ATTICANEWS.GR

Member Area
Πολιτισμός


Προχωρά η ανάπλαση της περιοχής Καστρακίου στη Δραπετσώνα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής Εκτύπωση
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 12:52

Προχωρά η ανάπλαση της περιοχής Καστρακίου στη Δραπετσώνα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

Ανάπλαση Καστρακίου

Ένας υπερτοπικός πόλος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής πρόκειται να δημιουργηθεί στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, με την ανάπλαση της περιοχής Καστρακίου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του σχετικού έργου, προϋπολογισμού 3.568.668,99 ευρώ με ΦΠΑ.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός νέου πάρκου στην όμορη περιοχή με τον αρχαιολογικό χώρο, με υποδομές πολιτισμού και αναψυχής (ανοικτό θέατρο, παιδική χαρά, αναψυκτήριο) και με ζώνες πρασίνου, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ο χώρος του Καστρακίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Δημοτικής Ενότητας Δραπετσώνας, σε άμεση γειτνίαση με τον Δήμο Πειραιά, και περικλείεται από τις οδούς Ακτή Ηετιώνεια και Κανάρη. Η κατασκευή του πάρκου, ως συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου, διατηρεί τη συνεκτικότητα με αυτόν, όσο και με τον αστικό ιστό, με στόχο την ανάδυση ενός υπερτοπικού πόλου λόγω της θέσης του χωροταξικά, αλλά και της ιστορίας του.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: την ανακατασκευή και διαμόρφωση συνολικά του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής του Καστρακίου συνολικού εμβαδού 20.833,77 τ.μ., την αποπεράτωση του υφιστάμενου αναψυκτηρίου συνολικού εμβαδού 170,64 τ.μ., την αποπεράτωση του υφιστάμενου ανοικτού κυκλικού υπαίθριου θεάτρου πέντε βαθμίδων 300 θέσεων, την κατασκευή νέας παιδικής χαράς συνολικού εμβαδού 497,20 τ.μ., εκτεταμένες φυτεύσεις πρασίνου και κατασκευή αρδευτικού δικτύου καθώς και ηλεκτροφωτισμό συνολικά για τον χώρο.

Τέλος, τη δημοπράτηση, την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, την επίβλεψη κατασκευής του έργου και την παραλαβή του αναλαμβάνει ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

 
Εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη Εκτύπωση
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 15:02

Εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00

resized ΕΙΚΟΝΑ 01

Την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εγκαινιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (ώρα 12:00), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδεύουσας έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος) του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

resized ΕΙΚΟΝΑ 02

Η περιοδεύουσα έκθεση ακολουθεί το σκεπτικό της ομότιτλης μεγάλης περιοδικής έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» επιδιώκει να καταγράψει τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου, στο πέρασμα των αιώνων, να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης.

resized ΕΙΚΟΝΑ 03

Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του ΕΑΜ με το ΠΙΟΠ, επιλέχθηκαν σαράντα αρχαιότητες από τις Συλλογές του ΕΑΜ, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου. Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ, που θα φιλοξενήσουν την περιοδεύουσα έκθεση. Έτσι, στη Σπάρτη προβάλλεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα θα πρωταγωνιστούν τα περίτεχνα κοσμήματα, ενώ στην Τήνο θα αναδεικνύονται μαρμάρινα έργα του Κυκλαδικού πολιτισμού.

resized ΕΙΚΟΝΑ 04

Ένα αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης πλαισιωμένης από φτερωτούς Έρωτες καλωσορίζει τον επισκέπτη της έκθεσης, ο οποίος αφού περιηγηθεί στις ενότητες με τα κυκλαδικά ειδώλια, τα χρυσά κοσμήματα και την κεραμική, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητας. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση της Σπάρτης κατέχουν η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής με το ιδεόγραμμα του ελαίου, μυκηναϊκοί ψευδόστομοι αμφορείς, καθώς επίσης αγγεία που εικονογραφούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων και προορίζονταν για τη φύλαξη αρωμάτων και αρωματικών ελαίων.

resized ΕΙΚΟΝΑ 05

Ειδική σήμανση στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης να κατανοήσει τη νοηματική συνάφεια μεταξύ των αρχαιοτήτων του ΕΑΜ και των μόνιμων εκθεμάτων του Μουσείου.

resized ΕΙΚΟΝΑ 06

Απώτερος στόχος της συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΜ και του ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές στην ελληνική περιφέρεια να λειτουργήσουν ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

resized ΕΙΚΟΝΑ 07

Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

resized ΕΙΚΟΝΑ 08

Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου έως 15 Απριλίου 2018

 
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2018 ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ Εκτύπωση
News - Πολιτισμός
Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 18:54

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2018 ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

resized Korea1 

Η Υπουργός Πολιτισμού και  Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου,  εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τελετή Έναρξης των 23ων Χειμερινών Ολυμπακών Αγώνων  Πιονγκτσάνγκ  2018 στη Νότια Κορέα, στις  9 Φεβρουαρίου 2018.  Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Υπουργός στη δεξίωση των Υπουργών Αθλητισμού που προηγήθηκε  της τελετής έναρξης, τόνισε μεταξύ άλλων «τη σημασία του Ολυμπιακού πνεύματος». Και στάθηκε στον «έντονο συμβολισμό» των συγκεκριμένων Αγώνων, γιατί «αναδεικνύουν το πνεύμα της εκεχειρίας, που συνάδει με την  Ολυμπιακή Ιδέα, με την συνύπαρξη των δύο ομάδων, από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, κάτω από κοινή σημαία». Την επομένη, στις 10 Φεβρουαρίου 2018, η κα. Κονιόρδου επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Χωριό και συναντήθηκε με τους αθλητές  που εκπροσωπούν τη χώρα μας στη διοργάνωση, καθώς και με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

resized Korea2

Στο περιθώριο των Αγώνων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  συνάντησε τον Υπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Κορέας, κ.Do Jong Hwan. Κατά τη συνάντησή τους  συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στους τομείς των Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, στον τομέα του Αθλητισμού συζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας από την κορεατική πλευρά στο Tae Kwon Do και επισημάνθηκε η βούληση των δύο χωρών για την ανάπτυξη των ανταλλαγών στο συγκεκριμένο άθλημα και τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων.

resized korea3

Στον τομέα του Πολιτισμού συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανταλλαγής εκθέσεων και η επιθυμία της κορεατικής πλευράς  να φιλοξενήσει μια ελληνική έκθεση με αρχαιοελληνικό θέμα και εκθέματα, στο προσεχές μέλλον. Περαιτέρω συζητήθηκαν οι δυνατότηττες ανταλλαγών στον τομέα του θέατρου και του κινηματογράφου και σημειώθηκε το ενδιαφέρον της κορεατικής πλευράς για συμμετοχή στα διεθνή σεμινάρια που διεξάγονται στην Επίδαυρο και τους Δεσμούς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, καθώς και η προώθηση των συμπαραγωγών θεατρικών έργων.

Τέλος, η κα.Κονιόρδου  προσκάλεσε τον κ.Do Jong Hwan να επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανανεώσουν την ήδη υπάρχουσα Μορφωτική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που λήγει το 2018.

 
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΜΑ Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2018 Εκτύπωση
News - Πολιτισμός
Σάββατο, 10 Φεβρουάριος 2018 10:43

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΜΑ Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2018

resized Μέγαρο 7.2.18 1

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση «To Ρεμπέτικο συναντά το Flamenco και τα Fados», η εναρκτήρια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας  κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018. Τρεις αστικές λαϊκές παραδόσεις που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στα λιμάνια της Μεσογείου συναντήθηκαν στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, με αφορμή την ένταξη της παράδοσης του Ρεμπέτικου στον διεθνή  Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική για την κληρονομιά κωδικοποιείται μέσα από τους τέσσερις άξονες που διατυπώθηκαν με αφορμή το έτος εορτασμού: Την δέσμευση ότι η κληρονομιά είναι κοινή, ανήκει σε όλους και οφείλουμε να την συνδέσουμε με τα παιδιά και τους νέους. Την βιωσιμότητα με την ανάπτυξη πρωτότυπων πολιτικών επαναπροσέγγισης του μνημειακού αποθέματος αλλά και οικονομικής του αξιοποίησης. Την προστασία με την ανάπτυξη νέων προτύπων επεμβάσεων στα μνημεία και την με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης. Την καινοτομία με έμφαση στην έρευνα, καινοτομία και κατάρτιση» ανέφερε στον χαιρετισμό της στο Μέγαρο Μουσικής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου».

«Στόχος του Υπουργείο Πολιτισμού είναι να υπενθυμίσει το αυτονόητο: ότι η Ελλάδα κατέχει μια εξέχουσα θέση στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό οικοδόμημα» πρόσθεσε. «Φιλοδοξία μας είναι να προβληθεί η ελληνική κληρονομιά, ως βασικό συστατικό στοιχείο του Δυτικοευρωπαϊκού Πολιτισμού. Να προβάλουμε τους πρώτους μεγάλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά εδώ, στο προϊστορικό Αιγαίο. Να ξαναθυμηθούμε ότι η Ευρώπη ανάγει τον καταγωγικό πολιτιστικό και πολιτικό μύθο στην κλασική Ελλάδα. Να μοχλεύσουμε την συζήτηση για τον κρίσιμο ρόλο του ελληνικού Βυζαντίου στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας κατά τον Μεσαίωνα. Να προβάλουμε τις άγνωστες πτυχές της νεώτερης κληρονομιάς μας».

 

resized Μέγαρο 7.2.18 2

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ2018) είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των δράσεων του Έτους βρίσκεται η ενίσχυση των στρατηγικών αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και η ανάδειξη της συμβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, με έμφαση στα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τις τοπικές κοινότητες και το δυσπρόσιτο κοινό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της χώρας μας σε αυτό το πλαίσιο καθώς είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να προβληθεί η πολύπλευρη δράση των πολιτιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζει σε οκτώ θεματικές ενότητες οι οποίες εμπίπτουν στους στόχους του ΕΕΠΚ 2018, αλλά και συνδέονται με τρέχουσες εθνικές πολιτικές

 

  • Προς τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας

  • Προστασία, ενίσχυση και επανάχρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς: αρχές και μεθοδολογία των επεμβάσεων

  • Πολιτιστική κληρονομιά και νέοι

  • Άυλες παραδόσεις και συνέχειες

  • Μεταναστευτικά κινήματα και το πολιτιστικό τους αποτύπωμα

  • Πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία σε διάλογο

  • Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά

  • 100 χρόνια από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στο πλαίσιο των παραπάνω θεματικών ενοτήτων εντάσσονται, πέραν των καθιερωμένων ετήσιων εορτασμών, όπως οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι Διεθνείς Ημέρες Μουσείων και Μνημείων, πολλαπλές δράσεις όπως συνέδρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές παραγωγές και εκδηλώσεις, ψηφιακές εφαρμογές, εκδόσεις βιβλίων, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, και εκδηλώσεις με θέμα τα λαϊκά δρώμενα.

resized Μέγαρο 7.2.18 3

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων για δράσεις προς ένταξη στο ΕΕΠΚ2018, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω δράσεις:

 

 

No

 

Δράση

 

Περίοδος υλοποίησης

 

Περιοχή

 

 

Φορέας

 

Σύντομη περιγραφή

 

Προς τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Ταυτότητας

1.

"Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα: θεσμός, ιστορία και προσφορά τους στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό"

 

Φθινόπωρο 2018

Αθήνα

ΥΠΠΟΑ

ΔΙΠΚΑ - ΔΒΜΑ

Διήμερο συνέδριο "Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα: θεσμός, ιστορία και προσφορά τους στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό"

2.

Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου

Άνοιξη 2018

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΥΠΠΟΑ

ΕΑΜ σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς

 

Δύο εκθεσιακές δράσεις - κεντρική και δορυφορική σε τρία θεματικά μουσεία του ΠΙΟΠ

3.

Μεσαιωνικός οικισμός Μυστρά: με επίκεντρο δράσεις στο συγκρότημα των παλατιών

2018

Μυστράς,

ΥΠΠΟΑ

ΕΦΑ Λακωνίας

Δράσεις που εστιάζουν στο συγκρότημα των παλατιών της Άνω πόλης και στην Οικία Λάσκαρη: εκπαιδευτικά προγράμματα, περιοδική έκθεση, μουσική εκδήλωση, εικαστικός φωτισμός

Προστασία, ενίσχυση και επανάχρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς:
αρχές και μεθοδολογία των επεμβάσεων


4.

Ημερίδα “Aυλη πολιτιστική κληρονομιά σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης”

Φθινόπωρο 2018

Aθήνα

ΥΠΠΟΑ

Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σύμφωνα με την απόφαση 15 της επιτροπής της UNESCO για τη διαφύλαξη της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ημερίδα έχει ως θέμα τον ρόλο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, εργαλεία παρέμβασης για την προετοιμασία όσο και την ανάκαμψη από τέτοιες καταστάσεις.

5.

Διαδραστικό εργαστήριο Viaduct: Οι διαγνωστικές μέθοδοι στην πολιτιστική κληρονομιά 

Φθινόπωρο 2018

Αθήνα

ΥΠΠΟΑ Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων 

Μνημείων, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ “Diadrasis” 

Εργαστήριο για επαγγελματίες και έκδοση εγχειριδίου που θα διανεμηθεί σε φορείς και επιστημονικά ιδρύματα

6.

Δ’ Διεθνής Συνδιάσκεψη για την έγκριση «Χάρτας Θεσσαλονίκης» χάρτα αρχών και επεμβάσεων σε βυζαντινά μνημεία

Φθινόπωρο

2018

Θεσ/νικη

Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (EKBMM)

Διεθνής Συνδιάσκεψη

Πολιτιστική κληρονομιά και νέοι


7
.

Blog your heritage: unlock your past, share for the future’

2018

Ελλάδα

ΥΠΠΟΑ

Διεύθυνση Aρχαιολογικών Μουσείων σε συνεργασία  με το Υπουργείο Παιδείας

Διαγωνισμός blog για μαθητές γυμνασίου (16-18 ετών) που θα σχεδιάσουν και θα διαχειριστούν το blog της σχολικής ομάδας, προκειμένου να μοιραστούν τις απόψεις τους για την τοπική τους κληρονομιά και να διερευνήσουν την ευρωπαϊκή της διάσταση. Το έργο φιλοδοξεί να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει ένα δίκτυο σχολείων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

8.

"Open House" ημέρες για ιστορικά κτίρια λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό.

 

Άνοιξη ή Φθινόπωρο 2018

Αθήνα

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Δίκτυο Οργανισμών και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο Αθηνών

 


Άυλες παραδόσεις και συνέχειες

9.

Αλληλεπιδράσεις μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

 

α. Μάιο - Ιούνιο 2018

β. Οκτ. 2018

γ. Σεπτ. 2018

δ. 2018

Αθήνα

ΥΠΠΟΑ ΜΕΛΚΟΜΕ - Εορτασμός 100 χρόνων από την ίδρυσή του

 

α."Ο Καραγκιόζης έβαλε τα φράγκικα  :

Θεατρικές παραστάσεις θεάτρου Σκιών, εικαστική εγκατάσταση και εργαστήρι για παιδιά

β."Σταχτομαρώ και η Cinderella” Αφήγηση παραμυθιών

γ.“Πέντε ελληνικές λαϊκές μελωδίες του Μωρίς Ραβέλ”: Μουσική Εκδήλωση στο Τζισδαράκη

δ.“Τα πιάτα τσ' αγαλίπας και οι βενετσιάνικες δαντέλες”: ψηφιακή έκθεση στην ιστοσελίδα Μουσείου και Εuropeana, έκθεση σύγχρονων εικαστικών έργων εμπνευσμένων από τα αντικείμενα του Μουσείου, μικρός κατάλογος

10.

Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων

 

2018

Ελλάδα

ΥΠΠΟΑ

Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως - σε συνεργασία με Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

και ΠΙΟΠ

Περιοδεύουσα έκθεση και κατάλογος

11.

«Το νόστιμον ήμαρ της τέχνης της πέτρας»

Φεβρ. 2018

Ελλάδα

«Άνθη της Πέτρας»

Εκδήλωση για την ανάδειξη της τέχνης της πέτρας των Λαγκαδινών μαστόρων

Μεταναστευτικά κινήματα και το πολιτιστικό τους αποτύπωμα

12.

"Η προσφυγική παράμετρος στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ταυτότητας

Φθινόπωρο 2018

Αθήνα

ΥΠΠΟΑ

Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων

Επιστημονική ημερίδα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα

13.

Έκθεση με θέμα τη μετανάστευση στην Ευρώπη

2018

Αθήνα

ΥΠΠΟΑ

ΜΕΛΚΟΜΕ 100 χρόνων από την ίδρυσή του και άνοιγμα στον χώρο όπου πρόκειται να μετεγκαταστα-θεί το Μουσείο -  PRISMA Center of Development Studies

Εικαστική έκθεση με θέμα τη μετανάστευση στο πλαίσιο του χρηματοδοτημένου από την Ευρωπαϊκή ένωση προγράμματος  "Family Separation through

immigration. Dramatizing anecdotal European history" (FAIDRA).

Πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία σε διάλογο

14.

Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 – “CITIES”

 

Φθινόπωρο 2018

Ελλάδα

ΥΠΠΟΑ

Διεύθυνση Αρχαιολογικών

Μουσείων

Παραγωγή Τοιχογραφιών Επαυξημένης Πραγματικότητας και σχετικής εφαρμογής (application) σε ένα μικρό δίκτυο πόλεων στο πλαίσιο των Ημερών της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς που είναι αφιερωμένες στην αστική πολιτιστική κληρονομιά.

15.

Θεματικός κύκλος “Δαίδαλος”

Ποικίλες δράσεις με έμφαση στην ανάδειξη καινοτόμων τεχνικών σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα, έναρξη γόνιμου διαλόγου μεταξύ αρχαίας τέχνης σύγχρονης δημιουργίας.

2018

Ηράκλειο Κρήτης

ΥΠΠΟΑ - Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις σύγχρονων έργων σε διάλογο με αρχαία αντικείμενα, διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις σε εργαστηριακούς αρχαιολογικούς χώρους. Αποκορύφωμα των δράσεων η υλοποίηση περιοδικής έκθεσης, η οποία προγραμματίζεται να εγκαινιασθεί στα τέλη του 2018.

16.

Σύγχρονη λογοτεχνία και Πολιτιστική Κληρονομιάς

2018

Πέλλα

ΥΠΠΟΑ

ΕΦΑ Πέλλας

Δημοσιοποίηση πρόσκλησης σε λογοτέχνες, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες κ.λπ. για την υποβολή λογοτεχνικών κειμένων και ανάρτηση τους σε banners σε μουσεία και μνημεία περιοχής.

17.

Θεατρική παράσταση «Το Σπήλαιο»

 

2018

Αθήνα, Μεγάλη Βρεττανία, Δανία, Ολλανδία

Έλλη Παπακωνσταντίνου / ODC Ensemble

Θεατρική παράσταση μέσα από τη φιλοσοφική διάσταση της τυφλότητας, πιθανές παραλληλίες με τον σημερινό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και των ψευδών ειδήσεων, αντλώντας από την πλατωνική αλληγορία του Σπηλαίου.

Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά

18.

Αγροτικό πολιτισμικό τοπίο

2018

Ελλάδα

ΥΠΠΟΑ

Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Εκπαιδευτικές δράσεις, δραστηριότητες στον τόπο τέλεσης, περιπατητικές διαδρομές, ημερίδα

19.

Ιχνηλατώντας πολιτιστικά αποτυπώματα στην Κορινθία

2018

Κορινθία

ΥΠΠΟΑ

ΕΦΑ Κορίνθου σε συνεργασία με ΠΙΟΠ- -Μουσείο Στυμφαλίας και Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Προβολή της περιφερειακής ταυτότητας μέσω συναντήσεων, σεμιναρίων, εκθέσεων, περιηγήσεων

20.

Συνεργασία με δήμους της χώρας για την ανάδειξη της τοπικής τους ταυτότητας μέσω της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς

2018

 

ΥΠΠΟΑ σε συνέργεια με Ελληνική Εταιρεία

Σχεδιασμός ιστοσελίδας, ηλεκτρονική ψηφοφορία και κατά τόπου εκδηλώσεις

100 χρόνια από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

21.

Έκθεση "Στη δίνη του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής"

Φεβρ-Μαρ.2018

Θεσ/νικη

ΥΠΠΟΑ

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Έκθεση και Ημερίδα

22.

Balkan Museum Network - Ετήσιο Συνέδριο

Απρίλιος 2018

Θεσ/νικη

Balkan Museum Network σε συνεργασία με ΥΠΠΟΑ

Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων

Ετήσιο Συνέδριο και εργαστήρια για επαγγελματίες των μουσείων

 

 
ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2018 - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Εκτύπωση
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 02 Φεβρουάριος 2018 11:24

ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2018 - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ 8

 

Η Σύρος είναι έτοιμη να ξεχωρίσει και πάλι! Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης έχει εξασφαλίσει ένα πλούσιο και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα το ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2018, το οποίο σας υπόσχεται μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις για παιδιά θα σας ταξιδέψουν στον κόσμο τη τέχνης, του πολιτισμού και των γραμμάτων. Από την Άνω Σύρο του Ρεμπέτικου ως το Ιστορικό Θέατρο Απόλλων στη νεοκλασική Ερμούπολη και τα γραφικά χωριά του νησιού, ζει κανείς μια αξέχαστη πολυπολιτισμική εμπειρία.

Ξεχωριστή θέση έχουν τα Φεστιβάλ που διεξάγονται στο νησί!

11o Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης 2018 - 1/6/2018-3/6/2018 / www.facebook.com/groups/117153118316400

Το Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης αποτελεί μία σπουδαία πρωτοβουλία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, με τη συμμετοχή Χορωδιών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

4o Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Tango 2018 - 21/6/2018-24/6/2018 / Syrostangofestival.com

Ένα μαγευτικό φεστιβάλ, γεμάτο πάθος, πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Σύρο, υπό την επίβλεψη και ψυχή της διοργάνωσης, τη Χριστίνα Σαριόγλου. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο σκοπεύει να έχει διεθνή διάσταση, με συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών του είδους από Αργεντινή, Ευρώπη και Ελλάδα, στοχεύοντας σε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση ξένων και εγχώριων τουριστών. Θα περιλαμβάνει σεμινάρια για όλα τα επίπεδα ενδιαφερομένων, χορευτικές βραδιές και παραστάσεις που θα μας καθηλώσουν.

6o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού “DanceFest 2018” - 7/7/2018-20/7/2018 / dancefest.akropoditi.gr

Το Κέντρο Χορού Ακροποδητί, μετά την ίδρυσή του θεσμού «Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest», με το όραμα της Αγγελικής Σιγούρου, οργανώνει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, με πολύπλευρες δράσεις ,όπως εργαστήρια σύγχρονου χορού, χορογραφίας, κλασικού μπαλέτου, αυτοσχεδιασμού τεχνικής clown, αρχιτεκτονικής χορού, τεχνικής Alexander, Body music, Θεάτρου, Flamenco και Yoga, εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητική αναπηρία, εργαστήριο σύγχρονου δημιουργικού χορού για γονείς και παιδιά. Επίσης, περιλαμβάνει παραστάσεις χορού και θεάτρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και παράλληλες δράσεις σε δημόσιους χώρους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 το Χοροθέατρο Ακροποδητί βραβεύτηκε από τα βραβεία Κάρολος Κουν για την παράσταση MEDUSA και για το συνολικό της έργο στη Σύρο.

6o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (SIFF) - 14/7/2018-25/7/2018 / www.syrosfilmfestival.org

Το SIFF ιδρύθηκε το 2013 από τον εμπνευστή του θεσμού Jacob Moe, σε συνεργασία με την Κασσάνδρα Σελεστίν. Μια ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών με μεγάλες κινηματογραφικές ενότητες, διαγωνιστικά τμήματα, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αφιερώματα και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε αναδιαμορφωμένους και παραδοσιακούς χώρους του νησιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει εξασφαλίσει σπουδαίες συνεργασίες, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Μια ασυνήθιστη εμπειρία με σπουδαίους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που απευθύνεται σε όλες μας τις αισθήσεις ταυτόχρονα!

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου - 15/7/2018-29/7/2018 / www.festivaloftheaegean.com

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, το οποίο λαμβάνει χώρα ετησίως στο νησί της Σύρου υποδέχεται θεσπέσιες μελωδίες και εξαιρετικές παραστάσεις οπερατικού ρεπερτορίου, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Ιδρύθηκε το 2005 από την αγάπη, τόσο για την Σύρο όσο για το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, του Ελληνοαμερικανού μαέστρου και διευθυντή Peter Tiboris. Μπαίνοντας στην 14η σαιζόν του, το φεστιβάλ, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Eilana Lappalainen, έχει καταφέρει να προσελκύει παγκοσμίου βεληνεκούς καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες και έχει γίνει ένας θερινός προορισμός για φιλότεχνους από την Ευρώπη και άλλα μέρη, ρίχνοντας άγκυρα στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας - 23/7/2018-27/7/2018 / www.quitarfestival.gr

Δημιουργική συνεύρεση μουσικών καθηγητών και σπουδαστών στο Φεστιβάλ Κιθάρας της Σύρου. Κορυφαίοι μουσικοί και παιδαγωγοί, πλούσιο πρόγραμμα με βραδινές συναυλίες, θέσπιση μίνι συναυλιών με τίτλο «Μουσικά λουκουμάκια», Διεθνής διαγωνισμός «15οι Κιθαριστικοί Αγώνες», Master Class, Σεμινάρια για αρχάριους σπουδαστές, κιθαριστική ορχήστρα από συμμετέχοντες μουσικούς. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Άγγελος Νικολόπουλος, ο οποίος με τη συνέπειά του έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα παλαιότερα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια στο νησί.

5ο Eye’s Walk Digital Festival - 27/7/2018-29/7/2018 / www.facebook.com/eyeswalk

Το φεστιβάλ συνδέει τη μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σύρου με τη σύγχρονη τέχνη video installation art. Η Φιλία Μηλιδάκη και η ομάδα της έχει δημιουργήσει ένα Φεστιβάλ με παγκόσμια πρωτοτυπία. Διεθνείς καλλιτέχνες δημιουργούν video installation art στα νεοκλασικά κτίρια της Ερμούπολης. Το φεστιβάλ είναι το μοναδικό art festival σε δημόσιο χώρο στην Ελλάδα. Ο καμβάς τους τα κτίρια της πόλης, όπου οι τέχνες του video installation, art & performing art συναντιούνται. Φέτος, η παραγωγή εντάσσεται στον εορτασμό της Χρονιάς Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και στόχο έχει να δείξει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα του πολιτισμού της Σύρου σε σύνδεση με χώρες που τις βρέχει η θάλασσα, όπως τη Μάλτα την Ιταλία, και γενικότερα όλη την Ευρώπη.

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων - 10/8/2018-19/8/2018 / www.festivalcyclades.com

Yψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου συναυλίες με ορχήστρες από το εξωτερικό. Μαέστροι και σολίστ μουσικής δωματίου και μεγάλοι ερμηνευτές. Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό με διεθνή εμβέλεια, ταξιδεύει στον χρόνο, θυμάται όλους τους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που τον έχουν τιμήσει, όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Nobuko Imai, Michaela Martin, Frans Helmerson, Radovan Vlatkovic, Γιάννης Βακαρέλης, Κώστας Κοτσιώλης, Michel Lethiec κ.ά., παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό στο Ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Ο σημαντικός Έλληνας βιολονίστας, πρώτος κορυφαίος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννος Μαργαζιώτης, υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του.

2o Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» - 20/8/2018-26/8/2018 / https://www.facebook.com/anofestival/

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και το Forum 2021, στοχεύοντας στο να προσφέρει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία στην Ελλάδα,

(έτος κατασκευής 1888 από τον διάσημο Zeno Fedeli)

Πραγματοποιείται σε ένα εκπληκτικό σημείο στην κορυφή του νησιού με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, δημιουργώντας ένα σημαντικό πόλο έλξης στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

7o Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν - 20/8/18 –25/8/18 / www.syrosaccordionfestival.com

Κάθε καλοκαίρι, ακορντεονίστες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ραντεβού στη Σύρο και μοιράζονται το πάθος τους για την μουσική. Από το 2012 το φεστιβάλ αποτελεί εθελοντική προσπάθεια ακορντεονιστών και φίλων του ακορντεόν. Οι εκπρόσωποι της διοργάνωσης ‘’Ούριος Άνεμος’’ Κριστέλ Λούκιτς και Κάντια Πρίντεζη με κινητήριος δύναμη την αγάπη τους για το ακορντεόν έχουν στόχο την ανάδειξή του σε όλες του τις διαστάσεις. Για 7η χρονιά στη Σύρο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει εξαιρετικές μουσικές παραστάσεις ακορντεόν και την πρωτοπορία της μοναδικής διοργάνωσης γι’ αυτό το μουσικό όργανο σε όλη τη χώρα. Γνωστοί καλλιτέχνες, σεμινάρια, εκθέσεις ακορντεόν, εργαστήρια για παιδιά, συναυλίες και χορευτικές γιορτές.

3Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ‘’Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη’’- 29/8/2018- 2/09/2018 / www.facebook.com/rembetikofestival

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, και καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου. Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Για φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις για παιδιά, προκειμένου να προβληθεί η συμβολή του Συριανού Μάρκου Βαμβακάρη και της γενέτειράς του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2o Stray Art Festival - 21/9/2018-23/9/2018 / https://www.facebook.com/strayartfestival/

Το Stray Art Festival συνδυάζει τις διαφορετικές μορφές έκφρασης του δημόσιου χώρου στο αστικό περιβάλλον. Αγαπημένοι καλλιτέχνες της Τέχνης του Δρόμου και του Graffiti, πλαισιωμένοι από δεκάδες μουσικούς, ηθοποιούς και performers γιορτάζουν την κουλτούρα του δρόμου με κεντρικό άξονα τις τοιχογραφίες. Ένα φεστιβάλ, που περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις μουσικής, χορού, θεάτρου και αθλητικών δρώμενων. Το φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία των Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η κοινωνία της Σύρου.

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων & Αγορά AnimaSyros 26/9/2018-30/9/2018 / www.animasyros.gr

Το Animasyros κατάφερε να γίνει ένα από τα 20 σημαντικότερα φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων στον κόσμο. Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμιτσάνης, από την αγάπη του για την Σύρο, έχει δημιουργήσει ένα διεθνές φεστιβάλ που ξεχωρίζει. Περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα, ειδικές προβολές στην Ποσειδωνία και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, παρουσιάσεις ταινιών, αφιερώματα, μυστικές προβολές, σημαντικούς διεθνείς προσκεκλημένους, εκπαιδευτικά εργαστήρια για άτομα με αναπηρία και την Αγορά, μια ετήσια επαγγελματική συνάντηση των κορυφαίων επαγγελματιών του παγκόσμιου animation στην Ερμούπολη. Φιλοξενεί εκατοντάδες animated χαρακτήρες και ακόμα περισσότερους φίλους του animation από ολόκληρο τον κόσμο, με σπουδαίες συνεργασίες όπως αυτές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου - 5/10/2018-7/10/18 / www.syrosjazzfestival.gr

Το Syros Jazz Festival δημιουργήθηκε από την αγάπη των Συριανών Βαγγέλη Αραγιάννη και Γιάννη Ρούσσου για την Jazz μουσική. Ξεκίνησε το 2013, αλλά οι συντελεστές του είχαν διοργανώσει πολλές σημαντικές συναυλίες τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζοντας από το 2016. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν το 2010 η παρουσία δυο μεγάλων αμερικανών καλλιτεχνών του βοκαλίστα Miles Griffith και του ντράμερ Clarence Penn. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από συναυλίες, περιλαμβάνει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και προβολές ταινιών με θέμα την jazz, στο Θέατρο Απόλλων, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποτελούν τον επίλογο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τον μήνα Οκτώβριο, το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού στο νησί.

resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ 25

resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ 23

resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ 19

resized ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ 21

resized 21

resized animasyros fin

resized DSC 1376

resized Festival κλασικής

resized IMG 7710

resized Μυστικό Μπουζούκι

 

 

 


Σελίδα 1 από 582

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

"Με αγάπη, Λίζα", Σε δημοπρασία το θρυλικό καπέλο, το γιλέκο και οι μπότες της Λάϊζα Μινέλι από το ''Καμπαρέ''.
"Με αγάπη, Λίζα", Σε δημοπρασία το θρυλικό καπέλο, το γιλέκο και οι μπότες της Λάϊζα Μινέλι από το ''Καμπαρέ''. H θρυλική ταινία ...

Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber
Πιο ερωτευμένοι απο ποτέ Selena Gomez και Justin Bieber Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζευγάρια της showbiz μιας και η σχέση τους θυμίζει ...