ATTICANEWS.GR

Member Area
Πλανήτης Γη


Κομβικής σημασίας σύσκεψη του Δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, στο υπουργείο Εργασίας, με τα Επιτελικά Στελέχη των αρμόδιων Φορέων επίλυσης των προβλημάτων του Ηλιακού Χωριού
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 23 Νοέμβριος 2017 18:21

Κομβικής σημασίας σύσκεψη του Δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, στο υπουργείο Εργασίας, με τα Επιτελικά Στελέχη των αρμόδιων Φορέων επίλυσης των προβλημάτων του Ηλιακού Χωριού

tasos mavridis

Με τους Επιτελικούς Συνεργάτες της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου παρουσία Εξειδικευμένου Συνεργάτη της Προέδρου και Διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μαρίας Καραμεσίνη, αλλά και του Προϊσταμένου Τεχνικών Έργων του ΟΑΕΔ συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Τάσος Μαυρίδης με θέμα εργασίας τη δρομολόγηση επίλυσης καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ηλιακό Χωριό.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και αίτημα που διατύπωσε ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Τάσος Μαυρίδης με τους αρμόδιους φορείς, τέθηκαν επί τάπητος τα ακόλουθα θέματα:

 

- Ο εκσυγχρονισμός του αποχευτικού δικτύου του Ηλιακού Χωριού έναντι της προγραμματικής σύμβασης (αλλά και τεχνικά θέματα αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ που έχει αναλάβει και τη σχετική ευθύνη)

- Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών συστημάτων του Ηλιακού Χωριού, αλλά και η διασύνδεσή του με το σύστημα παροχής φυσικού αερίου.

 

Η συνάντηση του Δημάρχου με τα Επιτελικά Στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών για την επίλυση των προβλημάτων του Ηλιακού Χωριού πραγματοποιήθηκε σε ζεστό και φιλικό κλίμα, με τον Δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη να επισημαίνει μετά το πέρας της συνάντησης ότι σταθερά παρακολουθεί, συζητά και επιδιώκει με σειρά δράσεων, ενεργειών και συναντήσεων την προώθηση των ζητημάτων αιχμής για τη βελτίωση της καθημερινότητας στο Ηλιακό Χωριό.

Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα επισημαίνει ο Δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης: “Τα προβλήματα και οι ανάγκες των συμπολιτών μας στο Ηλιακό Χωριό βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των πρωτοβουλιών και των δράσεων της Διοίκησής μας. Σταθερά αιτούμαστε και προωθούμε συναντήσεις και συσκέψεις όπως η σημερινή που ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των ζητημάτων που θα δώσουν σημαντική ανάσα ποιότητας ζωής στους κατοίκους του Δήμου μας στο Ηλιακό Χωριό. Θα ήθελα να γνωρίζουν ότι με την ίδια ζεστή καρδιά και ενδιαφέρον για την καθημερινότητά τους θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως και την οριστική επίλυση κάθε τους ανάγκης”.

 
ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΥΡΩΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
News - Πλανήτης Γη
Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2017 14:05

ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΥΡΩΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
---------------------------------------------------------------------------------

ARAXOVITISSTAVROSEYRVTADHMARXΙκανοποιημένος φαίνεται ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης από την σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, μετά από την πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη.
Ο Δήμαρχος Ευρώτα εξέθεσε στον Υπουργό τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη θεομηνία και έπληξαν την περιοχή σε αστικό (οικίες, επιχειρήσεις κ.λ.π),αγροτικό, κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς σε υποδομές και αγροτική οδοποιία.
Συμφωνήθηκε να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στο Δήμο μετά την καταγραφή και την τεχνική περιγραφή των άμεσων και αναγκαίων έργων αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.
Επίσης να μην υπάρξει καμμία ανοχή σε περιπτώσεις που προκλητικά έκλεισαν ρέματα με προσπορισμό προσωπικού οφέλους και αποτέλεσμα να καταστρέφονται οικισμοί και περιουσίες πολιτών.
Συμπερασματικά εν αναμονή του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συμφωνήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών να συνδράμει με έκτακτη χρηματοδότηση τον Ευρώτα.
Μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους για την καταγραφή και την τεχνική περιγραφή των έργων ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα τεθούν μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων καθώς και μέτρα ανακούφισης, όπως το πάγωμα εισφορών και δανείων, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π
Ήδη συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να πραγματοποιηθεί άμεσα επίσκεψη στον Δήμο Ευρώτα, ώστε σε κοινή σύσκεψη με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους αγρότες να ανακοινωθούν τα μέτρα οικονομικής αποζημίωσης των αγροτών.
Τέλος την Πέμπτη ο Δήμαρχος Ευρώτα αναχωρεί σε προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες και αναμένεται να θέσει στην αντιπροσωπεία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία την τρίτη συνεχόμενη τα τελευταία χρόνια.
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ο Δήμαρχος θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών.

