ATTICANEWS.GR

Member Area
Πολιτισμός


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης 5 γλυπτών έργων τέχνης στο Κέντρο της πόλης του Αμαρουσίου.
News - Πολιτισμός
Παρασκευή, 24 Νοέμβριος 2017 15:42

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης 5 γλυπτών έργων τέχνης στο Κέντρο της πόλης του Αμαρουσίου.

Γ. Πατούλης: Με δεδομένη την ιδιαίτερη αξία των γλυπτών που κοσμούν την πόλη μας, τα οποία δεν είναι απλά δημιουργήματα, αλλά ένα κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής μας ταυτότητας, είναι υποχρέωση όλων μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον αναγκαίο σεβασμό.

resized sm ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΜΕΤΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανακαίνιση και αποκατάσταση 5 γλυπτών έργων τέχνης ( ανδριάντες, προτομές και ελεύθερες συνθέσεις), τα οποία έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία και αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης του Αμαρουσίου.

Η ανακαίνιση και αποκατάσταση των έργων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναβάθμιση του εμπορικού και ιστορικού Κέντρου της πόλης, ενώ εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατήρησή τους, αναδεικνύουν το μοναδικό ιστορικό και αισθητικό χαρακτήρα της πόλης, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάδοση της σημασίας προστασίας των μνημείων.

resized sm ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΜΕΤΑ

Ειδικότερα, οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης αφορούσαν τα έργα:
-
Άγαλμα «Σπύρου Λούη» (Βασ. Σοφίας 1), του γλύπτη Γ. Γεωργιάδη
-
Γλυπτική Σύνθεση « Κλεψύδρα» - Σιντριβάνι ( Βασ. Σοφίας 9, περιβάλλων
χώρος κτιρίου Δημαρχείου), του γλύπτη Θόδωρου -
Άγαλμα Τσαρούχη (Βασ. Σοφίας 9 περιβάλλων χώρος κτιρίου Δημαρχείου)
-
Άγαλμα «Ακόμη πιο ψηλά» (Βασ. Σοφίας & Χατζηαντωνίου), του γλύπτη Γ. Γεωργιάδη
-
Άγαλμα «Θρίαμβος» ( Βασ. Σοφίας & Ράλλη), του γλύπτη Γ. Γεωργιάδη

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά:
«Με δεδομένη την ιδιαίτερη αξία των γλυπτών που κοσμούν την πόλη μας, τα οποία δεν είναι απλά δημιουργήματα, αλλά ένα κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής μας ταυτότητας, είναι εύλογη η υποχρέωση όλων μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον αναγκαίο σεβασμό.

Μετά την κατάλληλη μέριμνα για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των ζημιών ή φθορών που έχουν προκληθεί, τα έργα τέχνης προστατεύθηκαν και αναβίωσαν για τις σημερινές γενιές και διατηρούνται ως πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.»

resized sm ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΜΕΤΑ

Όλες οι εργασίες εκτελέσθηκαν, σύμφωνα, με τις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους και υλικά συντήρησης, όπως αυτές προδιαγράφτηκαν στην μελέτη με τίτλο «Εργασίες Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Μνημείων στο κέντρο της Πόλης» (υπ. αριθμ. 45/2016), που εκπόνησε μετά από εντολή της Διοίκησης, το Τμήμα Συνεργείων Δομημένων και Υπαίθριων Χώρων της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.

Η συντήρηση - αποκατάσταση των ανωτέρω γλυπτών υλοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό, με ανάλογη εμπειρία σε παρόμοιες εργασίες και υψηλή επιστημονική, όπως απαιτείται, για την εκτέλεση και επιστασία των εξειδικευμένων εργασιών αποκατάστασης μνημείων και σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους και υλικά συντήρησης.

