ATTICANEWS.GR

Member Area
Αυτοδιοίκηση


Μνημόνιο Περιφέρειας Αττικής και ΥΠΟΜΕΔΙ
News - Αυτοδιοίκηση
Παρασκευή, 24 Νοέμβριος 2017 15:29

Μνημόνιο Περιφέρειας Αττικής και ΥΠΟΜΕΔΙ

IMG-6240

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, δημοπρατήσεων και απαλλοτριώσεων, που απαιτούν τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, ζητά η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψε με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε. Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη εργασίας, καταρτίστηκαν: α) κοινός πίνακας έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής, αρμοδιότητας των δύο φορέων. Πρόκειται για ώριμα από μελετητική άποψη έργα που απαιτούν άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 520,7 εκατομμύρια ευρώ. β) Πίνακας επειγόντων έργων και μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Αττική, που μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με την προϋπόθεση της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή επείγουσας διαδικασίας δημοπράτησης και της εφαρμογής του άρθρου 7α του ν. 2882/2001 για τις απαλλοτριώσεις όπου απαιτούνται. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 129,8 εκατομμύρια ευρώ.

«Έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τη ζωή στη Μάνδρα, οφείλουμε την ίδια στιγμή να ξαναφτιάξουμε το κράτος ολόκληρο» δήλωσε, ερωτηθείσα σχετικά, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. «Σήμερα απαιτείται άμεσα η νομοθέτηση μιας fast track διαδικασίας προκειμένου να υπερβούμε όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση αντιπλημμυρικών μελετών», συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «εν δυνάμει πολλές ‘Μάνδρες’ στην Αττική». «Πρέπει να βάλουμε τέλος στη ‘νομοτέλεια’ αυτού του είδους των καταστροφών, που έχουν τις ρίζες τους σε δεκαετίες νόμιμων και παράνομων ενεργειών, είτε πρόκειται για την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μάνδρας πάνω στην κοίτη του ρέματος είτε για μπαζώματα ή νομιμοποίηση αυθαιρέτων». 

 
ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - Μειωμένη κατά 401 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τους θεσμοθετημένους πόρους η χρηματοδότηση των Περιφερειών από τον προϋπολογισμό 2018. Συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ζητά το ΔΣ της ΕΝΠΕ.
News - Αυτοδιοίκηση
Παρασκευή, 24 Νοέμβριος 2017 15:08

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - Μειωμένη κατά 401 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τους θεσμοθετημένους πόρους η χρηματοδότηση των Περιφερειών από τον προϋπολογισμό 2018.

Συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ζητά το ΔΣ της ΕΝΠΕ.

ENPELOGO

 

Κατά 401 εκατομμύρια ευρώ υπολείπεται των θεσμοθετημένων - με βάση το Νόμο 3852/2010 (γνωστός ως πρόγραμμα «Καλλικράτης») - πόρων των Περιφερειών η χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό του 2018.

Συγκεκριμένα, ενώ στις Περιφέρειες με βάση το Νόμο 3852/2010 αναλογεί χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου 139 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 505,9 εκατομμύρια από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Εισοδήματος (το 4,2% των 12 δις 47 εκατ. ευρώ) και 633,8 εκατ. ευρώ από τις προϋπολογιζόμενες εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (το 4% των 15 δις 848 εκατ. ευρώ), από τον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται χρηματοδότησή τους με μόλις 738 εκατ. ευρώ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Κι αυτά, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν καθώς στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών παρατηρείται το φαινόμενο οι αποδόσεις στις Περιφέρειες να είναι μικρότερες των προβλέψεων, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, με το εξής πλαίσιο θέσεων/αιτημάτων:

-Την απόδοση στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό του 2018 του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, ήτοι 1 δισεκατομμυρίου 139 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και των παρακρατηθέντων πόρων (διαφορά μεταξύ θεσμοθετημένων – αποδοθέντων πόρων) από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών.

-Την χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών των Περιφερειών, που έχει σταματήσει την τελευταία 5ετία από το Υπουργείο Εσωτερικών αν και προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.

 
Κρατική Αντιπροσωπεία από την Κίνα συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων.
News - Αυτοδιοίκηση
Πέμπτη, 23 Νοέμβριος 2017 18:11

Κρατική Αντιπροσωπεία από την Κίνα συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

resized IMG 4932

Κρατική Αντιπροσωπεία από την Κίνα για την προώθηση προϊόντων από άλλες χώρες, υποδέχθηκε στο Γραφείο Δημάρχου χθες 22/11/2017 ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για να γνωρίσουν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας. Για αυτό το λόγο, σήμερα Πέμπτη 23/11 και αύριο Παρασκευή 24/11 θα επισκεφθούν παραδοσιακό οινοποιείο και ελαιοτριβείο στην Κερατέα, ενώ θα κάνουν έρευνα αγοράς στο Δήμο Λαυρεωτικής και στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, με σκοπό να εξετάσουν το επιχειρηματικό πλάνο στο οποίο θα κινηθούν.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία δήλωσε ότι: «Ο Δήμος μας επιδιώκει την ανάπτυξη των εξαγωγών και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας και ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Επομένως, η Δημοτική Αρχή χαιρετίζει τέτοιες πρωτοβουλίες και θα σταθεί αρωγός φέρνοντας σε επαφή εν δυνάμει επενδυτές με τοπικούς παραγωγούς.»

resized IMG 9018

 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
News - Αυτοδιοίκηση
Πέμπτη, 23 Νοέμβριος 2017 17:16

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

171123-ParemvasiAT

Παρέμβαση για το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες με τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Γερμανίας, πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στις Βρυξέλλες.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Μετανάστευση, την Ασφάλεια και τις Εξωτερικές Σχέσεις της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τζιτζικώστας, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα, που προέκυψε μετά την απόφαση της Γερμανίας να προβεί αιφνιδιαστικά σε συνοριακούς ελέγχους στα αεροδρόμια για όλες τις πτήσεις από την Ελλάδα, μέχρι τον Μάιο του 2018.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. Απόστολος Τζιτζικώστας:

«Ο χώρος Σένγκεν, στον οποίο εντάσσονται τόσο η Γερμανία, όσο και η Ελλάδα είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι συστατικό στοιχείο της ‘κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας’ και δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω. Έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα μέτρα σε όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν για την ασφάλεια, την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η γερμανική απόφαση στερείται νομικής, πολιτικής και ηθικής βάσης. Πρωτίστως, δεν σέβεται τις αρχές της ΕΕ, την ευρωπαϊκή λογική, νοοτροπία και κουλτούρα, τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η απάντηση σε όλους τους φόβους είναι η πραγματική κι όχι η προσχηματική συνεργασία, μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται μονομερώς και απροειδοποίητα τέτοιου είδους αποφάσεις.

Η συνθήκη και ο χώρος Σένγκεν είναι από τα βασικά κεκτημένα της ΕΕ. από τα οποία δεν πρέπει να υπαναχωρήσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στιγματίζεται αδικαιολόγητα, καθώς δεν έχει θέσει σε καμιά περίπτωση σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν και των κρατών μελών που έχουν υπογράψει τη σχετική συνθήκη. Ο αρνητικός αντίκτυπος από την απαράδεκτη αυτή απόφαση της Γερμανίας στην καθημερινότητα των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών είναι άμεσος. Τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα εντός της ΕΕ, θέτουν σε κίνδυνο τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης και δεν εξυπηρετούν το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αρθεί αυτό το απαράδεκτο μέτρο, που ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας εδώ και δέκα μέρες.

 
Δήμος και Γ΄ Σώμα Στρατού/NRDC-GR γιόρτασαν μαζί την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Εισόδια της Θεοτόκου. Εθνική υπερηφάνεια και ρίγη συγκίνησης στο Πανόραμα.
News - Αυτοδιοίκηση
Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2017 18:05

Δήμος και Γ΄ Σώμα Στρατού/NRDC-GR γιόρτασαν μαζί την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Εθνική υπερηφάνεια και ρίγη συγκίνησης στο Πανόραμα.

 MG 6610

Πλημμύρισε από εθνική υπερηφάνεια το αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο δημαρχείο Πανοράματος κατά την κοινή γιορτή του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και του Γ' Σώματος Στρατού NRDC-GR, που γιόρτασαν μαζί δύο σημαντικές Ημέρες. Την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Η εκδήλωση με τίτλο «Στην αγκαλιά της Θεοτόκου οι Ένοπλες Δυνάμεις» συνδιοργανώθηκε από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το Γ΄ Σώμα Στρατού/NRDC-GR. Συνεχίζοντας έτσι την παραγωγική και αγαστή διασύνδεσή τους που εγκαινίασαν πρόσφατα με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας των δύο πλευρών, το οποίο υπέγραψαν ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο διοικητής του Σώματος, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος και το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ποιοτικών εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δράσεων.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, που τίμησε με την παρουσία του και ευλόγησε την εκδήλωση. «Αυτός ο τόπος ξέρει να ζει και να γράφει μέσα από τα δύσκολα τα δικό του έπος», σημείωσε ο κ. Βαρνάβας. Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ενώ βασικός ομιλητής για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημήτρης Μπίκος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπέμπουν εθνικό φρόνημα, ικανότητα και ετοιμότητα. Ταυτόχρονα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί βοηθάμε την κοινωνία στην αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας», σημείωσε ο στρατηγός, ο οποίος αναφερόμενος στη συνεργασία με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη χαρακτήρισε τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη «φίλο αλλά και πρωτοπόρο σε ζητήματα καινοτομίας». Από τη μεριά του ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Βαρνάβα που ευλόγησε την εκδήλωση, αλλά και για τη γενναία στήριξη που παρέχει η Μητρόπολη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως στην κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκη μέσω των 8.000 συσσιτίων καθημερινά. Επίσης ευχαρίστησε τον στρατηγό Δημήτρη Μπίκο για τη συνεργασία, αλλά και την εξωστρέφεια που επιδεικνύει το Γ' Σώμα Στρατού, ενώ επισήμανε με νόημα ότι «όσο και αν ξεμακραίνει η ιστορία και μοιάζουν όλα μικρά, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ιστορία γράφηκε από μεγάλους ήρωες που φορούσαν στολή. Είτε ήταν το χακί των στρατιωτών είτε το ράσο των κληρικών».

Στην εκδήλωση πρωταγωνιστής ήταν η μουσική από την Βυζαντινή Χορωδία της ΣΣΑΣ και τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR. Mε τα εμβατήρια και τα τραγούδια τους προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στο πυκνό ακροατήριο που κατέκλυσε το αμφιθέατρο τραγουδώντας ύμνους βυζαντινής μουσικής, αλλά και εμβατήρια στρατιωτικής μουσικής. Στο τραγούδι συμμετείχαν ο Σωκράτης Παπαϊωάννου και ο υπολοχαγός Δημήτρης Ζημπίδης. Συγκινητικές και οι στιγμές που ανέβηκαν στη σκηνή οι χορωδίες της Εταιρίας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, του Σωματείου Ειδικής Αγωγής «Η Ζωή» και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Ο Κύκλος» με τον μαέστρο Γιάννη Ιωσηφίδη, ενώ άρεσε πολύ και η κοινή ερμηνεία τραγουδιών που απέδωσαν οι χορωδίες με την Στρατιωτική Μουσική του Γ' ΣΣ. Επίσης ιδιαίτερο σημείο η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της κακοκαιρίας στη δυτική Αττική, ενώ συγκίνησε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου στο κλείσιμο της βραδιάς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκε έκθεση Αγιογραφίας της Ελένης Αγγελίδου, η οποία εκτέθηκε στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανοράματος, ενώ την εκδήλωση παρουσίασαν η δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Ιφιγένεια Παραστατίδου και ο Ίλαρχος Αθηνόδωρος Μοσχόπουλος.

 


Σελίδα 1 από 1783

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο τρέιλερ για το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη Το «1968», η καινούρια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, έχει ολοκληρώσει πλέον ...

Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν ...