 20 διαφορετικές γλώσσες αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως.

Εχοντας σαρώσει όλα τα βραβεία (Tony, Grammy, Olivier, Bafta, Drama Desk Award, Theatre World Award κ.α.), κερδίζει με την κινηματογραφική του μεταφορά το 1974 την υποψηφιότητα του στα Όσκαρ και στις Χρυσές Σφαίρες.

Η κλασική πια παγκόσμια επιτυχία έρχεται στην Αθήνα του σήμερα να μιλήσει στην καρδιά μας για την τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού πάνω στη γη, να μας θυμίσει την αληθινή αγάπη, τη γνήσια συγκίνηση, τη βαθιά χαρά και την αλήθεια!

Με τον δικό του σύγχρονο τρόπο, στους νέους κάθε ηλικίας.

resized 528896

 

ΗΣΑΙΑ ΜΑΤΙΑΜΠΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΨΥΧΡΑΜΗ ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ

Σκηνοθεσία – απόδοση: Θέμις Μαρσέλλου

Μουσική διεύθυνση - Διδασκαλία ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης

Φωνητική διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης

Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Σχεδιασμός video: Κάρολος Πορφύρης

resized 528899

 

ΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΗΒΗ ΑΔΑΜΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ

Πρωταγωνιστούν:

Ιησούς : Αιμιλιανός Σταματάκης

Iούδας : Ησαίας Ματιάμπα

Mαρία Μαγδαληνή : Ήβη Αδάμου και η Αντιγόνη Ψυχράμη για συγκεκριμένες παραστάσεις και ο Νίκος Μουτσινάς στο ρόλο του Ηρώδη Πιλάτος : Βασίλης Αξιώτης,

Kαιάφας: Γιώργος Ζαχαρόπουλος,

Aννας: Στέλιος Κέλλερης,

Σίμων Ζηλωτής : Φραντζής Κωνσταντίνος ,

Πέτρος: Πετκίδης Μάριος, στους άλλους ρόλους οι Γιαννίμπας Γιώργος, Κίτσος Απόστολος, Ζαράγκαλης Γιάννης, Βλάχος Αντώνης, Μπέκας Σταύρος, Μωσαϊδης Χάρης, Μωσαϊδης Αιμίλιος, Ιωάννου Πέτρος, Κριτούλης Ραφαήλ, Κρανιώτης Βαγγέλης, Φαρίντ Φαίδων, Κοσμάτου Μαρία, Μπαλάφα Νία, Κτίστη Κατερίνα, Χυτήρη Ιωάννα, Σιδηροπούλου Αγγέλα, Στρατηγοπούλου Έλενα, Καρακατσάνη Αλεξάνδρα

Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία

resized 528903

 

ΗΒΗ ΑΔΑΜΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ

resized 528894

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΨΥΧΡΑΜΗ ΗΣΑΙΑΣ ΜΑΤΙΑΜΠΑ

resized 528895

 

ΗΒΗ ΑΔΑΜΟΥ

resized 528898

ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΘΕΜΙΣ ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ

 
Σταύρος Θεοδωράκης: Οι πολιτικοί δεν είναι οι ταχυδρόμοι των πολιτικών συγκεντρώσεων. Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή "Επικοινωνία". Εκτύπωση
News - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρίτη, 06 Φεβρουάριος 2018 13:16

Σταύρος Θεοδωράκης: Οι πολιτικοί δεν είναι οι ταχυδρόμοι των πολιτικών συγκεντρώσεων.

 

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή "Επικοινωνία".

Image1

 

«Με τα συλλαλητήρια δεν λύνονται τα προβλήματα. Όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που "είδε" μακριά και έλυσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τη Βουλγαρία προχωρώντας σε μια τολμηρή κίνηση σε συνεργασία με τον Ζίβκοφ, έτσι και οι σημερινοί πολιτικοί να προχωρήσουν τώρα προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Επικοινωνία» με τους δημοσιογράφους Θεοδώρα Αυγέρη και Δημήτρη Παπαγρηγορίου. «Οι πολιτικοί δεν είναι οι ταχυδρόμοι των πολιτικών συγκεντρώσεων, αλλά είναι υποχρεωμένοι να χαράσσουν μια εθνική γραμμή, μια πατριωτική γραμμή βάζοντας πέρα από συναίσθημα και λογική μέσα στις αποφάσεις» επεσήμανε.

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε την πρόταση για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών. «Είμαστε σε 25 χρόνια εκκρεμότητας. Το θέμα δεν είναι σημερινό. Δεν είναι ένα θέμα που το χειρίστηκε αυτή η κυβέρνηση ή έστω η προηγούμενη. Αυτοί που θεωρούν ότι είναι ηγέτες της χώρας, να πάρουν την ευθύνη, να πουν τις απόψεις τους και να δούμε αν υπάρχει σύνθεση. Δεν μπορούμε να παίζουμε στα εθνικά ζητήματα, παιχνίδια διαρροών» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε αιχμές για τις διαπραγματευτικές ικανότητες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Όπως είπε: «ο Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός και αυτόν έχει για υπουργό Εξωτερικών. Οι κινήσεις του στο παρελθόν δεν μαρτυρούν ότι θα είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής. Δεν είναι θέμα αν είναι μετριοπαθής ή όχι. Η διαπραγμάτευση θέλει μια γνώση του πεδίου, θέλει να έχεις μια ευελιξία και να είσαι σίγουρος για τις συμμαχίες στη χώρα. Νομίζω ότι τα έχουν μπερδέψει πολύ στο στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε τη διγλωσσία της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Αμύνης εξακολουθεί να τηρεί διαφορετική στάση από την κυβερνητική γραμμή. «Δεν μπορεί ο υπουργός Αμύνης να έχει άλλη άποψη. Απλώς δεν μπορεί. Είναι γελοίο. Και αν την έχει και στη Βουλή τότε είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα», τόνισε.

 

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι είναι αντίθετος και τόνισε πως οι περισσότερες τοποθετήσεις ήταν ακροδεξιάς λογικής. «Τόσο οι ομιλητές, όσο και τα συνθήματα δεν εξέπεμπαν ενότητα, αλλά διχασμό» ανέφερε και πρόσθεσε: «τα συνθήματα ήταν παλιά, είναι απορριπτέα και δεν έχουν σχέση με τον αληθινό πατριωτισμό, είναι πατριδοκάπηλα. Δεν μπορεί κάποιος σε μια συγκέντρωση να βρίζει συλλήβδην το πολιτικό σύστημα , δεν μπορεί να λέει ότι η σωτηρία είναι η εκκλησία, δεν μπορεί να λέει ότι η σωτηρία είναι ο στρατός. Θα πρέπει να προσγειωθούμε στο 2018, δεν είμαστε στο 1800».

 

«Οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή και στις κάλπες. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν στις πλατείες. Αλίμονό μας αν πιστέψουμε κάτι τέτοιο. Δεν συνάδει πολύ με τη δημοκρατική μας παράδοση αυτή η άποψη και όσοι την έχουν θα πρέπει να την ξεχάσουν» επεσήμανε. Σημείωσε δε, ότι «πρέπει την ενεργητικότητά μας για μια καλύτερη πατρίδα να μην την εξαντλούμε κουνώντας μόνο τη σημαία. Θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι πρέπει για το κοινό καλό και την πρόοδο της χώρας».

 

Δείτε το βίντεο εδώ

 

 


Σελίδα 1 από 113

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

"Με αγάπη, Λίζα", Σε δημοπρασία το θρυλικό καπέλο, το γιλέκο και οι μπότες της Λάϊζα Μινέλι από το ''Καμπαρέ''.
"Με αγάπη, Λίζα", Σε δημοπρασία το θρυλικό καπέλο, το γιλέκο και οι μπότες της Λάϊζα Μινέλι από το ''Καμπαρέ''. H θρυλική ταινία ...

Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζευγάρια της showbiz μιας και η σχέση τους θυμίζει ...