Στα γλυπτά έργα που είναι τοποθετημένα στους δημόσιους χώρους της πόλης, είναι ορατή η επίδραση των συνθηκών παραμονής σε μη ελεγχόμενο εξωτερικό περιβάλλον που έχει οδηγήσει στη διάβρωση των επιφανειών, στην επικάθηση ατμοσφαιρικών ρύπων, ανάπτυξη μικροοργανισμών, κ.α. καθώς και βανδαλισμό αυτών, που έχει προκαλέσει μηχανικές αλλοιώσεις και αισθητικά προβλήματα.

resized sm ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ ΜΕΤΑ

Συνοπτικά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης οι οποίες περιλάμβαναν:

  • Την τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης μέσω της λεπτομερούς καταγραφής των φθορών και βλαβών που παρουσιάζουν και συσχέτιση με τους φθοροποιούς παράγοντες.

  • Επιτόπια αποκατάσταση – συντήρηση μαρμάρινων, μεταλλικών και λίθινων επιφανειών,

  • Εφαρμογή επιφανειακής προστασίας όπου απαιτείται.

resized sm ΤΣΑΡΟΥΧΗ ΜΕΤΑ

Οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, προκειμένου όλα τα μνημεία της πόλης να ανακαινιστούν και να προστατευθούν.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΡΙΝ

resized sm ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ

resized sm ΘΡΙΑΜΒΟΣ 1

resized sm ΚΛΕΨΥΔΡΑ 01

resized sm ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ 1

resized sm ΤΣΑΡΟΥΧΗ 2

 

 

 

 
ΑΠΘ - «Οι θρόνοι των μακεδονικών τάφων»
News - Πολιτισμός
Πέμπτη, 23 Νοέμβριος 2017 14:17

ΑΠΘ - «Οι θρόνοι των μακεδονικών τάφων»

Περίληψη της εισήγησης, με τίτλο «Οι θρόνοι των μακεδονικών τάφων», της συνεργάτιδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας και αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Δρ Βασιλικής Γ. Σταματοπούλου

resized 2 2

Ο θρόνος του τάφου του λεγόμενου «τύμβου Μπέλλα», στην ανατολική πλευρά του αρχαίου νεκροταφείου της Βεργίνας. Είναι εύρημα του Μανόλη Ανδρόνικου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του 1981. Είναι κατασκευασμένος από συναρμοσμένα μαρμάρινα μπλοκ και η πλάτη του δεν είναι πραγματική, αλλά ζωγραφισμένη στον πίσω τοίχο. Στην επιφάνεια του υποποδίου του είναι χαραγμένα τα περιγράμματα δύο πελμάτων.

«Ο θρόνος είναι το πιο άνετο και μεγαλοπρεπές από τα αρχαία ελληνικά καθίσματα. Διακρίνεται από τα άλλα είδη καθισμάτων για το επιβλητικό του μέγεθος, την περίτεχνη διακόσμηση και συχνά το πολύτιμο υλικό κατασκευής του. Στην τέχνη χρησιμοποιείται από θεούς, βασιλείς και άλλους διακεκριμένους θνητούς και, κατά τον Αθήναιο, είναι κάθισμα των ελευθέρων ανθρώπων. Έτσι κατέληξε μεταγενέστερα να ταυτιστεί με τη βασιλική εξουσία. Το μέγεθός του προσέφερε επιφάνειες που μπορούσαν να διακοσμηθούν με θέματα από διάφορα υλικά, πολυτιμότερα και λαμπρότερα από το ξύλο.

Η εύρεση λίθινων ταφικών κλινών σε θαλάμους μακεδονικών τάφων δεν ξαφνιάζει, καθώς οι θάλαμοι των μακεδονικών τάφων υλοποιούν σε ταφικό πλαίσιο έναν οικιακό ανδρώνα, ένα δωμάτιο κοινής οινοποσίας και διασκέδασης, και ο τάφος νοείται ως ο χώρος του αιώνιου συμποσίου, που είναι η ύψιστη μεταθανάτια αμοιβή για τους αγαθούς. Το χαρακτηριστικότερο έπιπλο του ανδρώνα είναι η κλίνη συμποσίου και έτσι αποτελεί συχνότατο στοιχείο των μακεδονικών τάφων. Όμως από τον ανδρώνα δεν λείπουν και οι θρόνοι, καθώς είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες συμποσιάζονταν όχι μόνον ανακεκλιμένοι, αλλά και καθήμενοι.

Ήδη από το 1898, με την ανακάλυψη του μακεδονικού τάφου της Ερέτριας στην Εύβοια, που περιείχε όχι μόνο κλίνες, αλλά και δύο μαρμάρινους θρόνους, τέθηκε το θέμα της ερμηνείας της παρουσίας ενός πολυτελούς καθίσματος, όπως ο θρόνος, στον μακεδονικό ταφικό θάλαμο. Λόγω των γυναικείων ονομάτων που αναγράφονταν στα μέτωπα των θρόνων της Ερέτριας, σε αντιδιαστολή με τα ανδρικά ονόματα που φέρουν οι κλίνες του ίδιου τάφου, συσχετίστηκαν με γυναικείες ταφές.

resized 1 2

 

Πλάγια όψη του θρόνου του τάφου με την ιωνική πρόσοψη που αποκάλυψε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ρωμαίος στη Βεργίνα το 1938, εγκαινιάζοντας με το εύρημα αυτό την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Βεργίνας, εκ μέρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ύψος 1,98 μ. και πλάτος 0,95 μ. Μπροστά από τον θρόνο υπάρχει μαρμάρινο υποπόδιο.

Τρεις άλλοι θρόνοι που ήρθαν στο φως στη Μακεδονία, δεκαετίες αργότερα, όλοι προερχόμενοι από συλημένους τάφους, έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για ιδιαιτερότητα της περιφέρειας του μακεδονικού βασιλείου, αλλά μάλλον για μακεδονική παράδοση. Βρέθηκαν όλοι στη Βεργίνα και αποτελούν ευρήματα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Βεργίνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ταφικά έπιπλα κατασκευασμένα από μάρμαρο, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφερε γραπτό ή ανάγλυφο διάκοσμο και, όπως βεβαιώνουν οι σχετικές παραστάσεις, μεταφέρουν πιστά στο μάρμαρο ανάλογα έπιπλα από ξύλο.

Στην εισήγηση αυτή πραγματοποιείται συγκεντρωτική παρουσίαση των θρόνων, αποσκοπώντας στην προσέγγιση των περιστάσεων που επέβαλαν την τοποθέτηση θρόνων στον μακεδονικό ταφικό θάλαμο. Η εισήγηση εστιάζει επίσης στα διακοσμητικά θέματά τους, τόσο σε σχέση με το ταφικό περιβάλλον όσο και με τα χρηστικά έπιπλα της εποχής. Από τη μελέτη της μορφής τους συνάγονται συμπεράσματα σχετικά με την τεχνολογία των υψηλής ποιότητας ξύλινων προτύπων τους που χάθηκαν».

Η κα Βασιλική Γ. Σταματοπούλου είναι Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και από το 1995 εργάζεται στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή της Βεργίνας, στον τομέα της ακρόπολης και των τειχών, υπό τη διεύθυνση του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτη Φάκλαρη.

Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 13:00-13:20, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αρχαία Μακεδονία, με θέμα: «Η Μακεδονία από τον θάνατο του Φιλίππου Β΄ έως την άνοδο του Αυγούστου στην εξουσία», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, το ΑΠΘ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

 

 
Νέα περιοδική έκθεση "Αδριανός και Αθήνα Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο" Από 28/11/2017
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2017 17:51

Νέα περιοδική έκθεση  "Αδριανός και Αθήνα Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο" Από 28/11/2017

resized 1 HADRIAN AND ATHENS

Εικ. 1. Εικονιστική μαρμάρινη κεφαλή του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.).  Βρέθηκε το 1933 στην Αθήνα, στη λεωφόρο Συγγρού. Χρονολογείται το 130-140 μ.Χ. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργανώνουν την περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» στην αίθουσα 31α της Συλλογής των Γλυπτών. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1900 χρόνων από την ανάρρηση του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού στον θρόνο το 117 μ.Χ., επέτειος που εορτάστηκε ποικιλότροπα από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και πολιτιστικούς φορείς.

Η έκθεση, όπως ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατά την παρουσίαση της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία που αφορά την εντατικοποίηση των πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων των δύο χωρών, ειδικότερα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, έτσι όπως διατυπώθηκε στη διμερή συνάντηση των δύο Υπουργών, με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας.

resized 2 HADRIAN AND ATHENS

 

Εικ. 2. Η εικονιστική προτομή του Αδριανού σε μια ιδεατή συνομιλία με τον Επικούρειο φιλόσοφο Μητρόδωρο (331/0-278/7 π.Χ.), τους δύο αντιπροσώπους της Δεύτερης Σοφιστικής Αντώνιο Πολέμωνα (88-145 μ.Χ.) και Ηρώδη του Αττικού (101-178 μ.Χ.), καθώς και τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα και Στωικό φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο (161-180 μ.Χ.). Στο βάθος οι προτομές και κεφαλές των «Κοσμητών» παρακολουθούν τον νοητό διάλογο. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιασθεί ο φιλελληνισμός του Αδριανού και να προβληθεί η αξία και η σημασία που διατηρεί μέχρι τις μέρες μας η κληρονομιά του. Προωθώντας την ώσμωση της ελληνικής διανόησης με τη ρωμαϊκή παράδοση, ο Αδριανός συνεισέφερε αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτισμικής βάσης, που αποτέλεσε ένα από τα ουσιωδέστερα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού. Από την άποψη αυτή, η έκθεση σηματοδοτεί και προαναγγέλλει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα εορταστεί το 2018. Τα εκθέματα, 40 στο σύνολό τους, προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η αίθουσα των Αθηναίων Κοσμητών στη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Γλυπτών επιλέχθηκε ως το ιδανικό σκηνικό για την ανάπτυξη της μουσειολογικής ιδέας. Πορτραίτα του αυτοκράτορα Αδριανού τοποθετήθηκαν στο κέντρο της αίθουσας σε ένα νοερό φιλοσοφικό διάλογο για τον ελληνικό πολιτισμό με εμβληματικές μορφές διανοητών της αρχαιότητας, όπως ο Μητρόδωρος, ο Αντώνιος Πολέμων και ο Ηρώδης του Αττικού. Τη φανταστική συνομιλία παρακολουθούν τα πορτραίτα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη ως σύμβολα της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης και οι Κοσμητές, οι αξιωματούχοι που είχαν την ευθύνη της διανοητικής και σωματικής εκπαίδευσης των εφήβων στα αθηναϊκά γυμνάσια της αυτοκρατορικής περιόδου. Μέσα από το εμπλουτισμένο εκθεσιακό αφήγημα, οι θεματοφύλακες της παραδοσιακής ελληνικής παιδείας προσεγγίζονται με νέα ερμηνευτικά μέσα, που αναδεικνύουν τη βαθιά πνευματική συγγένεια του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού. Ο κόσμος των Γυμνασίων της Αθήνας ζωντανεύει επίσης με μια σειρά αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων και την υπέροχη προτομή του Αντίνοου, του αγαπημένου συντρόφου του Αδριανού, που θεοποιήθηκε μετά τον πρόωρο θάνατό του και λατρευόταν στα Γυμνάσια ως πρότυπο νεανικής ομορφιάς και ρώμης.

resized 3 HADRIAN AND ATHENS

 

Εικ. 3. Εικονιστικές προτομές και κεφαλές «Κοσμητών» του 2ου και 3ου αι. μ.Χ. από την Αθήνα. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Η περιήγηση στην έκθεση ολοκληρώνεται με την επίσκεψη σε δύο άλλα σημεία του εκθεσιακού χώρου, που αναδεικνύουν συμπληρωματικές διαστάσεις της παρουσίας του Αδριανού στην Αθήνα και δημιουργούν έναν παράλληλο θεματικό περίπατο στο υπόλοιπο μουσείο. Στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης «Αθέατο Μουσείο», από τις 13 Νοεμβρίου 2017 έως τις 4 Μαρτίου 2018, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν δύο μοναδικά εκθέματα που αναδύονται από τις αποθήκες για πρώτη φορά. Η επιγραφή με το όνομα του αυτοκράτορα Αδριανού και την επωνυμία Ολύμπιος, χρονολογείται περί το 132 μ.Χ. και αποτελεί αυθεντική μαρτυρία της αναγνώρισης της προσφοράς του αυτοκράτορα από τους πολίτες της Αθήνας. Δίπλα της στέκει μια δεύτερη προτομή του αφηρωισμένου Αντίνοου, από την Πάτρα. Ο θεματικός περίπατος ολοκληρώνεται στην Αιγυπτιακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου το αιγυπτιάζον άγαλμα του Αντίνοου από το ιερό των Αιγυπτίων Θεών στον Μαραθώνα υποδέχεται τους επισκέπτες και διηγείται με τον δικό του τρόπο τις πνευματικές αναζητήσεις της εποχής.

resized 4 HADRIAN AND ATHENS

 

Εικ. 4. Εικονιστική προτομή του Αντίνοου, από την Πάτρα (130-138 μ.Χ.). Δίπλα της στήλη με κατάλογο των αξιωματούχων του Γυμνασίου και των εφήβων κατά φυλές. Από την Αθήνα. Γύρω στο 212/213 μ.Χ. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Εγκαίνια έκθεσης

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18.00 (με επίδειξη πρόσκλησης)

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου.

Η τελετή εγκαινίων θα ξεκινήσει με εορταστικό προανάκρουσμα από το κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

resized 5 HADRIAN AND ATHENS

Εικ. 5. Άποψη της έκθεσης. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Η έκθεση έχει ετήσια διάρκεια.

 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή: 09:00-16:00

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4856, 213214 4858 Fax: 210 8213573

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

www.namuseum.gr

resized 6 HADRIAN AND ATHENS

Εικ. 6. Άποψη της έκθεσης. (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

 
Η σύνδεση των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου με την πραγματική οικονομία, ο επόμενος στόχος Περιφέρειας και «Διαζώματος»
News - Πολιτισμός
Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2017 14:49

Η σύνδεση των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου με την πραγματική οικονομία, ο επόμενος στόχος Περιφέρειας και «Διαζώματος»

resized ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ-ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ- ΣΤΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Η εξέλιξη του Καινοτόμου Προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», εξετάστηκε σήμερα σε συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, μεταξύ αντιπροσωπείας του «Διαζώματος» του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους Αντιπεριφερειάρχες Π. Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη και Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα είναι από τις ευτυχέστερες ημέρες της δημόσιας ζωής μου. Βρίσκομαι ήδη στο πέρας της τέταρτης δεκαετίας. Γιατί μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη (κ. Στρ. Ιωάννου) και με τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας χαράξαμε τα επόμενα βήματα ενός οραματικού σχεδίου, αναφέρομαι όπως αντιλαμβάνεστε στην πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου. Η φιλοδοξία μας είναι να συνδεθούν τα μνημεία με τη πραγματική ζωή και την πραγματική οικονομία. Να γίνουν πρωταγωνιστές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό πρέπει να διανύσουμε το δύσκολο δρόμο του να μετατραπούν από μεμονωμένα μνημεία σε μνημεία που θα συλλειτουργούν και θα συναποτελούν μια κορυφαία πολιτιστική διαδρομή. Έχουμε λοιπόν για τα επόμενα βήματα να αντιμετωπίσουμε ένα ρωμαλέο μάρκετινγκ για αυτή τη διαδρομή, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές. Και έχουμε το μεγάλο στοίχημα να συνδέσουμε τα μνημεία με το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με όλους τους παραγωγούς, όλους τους επιχειρηματίες της Ηπείρου και όχι μόνο, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, και ενδεχομένως επιχειρηματίες από το εξωτερικό.

Και έχουμε βεβαίως να επιλύσουμε το κρίσιμο θέμα της διακυβέρνησης αυτού του καινούριου προϊόντος που θα διαμορφωθεί, που στο κέντρο της θα βρίσκεται η Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για αυτή τη σπουδαία συνεργασία και αυτή την ευκαιρία που μου παρέχετε από τον φίλο μου πια, τον κ. Καχριμάνη και τον αδερφό μου τον Στράτο (σ.σ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου), που μας έχει συνδέσει αυτή η διαδρομή. Και θέλω να δηλώσω ότι αυτό που γίνεται στην Ήπειρο το παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Πέρυσι με είχαν καλέσει από την Αμερική η Παγκόσμια Τράπεζα και δύο κορυφαία πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο Τζορτζταουν και το Χάρβαρντ) για να δουν τι συμβαίνει στην Ήπειρο, που θεωρείται το πιο προηγμένο και το πιο ελκυστικό προϊόν για την διαχείριση των μνημείων σε σχέση με την οικονομία.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα πάει στις Βρυξέλλες και συναντήθηκα με όλους τους θεσμούς και παρακολουθούν και εκεί με πολύ μεγάλη αγωνία την προώθηση, γιατί είναι το πρώτο πρόγραμμα στην Ευρώπη που εξελίσσεται με αυτά τα ολιστικά χαρακτηριστικά. Σήμερα όμως φεύγω από εδώ αισιόδοξος γιατί χαράξαμε έναν σπουδαίο οδικό χάρτη μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος».

resized ΣΤ.ΙΩΑΝΝΟΥ- ΣΤ.ΜΠΕΝΟΣ- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπένο για τη μεγάλη βοήθεια που μας έχει γίνει εκ μέρους του Διαζώματος γι’ αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα για την Ήπειρο και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι όλοι μαζί εμείς που θα εμπλακούμε μέχρι το τελικό κλείσιμο αυτού του προγράμματος, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να το δώσουμε στην κοινωνία όπως είναι πρωτοποριακό. Ευχαριστώ τον κ. Μπένο και τους συνεργάτες του που προωθούν αυτή την ιδέα. Είναι μια ιδέα που θα έχει πολλούς τομείς να βοηθήσει στην Ήπειρο, εκτός από τα αρχαία μνημεία που θα αναστηλωθούν».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για τη σημερινή συζήτηση. Προς το τέλος του 2018 θα γίνει η έναρξη των Πολιτιστικών Διαδρομών. Είναι αυτό που αποφασίστηκε από όλους ομόφωνα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και είναι πολύ σημαντικό. Αυτά τα προηγούμενα χρόνια της σκληρής δουλειάς, πραγματικά μας δίνουν αυτό το αποτέλεσμα, του να μπορούμε δηλ. να ξεκινήσουμε του χρόνου τις Πολιτιστικές Διαδρομές των Αρχαίων Θεάτρων, ένα έργο τόσο σημαντικό, όπως γνωρίζετε».

 
Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε στο Ηράκλειο η Hμέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
News - Πολιτισμός
Τρίτη, 21 Νοέμβριος 2017 14:40

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε στο Ηράκλειο η Hμέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

resized 1 1επ

Με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε o Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τιμήθηκε σήμερα Τρίτη στο Ηράκλειο η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στεφάνια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσαν η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηρακλείου, εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών αρχών , αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων.

resized 2επ

Νωρίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά τελέστηκε επίσημη Δοξολογία την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος ενώ ακολούθησε ομιλία από τον Tαγματάρχη Πεζικού (ΠΖ) Μανόλη Μουρτζάκη. 

resized 3επ

 

resized 4επ

 


Σελίδα 1 από 570

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο τρέιλερ για το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη Το «1968», η καινούρια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, έχει ολοκληρώσει πλέον ...

Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν ...