ATTICANEWS.GR

Member Area
ΒΙΒΛΙΟ


Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βασιλείου «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον»
News - ΒΙΒΛΙΟ
Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017 21:20

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βασιλείου «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον»

resized  DIM3908

Κυρίες και κύριοι,

Είναι για μένα μεγάλη τιμή να μιλήσω σήμερα στην παρουσίαση του δεύτερου τόμου της αυτοβιογραφίας του Προέδρου Βασιλείου. Είναι γνωστό ότι οι βιογραφίες πολιτικών ηγετών - και ιδιαίτερα οι αυτοβιογραφίες - λαμβάνουν ενίοτε χαρακτήρα αγιογραφίας. Οι ηγέτες περιβάλλονται από λάμψη που αποκλείει κάθε κριτική - πόσο μάλλον αμφισβήτηση. Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Βασιλείου επιχειρεί σε πολλά σημεία να κάνει την αυτοκριτική του. Άμεση και έμμεση. Ασφαλώς αυτό συναρτάται με το ότι ο Γιώργος Βασιλείου ήταν μια μοναδική περίπτωση ενός «μη πολιτικού» πολιτικού.

Η εκλογή του διέψευσε το δόγμα που επιμένει ότι δεν υπάρχει «εξ αποκαλύψεως» πολιτική. Επιβεβαίωσε όμως και το ότι στην πολιτική δεν μπορεί κανείς να τα κάνει όλα μόνος του. Και εδώ εντοπίζω ένα παράδοξο που ισχύει στην περίπτωση του Γιώργου Βασιλείου. Ενώ ήταν πραγματιστής σε ό,τι αφορούσε τα κοινά, υπήρξε ρομαντικός σε ό,τι αφορούσε τον ίδιο ως πολιτικό πρόσωπο. Ο Γιώργος Βασιλείου βλέπει τους άλλους Προέδρους της Κύπρου - δίχως εξαίρεση - «ως Προέδρους κυρίως του κόμματος τους ή του συνασπισμού που τους υποστήριζε» - σε αντίθεση με τον ίδιο που ήταν «Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και όχι του Κόμματός του» (σελ.27-28). Μάλιστα συχνά αναφέρεται επικριτικά στους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς ως «κομματάρχες». Η διαφορά βέβαια έγκειται βασικά στο ότι ο ίδιος δεν είχε κόμμα. Και αυτό το γεγονός είναι που κάνει την περίπτωση Βασιλείου τόσο ξεχωριστή. Όμως το κόμμα είναι το κύτταρο της δημοκρατίας. Δίχως κόμμα δεν νοείται δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Αυτό ισχύει σε απόλυτο βαθμό στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Και σε μεγάλο βαθμό στις προεδρικές δημοκρατίες.

resized  DIM4026

Ο ηγέτης σε μια δημοκρατία όσο κι αν είναι φωτισμένος και ικανός, δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από το πλαίσιο οργάνωσης του πολιτικού συστήματος. Η μη συμβατική ανάδειξη του Γιώργου Βασιλείου στην Προεδρία υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία του αλλά και η βασικότερη αδυναμία του. Διότι δεν αποδέχθηκε ποτέ τη συχνά ασφυκτική λογική των κομματικών συσχετισμών και μηχανισμών και έτσι οδηγήθηκε στην απρόσμενη για τον ίδιο ήττα του, παρότι η Προεδρία του ήταν συνολικά ιδιαίτερα επιτυχημένη. Παραδέχεται ότι ενώ είχε Πρόγραμμα διακυβέρνησης, δεν είχε κάνει καμία προετοιμασία μέχρι την ημέρα της εκλογής του σχετικά με τα πρόσωπα που θα εφάρμοζαν το Πρόγραμμά του. Δηλαδή, δεν ήξερε μέχρι την τελευταία στιγμή με ποιους θα κυβερνήσει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι επρόκειτο για συνειδητή επιλογή και απόδειξη αρετής. Με την έννοια ότι δεν είχε δεσμεύσεις και ότι δεν είχε τάξει θώκους για να αποκομίσει ψηφοθηρικά οφέλη. Όμως η διακυβέρνηση μιας χώρας είναι συλλογική υπόθεση. Ο ηγέτης θα πρέπει να έχει δοκιμάσει τους συνεργάτες του και να έχει ζυμωθεί με αυτούς ώστε να είναι έτοιμος να τους αξιολογήσει. Να τοποθετήσει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση και να τον περιβάλλει με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του. Αυτό ο Γιώργος Βασιλείου δεν το είχε κάνει.

resized  DIM3998

Και είναι αρκετά οξύμωρο ότι, για παράδειγμα, κράτησε ως ΥΠΕΞ τον Γιώργο Ιακώβου, που ήταν ο ΥΠΕΞ του Σπύρου Κυπριανού, και που είχε χαράξει την πολιτική της «πρόταξης» στο εθνικό ζήτημα - μιας πολιτικής που ο Βασιλείου αντιμαχόταν έντονα. Επίσης, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει υπουργούς που είχαν θητεύσει παλιότερα υπό τον Πρόεδρο Μακάριο και τον Πρόεδρο Κυπριανού και να ζητήσει από τον Κληρίδη πολιτικούς του ΔΗΣΥ για να στελεχώσει την κυβέρνησή του.  Οι επιλογές υπουργών από το ΑΚΕΛ ήταν αναμενόμενες, δεδομένου ότι το κόμμα είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Βασιλείου. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των Υπουργών του -ιδιαίτερα στα καίρια χαρτοφυλάκια - είχε αναφορές σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ίδιος ο Βασιλείου απέρριψε και την ιδέα της δημιουργίας νέου κόμματος όταν βρέθηκε στην Προεδρία – όπως έπραξε για παράδειγμα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρότι και αυτό το παρουσιάζει ως αποτέλεσμα συνειδητής ενάρετης επιλογής («δεν ήθελα να γίνω κομματάρχης»), παραδέχεται ωστόσο ότι μια τέτοια επιλογή θα τον έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ. Ο απόλυτα ανεξάρτητος βρέθηκε τελικά εκ των πραγμάτων ιδιότυπα εξαρτημένος. Καταρχάς από το ΑΚΕΛ αλλά και από μια Βουλή που δεν ήλεγχε. Και βέβαια, η διάσπαση του ΑΚΕΛ το 1989 ήταν άλλος ένας ανασταλτικός παράγων. Όπως ο ίδιος παραδέχεται: «για να προχωρήσεις πρέπει να είσαι έτοιμος να διαχωρίζεις το ουσιώδες από το επουσιώδες και να συμβιβάζεσαι» σελ.36. Δεν ήταν όμως έτοιμος να συμβιβαστεί με όσα ο ίδιος θεωρούσε «ουσιώδη». Και έτσι - ασυμβίβαστα - οδηγήθηκε σε ήττα (αν και οριακή - 2.200 ψήφοι ήταν η διαφορά) από τον Γλαύκο Κληρίδη το 1993. Όπως ο ίδιος ομολογεί (σελ.500), την ήττα δεν την περίμενε.  

resized  DIM3934

Και αυτό δείχνει την πολιτική του αδυναμία να ανεχθεί ορισμένα πολιτικά αυτονόητα. Γράφει: «δεν έλαβα υπόψη μου ότι πολλοί ψηφοφόροι κρίνουν με βάση το προσωπικό συμφέρον και αδιαφορούν για το εθνικό καλό». (σελ.501) Γράφει με παρρησία και με διάθεση αυτοκριτικής: «Δεν θέλησα να δεχθώ ότι για να φτάσεις στον στόχο σου, δεν μπορείς πάντα να οδεύεις από την κύρια λεωφόρο αλλά πρέπει να χρησιμοποιείς και παράπλευρους δρόμους». (σελ.502) Το βιβλίο του Βασιλείου είναι γεμάτο από προσωπικές αφηγήσεις και σκέψεις που φωτίζουν με συνέπεια μια σημαντική πενταετία για την Κύπρο. Αποτελεί ουσιαστικά έναν απολογισμό της διακυβέρνησης της Κύπρου, από τον Φεβρουάριο 1988 που εκλέχτηκε Πρόεδρος ως τον Φεβρουάριο του 1993 που ηττήθηκε στις εκλογές. 

Ήταν λοιπόν ο πρώτος και μοναδικός Πρόεδρος εκτός πολιτικού συστήματος.  Και αυτό από μόνο του αποτελεί σημαντικό γεγονός. Στο πρόσωπό του οι πολίτες είδαν την αναγκαία αλλαγή. Εισέπραξε την αμφισβήτηση του κατεστημένου πολιτικού συστήματος. Αλλά και την αισιοδοξία ότι ένας πραγματιστής τεχνοκράτης θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα το κοινό αγαθό. Η εκλογική επιτυχία του ήταν συνδυασμός της αποτυχίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και της προσωπικότητάς του που πρέσβευε το καινούργιο. Την επανάσταση της λογικής. Ο Βασιλείου πολιτεύτηκε με αναλυτικό Πρόγραμμα - κάτι πρωτόγνωρο για την Κύπρο. Μάλιστα κατέθεσε και λεπτομερές πρόγραμμα 100 ημερών. Εισάγοντας μια λογική ”project management” στην πολιτική. Αποτελεί αξιοθαύμαστο επίτευγμα η συνεπής υλοποίηση του προγράμματος των 100 ημερών. Έθεσε τις στέρεες βάσεις για την υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος της πενταετίας. Πολιτεύτηκε με αρχές και αξίες. Υπό την έννοια αυτή υπήρξε ένας αδιαμφισβήτητος statesman: Στο νου του είχε το μακροπρόθεσμο όφελος του τόπου του και των επόμενων γενεών.  Όχι το βραχυπρόθεσμο όφελος που θα τον διατηρούσε στην εξουσία. Και βέβαια, υπό αυτό το πρίσμα, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 1993.

resized  DIM3770

Όμως το έργο που πρόλαβε να ολοκληρώσει ήταν σημαντικό. Όχι μόνο ως μεταρρυθμιστής της Κύπρου αλλά και ως πραγματιστής στην αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος. Η πενταετία Βασιλείου ουσιαστικά αναδιοργάνωσε τις δομές του κυπριακού κράτους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – όπως και στην Ελλάδα άλλωστε - το πελατειακό κράτος ήταν στο απόγειό του. Μεθοδικά καταπολέμησε τον κομματισμό, και δημιούργησε νέους θεσμούς όπως ο Επίτροπος Διοικήσεως (Ombudsman), η Υπηρεσία Περιβάλλοντος (για πρώτη φορά μάλιστα χαράσσεται τότε πολιτική για το περιβάλλον στην Κύπρο) αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1992 με μόλις 486 φοιτητές. Θεμελιώθηκε πάνω σε φιλελεύθερες αρχές αυτονομίας, μακριά από τον πνιγηρό κρατικό εναγκαλισμό. Σήμερα, αριθμεί πάνω από 600 καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό.  Πάνω από 400 άτομα διοικητικό προσωπικό. Έχει φοιτητές από πάνω από 50 χώρες του κόσμου. Σημειώνει σημαντική πρόοδο στις διεθνείς κατατάξεις (rankings) πανεπιστημίων και χρηματοδοτείται κατά 50% περίπου από ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η οικονομία την περίοδο 1988-1993 σημείωσε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,7%.  Ήταν ο μεγαλύτερος που γνώρισε ποτέ η Κύπρος. Η δημοσιονομική του πολιτική στηρίχθηκε στο νοικοκύρεμα του κράτους, στη σταδιακή μείωση του ελλείματος του προϋπολογισμού, σε φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την μείωση των φορολογικών συντελεστών και παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σταθούμε λίγο εδώ καθώς η φορολογική μεταρρύθμιση ήταν πράγματι δραστική. Ο Βασιλείου κατήργησε μονομιάς όλες τις φοροαπαλλαγές. Γράφει σχετικά (σελ. 304) «Οι διάφορες απαλλαγές, εξαιρέσεις και επιστροφές από άμεσους και έμμεσους φόρους είχαν επεκταθεί στο σημείο να χάσουμε πλήρως τη δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης».

resized  DIM3874

Επιπλέον καθόρισε την βασική αρχή ότι όλα τα μέτρα κοινωνικής φύσεως θα προωθούντο μέσω δαπανών και όχι φορολογικών εκπτώσεων. Ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, η μείωση των φόρων και οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, οδήγησαν σε σημαντικές επιτυχίες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων με ετήσια αύξηση 10%. Οι επενδύσεις είχαν ως αποτέλεσμα την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και την επίτευξη της δυναμικής ανάπτυξης. Τον Μάιο του 1992 συνέδεσε την κυπριακή λίρα με το ECU, καθοριστικό βήμα αρχικά για την προσέγγιση της Κύπρου με την Ε.Ε. και αργότερα για την ένταξή της στην ευρωζώνη. Παράλληλα, το 1990 υπέβαλε την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., που επιτεύχθηκε το 2004. Είναι γνωστός ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχε ο Βασιλείου, μετέπειτα ως επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.  

Το γεγονός και μόνο ότι εκλήθη να προσφέρει στην επίτευξη αυτού του ζωτικού εθνικού στόχου για την Κύπρο από πολιτικούς του αντιπάλους, αποτελεί μια σαφή αναγνώριση στην αξία και το πρόσωπό του. Είναι σημαντικές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι αναφορές στο βιβλίο του για τον τρόπο που διεξάγονταν και ισορροπούσαν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ε.Ε. με τις παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη λύση του εθνικού ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αποκαλυπτική είναι η συνάντηση Βασιλείου - Γκένσερ τον Μάρτιο του 1992, όπου συζητείται η εισδοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. ως το καλύτερο μέσο πίεσης προς την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού (σελ. 207). Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο Βασιλείου στην πενταετή Προεδρία του πέτυχε την αναστροφή της, μέχρι το 1988, αδιέξοδης πορείας του Κυπριακού. Και έβαλε τα θεμέλια για την μεγαλύτερη επιτυχία. Την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς να έχει τεθεί ως όρος η επίλυση του Κυπριακού.

resized  DIM3855

Κυρίες και κύριοι,

 Θα ολοκληρώσω την σημερινή μου παρέμβαση με αναφορά στο επίμετρο του βιβλίου που αφορά στο παρόν. Εκεί ο Βασιλείου διαπιστώνει ουσιαστικές συγκλίσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί και διατυπώνει την ελπίδα του για κατάληξη και τελική διευθέτηση του εθνικού ζητήματος. Συμμερίζομαι αυτήν του την ελπίδα. Συμμερίζομαι τη διαπίστωσή του ότι χρειάζεται «πραγματιστική διάγνωση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων» (σελ 513), που θα επιτρέψει να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις για την επίλυση. Η πρόσφατη προσπάθεια στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, δυστυχώς οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η Άγκυρα δεν μπόρεσε τελικά να απεγκλωβιστεί από ξεπερασμένες και αναχρονιστικές λογικές.

Δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ανταποκριθεί στην ισχυρή πολιτική βούληση, στις άοκνες προσπάθειες και το εποικοδομητικό πνεύμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Όμως στην πολιτική και στη διπλωματία ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ. Θέλω να ελπίζω ότι η περίοδος αυτή που διανύουμε θα αποδειχθεί τελικά ένα χρήσιμο διάλειμμα για περίσκεψη και αναστοχασμό, ώστε μετά τις Προεδρικές Εκλογές να έχουμε μία επανεκκίνηση των προσπαθειών. Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα μπορέσει να εντοπίσει τους λόγους που θα την οδηγήσουν στο να εγκαταλείψει την σημερινή αρνητικότητα. Ότι θα μπορέσει να διακρίνει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τη σταθερότητα, την ειρήνη και έτσι, για την ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Καθώς για την ίδια την ευρωπαϊκή της πορεία που διέρχεται την πιο δύσκολη, την πιο αρνητική στιγμή της.

resized  DIM3801

Κλείνω, επαναλαμβάνοντας πόσο χρήσιμο είναι το βιβλίο του Γ. Βασιλείου, ως ένα μανιφέστο φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Και δεν μπορώ να μην εκφράσω το θαυμασμό μου γιατί η Κύπρος, υπό μία άλλη ηγεσία, κατάφερε και ξέφυγε από τη μέγγενη των μνημονίων. Με την εφαρμογή ενός τολμηρού προγράμματος γενναίων αλλαγών, που της επιτρέπει σήμερα να αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 4%. Χρήσιμα μαθήματα και για την πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ.

resized  DIM3787

 

resized  DIM3892

 
Με ομιλητές τον Σάββα Αναστασιάδη και τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Παρουσιάστηκε στο Πανόραμα το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη Θράκη.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017 11:06

Με ομιλητές τον Σάββα Αναστασιάδη και τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

Παρουσιάστηκε στο Πανόραμα το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη Θράκη.

Colaz 20 11

«Θράκη-το επόμενο βήμα» είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη που παρουσιάστηκε χτες στο Δημαρχείο Πανοράματος στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» παρουσία πλήθους κόσμου. Ήταν μια πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη που φιλοξενήθηκε από τον δήμο και τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, οι οποίοι μαζί με τον πρώην βουλευτή Ροδόπης ήταν οι ομιλητές στην εκδήλωση, με αναφορές σε ένα βιβλίο, το οποίο διαπραγματεύεται τις προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης, αλλά και τα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καϊτεζίδης αφού ευχαρίστησε τον Σάββα Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία του, αλλά και για τις παρεμβάσεις που κάνει σε καίρια θέματα της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, μιλώντας για τον συγγραφέα έκανε λόγο για έναν πολιτικό «που έχει το θάρρος να λέει τα πράγματα με τον όνομα τους. Χωρίς διάθεση για ψευτοπατριωτισμούς, αλλά και χωρίς να παραιτείται και να υποχωρεί στα εθνικά μας θέματα», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Σάββας Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη για τη στήριξη της εκδήλωσης αναφέρθηκε στον συγγραφέα του βιβλίου, την προσωπικότητα και το έργο του. «Ανήκουμε στην κατηγορία των πολιτών και πολιτικών που δεν επηρεάστηκε από την ιδεολογική τρομοκρατία που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και δε διστάσαμε ποτέ να μιλήσουμε για την πατρίδα», σημείωσε ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης.

Από τη μεριά του ο κ. Στυλιανίδης αφού ευχαρίστησε και τους δύο ομιλητές για τις παρατηρήσεις τους παρουσίασε τις απόψεις του για την ανάπτυξη της Θράκης, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Επακολούθησε ζωηρός διάλογος με σημαντικές ερωτήσεις του κοινού που απαντήθηκαν όλες από τον ομιλητή.

 
Ναυτιλία και Έρωτας στο … βιβλίο ρεκόρ Γκίνες !
News - ΒΙΒΛΙΟ
Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2017 08:37

Ναυτιλία και Έρωτας στο … βιβλίο ρεκόρ Γκίνες !

resized πανελ

Γεμάτη από ποίηση, μουσική, χαμόγελα αλλά και έντονη συγκίνηση ήταν η τιμητική βραδιά για τον Σταύρο Γαλανάκη, το βράδυ της Δευτέρας στον «Παρνασσό». Η αίθουσα του γνωστού Φιλολογικού Συλλόγου, στην καρδιά της Αθήνας , πλημμύρισε από κόσμο του πνεύματος της Τέχνης, της μουσικής, του θεάτρου της Ναυτιλίας, των επιχειρήσεων , των ΜΜΕ, με αφορμή την παρουσίαση της επτάτομης ποιητικής έκδοσης με τίτλο «Ο Έρωτας», που περιλαμβάνει τριακόσια πενήντα ποιήματα/τραγούδια του Σταύρου Γαλανάκη.

resized PAP 0530

 

Η παρουσιάστρια - συντονίστρια της βραδιάς, Νατάσα Ράγιου, που προλόγισε τον τιμώμενο, γεννημένο στα Μανιάτικα του Πειραιά από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μανιάτισσα, αναφέρθηκε στην ζωή και την δράση του κ. Γαλανάκη ο οποίος, αν και ταγμένος στη Ναυτιλία(στην ηλικία των 26 δημιούργησε την δική του ναυτιλιακή επιχείρηση, την ELVICTOR GROUP), δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την ποίηση και συγγραφή, καθώς έχει στο ενεργητικό του : τη «Γελοία Γραφή»(ανέκδοτα -αινίγματα – φάρσες), την δίτομη ποιητική συλλογή «Αγάπη δεν γεννήθηκες τυχαία» και τρία cd με μελοποιημένους στίχους : «Η ζωή μας είναι ωραία», σε μουσική Πλούταρχου Τατζίδη, «Καλή σου τύχη» μουσική Θάνος Γεωργουλάς - ερμηνεία Στέλιος Διονυσίου και «Αγάπη είναι» σε μουσική Μίμη Πλέσσα.

resized PAP 0571

 

Η κ. Ράγιου ανακοίνωσε τρεις σημαντικές ειδήσεις που αφορούν τον κ. Γαλανάκη :

-ο εκδοτικός οργανισμός 'ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ' τον τίμησε, με το να τον συμπεριλάβει στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
-
η Οικουμενική Δελφική Ένωση (Ο.Δ.Ε), της οποίας είναι μέλος, τον τίμησε, δίνοντάς του τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της
-
το Record Guinness Book προτίθεται να τον τιμήσει, ως τον μοναδικό άνθρωπο, που αν και επιχειρηματίας, ασχολείται με τον πολιτισμό ως:
- Εκδότης του 'ΕΠΙΛΟΓΟΥ', της μοναδικής πολιτιστικής έκδοσης στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, που φέτος συμπληρώνει 26 χρόνια
- Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΦΙ.ΓΕ., του μοναδικού Συλλόγου Φίλων Γέλιου
- Ο μοναδικός ποιητής σε παγκόσμιο επίπεδο, που παρουσιάζει ένα επτάτομο ποιητικό έργο με 350 ποιήματα και τραγούδια
- Ο δημιουργός της Παγκόσμιας Εγκυκλοπαίδειας Ανεκδότων, ένα έργο που θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί τέλη του 2018 και θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα μας .

resized PAP 0367 2

Το πάνελ τον ομιλητών για το έργο του κ Γαλανάκη απάρτιζαν οι :

-Λουκίλα Καρρέρ -Πλέσσα, δημοσιογράφος - ραδιοφωνική παραγωγός που αναφέρθηκε στην ευαίσθητη αντίληψη ζωής, την αμεσότητα και την απλότητα στην γραφή του που αποτυπώνει μνήμες και βιώματα, όνειρα και κρυφές επιθυμίες, όνειρα που παλεύουν με συναισθήματα.

-Κώστας Γεωργουσόπουλος, καθηγητής, φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής που ανέλυσε θαυμαστά την αυθεντικότητα της πραγματικής ποίησης και την σημασία της λέξης «τραγούδι», σημειώνοντας ότι «ο Γαλανάκης γραφεί λυρικά ποιήματα που διψούν την μελωδία».

-Τάσος Λέρτας, διδάκτωρ Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστήμων Παντείου Πανεπιστημίου, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πηγαίο ταλέντο που αποτελεί και στάση ζωής για τον Στ. Γαλανάκη αλλά και στην ..δισυπόστατη προσωπικότητα του.

-Μηνάς Τσαμόπουλος, Δημοσιογράφος που με χιούμορ εξήρε την επιχειρηματική δράση του συγγραφέα και το πώς αυτή συνδέεται με την τέχνη της ποίησης και της συγγραφής, παρατηρώνοντας ότι «το έργο του κ Γαλανάκη είναι τράπεζα στίχων» και

-Γιώργος Ξηραδάκης, Ναυτιλιακός επιχειρηματίας Πρόεδρος του International Propeller Club of The United States-International Port of Piraeus, Γ. Γραμματέας Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας οποίος με εξαιρετικές αναφορές σε παλιούς και σύγχρονους υμνητές της ποίησης και της Τέχνης έδωσε το στίγμα της ποιητικής πένας του Στ. Γαλανάκη που μέσω αυτής αγανακτεί, πονάει, νοσταλγεί, απορεί, ερωτεύεται, ονειρεύεται .

resized PAP 0572

Έντονα φορτισμένος, ο Σταύρος Γαλανάκης ευχαρίστησε τους καλεσμένους του κάνοντας μνεία στους γονείς αλλά και τα πεθερικά του που τον στήριξαν σε όλα του τα βήματα και ξεχώρισε την δική του μούσα-πηγή έμπνευσης του, που δεν είναι άλλη από την σύζυγο του, Καίτη.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης, όταν οι δυο από τους τρεις γιους του Στ. Γαλανάκη, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος ανέβηκαν στο βήμα να μιλήσουν για τον πατέρα τους, την ώρα που ο πρωτότοκος γιος του, Κωνσταντίνος, δεν έκρυβε και την δική του φόρτιση. Συγκίνησαν το ακροατήριο όταν αναφέρθηκαν στην δεμένη οικογένεια τους, στη σχέση με τους γονείς τους, τη στήριξη και την αγάπη που τους ενώνει, ενώ αφιέρωσαν ποιήματα και μαντινάδες στον πατέρα-βράχο της οικογένειας.

resized PAP 0741

Ακλούθησε κοκτέιλ, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν υπέροχα εδέσματα και άφθονο ποτό.

Μεταξύ των επίσημων καλεσμένων ήταν: ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ο πρόεδρος της Οικουμενικής Δελφικής Ένωσης Πάνος Καλτσής, ο Μάκης Φωκάς εκ μέρους του Δ.Σ του συλλόγου «Παρνασσός», ο Δικαστής Αρεοπαγίτης Δημήτριος Γυφτάκης, ο Ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, η πρόεδρος του Piraeus Marina Club και αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Χρήστος Νικολόπουλος,ο Θάνος Γεωργουλάς, ο Χρήστος Χατζηνάσιος, ο Στέλιος Διονυσίου, η Χριστίνα Αλεξανιάν, ο Κρικόρ Τσακιτζιάν, η Πόπη Γιαννακού, ο Κώστας Θωμόπουλος, ο Αναστάσης Μαρασλής, η Αγνή Καλουμένου, το ΔΣ και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, εκπρόσωποι τη Ναυτιλίας, της δημοσιογραφίας και του καλλιτεχνικού κόσμου.

 

resized PAP 0753

 

resized PAP 0784

resized ν-σ

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 16 Νοέμβριος 2017 14:26
 
Η πιο παραμυθένια έκπληξη. Την Ονειρούπολη 2017 – 2018 εγκαινιάζει ο κορυφαίος Έλληνας συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 18:25

Η πιο παραμυθένια έκπληξη.

Την Ονειρούπολη 2017 – 2018 εγκαινιάζει ο κορυφαίος Έλληνας συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς.

resized 5c41150a09cd3d638e6a258a4c372c09ca2ca6db89173d9a478bbfa8c259f6cf53acc520644021cfb57795ea1cfc53f1597c021c7e287b6f08a55a9a0e8f24b0

Ένα ακόμη μαγικό, χριστουγεννιάτικο παραμύθι, θα γραφτεί φέτος στη Δράμα. Ένα παραμύθι με τουνελόδρακους, ξωτικά, αόρατα πράσινα καγκουρό, μικρά λυκάκια, καλικάντζαρους, ιπτάμενα σουρωτήρια, χιονάνθρωπους, αλλά και τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη. Χαρακτήρες, που κάθε χρόνο, ζουν στο ομορφότερο, χριστουγεννιάτικο περιβάλλον.

Για περίπου έναν μήνα, ο δημοτικός κήπος και η κεντρική πλατεία της πόλης, μεταμορφώνονται σε σκηνικά και όλοι οι επισκέπτες σε πρωταγωνιστές, στο απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι, την Ονειρούπολη!

resized 9fc2c16ed9911c4e1d82976b2224e56b08b5589cc24abf392a3d95719bca4fb51aa45fb5f1ea273f770b7d8a82cb617d23bb4b2ebf89bdb3858e4ef9d335eac9

Το φετινό παραμύθι της Ονειρούπολης θα αρχίσει να γράφεται στις 4 Δεκεμβρίου.

Την πρώτη του σελίδα, θα γράψει στις 7 το απόγευμα, ο μεγάλος Έλληνας παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς!

Τα εγκαίνια της Ονειρούπολης από τον διεθνούς φήμης συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά, δίνουν το στίγμα της νέας φιλοσοφίας που υιοθετεί ο Δήμος Δράμας στη διοργάνωση της γιορτής, που άλλαξε τον τρόπο εορτασμού τον Χριστουγέννων στην Ελλάδα.

resized 352ebfb5b857a03ef321da5574dbe5e212df7ac8c895de6b043c1d5855687133323e4b723363cb8ce9c712800d1bdd8acec32a8beacfda054c0e4145c0ad7dc9

Επιπλέον στο μουσικό τμήμα της τελετής έναρξης αναμένεται να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους ο νέος αγαπημένος και βραβευμένος τραγουδιστής, Κωνσταντίνος Κουφός!

Καθημερινά, προσφέρονται εκατοντάδες διαφορετικές, δωρεάν εκδηλώσεις αλλά φέτος με πολλές ανανεωμένες δράσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και θεματικά εργαστήρια.

resized 8404f1119721f10501b373dcbe8d2cecb03b237e40594236031c4a76752a4f4b367a401a3be8ed7e3e03066f4e4ec28acaeaf6677ffbb56afd43ca990dcb5528

Μικροί, και όσοι νιώθουν μικροί, έχουν τη δυνατότητα να χορέψουν και να τραγουδήσουν, να παίξουν, να εξασκήσουν τη δημιουργικότητά τους, να ζωγραφίσουν και να... τους ζωγραφίσουν, να διδαχθούν, να ανταμώσουν χριστουγεννιάτικους ήρωες και πρωταγωνιστές παραμυθιών, να μαγειρέψουν, να κάνουν πειράματα, να συμβάλλουν στο κοινωνικό έργο φορέων και συλλόγων...

Με λίγα λόγια, να ζήσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες και να γίνουν οι ίδιοι, πρωταγωνιστές στο μοναδικό, χριστουγεννιάτικο παραμύθι!

 

 

 
Η Νατάσα Ράγιου με φανέλα της ΑΕΚ…και άλλες εκπλήξεις στο Αίγιο. Παρουσίαση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Νίκου Αγγελίδη.
News - ΒΙΒΛΙΟ
Κυριακή, 12 Νοέμβριος 2017 15:08

Η Νατάσα Ράγιου με φανέλα της ΑΕΚ…και άλλες εκπλήξεις στο Αίγιο.

Παρουσίαση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Νίκου Αγγελίδη.

resized 1 1

Με φανέλα της ΑΕΚ εμφανίστηκε η Νατάσα Ράγιου, στην παρουσίαση του βιβλίου ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Νίκου Αγγελίδη στο Αίγιο. Η γνωστή δημοσιογράφος είχε μαζί της τον πατέρα της, τον οποίο και ευχαρίστησε μέσα σε πολύ συγκινητικό κλίμα, που της έμαθε να αγαπάει την ΑΕΚ. Του υποσχέθηκε ότι θα ανταμώσουν μαζί, αγκαλιά, στα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Μου το έχει υποσχεθεί ο αγαπημένος μου φίλος Δημήτρης Μελισσανίδης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 130 φίλοι της ΑΕΚ από το Αίγιο και τις γύρω περιοχές, βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο art Café Πολυτεχνείο του γνωστού φίλου της ΑΕΚ Παναγιώτη Ρώρου. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά με τον κόσμο να έχει φτάσει μέχρι τον εξώστη όπου τα παιδιά του τοπικού Club της ORIGINAL και του ιστορικού Σ.Φ. ΑΕΚ Αιγίου, έδωσαν το δικό τους ρεσιτάλ ενισχύοντας την ατμόσφαιρα με συνθήματα.

Παλιοί παράγοντες και ποδοσφαιριστές της θρυλικής Α.Ε. Αιγίου - της ομάδας που ιδρύθηκε το 1931 ως Προποντίδα και στην συνέχεια μετονομάστηκε σε ΑΕΚ Αιγίου, έδωσαν το παρών, όπως και πολλοί εκπρόσωποι του τοπικού ποδοσφαίρου και του Παναιγιαλείου που θυμήθηκαν αξέχαστες στιγμές του παρελθόντος.

Η Νατάσα Ράγιου μίλησε για το έργο και την επαγγελματική σταδιοδρομία του Νίκου Αγγελίδη, ενώ αναφέρθηκε στη δική της ερωτική - όπως την χαρακτήρισε - σχέση με την ΑΕΚ.

resized 2 1

Βασικός ομιλητής ήταν και ο γιατρός Λευτέρης Λημναίος, που έχει φορέσει την φανέλα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος. Μίλησε για το ιστορικό κομμάτι που ενώνει την ΑΕΚ με την Προσφυγιά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο συνοικισμό του Αιγίου ο οποίος και διαμόρφωσε σε μεγάλο ποσοστό την σημερινή εικόνα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Νίκος Αγγελίδης παρουσίασε τις 302 ΑΕΚ όλου του κόσμου και ένα ξεχωριστό - συγκλονιστικό βίντεο, με ΟΛΗ την ιστορία της Α.Ε. Αιγίου, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Η παρουσίαση αυτή προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, πολλοί από τους οποίους είδαν τους εαυτούς τους στις φωτογραφίες - για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στην εκδήλωση, κυριολεκτικά δεν περιγράφεται.

Οι παλιοί παίκτες Χρήστος Μαστροκυριάκος και Φίλιππος Κοσσάρας έθεσαν το στοίχημα της αγωνιστικής επαναδραστηριοποίησης του δικέφαλου αετού του Αιγίου, κάτι που έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό.

Παράλληλα έγινε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype με τον πρώην προπονητή και παίκτη του Αιγιώτικου δικέφαλου, Στράτο Μαστροκυριάκο, ο οποίος ζει πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ όπου και προπονεί τον ιστορικό Παγκύπριο της Νέας Υόρκης, την ομάδα στην οποία κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Σημαντικότατη συμβολή στην διοργάνωση της σπουδαίας εκδήλωσης είχαν ο Κώστας Κωστόπουλος και ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ, ενώ την παράσταση έκλεψε ο πρώην άσος της ΑΕ Αιγίου, ιερωμένος σήμερα Πατήρ Σωτήριος Καραγκούνιας.

Το βιβλίο ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και αποστέλλεται στο σπίτι σας - αν το θελήσετε - επικοινωνώντας με το email allesaek@gmail.com.

 


Σελίδα 1 από 156

ATTICANEWS.GR στο Facebook

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο trailer για το 1968 του Τάσου Μπουλμέτη - 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους
Επίσημο τρέιλερ για το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη Το «1968», η καινούρια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, έχει ολοκληρώσει πλέον ...

Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη
Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν και του Μαικλ Τζάκσον σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη Χειρόγραφοι στίχοι του Μπομπ Ντίλαν ...