ATTICANEWS.GR

Member Area
Επικαιρότητα
Επικαιρότητα.


Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κα. Μαρίγια Γκαμπριέλ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
News - Επικαιρότητα
Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 22:01

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κα. Μαρίγια Γκαμπριέλ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

resized DK1 8752

 

resized DK1 8762

resized DK1 8773

 
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
News - Επικαιρότητα
Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 13:07

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη 
στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος 
 

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2017

resized DIM8173  
Λυπάμαι που επιστρέφω σε ένα χώρο που μου είναι ιδιαίτερα οικείος - την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου - σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά δυσάρεστη. Πραγματικά, ακούγοντας τους Υπουργούς να δίνουν τις εξηγήσεις τους, για αυτή την μεγάλη οικολογική καταστροφή, σκέφτηκα ότι ή δεν έχουν συναίσθηση της έκτασης του προβλήματος και του μεγέθους της οικολογικής καταστροφής ή συνειδητά προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις δικές τους αβλεψίες και αστοχίες και το τι προκάλεσε αυτό το ναυάγιο. Αλλά κυρίως για το πως η πολιτεία χειρίστηκε, τις κρίσιμες μέρες και ώρες μετά το συμβάν, αυτό το οποίο πραγματικά συνέβη.
 
Για να αξιοποιήσω καλύτερα το χρόνο, θα κάνω μια σειρά από συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό. Θα παρακαλούσα, στη δευτερολογία του, αν έχει την καλοσύνη να τις απαντήσει όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται.
 
Ερώτηση πρώτη: Δεν αναφερθήκατε σ' αυτό καθόλου κύριε Υπουργέ. Γιατί δόθηκαν δύο παρατάσεις του αξιόπλοου του συγκεκριμένου πλοίου από την Επιθεώρηση Πλοίων μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το πλοίο βρισκόταν εντός του Σαρωνικού και ήταν πολύ εύκολο να περιέλθει στην προβλεπόμενη τακτική επιθεώρηση; Τι ακριβώς έγινε εκεί; Υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένες; Έχουν διερευνηθεί; Και αν ναι, τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο, το οποίο ξεκάθαρα αποδεικνύετο ότι δεν έπρεπε να πλέει, είχε αξιόπλοο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο οποίο εσείς ο ίδιος προΐστασθε;
 
Δεύτερη ερώτηση: Τι ακριβώς έγινε τις κρίσιμες ώρες από την στιγμή που έγινε γνωστό στο Υπουργείο το συγκεκριμένο ναυάγιο μέχρι την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων - δημοσίων και ιδιωτικών - για να περιοριστεί η έκταση της φυσικής καταστροφής;
 
 Είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι ήταν πρωτοφανής η κινητοποίηση και ότι δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν άλλο τέτοιο φαινόμενο με αντίστοιχη αποτελεσματικότητα. Θα σας κάνω την εξής ερώτηση. Έχει περιέλθει στην προσοχή μου το γεγονός ότι, στις 5 Μαρτίου του 2012, στον Κόλπο της Ελευσίνας, έγινε ένα ναυάγιο  του πλοίου «Α1» αντίστοιχου μεγέθους περίπου με το «ΑΓΙΑ ΖΏΝΗ». Βούλιαξε. Κουβαλούσε 1.800 τόνους μαζούτ και 500 τόνους πετρελαίου κίνησης. Τι έγινε τότε και δεν είχαμε αντίστοιχη ρύπανση και τι έγινε διαφορετικά αυτήν την φορά; Γιατί τότε ελέχθη το πρόβλημα και τώρα δεν ελέγχθηκε; Πρέπει σ' αυτό να δώσετε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις.

resized DIM8182
 
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για εσάς προσωπικά, κύριε Υπουργέ. Αυτό το οποίο σας χρεώνουν είναι ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος. Ότι έπρεπε να περάσουν τρεις ημέρες για να κινητοποιηθείτε ουσιαστικά, για να ενημερώσετε τους αρμόδιους φορείς και για να καταλάβετε τι ακριβώς είχε συμβεί. Γιατί αργήσατε, κύριε Υπουργέ, τρεις ημέρες να γυρίσετε από το Λονδίνο; Τι είχατε τόσο σημαντικό να κάνετε στην αγγλική πρωτεύουσα το οποίο σας υποχρέωσε να καθίσετε εκεί και να μην επιστρέψετε άμεσα για να προΐστασθε, ως οφείλετε, των υπηρεσιών συντονισμού και απορρύπανσης;
 
Το πιο σημαντικό ερώτημα για μένα, κύριε Υπουργέ - γιατί φοβάμαι ότι είτε δεν σας ενημέρωσαν καλά οι υπηρεσίες είτε είπατε ψέματα στο Εθνικό Κοινοβούλιο - είναι γιατί καθυστερήσατε τέσσερις μέρες να ζητήσετε την βοήθεια του EMSA έτσι ώστε το πλοίο «AKTAIΑ», το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο, ακριβώς για αυτό τον λόγο, να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Το δελτίο του EMSA είναι σαφές. Το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου και «On 13 September, the Greek authorities requested the mobilisation of the Aktea». Λοιπόν, κάποιος λέει ψέματα, κ. Υπουργέ. Λοιπόν, ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς; Σας παρακαλώ λοιπόν! Ψεύδεστε, κ. Υπουργέ.
 
Καταθέτω στα πρακτικά το δελτίο του EMSA, το οποίο το αποδεικνύει. Μεταξύ του EMSA και του κ. Κουρουμπλή, πιστεύω τον EMSA. Τρεις μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, κ. Υπουργέ, και δεν επιστρέφατε πίσω. Σαν δεν ντρέπεστε λίγο.
 
Κατανοώ απόλυτα τον εκνευρισμό του Υπουργού, ο οποίος ήδη θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, αν είχε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια. Σας κρίνουν, όμως, οι πολίτες. Και εσάς και τον πρωθυπουργό που σας κρατάει στη θέση σας, με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα που είχατε βέβαια.

resized DIM8189
 
Λοιπόν, τι έγινε με το συντονισμό; Πότε ενημερώθηκαν πραγματικά οι Δήμαρχοι για το περιστατικό; Πότε ενημερώθηκαν, κ. Υπουργέ; Δεν γνωρίζατε ότι είχε διαφύγει κάποια κηλίδα και, με βάση τους ανέμους, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος αυτή να κατευθυνθεί προς τις ακτές του Σαρωνικού; Γιατί δεν ενημερώσατε τους Δημάρχους; Και γιατί οι Δήμαρχοι αντιμετώπισαν το πρόβλημα όταν είδαν την κηλίδα στις ακτές τους;
 
Πείτε μας τώρα, κ. Υπουργέ, ποιος λέει ψέματα; Οι Δήμαρχοι πάλι λένε ψέματα ή εσείς, κ. Υπουργέ, που μάλλον δεν αντιληφθήκατε την έκταση του προβλήματος; Ποιος ήταν ο κεντρικός συντονισμός;
 
Πήγα την Πέμπτη και έκανα μια επιθεώρηση. Τι είδα; Είδα πανικόβλητους Δημάρχους, είδα ιδιωτικές υπηρεσίες να παρέχουν υπηρεσίες απορρύπανσης, χωρίς να υπάρχει κάποια κεντρική χαρτογράφηση των πραγματικών εστιών ρύπανσης. Και είδα Δημάρχους, οι οποίοι - οργισμένοι όλοι - με μια φωνή έλεγαν το ίδιο πράγμα: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεν έχουμε καμία ειδοποίηση. Δεν έχουμε καμία κατεύθυνση».

resized DIM8232
 
Πότε φτιάχτηκε αυτό το περιβόητο συντονιστικό στο οποίο αναφέρεστε; Και τι εντολές δώσατε στους Δημάρχους και στους απλούς πολίτες, οι οποίοι πρόθυμα προσήλθαν να βοηθήσουν σε μια επιχείρηση, για την οποία δεν ήταν καν κατάλληλα εξοπλισμένοι; Άρα, ποιο ήταν το επίπεδο του συντονισμού; Ποιο ήταν το επίπεδο της κινητοποίησης; Και ποιο ήταν το επίπεδο της ενημέρωσης των Τοπικών Αρχών, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πρώτη του έκφραση;
 
Και τέλος, κ. Υπουργέ, γνωρίζετε τη διεθνή σύμβαση για την ίδρυση διεθνούς κεφαλαίου για την αποζημίωση ζημιών ρύπανσης; Έχετε κινητοποιηθεί; Σας παρακαλώ, ερωτήσεις σας κάνω. Σταματήστε. Είστε υπεύθυνος γι' αυτό το πρόβλημα. Δεν ντρέπεστε λίγο; Κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος. Είστε υπεύθυνος γι' όλα αυτά που έχουν γίνει. Θα απαντήσετε. Υπόλογος είστε εδώ.
 
 Έχει φτιαχτεί τοπικό γραφείο, όπως προβλέπει η διεθνής σύμβαση, προκειμένου όλοι όσοι θίγονται από αυτήν τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να προσέλθουν και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις; Ή μήπως με αυτά τα οποία κάνετε και αυτά τα οποία λέτε, φορτώνοντας όλο το βάρος της ευθύνης στην εταιρία, υπονομεύετε τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης από το Διεθνές Ταμείο;
 
Λοιπόν, κ. Υπουργέ, τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα, ειδικά για το ζήτημα του EMSA, θα επιμείνω πάρα πολύ. Ψεύδεστε, για άλλη μια φορά, δημόσια για το πότε ζητήσατε την υποστήριξη του EMSA. Και εφόσον αποδειχθεί ότι είναι ακριβές ότι ζητήσατε την υποστήριξη του EMSA στις 13 Σεπτεμβρίου, όπως λέει το δελτίο Τύπου, οφείλετε, εδώ και τώρα, να υποβάλετε την παραίτησή σας. 

 

 
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό και την απόδοση ευθυνών.
News - Επικαιρότητα
Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017 12:59

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στον Σαρωνικό και την απόδοση ευθυνών.

tsipras-landscape2

Σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό, για λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων, για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/9.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολές για:

Την  άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του  αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης  εμπορικών πλοίων  στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

 
Ηνωμένα Έθνη, Απόψε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
News - Επικαιρότητα
Κυριακή, 17 Σεπτέμβριος 2017 09:27

Ηνωμένα Έθνη,

Απόψε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
aa137-gutieres kotzias

Συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει αργά το απόγευμα της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6:45 μμ (τοπική ώρα) και είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει 15 λεπτά.

Ο κ. Κοτζιάς έφτασε στη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ της Παρασκευής, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και στις 22 Σεπτεμβρίου θα χαιρετίσει την 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας περιμένει να ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων πριν ενεργοποιήσει εκ νέου τις καλές του υπηρεσίες στο κυπριακό, μετά τον τερματισμό της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, στις 6 Ιουλίου.

Ανάλογη συνάντηση θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το προσεχές Σάββατο (ή Κυριακή) με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

http://www.typos.com.cy/cat/1/article/29777

 
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Οι δεσμεύσεις μας για να γράψουμε τη δική μας ιστορία»
News - Επικαιρότητα
Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2017 22:12

 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Οι δεσμεύσεις μας για να γράψουμε τη δική μας ιστορία»

Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η Δ.Ε.Θ. 

 resized DIM5971resized DIM5987

Με την πεποίθηση ότι οι «Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ξεδίπλωσε το σχέδιό του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, από το βήμα της 82ης Δ.Ε.Θ. Υπογράμμισε ότι οι τρεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι απλές:

 

Πρώτον, να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.

 

Δεύτερον, να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Κράτους.

 

Τρίτον, να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

 resized DIM5356

Αναφέρθηκε, επίσης, στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν αμέσως μετά τις εκλογές, τονίζοντας: «Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

 

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία δεκαετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

 

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κόντρα στην λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος».

 resized DIM5581

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δεύτερο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι θα αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανάλυση κινδύνου των μέγα - δεδομένων (big data) που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, με ανασχεδιασμό των ελέγχων και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.

 resized DIM5590

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα και τις σχέσεις με τους εταίρους μας τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται. Η αλήθεια είναι σκληρή. Η Κυβέρνηση που μας λέει ότι θα μας βγάλει από τα μνημόνια το 2018 έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι.

 resized DIM5649

Κάποιοι παρίσταναν τους σκληρούς διαπραγματευτές για να κρύψουν την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδίου. Και για να κερδίσουν χρόνο στην εξουσία. Αυτό έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους να πιστεύουν ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Όχι κύριοι, δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές για τις οποίες μιλώ γιατί τις πιστεύουμε και γιατί ξέρουμε να τις κάνουμε. Αλλά δεν μπορώ και να αποδεχτώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας.

 resized DIM5656

Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία έτσι θα προτείνω και μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών.

 

Να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Και να καταργήσουμε το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%.

 resized DIM5688

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνουν ο κανόνας. Η χρήση μετρητών θα περιοριστεί δραματικά. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και με το Κράτος θα γίνονται ηλεκτρονικά. Και, υπό αυτήν την προϋπόθεση μόνο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό που θα τροφοδοτεί μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο και η καταβολή μισθοδοσίας».

 resized DIM5699

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της.

 

Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους και ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς.

Το μήνυμα είναι σαφές. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου».

 resized DIM5710

Εξειδικεύοντας το σχέδιό του για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

 

«Οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική βούληση. Χρειάζονται όμως και χρηματοδότηση. Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τρεις μεγάλες προκλήσεις. Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις. Όταν μιλάω για δεύτερη ευκαιρία δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και διεκδικούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος.

 

Όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, στη φοροδιαφυγή και στην μαύρη εργασία. Που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους. Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, εξάγει, αναλαμβάνει κίνδυνους. Που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την πατρίδα με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο.

 

Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού».

 resized DIM5721

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας αναφέροντας ότι για το σκοπό αυτό θα κινηθεί σε τρείς άξονες: Την Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρχει επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων που θα γίνει με την εισαγωγή λευκού μητρώου επιχειρήσεων και την θέσπιση κινήτρων με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις.

 resized DIM5741

Ξεχωριστή αναφορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε:

 

«Στην Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά. Οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.

 

Να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας».

 resized DIM5778

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων: «Δίνουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο “πράσινα” και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και το φόρο υπεραξίας για τρία χρόνια και απλουστεύουμε τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που - με όλα τα νόμιμα παραστατικά - κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».

 resized DIM5798

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε επίσης τις προθέσεις του για το Κράτος, υπογραμμίζοντας: «Χωρίς περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών δεν μπορούμε να μειώσουμε όσο θέλουμε την φορολογία. Εισάγουμε και λειτουργούμε ένα καινοτόμο σύστημα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών, λειτουργιών και προσωπικού. Και τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Όχι μόνο για υποδομές, αλλά και για υπηρεσίες. Μια ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας που θα απλοποιήσει την επαφή του πολίτη με το Κράτος. Και θα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την έκδοση νέας ταυτότητας σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής».

 resized DIM5802

Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά και την Παιδεία, που - όπως τόνισε - αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου του. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος. Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία. Επιβραβεύουμε τον αγώνα να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Αυτό είναι αριστεία, αξιοσύνη, προκοπή. Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα, αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις επιθυμίες των νέων μας.

 resized DIM5849

Ιδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τους καλύτερους μαθητές. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο. Οι νόμοι Μπαλτά - Φίλη - Γαβρόγλου καταργούνται. Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους.

 resized DIM5865

Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα Πανεπιστήμιο. Η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

 resized DIM5903

Στόχος μου είναι μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουμε τα καλύτερα Πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και από πρωταθλητές στην εξαγωγή φοιτητών να γίνουμε ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όπου τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου θα θέλουν να έχουν παράρτημα. Θέλω σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαθητείας για απόφοιτους πανεπιστήμιων εξάμηνης διάρκειας. Παρότι η ανεργία στους νέους και τις νέες αγγίζει το 50%, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει σήμερα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Και είναι έγκλημα να υπάρχουν διαθέσιμοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι για κατάρτιση και να λιμνάζουν. Γι’ αυτό δίνουμε σημαντική ώθηση σε προγράμματα ριζικής επανειδίκευσης σε ειδικότητες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αλλά και στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης για εργαζόμενους και στελέχη.

 resized DIM5920

Όχι στην παλιά λογική των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία απέτυχαν οικτρά. Αλλά αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία και προσφέροντας ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης με πιστοποίηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως η ταχύρρυθμη εκπαίδευση ανέργων με πτυχία θετικών επιστημών (μαθηματικών, φυσικών) σε δεξιότητες προγραμματισμού. Αντί να ελπίζουν να διοριστούν σε 10 χρόνια μέσω ΑΣΕΠ σε κάποιο σχολείο ως καθηγητές, να βρουν δουλειά τώρα ως προγραμματιστές. Θα πω μόνο το εξής: Η κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες της νέας γενιάς. Περισσότεροι νέοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και εισοδηματίες. Δίνει ευκαιρίες σε όλους και δεν αφήνει πίσω κανέναν».

 resized DIM5924

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι «ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική» και πρόσθεσε «μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό. Πιστέψτε μαζί μου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον μιας Ελλάδας στην οποία θα χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ισονομίας. Κυρίως όμως πιστέψτε στις δικές σας δυνατότητες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία». 

resized DIM5934resized DIM5940resized DIM5971resized DIM5984resized DIM5997resized DIM6008resized DIM6012resized DIM6016resized DIM6032resized DIM6085resized DIM6098resized DIM6104resized DIM6136resized DIM6144resized DIM6154resized DIM6179resized DIM6239resized DIM6320resized DIM6347resized DIM6376resized DIM6408resized DIM6437resized DIM6449resized DIM6456resized DIM6490resized DIM6503resized DIM6523resized DIM6552resized DIM6561resized DIM6599resized DIM6679resized DIM6709resized DIM6746resized DIM6761resized PAP4018resized PAP4028resized PAP4104resized PAP4113resized PAP4203resized PAP4250resized PAP4255resized PAP4261

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2017 23:21
 


Σελίδα 1 από 1346

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
Χαμογελαστή πρεμιέρα για την Ταινία Emoji - 21 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους
ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ EMOJI Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Αθήναιον, ...

Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.
Μεγαλειώδης η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 23ο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου - Χολαργού. Μια μαγική βραδιά έζησαν ...