 
H κλιματική αλλαγή επηρεάζει το πιάτο μας. Τεύτλα, καρότα, σιτηρά, πατάτες, πουλερικά, γάλα θύματα της αύξησης της θερμοκρασίας ...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.
News - Πλανήτης Γη
Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017 16:05

H κλιματική αλλαγή επηρεάζει το πιάτο μας. Τεύτλα, καρότα, σιτηρά, πατάτες, πουλερικά, γάλα θύματα της αύξησης της θερμοκρασίας
...του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

veggies

 

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ συμβαίνει τώρα. Η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως είναι αδιαμφισβήτητη και φαίνεται από την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του αέρα και των ωκεανών, την εκτεταμένη τήξη του χιονιού και του πάγου, και την άνοδο του παγκόσμιου μέσου επιπέδου της θάλασσας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει σε συχνότητα αλλά και ένταση. Τα επεισόδια καύσωνα έχουν γίνει συχνότερα στις περισσότερες χερσαίες εκτάσεις και η συχνότητα των έντονων καιρικών κατακρημνισμάτων έχει αυξηθεί στις περισσότερες περιοχές. Οι πλημμύρες , η ξηρασία, οι απότομες βροχοπτώσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή γενικότερα οδηγούν σε μείωση της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και άρα σε μείωση της διαθεσιμότητας τροφής , σε παγκόσμια πείνα και άρα σε υποσιτισμό. Το 1990, 520 εκατομμύρια άνθρωποι απειλήθηκαν με τον κίνδυνο της πείνας σύμφωνα με Αμερικανούς και Βρετανούς επιστήμονες. Ο υποσιτισμός και η πείνα επηρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους αλλά κυρίως τα παιδιά.  (WHO, teachers guide, 2008) Επιπλέον  η πείνα η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, παραμένει μία κύρια αιτία πολέμου και μετανάστευσης.  (Zhang, 2007). 

 

 

 

 

Η αλλαγή του κλίματος πρόκειται να επηρεάσει αναπόφευκτα-ήδη έχουμε πολλές πρώτες ενδείξεις- τις βασικές απαιτήσεις για την διατήρηση της υγείας, όπως ο καθαρός αέρας και το νερό, η επαρκής τροφή και η ύπαρξη καταλύματος. Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, 1,8 εκατ. από διάρροια που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σύστημα αποχέτευσης καθώς και από την κακή υγιεινή, 3,5 εκατ. από τον υποσιτισμό και περίπου 60.000 από φυσικές καταστροφές. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επίσης νέες προκλήσεις για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών. Πολλές από τις μείζονες αιτίες θανάτου είναι τα νοσήματα που συνδέονται με την αλλαγή των κατακρυμνησμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας και άλλων διαρροϊκών ασθενειών, καθώς και ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και άλλες λοιμώξεις που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Εν ολίγοις, η κλιματική αλλαγή απειλεί να επιβραδύνει, ακόμα και να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειώσει η παγκόσμια κοινότητα για τη δημόσια υγεία αναφορικά με τις προαναφερθείσες ασθένειες. Οι σταδιακές αλλαγές στη διαθεσιμότητα του γλυκού νερού, οι μεταβολές στην παραγωγή τροφίμων, και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο ακόμα και εμφύλιων συρράξεων. 

 

 

 

 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε Αφρική και Ασία απειλούνται με λιμό λόγω της αλλαγής του κλίματος, που επιφέρει δραματικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή και οδηγεί έως το 2050 σε υπερδιπλασιασμό των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

 

Οι κίνδυνοι για τη μελλοντική παραγωγή των τροφίμων αυξάνονται δραματικά λόγω του ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πλημμύρες και τα φαινόμενα ξηρασίας. Ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής, τονίζουν, απειλείται με ερημοποίηση.

 

 

 

Το 2050 στη Γη θα κατοικούν 2,5 δισ. άνθρωποι περισσότεροι από ό,τι σήµερα, σύµφωνα µε τις επιστηµονικές προβλέψεις. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διπλασιαστεί η παραγωγή τροφίμων μέχρι το 2050, ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού καθώς και η αυξημένη κατανάλωση κρέατος από τους πλουσιότερους καταναλωτές, συνεκτιμώντας ταυτόχρονα τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (απώλεια βιοποικιλότητας, υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους και του νερού).

 

 

 

 

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα τρόφιμα

 

- Ο ζεστός και ξηρός καιρός βλάπτει τα τεύτλα και τα καρότα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στο μέλλον θα έχουμε τεύτλα με λιγότερο χρώμα και καρότα με λιγότερη γεύση και κακή υφή.

 

- Σε περιοχές με συνδυασμό υγρασίας και ζέστης, οι πατάτες είναι περισσότερο ευάλωτες στον καταστρεπτικό περονόσπορο.

 

- Η άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία θα οδηγήσει σε καχεκτικές καλλιέργειες σιταριού και άλλων δημητριακών, που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, ενώ το αυξημένο κόστος θα επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες και των ζώων, που τρέφονται κατά βάση με δημητριακά. 

 

- Όσον αφορά τα ζώα (από τα κοτόπουλα μέχρι τις αγελάδες), που δεν θα μπορέσουν εύκολα να προσαρμοστούν στις νέες, αυξημένες θερμοκρασίες, ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά η όρεξή τους (κυρίως στα πουλερικά) με αποτέλεσμα να έχουν πιο σκληρό, πιο ινώδες κρέας.

 

- Από τα συχνότερα κύματα καύσωνα θα επηρεαστεί και η παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μείωση 10 έως 25%, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 45% σε εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες. 

 

 

 

Είναι σαφές ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έχει ίδιες επιδράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

 

 

 

Οι φόβοι για τα τρόφιμα και η κίνηση για τα οργανικά προϊόντα έχουν καταστήσει πιο πολύπλοκη τη διαδικασία επιλογής των τροφίμων. Οι αλλαγές στην επιλογή των τροφίμων πρέπει να γίνονται βαθμιαία και με τρόπο τέτοιο, που να συνάδει με τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου χωριστά. Το να τρώμε πιο υγιεινά πρέπει να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, χωρίς να μειώνει την απόλαυση της ζωής ή να επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. 

 

Η ποιότητα των τροφίµων µπορεί να οριστεί ως το σύνολο εκείνων των χαρακτηριστικών που έχουν σηµασία για τον καθορισµό του βαθµού αποδεκτότητας του καταναλωτή. Αν και η αποδεκτότητα γίνεται αντιληπτή µε τις αισθήσεις, εν τούτοις εκτός από τις οργανοληπτικές ιδιότητες στην αποδεχόµενη ποιότητα ενός προϊόντος συνεισφέρει ένας αριθµός συντελεστών. Η µικροβιολογική ακεραιότητα, άλλοι συντελεστές ασφάλειας και το θρεπτικό περιεχόµενο είναι όλα πολύ σηµαντικά.

 

 

 

 

Ο καταναλωτής κυριολεκτικά αγνοεί τι καταναλίσκει. Δεν γνωρίζει για παράδειγμα ότι η σύνθεση σε λίπος ενός «βιομηχανικού αυγού» δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της κότας που βόσκει στην εξοχή. Ότι το μαύρο ψωμί με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει υψηλότερη διατροφική αξία από το λευκό. Επιπρόσθετα δεν γνωρίζει και τα συστατικά με τα οποία παρασκευάζονται τα φαγητά που καταναλίσκει ακόμη και στα λεγόμενα εστιατόρια πολυτελείας. Η εμφάνιση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στην «αθωότητα» της τροφής μας. Η ποσότητα, η εμφάνιση, η γεύση και το άρωμα δεν εξαρτώνται πια από το σπόρο, το έδαφος, τον καιρό, το πότισμα αλλά από τις παρεμβάσεις στο γενετικό κώδικα του φυτού η του φρούτου. 

 

 

 

Τα τρόφιμα, το νερό, τα ποτά ακόμη και ο αέρας δεν έχουν πλέον το τεκμήριο της καθαρότητας. Η αστικοποίηση του πληθυσμού και η αδυναμία του να καλλιεργεί η να προμηθεύεται τη τροφή του από δικές του πηγές οδήγησε τις τελευταίες δεκαετίες στη βιομηχανική παραγωγή και επεξεργασία των τροφίμων. Οι προσπάθειες για τυποποίηση και ποιοτικό έλεγχο δεν φαίνεται να επιτυγχάνουν πάντα το σκοπό τους και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη «βιομηχανική μόλυνση» του περιβάλλοντος μας δεν είναι δυνατόν ακόμη να αξιολογηθούν. Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο επιλογής για την αγορά προϊόντων άλλα και υπηρεσιών από τους καταναλωτές. 

 

 

 

Μπροστά στη παγκόσμια αυτή απειλή αποτέλεσμα της κοινωνικής, οικονομικής και κυρίως τεχνολογικής ανάπτυξης εμείς οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή τη ποσότητα αλλά κυρίως τη ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε. Η επαρκής ενημέρωση μας για τα τρόφιμα που αγοράζουμε είναι καθήκον της Πολιτείας, των βιομηχανιών, των παραγωγών, των μέσων ενημέρωσης και των ενώσεων των καταναλωτών. 

 

 

 

Η επιστροφή στις ρίζες της διατροφής μας, στη Μεσογειακή διατροφή, οι έξυπνες αγορές στο σούπερ μάρκετ και η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι τα «κλειδιά», ώστε να τρώμε υγιεινά, χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουμε μια περιουσία στο φαγητό. 

 

 

 

Πληθώρα μελετών δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ χαμηλού οικονομικού στάτους και παχυσαρκίας/ ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, αφού τα άτομα αυτά επιλέγουν συχνά τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας, που είναι πιο οικονομικές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε trans λιπαρά (τα λεγόμενα «κακά λιπαρά»), σε αλάτι και ζάχαρη, αποτελούν την πρώτη επιλογή στις αγορές αυτών των στρωμάτων, εν αντιθέσει με πιο υγιεινές επιλογές. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, κοστίζουν περισσότερο από μία μπριζόλα ή ένα σακουλάκι πατατάκια ή έναν γύρο σουβλάκι.

 

Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ), μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 19% των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν παχύσαρκοι, 42% υπέρβαροι και 58% ακολουθούσαν καθιστικό τρόπο ζωής, επαναφέρει την ανάγκη να δοθεί και πάλι έμφαση στον μεσογειακό τρόπο διατροφής, που στηρίζεται στην κατανάλωση ελαιολάδου, ψαριών, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων και γαλακτοκομικών. Όλα αυτά μας παρέχουν, αναγκαία θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για άριστη σωματική και πνευματική μας ανάπτυξη. 

http://medlabgr.blogspot.com/2015/11/blog-post_0.html

 
Ποδονίφτης και παραπόταμος.(τώρα)
News - Πλανήτης Γη
Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017 13:24

Ποδονίφτης και παραπόταμος.(τώρα)

 

resized DK1 2015

resized DK1 20721

resized DK1 20681

resized DK1 20661

resized DK1 20641

resized DK1 20561

resized DK1 20531

resized DK1 20511

resized DK1 20491

resized DK1 20461

resized DK1 20421

resized DK1 20411

resized DK1 20321

resized DK1 20311

resized DK1 20261

resized DK1 2089

resized DK1 2017

resized DK1 2021

resized DK1 2024

resized DK1 2032

resized DK1 2034

resized DK1 2036

resized DK1 2041

resized DK1 2046

resized DK1 2049

resized DK1 2051

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 17 Νοέμβριος 2017 15:32
 
Χ. Καφαντάρη: Σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δ. Αττική
News - Πλανήτης Γη
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2017 16:57

Χ. Καφαντάρη: Σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δ. Αττική

Η καταστροφή που χτύπησε τη Δ. Αττική δυστυχώς άφησε πίσω της ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές καταστροφές. Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την συμπαράστασή μας σε όσους δοκιμάζονται, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Ελπίζουμε δε, οι ανθρώπινες απώλειες να σταματήσουν εδώ.

 

 
Δυστυχώς οι αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, στις χρήσεις γης, η αυθαίρετη δόμηση, η αποψίλωση των περιαστικών δασών και ορεινών όγκων, οι πυρκαγιές, συνέπεια πολιτικών δεκαετιών, αφήνουν  την Αττική ανοχύρωτη απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το 66% των  ρεμάτων της Αττικής σήμερα βρίσκονται σκεπασμένα  και έχουν χάσει τη φυσική τους κοίτη. Πολλά δε, από τα εναπομείναντα ρέματα απορροής υδάτων έχουν μειωμένη  διατομή, διότι έχουν «μπαζωθεί», ή χρησιμοποιούνται ως σκουπιδότοποι.

Είναι κατανοητό λοιπόν ότι ο σχεδιασμός για αντιμετώπιση  ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως αυτό στην Μάνδρα Αττικής και τη Ν. Πέραμο, πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλα τα διεθνή  επιστημονικά δεδομένα. Επίσης  να λαμβάνει υπόψη, ότι η συχνότητα και σφοδρότητά τους εντείνεται και από την επελαύνουσα Κλιματική Αλλαγή, οι αρνητές της οποίας ουσιαστικά «συμβαδίζουν» με τις πολιτικές Τραμπ.

Παραθέτουμε   από τα πρακτικά της Βουλής σχετική τοποθέτησή μου στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής την 15.11.17

·         «ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Πριν συνεχίσουμε στον Ειδικό Αγορητή   του   Κομουνιστικού   Κόμματος,   τον   κ.   Κατσώτη,   ώστε   να   τοποθετηθεί   για   τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα ήθελα να ενημερώσω τους Βουλευτές και τις Βουλευτίνες των Επιτροπών, ίσως είναι και γνωστό, ότι, δυστυχώς, μέχρι στιγμής είχαμε 8 θύματα από τις καταστροφικές πλημύρες στη Δυτική Αττική.  Εκφράζω από όλους μας τα συλλυπητήρια στις οικογένειες και τη βαθιά θλίψη που νιώθουμε και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο κρατικός μηχανισμός με όλες τις μορφές και αρμοδιότητες πρέπει να είναι παρών, ώστε να μείνει μέχρι εδώ αυτό το οποίο συνέβη σήμερα, το οποίο είναι πολύ δυσάρεστο. Βέβαια, θα ήθελα να προσθέσω, ότι τελικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα – ΚΑΙ συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και το λέω αυτό, διότι έχουμε και τη Διάσκεψη στη Βόννη αυτή τη στιγμή - είναι κάτι που πρέπει η πολιτεία να  αντιμετωπίσει, ώστε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα από εδώ και πέρα και στη χώρα μας πολύ περισσότερο, εφόσον αντιμετωπίζουμε αυτή τη φυσική καταστροφή».

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, που από την πρώτη στιγμή, μαζί με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Αττικής, έδωσαν το «Παρόν» στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

 


Σελίδα 1 από 367

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο τρέιλερ για το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη Το «1968», η καινούρια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, έχει ολοκληρώσει πλέον ...

Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν ...